Autók » Ford » Mondeo (2000-2006)

Mondeo 2.0 tdci ghia

Tepsi a kényelemnek szaga van

Munkaadóm rendkívüli megbecsülésének köszönhetően 2011-től használója lehettem egy (rendkívül teledohányzott, itt-ott szivartól lukas) gyönyörű plüss bézs bel-térrel rendelkező, metál fekete (teljesen lelakott, össze-vissza karcolt és horpadt) automata váltós 2.0 literes dízel Ford Mondeo sedannak, zsenge 2004. áprilisi gyártással, alig több mint 7 évesen, mindössze 167.500 km-es futással. Örömöm határtalan volt, bár némi rossz szájíz is vegyült bele, de miután egy autókozmetika (autó néró ha jól emlékszem, ajánlom) alig egy nap alatt majdnem szagtalanítani tudta ez elmúlt, ezek után csak a lányom sikította, hogy büdös, ha be kellett szállnia a kocsiban.
Maga az autó nekem kezdettől furcsa volt, nem igazán vezettem előtte automata-váltós kocsit, valamint ekkora dögöt sem. A mérettel végül semmi gond nem volt, parkolni, kanyarodni, még kis utcákban közlekedni is teljesen jó, kisebb kocsikat megszégyenítő helyekre is be lehetett állni, nem értem hogyan. Belülről pedig jó nagy és kényelmes, könnyű volt megszeretni.
Az automata váltó, az már nem volt ennyire jó, az 5 sebesség nem volt elég, a váltó, pedig túlságosan lassú volt és néha önállósította magát. Folyamatosan az volt az érzésem, hogy csúsztatott kuplunggal megyek – a feleségem viszont imádta, hogy nem kell váltani, amikor ő vezette.
A rugózása, úttartása, irányíthatósága kitűnő, kasztni dőlés alig volt, autópálya tempónál (140-150 környékén) jól ment, akár beszélgetni,zenét hallgatni is nyugodtan lehetett benne.
Ezek mellett jó, kényelmes, praktikus kocsi.
Problémám a megbízhatóságával volt, nem tudom, hogy ez a céges autót karbantartó kollégák miatt, vagy a típusból adódóan következik, de negyed évente legalább szervizben volt és háromszor kellett trailerezni, amíg használtam - évente (pl.: Zágráb környékén furcsa szaga volt, határátkelésnél kifejezetten dízel szag terjengett, majd menetközben kilóméterenként 15-20 km-el nőtt a megtehető távolság – ekkor rájöttem, hogy folyik az üzemanyag). Történt, hogy olyan koromfelhőt eregetett a kocsi, hogy mögöttem jó 50-100 méterre lemaradtak, hogy lássanak. Egyszóval a Fordot, mint márkát megszerettem, mert kényelmes, jó vezetni, csendes, praktikus, de a Mondeo ezen dízelét soha nem választanám.

- Motor lépten-nyomon, mivel nem én szervizeltettem, csak ennyit tudok.

Fenntartási költség (2) Évjárat 2004
Előző autója? octavia Következő autója? Focus
Verdikt (4.2/10)

Ford Mondeo 2000 (2000 - 2006)