Autók » Ford » S-Max (2006-2014)

S-Max 1,6L

Túlárazott csilivili hulladék

Munkahelyi autóként került hozzám, főleg városban és autópályán használtam. Autópályán 130 felett nem merek vele közlekedni,mert inog az egész,dülöngél a bódé, mozgatja a szél. A tempomat kapcsolója hol működik, hol nem. Autózási élmény nulla. Elindul, megy, elszállít ahova kell és pont. Kimész a pályára,ha szerencséd van működik a tempomat, a kék táblánál rálövöd 133-ra, Gödöllőnél a kanyarban 110-re mert félsz a haláltól, majd újra 133-ra, és Nyíregyházáig nem történik sokminden. Persze a kilincsen már feljött a burkolat, vágja a kezet (miért is tudna a Ford száz év tapasztalattal használható kilincset gyártani), a kijelző elromlott azt garanciában cserélték, de különben nem nagyon érdekel mert nem én üzemeltetem (olajat azért szoktam rátöltetni, hátha tovább bírja majd ha van olaj a motorjában, mint a flotta többi tagja),
A rádió akkusztikája kritikán aluli, ha fúj a szél fel akar borulni, a hátsó sor középső ülésének előredöntésére még nem jöttem rá (ördöglakat!). Az első párezer kilométer alatt persze állandóan lefulladt (nem lehet ilyenkor újraindítani mint egy "normális" autót, kulcs vissza alapállásba,és onnan lehet indítani). Méretéhez képest tároló minimális van benne, az is használhatatlan, egy telefont nincs hova rakni benne. Hogy nagyon trendi legyen, a kézifék egy kihúzható borzalom, pár hónap alatt meg lehet tanulni a kezelését. Rimánkodtam hogy adjanak helyette egy Skoda Fabiát vagy bármi stabil futóművel megáldott autót,amiben nem érzem úgy, hogy egy hosszú rugó tetején ingok jobbra-balra mint valami paprikajancsi.
Összegezve, fenntartási költségről lényegesen nem tudok nyilatkozni, saját állítása szerint 6,7 l gázolajat eszik, teletankolva kb 1000 km a hatótávolsága (ez jó), leginkább úgy tudnám jellemezni az autót, hogy semmilyen. Beállsz a parkolóba, rögtön látják hogy nem a telefonszerelő vagy, de nem is az államtitkár. Autópályán nem nagyon tisztelik, hiába villogsz, nem állnak ki előled (viszont az ukrán bmw se érti miért nem mered 130 fölé tolni). Ha megnyomod a gázpedált nem azonnal reagál, túl sok maradandó élményt nem fog jelenteni, ha ilyet használt elindulsz azon az úton ami szürke kispolgárrá tesz aki végül leteszi az autóját és átszáll a békávéra. Hétmillió forintból sok más autót lehetett volna venni, sajnos ez most nem az én döntésem volt. Ha egyszer bezúzzák az összeset (amennyi hibalehetőség van benne, ez nem lesz 15 év múlva használtautó) nekem nem fog hiányozni. A megbízhatóságáról kicsit később érdemes majd nyilatozni, amikor az első-második magánszemély tulajdonos próbálja majd életbentartani 7 éves korában évi egymilliós szervizköltséggel. Kíváncsi legyen egy 2 tonns autóba szerelt 1,6os dízelmotor élettartamára. A kettőstömegű lendkerék leállításkor mindenesetre már szépen zörög.

- Kijelző - Tempomat és más kormánykapcsolók - Ajtózár - Kilincs burkolat

márkaszervíz

Fenntartási költség (5) Évjárat 2012
Előző autója? Következő autója?
Verdikt (3.9/10)

Ford S-Max 2006 (2006 - 2010)