Költséges és bosszantó jószág
Munkaeszköznek vettem. Sokat használom. Az egész országot bejártam már vele, így elég sok tapasztalatot szereztem. Sok szempontból elégedett vagyok vele és sok mindent vérlázítónak tartok. Íme:
Ami tetszik:
- masszív karosszéria, telis-tele légzsákokkal (a kollégámat egy teherautó támadta le hátulról a piros lámpánál. Csomagtartó, mint olyan megszűnt létezni. Konkrétan kb. 30 centimétersre harmonikázta össze az idióta. Ennek ellenére mind a négy ajtó problémamentesen nyílott. Csak ilyen, vagy ennél jobb kocsiba merem beültetni a családomat.)
- masszív, kellemes futás teljesítmény mind komfortban és mind teljesítményben
- fogyasztás igen baráti. Csak ilyet lenne szabad kiengedni a gyárból.
Amit vérlázítónak tartok:
- számtalan alkalommal cserben hagyott (EGR szelep, porlasztócsúcs). Konkrétan vissza kellett fordulnom az üzleti útról.
- A "márka"szervízek pofátlansága (lehúzás, ár) Lsd. szervíztapasztalatnál részletesebben
- Mondeohoz értő dízel és sima szervízek hiánya (szerintem egy 1-2 normál szervíz simán megszorongathatná a szakszervízeket) Nyilván a garancián túli kocsik esetében értem ezt, amikor egy olajcseréhez, v. porlasztócsúcs cseréhez már nem kell pecsétes cég.
- Porlasztócsúcscserét csak "szak"szervízben vállalnak. Fel kell programozni a nyavajást amihez naná, hogy csak a Fordosoknak van computere. Ezért aztán 120 ezer HUFnál indul a csere, amit különösen pofátlannak tartok. Csak hogy tudd! 4 napra vállalják a cserét, mivel nincs az országban cserecsúcs! Gratulálok Ford mérnökök és Ford Hungária! Ez igen. Így kell szervízelhető kocsit tervezni és bevezetni.
Előző kocsim egy focus volt. Azt is használtan vettem és a 70ekm alatt sose hagyott cserben. Jelenleg a Mondeom lecserélésén fáradozom. Csak olyannak ajánlom, akinek nem munkaeszköze és nem gond, ha ott hagyja az útszélén, vagy ha nem ő fizeti a számlát, hanem a cége és mindig kap majd csereautót.
- - EGR szelep (gyakran eltömődik, nekem már 2X, gariba tiszítattam),
- - porlasztócsúcs (1 már tönkrement, gariba cseréltem. Egy újjabb most haldoklik. 120ezerHUFot mondtak rá alaphangon),
- - stabilizálórúd (már a másodikat cseréltetem, Tisztelt felelős kormánynak és polghiv.nak nevezett ingyenélők. Köszönöm.Nektek is kívánom.)
- - CD váltó (összeakadt, gariba szétakasztották)
- - feszítőgörgő (gariba cserélték)
A Petrányit leszámítva minden Bp-i "szak"szervízt kipróbáltam már. Katasztrófális a helyzet. A Ford Hungária töketlenjei és a mamlasz vásárlók miatt odáig pofátlanodtak a szervízek, hogy csak totális kontroll mellett hagyhattam ott a kocsimat. Mindent előre le kell papírozni velük. Pl. Mit és mennyiért fognak cserélni. Ha v.mi mégis "felbukkan" - ugye ismerős ! - legyen az akár egy izzó, csak az én hozzájárulásom után vagyok hajlandó kifizetni. Ellenkező esetben a saját zsebükre ment a csere. Sok - sok utánajárás, balhé és mogyorózás után jutottam el oda, hogy már nem néznek baleknak.
A "garázsos" szervízek computer hiányában motorproblémát (pl. porlasztócsúcs csere) nem képesek felvállalni. Hiba. Gyorsan szerezzen már v.melyik szervíz egy ilyen computert! Biztosan lesz benne üzlet, mert a TDCi Mondeok állománya öregszik és egyre több 150-200ezer km-es autó lesz. -> álladó piac: porlasztócsúcscsere, stb.
Fenntartási költség | (3) | Évjárat | 2002 |
Előző autója? | focus | Következő autója? | megbízhatóbb: pl. Toyota v. Honda |