Autók » Ford » Scorpio (1985-1998)

Scorpio 2.5TD

Aleox - 2.5TD egyszer?ség és megbízhatóság

Aleox - Scorpio 2.5TD (1991)

Édesapám vette az autót, mivel el?z? autót (4 éves Octaviat) el kellett adni, hogy a lakásom kezd?részletét kifizessük. Ráadásul a család nagytermet?, így csakis nagyméret? autók jöhettek szóba hiánypótlásként. Gyöngyösön 2 autó került szóba, egy 325TD bömö és a Scorpio 2.5TD. A bmw nagyon kicsi volt, bár vadiúj motor volt benne, és jópár évvel fiatalabb is volt. Ennek ellenére a Scorpiora esett a választás mérete miatt, bár már akkor 10 éves volt. Rozsda sehol, némi festék lepattogzás volt a kavicsoknak köszönhet?en, de ezt hibajavító festékkel és kézi átpolírozással orvosoltuk.

Számomra megdöbbent? volt, hogy egy autó ekkora beltérrel is rendelkezhet. Anyum meg is jegyezte, hogy nem tetszik neki az autó, mert hátul ülve túlságosan is messze vannak az el?l ül?k, el?rehajolva is alig ér el bennünket ;) Az autó hosszútávon is bizonyította kényelmességét, mert 300 km-es autókázás után is úgy szállt ki az ember az autóból, mintha most ült volna bele. A csomagtartóba természetesen minden elfért, a motor pedig olyan nyomatékos volt, hogy nem vette észre, hányan ülünk is benne és van-e egyáltalán emelked? valahol. Rövid váltóval és könny? szervójával - a hatalmas tömege ellenére - játszi könnyedséggel volt irányítható, mérete pillanatok alatt megszokható. Tolatni és parkolni fordulékonysága, jó átláthatósága miatt könny? vele, sok olyan helyre betettem, ahova sok más kisautó be sem merészkedett. Autópályán a 140-et kedvelte, fölötte már nem nagyon (bár ha megküldte az ember, elment 175-ig is, és stabilan tudta is tartani 200+ km-en át). Lomhának nem nevezném, inkább úgy fogalmaznék, egyfajta gyorsulást ismert az autó, de ezt 0-140 km/h között végig produkálja szinte minden körülmény közepette. Fogyasztása 6-12 l/100 km között változott lábtól függ?en. Szabályos közlekedésnél b?ven beérte 6-7 literrel, bár városban inkább 10 a jellemz?. Sosem gondolkodtam (féltem) útrakellni vele, mindig elindult, és sosem hagyott ott sehol. Legjellemz?bb használata nálunk a 200+ km-es utak (Bp-Debrecen) és a városi használat. Évi 10-15ekm ment bele, és mindössze a fenti gondok voltak vele, ami szerintem tizenéves autónál elhanyagoltható. A motorja végletekig egyszer? és elny?hetetlen. Sokáig turbó nélkül volt használva, ugyanis így vettük, és nem tudtuk, hogy az adagolón belül a turbószelep ment tönkre. Így turbónyomást sosem kapott, mégis szépen ment, és keveset fogyasztott. Megjavítását követ?en megdöbbent?en jól ment az autó a 1370 kg-os tömegével :o Ilyenkor tényleg kijött rajta a 92 LE és 200 Nm :) Na ekkor barátkoztam meg a motorjával, annak ellenére, hogy nem szeretem a dízeleket, és csak kényszerb?l használtam.

A Scorpiok között a TD-k a legfapadosabbak, mégis rendelkezik 4 tárcsa + ABS, szervókormány, els?/hátsó ablakf?tés, ködlámpák, 4 fejtámla, naproló a hátsó szélvéd?nél, és még egy csomó aprósággal, amit sosem jegyzek meg, de új kisautóknál ezek képezik az extra csúcsát ;) Alkatrészek olcsók, könnyen beszerezhet?k, sok helyr?l lehet válogatni, kényszer helyzetben bontókból is lehet szerezni töredékáron. Minimális m?szaki affinitással könnyen szerelhet? odahaza némi csavarkulcs és csavarhúzó birtokában. Bontókban rengeteg kényelmi cucc megtalálható, amit mindössze csak be kell szerelni a helyére (pl. b?rülések, légkondi, elektromos ablakemel?k, tükrök, üzemanyag komputer, napfénytet?, stb.). Ebb?l a legdrágább beruházás talán a b?rülés szett 40-80eFt-os beszerzési árával ;)

Pár mondatban összefoglalva a fentieket: nekem a Scorpio kellemes meglepetést okozott az igénytelenségével, egyszer? javíthatóságával, olcsó alkatrészáraival, kényelmével, megbízhatóságával, és könny? kezelhet?ségével. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki olcsón kényelmes limuzint akar és nem fél maga, vagy ismer?s háziszakival javítattni az autót :)

Ui: Sajnos magyar rossz szokás miatt, rengeteg leharcolt Scorpiot lehet látni az utakon, de ha a motorja és futóm?ve rendben van, akkor már megéri beleugrani, mert a többit könnyen lehet orvosolni. Segítséget a Scorpio rajongói oldalon (www.fordscorpio.hu) szívesen nyújtunk hozzá.

- Hm, elég nehéz egyáltalán ilyenre emlékezni. Volt ilyen? Ja, igen:
- 1. Kéziadagoló pumpa a sz?r?nél (csere újra). 17e
- 2. Er?szakosan kilyukaszott tank behegesztése 5e
- 3. Üzemanyag szintjelz? beforrasztása (lehúzós szerel?vel) 25e
- 4. Izzítógyertyák (4 db) cseréje (3 rossz volt, és -10 fok alatt 1 izzítógyertyával már nehézkesen indult ;)
- 5. Adagoló tömítések cseréje, és a turbószelep cseréje 25e

Márkaszervízeket rossz hírük miatt már eleve messzire elkerültem. Így csakis barátok, ill. gyerekkori szerel?barátokkal javítottam otthon házilag.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1991
Előző autója? Jetta Következő autója? Scorpio
Verdikt (8.5/10)

Ford Scorpio 1985 (1995 - 1998)