Autók » Ford » Mondeo (2015)

Mondeo 1,5 EcoBoost

Unalmasan jó utazó

Igen, unalmas, mert mert nem történik semmi extra, csak megy és megy.
2018-ban újra Mondeot vettem, egy újat. Korábban is volt egy 2006-os 1,8 benzinesem, amit szintén szerettem és szintén unalmasan tette a dolgát egészen 310 ezer km-ig, amikor is eladtam. Szóval nem volt problémám azzal sem, így újra a típusnál tettem le a voksomat. Ez azért már sokkal attraktívabb kívül, szeretem az 5 ajtós nyújtott formáját a lapos hátsó üveggel (városon kívül esőben sem koszolja össze magát) és az ebből adódó praktikumát is. A kombi "teherautót" nem szeretem semmiben, ez pedig szinte ugyanakkora hátsóval rendelkezik és mégis szép forma. Mindent elnyel. Fontos, hogy minimum 17-es kerekek állnak jól neki, az én 16-osaim nem harmonizálnak az autóval, ellenben kényelmes, ami szintén fontos a felhasználásom módjában. Jó nagy (és nehéz) autó kívül-belül, ami nekem inkább a biztonság és az útfekvés miatt fontos. Elég sokat, havi 4 ezer kilométert autózom 90%-ban autópályán, így ezek prioritásban vannak. Egy dolog nem tetszik a külsejében, az pedig a karosszéria elemek illesztései. Nem nagy ügy, simán igazítható, de a korábbi sorozatoknál nem volt ilyen.
Belül inkább mondjuk úgy, letisztult, hozza a jó átlagot. Egy világos belső nagyot dob az esztétikán, rendelhető is, én elfelejtettem. Tök jó, hogy a klímához és a fontos dolgokhoz külön fizikai gombok vannak, még sincs sok belőlük. Semmi nincs rossz helyen, minden patent. A navigáció alapvetően elég lassú, de egy frissítés most igen jót tett neki. Persze a színei ugyanolyan fakók, nem túl divatosan. A két usb port a kartámasz alatt van, jól működik a pendrive-okkal, mindent lejátszik, gyors is. Még mp3 CD lejátszó is van az autóban :) A bluetooth kihangosító szintén nagyon jó, tökéletes mindkét fél számára a hangminőség, hamar összepárosodik a telefonnal, szóval semmi idegesítő hülyeség nincs a média rendszerben. A zene jó közepesen szól az alap 8 hangszórós rendszerből, talán ide jobb lett volna a Sony.
Az ülések és úgy általában az ergonómia nagyon jó. Nekem csak Business felszereltségű az autóm néhány további extrával, de így is rendben van. Semmilyen vezetéstámogatót nem akartam bele a megbízhatatlanságuk miatt, de egy azért mégis benne van, ez pedig az automata távfény kapcsolás. Még jó, hogy kikapcsolható, mert pl. kanyar előtt soká reagál a felbukkanó szembejövőre és bele kell nyúlnom, illetve szintén későn veszi le a távfényt, ha utolérek valakit. Na mindegy... Mint írtam, sokat megyek hosszú távon, úgyhogy az ülés rendben kell legyen. Nem is csalódtam benne. Menet közben nagyon csendes az autó, amihez a kisebb felnik sokat hozzátesznek, szélzaj is alig hallható. Nem zörren meg semmi még rosszabb úton sem, úgyhogy nagyon kellemes utazóautó. Az 1,5 EcoBoost motor rendesen kitesz magáért, meglepően jól megy, emelkedőkön sem kell visszaváltogatni, és (városon kívül) jól is fogyaszt. Ez autópályán 140-nél 7 litert jelent, országúton 100-körül 5,9 litert mértem. A bordcomputer kb. 2 decivel kevesebbet mutat a valóságosnál. Nem kell ide dízel. Apropó! Nem egy magas fordulatú motor ez az ezerötös. 100-nál 2100-at forog percenként, 130-nál pedig 2800-at. Sokat jelent az a turbó, mégiscsak több a nyomaték (240Nm) és jobban bírja alacsonyabb fordulatszámon is tartani a sebességet. Én nagyon meg vagyok vele elégedve. (Itt jegyezném meg, hogy pl. a Mazda6 2 literes 165 lovas egysége is nagyon jó, de mégsem megy úgy kisebb fordulaton mint ez, a hiányzó nyomaték miatt.) A manuális 6 sebességes váltó szintén jó, bár néha hidegen az alsóbb fokozatok kelletlenek.
Fenntartása nem sok, szervizben eddig háromszor volt 30, 60, 90 ezernél. Csak a szükségesek voltak elvégezve rajta, semmi mást nem kért. Olyan 100-as körüli a számla vége. Bár én az átlaghoz képest extrém felhasználó vagyok a kilométer futás/időt tekintve, úgy gondolom, sokaknak a nagy (talán túlságosan is nagy) 30-ezrenkénti, vagy inkább 2 éves intervallumban ez a költség nem sok. Ahogy én használom az autót hosszú távon, tuti nem kell aggódni a sokak által hangoztatott élettartam miatt. Van ismerősöm, akinek 250 ezer felett jár ez a motor az autójában és hozzá nem kellett nyúlni, minden okés. A kéttömegű lendkerék is hibátlan (igen, ebben is van), semmi kezdődő probléma nem tapasztalható. Erről jut még eszembe, a motor hangját azért szoknom kellett. Hidegen nem sokkal csendesebb egy mai dízelnél, ami a gyors bemelegedés miatt van, illetve a nagynyomású benzinpumpa csattogása is kiveszi ebben a részét a motortérben. A motorburkolatot levéve igazán jól megfigyelhető. Node, ez már az új környezetvédelmi éra íze...
Összegezve, egy jó áron kínált, tágas, szép és normális áron fenntartható vas a Mondeo ezzel a motorral. Vannak kis hibái, de alapvetően... unalmasan jó.

- Semmi nem romlott el, csak egy akkumulátor visszahívás volt rajta.

Fenntartási költség (9) Évjárat 2018
Előző autója? Mondeo 1,8/125Le 2006 Következő autója?
Verdikt (8.7/10)

Ford Mondeo 2015 (2015)