Autók » Ford » Mondeo (2000-2006)

Mondeo 1,8 Ghia Kombi benzines

Ideális nagy autó-ésszel választásnál megkerülhetetlen

Nekem nagyon tetszik a mérete és olyan kis szép a műszerfala (bár a Ford nagyon elmaradt az elektronikus kijelzők területén, az Opel szöveges kijelzős verziója már 12 éve is fényévekre volt a mostani a Fordtól) kényelmes elöl-hátul, tehát igazából nagyon szerethető és ha megnézzük a méreteit, nos, az akkori Passatoknál és Audi 6-osoknál is nagyobb, ha jól néztem :-). Többször beülök szalonokban új neves és nagy modellekbe, de eddig mindig örömmel és jó érzéssel ültem vissza a Mondeo-ba (csak több LCD-s / világítós /... kijelző lenne benne...:-)). Futómű nagyon jó, kellemes a vezethetőség, a váltó nagyon kellemesen és szabályosan kapcsolható (az 1997-es előd Mondeo-mat is nagyon szerettem ezek miatt). Szerintem tehát használtan is nagyon jó választás egy jó példány.

Most 2013-ban 11 éves a kocsi, megbízhatóan jön-megy, már benne van 214 000 km, soha nem hagyott ott az úton és most simán be mernék vállalni vele egy Totalcar-os összehasonlító használttesztet - jó esélye lenne az első helyre BÁRMILYEN szempont szerint (szinte semmi kopás belül, 0 olajfogyasztás, teljesen jó váltó, tökéletes motorértékek, minden működik rajta... mondjuk vigyáztam is rá és garázsban tartom).

- Három évesen hidegben (reggelente) mindig be volt ragadva a gázpedál - azaz nem lehetett gázt adni - aztán egy-két-három perc után lassan "kiengedett", a motornál valami műanyag csappantyú (levegőbeengedő) szorult, cserélték, kb. 25.000 Ft (3 évvel később ugyanez előjött, a profi maszek szervíz nem cserélt, hanem szinte ingyen - 500 Ft - kitisztította - azóta semmi gond). - - Kormány nyikorgott, de szervízben újrazsírozták, megjavult. - - Automata légkondija nekem borzadály, jellemzően nem azt a hőfokot fújja, ami éppen jólesne és ezt nem is lehet beállítani (én vagy max-ra vagy min-re teszem, de az meg nagyon körülményes, mert nyomógombos és nem tekerőgombos a hőmérsékletállító). - - Eredeti gyári gumijai dübörögtek (egy puha és halk téli gumira cserélésnél derült ki, hogy a gyári nyári gumiktól volt addig "régi Ikarus kardán zaja"). - - Ez nem az autó hibája: első 2 évben gyakran magától beindult a klíma - télen is, hideget fújva -, de mint kb. 7-8 szervízlátogatás és hajtépés után kiderült, egy nem márkaszervízben beszerelt riasztó vezetékezése okozta a hibát, fals jelet adott a vezérlésnek - tanulság: sajnos rizikós n e m márkaszervízben riasztót vagy bármit beszereltetni; pl. a váltózárat is félrefúrták külsősők, elfúrták a kézifékvisszajelző vezetékének burkolatát és utólag jó eséllyel az okozhatta az ABS-modul elromlását, aminek a cseréje drága mulatság...) - - 120.000 környékén bal hátsó ajtó zárcsere: 50.000 Ft körül, ez fájt - - 200.000 km után jobb hátsó csapágy kezdett morogni, cseréltük (kb. 20.000 Ft) - - Szintén ekkor vezetőoldali első ajtó zár csere (miután össze-vissza kezdtek működni a zárak): ez is volt vagy 50.000 Ft, ez is fájt, DE: ezzel rögtön megjavult a csomagtér-ajtó, azóta nincs vele gond (régebben - napokra - hetekre - főleg hidegben - feladta látszólag a működést a mikrokapcsoló, de mint ezzel a cserével egyértelműen kiderült, nem a mikrokapcsoló volt a rossz korábban sem (szerencsére soha nem is cseréltük), hanem a bal első ajtó kombinált zárja...). (A csomagtartóajtót egy másolt keskeny kulccsal nyitottam, ha a mikrokapcsoló nem ment, de mint 10 év után rájöttem, az indítókulccsal mint távirányítóval egy külön gombbal is nyílt volna). - - Ezeken túl nem volt semmi komoly baja.

SZUM Autó Kft Bp IV. ker. korrekt cég nagyon

Fenntartási költség (7) Évjárat 2002
Előző autója? Mondeo Következő autója? lehet Mondeo (ha több lesz benne a kijelző :-))
Verdikt (8.2/10)

Ford Mondeo 2000 (2000 - 2006)