Országúti cirkáló, avagy kényelmes autózás takarékosan
Ford Mondeo Trend 2.0 TDDi kombi +(8 légzsák, 6000es CD-s rádió, napfénytetö, digit klima, multikormány, elektromos, füthető tükrök)
2005 október, november környékén kezdtem keresgetni, hogy megvegyem életem elsö autóját. Abban biztos voltam, hogy dieselt veszek, elsö körben Focust, vagy egy Volvo V40est szerettem volna, vagy talán egy Octaviát. Aztán az árakat, a felszereltséget és a méretet és persze az árakat figyelve inkább a Mondeo mellett döntöttem. Ez az autó egy racionális választás volt, amit a mai napig nem bántam meg.
PÁR NEGATÍVUM: Amit hiányolok az a tempomat, a fedélzeti comp., kicsit keveslem a rakodóhelyeket a vezetö körül és a sebességváltóból is hiányzik a 6os, de majd a következö autómban ezek már biztos benne lesznek.
POZITÍVUM: Nagy, kényelmesen elférek benne a 183 cm-es magasságommal, mögöttem is elférnek kényelmesen (én is inkább hátul szeretnék utazni), és a csomagoknak is marad egy "kicsi" hely. (mosógépet, lapra szerelt bútorokat csak úgy beleejtjük a csomagtérbe) Praktikus, hogy a csomagtérnél nincs külön keret, így még könnyebb telepakolni.
Az ülései nekem kényelmesek, az elektromos ülésmagasság állításnak, a kormány állíthatóságának köszönhetöen nagyon kényelmesen beállítható az üléspozíció. A deréktámasz is nagyon hasznos kis dolog.
Megbízhatóan lehet vele autózni orszáúton, városban.
Nem vagyok egy agresszív soför, de azért ha kell van a kocsiban kellö erö.
Kényelmes autózáskor sikerült 6,2es fogyasztást produkálni, de a nagy átlag a 6,5-7 liter közti fogyasztás.
Összességében nagyon tetszik és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nem luxusra, de nem is sportkocsira vágyik.
Még a legelején pár ezer kilóméter megtétele után írtam, hogy jó lenne a tempomat és egy hatodik a váltóba. Ez idővel igazolódni látszik, mert ezek tényleg hiányoznak. A tempomaton gondolkozom, mert "könnyen" beszereltethető. Azt mondják, hogy csak a kormányt kell kicserélni és a computert újraprogramozni. Szóval erre még egyszer lehet, hogy költeni fogok.
Amúgy még mindig szeretem és egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt az autót választottam. Igaz, hogy voltam már párszor szervízbe, de egy 5-6 éves autótól nem is várom, hogy teljesen hibátlanúl működjön.
- - A tetöablak nem müködött tökéletesen, mikor megvettem, de csak újra kellett programozni (kézikönyv alapján házilag).
- Kicsit nehezen idult a nagy hidegben, szóval izzitógyertya csere. Most mínusz sokban is pöccre indul.
- - ékszíj feszítő és egy görgő csörgött, 50000 ezerért új alkatrész+munkadíj.
- - futóművet kellett javítani, ez 70000-be került és az előzőleg említett feszítőnél és görgőnél egy anya hiányzott.
- - ismételten futóműhiba, ez 67000-be került.
- - megint szervízben a kocsi, a generátor füstölt el - állítólag alulméretezett ez a generátor. Egy felújított került a régi helyére, de sajnos az is felmondta a szolgálatot, szerencsére garanciában cserélték. (frissítés:ez a generátor azóta működik tökéletesen)
- - kuplungszerkezet és lendítőkerék -ezeket cserélték.
A kisebb "hibákat" családon belül orvosoltuk, de az alkatrészeket a Ford Petrányinál vettük. Normálisak voltak, ahogy a kereskedelemben elvárható lenne máshol is. Persze, nem olcsó az alkatrész, de ez van. Más márkakereskedésekben köszönni sem tudnak rendesen!
A Petrányihoz lenne ismételten egy megjegyzésem. Nemrég olajat cseréltünk a gépben és berohantam a legközelebbi Fordoshoz (Váci út-Dózsa György sarkátol nem messze), majd meglepve tapasztaltam, hogy majd 15000 forintot kértek az 5 literes olajért. Gyanús volt, mert úgy emlékeztem, hogy a Petrányinál az Üllői úton én jóval olcsóbban vettem az előző olajcserénél, ezért hátatfordítottam és átvergődtem az Üllőire. És tényleg, kb 6500-ért vettem megint. Szóval megérte átautózni a városon, hiszen így gyorsan "kerestem" vagy 8500 forintot! ;)
Két szervízt ettem meg eddig! :D A két pesti szervízes felejtős, mert az elsőről nagyon gyorsan kiderült, hogy lehúzásra utazott. A másik sokkal normálisabb volt, de rá kellett jönnöm, hogy vagy nem figyel oda a dolgokra eléggé, vagy Ő is megpróbált a lehúzásra játszani, csak sokkal finomabban.
Most egy Szombathelyi szerelőhöz járok... Nekem innen pestről is megéri, hiszen amúgy is sokat járok arrafelé.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2001 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Mondeo |