Béka vagy királyfi?
A dizájn nagyon megosztotta a közönséget amikor kijött, ma valahogy sokkal több embernek tetszik, mint új korában. Kicsit elébe ment a kor ízlésének a Ford, talán ez is vezethetett a tipus sikertelenségéhez. Kis ráncfelvarrással szerintem ma nagyon sikeres lenne. A köztudatban nagyon megbízhatatlan autóként él a Scorpio, de ezt több tipustárs és a magam nevében is cáfolhatom.
Sokat utazóknak remek gép, különösen ezzel a 2.3 DOHC motorral. Szerintem a ford legjobb 4hengerese. Nagyon finoman jár, jó a karakterisztikája és nagyon csendes. Pörgetve megjön a hangja, de az kimondottan kellemes.
150 ló a másfél tonnára nem túl sok, de ennek ellenére remekül viszi a kasztnit. 200-as óra szerinti utazó kényelmesen tartható vele, itt már kicsit sokat eszik és a szélzaj is nagyobb, de 180-nál tökéletes nyugalomban autózhatunk.
A kényelme fejedelmi, hátul különösen. 184cm vagyok, de magam mögött keresztbe tett lábbal tudok ülni.
A hátsó kerekek hajtottak, mint minden RENDES AUTÓNÁL, ezért remekül vezethet?. Nagyon fordulékony, jobban tudok vele parkolni, mint egy kisautóval (Civic, Suzuki stb)
A súlyelosztás a két tengely között majdnem az ideális 50-50%, ezért remekül lehet állatkodni a géppel, széls?séges helyzetekben is jól uralható és azt teszi amit én akarok.
Bekapcsolt kipörgésgátló mellett a feleségem sem tud keresztbe állni vele hóban és kerülgeti a szuper els?kerekes autókat.
Persze ennek alapfeltétele egy jó min?ség? téli gumi szett.
Az alapmodelleket 195/65R15 gumikkal szerelték, ami kicsit vékonyka az autó erejéhez és tömegéhez képest.
3 kerékgarnitúrám van 225/45ZR17, 205/55R16 és egy 195/65 R15. A magyar utakon talán a 205 a legjobb kompromisszum, de természetesen a 225/17-el járok. :-)
A felszereltségét ma is sok autó megirigyelheti:
ABS
2 légzsák
F?tött szélvéd?, elektromos, f?tött tükrök
F?tött ?lések
Fényre sötéted? tükör
Tempomat
Kipörgésgátló (kikapcsolható)
Klíma
gombnyomásra felnyílik a csomagtér ajtó
stb. stb.
Mindent összevetve egy remek autó, viszonylag olcsón. Az enyém magyarországon, szalonból vásárolt 0 kilóméteres példány, az utóbbi években évi 50.000 km ment bele.
Komoly gondja soha nem volt, egyetlen bajom a szervízek hozzá nem értésével és trehányságával volt. Sajnos a Ford szerel?i nincsenek hozzászokva a "luxus" kategóriához és borzalmas gányolásokra képesek. Mivel az autó tartalmaz jó néhány olyan megoldást ami a kisebb kategóriákban (Mondeo Focus) nem divatos, nagyon gyakran találkozni gányolással a szakszervízekben is.
Gyakorlatilag sehol nem értettek hozzá, az már nagyon jó pont ha er?szakos unszolásra hajlandóak levenni a polcról valami leírást, hogy ne "ösztönb?l" nyúljanak hozzá, hanem esetleg céltudatosan.
Nagyon gyakran rutinm?veletek során okoztak az autóban drága károkat. Egy-egy kifelejtett tömítés (befolyt a víz a központi relé, id?zít? és biztosíték táblába), rosszul visszarakott zajszigetel?k bosszantó dolgokat tudnak m?velni, de mindez kizárólag trehányság következménye. Amikor a fényre sötéted? tükrömet kilopták a szervízben, az volt a "hab a tortán"
Sajnos lassan meg kell válnom t?le, mert kezd köregedni, de nagyon nem tudom mit vegyek.
Az E osztályú Merci, vagy az 5-ös BMW, ami hasonló felépítés?, de az sajnos nem ez az árkategória.
Egy új Mondeoba beülni kész rémálom ezután.
Gyakorlatilag soha nem hagyott az út mellet és végig megbízható társam volt és az még ma is. A rendszeres szervíznek hála a motorja most is tökéletes.
- Klíma kompresszor. Eltört egy cs?, gáz+olaj elment és nem vettem észre
- F? relé és biztosíték tábla. Rosszul rakták vissza a fedelét a szervízben
- Kormánygép 210.000km-nél
- 2 garnitúra leng?kar és legalább 5 garnitúra els? szilent, de ez nem az autó hibája
- Szívócsonk elrepedt (gyanítom, hogy trehány szervízmunka következménye) ez m?anyagból van.
- Kuplung szett csere 220.000 km-nél
- A fényre sötéted? tükröm egy szervízlátogatás után "elromlott" , vagyis kicserélték egy rosszra, mert a fedele is hiányzott
Ford Solymár
Ford Piramis