Autók » Ford » Mondeo (2000-2006)

Mondeo TDDi 2.0 115 LE Ghia

Egy igazi autó

Ez az első igazi autóm és az első dízel is - szerelem volt az első látásra. Nekem nem lesz többet benzines autóm. A nyomaték, az erő, az alacsony fogyasztás messze-messze felülmúlja a sinte csak alapjáraton hallható "traktorhangot", amit ráadásul én kifejezetten szeretek. A tipikus 72 000-es óraállással vettem (csak mosolyogtam) - szerintem kb. 150 000-ről állította a kereskedő vissza, úgyhogy most 200 000 km körül járhat.
Az autó iszonyú kényelmes és tágas, amióta megvan, minden autó szűk. Az lehet, hogy a vezetőülés kényelmes más gépben is, de a Mondeo mindenhol ugyanazt a tágasságot adja.
Erős, mint a bivaly, az M1-en járok sűrűn, ott vannak erős, hosszú emelkedők, ezen szoktam élvezetből gyorsulni, mire felérek, ott már 180-190 körül járok - aztán vissza 120-ra.
A fogyasztása 6,5 liter vegyesen, de volt Horvátország "110tempomattal" 5,5 liter is.
Nemigen romlik el rajta semmi, a karbantartása is olcsó. A gyári karbantartó csomag a Nagyautónál 17 000 körül van - 6l olaj, olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő, és hangsúlyozottan gyári még az olaj is.
Vannak benne bosszantó apróságok, pl. a MŰANYAG!! ülésmagasság állító fogaskerék (pozdorjává is zúzta magát), vagy a sorjás, ugyancsak műanyag hátramenet-váltó emelőgomb - miközben minden más valódi alumínium, erre már nem tellett.
A motorja szerintem elég jó, bár még a korai közvelen befecskendezéses, viszont ennél a porlasztócsúcsok kevésbé érzékenyek, mint a common rail változatnál. Simán elbírná a 6. fokozatot is, de sajna csak 5 fokozatú váltó van benne.
Családi autónak kiváló és még menni is lehet vele. Az erősebb testvére, a TDCi 2.0 vagy 2.2 jobb motor és még 6 sebességes váltó is van hozzá, átlag 5,5-ös fogyasztással, nekem az lesz a következő.

- Termosztát
- Ülésmagasság állító műanyag fogaskerék
- Klímakuplung

Nem találtam igazi szerelőt.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2001
Teljesítmény (8) Km vásárláskor 72000
Előző autója? Swift Sedan GLX Következő autója? Ford Mondeo TDCi 2,2
Verdikt (8.2/10)

Ford Mondeo 2000 (2000 - 2006)