Autók » Ford » S-Max (2006-2014)

S-Max 2.0 TDCI 140Le

Tényleg olyan jó, mint mondják!? Ford S-Max 2.0TDCI 140Le

Üdvözöllek!

Hát hol is kezdjem a történetet…

Tavaly (2020) megfogalmazódott benne egy gondolat, hogy a meglévő Focus-t lekéne cserélni egy nagyobbra. Mivel 70km-re járok dolgozni így csak a dízel jöhet szóba. Előtte egy kombi Fokát hajtottam (1.6 TDCI 90Le), 3 év alatt közel 100.000 km-t mentem vele minden különösebb gond nélkül, így úgy döntöttem maradok a márkánál. Elsőkörbe Mondeo kombikat néztem, de csak 2.0 TDCI-vel, PSA motor ez is, elég stabilnak mondják! A szerelőm, ajánlotta, ha már Fordot akarok, akkor miért nem nézem meg az S-Maxot is, neki is egyterűje van, igaz nem Ford, de a három F-be az Övé is benne van. :)

Na akkor gyerünk a HAHU-ra nézzük meg az S-Maxokat! Találtam egyet, amit nem délelőtt hoztak be, gyors lekértem járműplatformról 2008-as gyártású szülőhazájából Belgiumból származik, 3 évesen 77 ezer km-re került Magyarországra. Itthon egy cégé volt 9 évig, a tulajdonos a családját furikázta vele.

Elmentünk megnézni a verdát, ott lebeszéltem egy szerelőt, hogy segítsen nekem átnézni a Fordot, természetesen a szerelőműhelyben. Átvizsgáltuk, semmi különös nem volt vele, az egyik hosszbordás feszítőnek volt fura hangja, de ez mostanára bejáratódott, jobb eleje volt javítva, gazdája előzetesen a Fordnál felmérette ez dokumentálva megmutatta, nem volt semmi kirívó hiba, nyélbe ütöttük az üzletet! 2020 szeptemberében 209101 km-rel vettem meg.

Na akkor megvan az új járat, Ford S-Max 2008-ból 2.0 dízel 140Le kéziváltóval, örülünk neki nagyon,feleségemnek is nagyon tetszik. Tágas, rengeteg táróló, hatalmas ajtózsebek, hatalmas csomagtartó, pazar ülések, hátul is kényelmes, direkt a kormányzás, a futómű is jó, nekem egy kicsit billegős kanyarba. Amúgy összes kötelező extra benne van, ami nekem különösen tetszik, az óracsoport Convers+ nagyon high tech-k

Első szerviz alkalmával átnézte az én szerelőm is, Ő se talált semmi hibát, így kötelező olajcsere összes szűrővel plusz futómű állítás lehet használni! Első ezer kilométer semmi gond, második ezer kilométernél a vásárlás után kb. három héttel beüt a ménkű, nem tudok hazajönni vele, nem indul… szívás. Szerelőm gépre dugja, hibakód: „nyomásszabályzó szelep jel túl alacsony” hát ezzel nem nagyon tudtunk mit kezdeni, így tovább kutatva a gázolajszűrő ház alja tele volt fém spénnel, dízel autósok egyik ha nem a legnagyobb félelme, hát akkor már tudtuk, hogy nagy a baj, csak azt nem tudtuk, mibe fáj majd!? A szerelőm nem szokott nagynyomású rendszereket javítania, ajánlott egy másikat, aki kifejezetten ezzel foglalkozik. Felvettem a kapcsolatot vele, eléggé telve volt munkával 4 hét lett belőle! (még jó hogy a Fóka megvolt)

Itt felújította a nagynyomású szivattyút, bemérte az összes befecskendezőt, egyet cserélni kellet, nagynyomású rendszert kitakarította. Amúgy Siemens rendszer van benne, ha valakit ez érdekel. A mutatvány kerek 200.000 Ft be került. Sok vagy nem sok(k) aki használt dízelt vásárol egy ilyennel simán számolhat, még jó hogy a kettőstömegű jó benne. :)

Azóta nincs semmi gond, igaz egyik hajnalba fogtam egy őzet vele, első műanyag lökhárító elrepedt.
Ez az első 10.000 km története.

2021 Március.
Esedékes volt az olajcsere, 10.000 km alatt a nívó feléig ment le az olajszínt. Kapott még 4db izzítógyertyát, szerelő szerint elég szívás cserélni, ki kellet venni hozzá az EGR, de így legalább az is ki lett takarítva. Van még egy fura anomália hosszabb állás után a gázolajszűrő ház és a nagynyomású szivattyú között a gázolajcsőbe levegő jut, ez miatt kicsit nehezebben indul.

2021 június.
Őz okozta kár ki lett javítva, műanyag hegesztés plusz festés. Időszakos szervizen felül lett még cserélve, hosszbordás szíj feszítővel, generátor szíjtárcsa.
Volt egy kis vízbefolyás az anyós ülés előtt, de ezt a klíma kondenzvíz kivezetésének tisztítása megoldotta.
A kocsival még mindig nagyon megvagyok elégedve. A fogyasztás klímával 5.7-6L között mozog!

2021 december
Egy év alatt 27.000 km-t tettem meg vele. Szeptember környékén egyik reggel nem tudtam vele hazajönni, nyomás szabályzó szelepnél az egyik vezeték elszakadt, gyorsan orvosolva lett. Kapott a kocsi egy 16 colos alufelnit télre. Nekem egy kicsit komfortosabb lett. Novemberbe volt olajcsere, plusz a 4. hengernél a résolaj csőnél folyt a gázolaj. Fogyasztás átlagba 5.9 liter, de egyszer sikerült 5.4 literes átlagot produkálnia. ;)

2022 március
Átléptük a 250.000 km-t Olajcsere + összes szűrő
Annyi történt még, hogy télen észrevettem, hogy beázik a kocsi hátul, kis olvasgatás és utána járás után kiderült, hogy a tetőnél két lemez összeillesztésénél szokott elfáradt a tömítő anyag. Újra lett tömítve.
Sikerült 5.3 literes átlagot hoznia, most ez az új „rekordom”

folyt köv….

- Nagynyomású szivattyú felújítása, 1db befecskendező csere - - Kopó, fogyó alkatrészek

Márkafüggetlen szerelő, családi vállalkozás

Fenntartási költség (7) Évjárat 2008
Teljesítmény (8) Km vásárláskor 209101
Előző autója? Ford Focus II 1.6 TDCI Következő autója? S-Max - Mondeo
Verdikt (8.6/10)

Ford S-Max 2006 (2006 - 2010)