Autók » Ford » Mondeo (1993-2000)

Mondeo 2.0 GHIA AUTOMATA

Az automata váltós mondeo

Közel 5 hónapig vadásztam az automata váltós 2.0 literes (136 LE) benzines, 5 ajtós, GHIA + téli csomaggal (ülésf?tés, f?thet? els? szélvéd?, f?thet? fényszórómosó, f?thet? ablakmosó fúvókák), felszerelt b?rüléses és elektromos tet?ablakos Mondeomra.
Sokan óvtak, hogy automatát használtan NE és pláne NE 170ezer km-rel. Sokat olvastam el?tte az automatákról, így vásárlás el?tt kipróbáltam, hogy D-ben és R-ben gáz nélkül el kezd-e kúszni (el kell indulnia, ha jó) és figyeltem a váltásokat (hideg és meleg motorral is!), valamint kipróbáltam a kickdown funkciót is. A váltóval a 2 év alatt semmilyen gondom sem volt, pedig a végén már 200ezer km felett járt.
Az autóm 1993/10. havi gyártású volt. Ez azért fontos, mert 1992/09. hóban kezdték gyártani a Mondeokat és az els? évben gyártott darabokkal - állítólag - több gond volt. (Megjegyzés: a Fordnál minden év szeptemberében kezdik el gyártani az új szériákat, amiben javítják az el?z? évben tapasztalt hibákat. Az alvázszámból kiderül a gyártás pontos ideje.)
A vásárlás után kicseréltettem a gyertyákat (SZIGORÚAN a gyári MOTOCRAFT gyertyát igényli a Mondeo motorja!!!), a sz?r?ket és a vezérm? szíjat, meg lecseréltettem a motorban az olajat. A váltó olajat nem cseréltem le, mert állítólag nem szabad hozzányúlni.
A 93/09 - 94/08-ig gyártott széria típusbetegsége nálam is jelentkezett, vagyis a szell?z?rácsok eltörtek. Bontóban nem érdemes keresni szell?z?rácsot, mert az összes törött (tapasztalat), a gyári pedig 30ezer körül van.
Az autó hátsó fele folyamatosan nyikorgott menet közben, míg rá ne jöttem, hogy az ülések, a hátsó ajtók és a csomagtartó zárja okozza (megoldás: kb. 2 havonta szigetel? szalagot kell tekerni a az U alakú fémre, amire ráharap a zár).
A stabilizátor szilentek id? el?tti meghalása tipikus Ford betegség, másfél, kétévente cseréltetni kell (tipp: ne utángyártottat, hanem eredeti gyárit vegyük, nem drágább).
A hátsó stabilizátor bilincsének az anyaga elöregedett, így egyszer egy járdára felhajtván, nagy durranás közepette kiesett. Eredetei gyárival pótoltam mind a 4-et (filléres tétel).
A m?szerfalon kiégett egy izzó, azt saját magam cseréltem. Vettem egy "ÍGY CSINÁLD A MONDEO-t" c. könyvet (5e Ft), amiben szinte minden benne van, hogyan kell megcsinálni, így az apró dolgokkal nem kell szerel?höz járni!!!
A hátsó dobfékemben egyszer szétesett valami rugó, így elmozdultak a helyükr?l a betétek. Létezik a hátsó fékhez is utángyártott felújító garnitúra (rugók, stb.).
A kipufogóm szétrohadt. Nagy öröm volt, mert a 2.0-ás motor kipufogója drágább, mint az 1.6 és az 1.8-asé, ugyanis a 2.0-nál hátul két dob van, az automata váltósé meg az el?z?nél is drágább, mert félúton van benne egy extra kanyar. A gyári 120ezer, az utángyártott 70ezer lett volna, ha le nem gyártatom Pesten egy kipufogósnál, gyártással, felszereléssel és 2 év garanicával 45ezerért.
TIPIKUS MONDEO BETEGSÉG (összes benzines motornál): Ha rángat, nehezen indul, lefullad és a fordulatszám ingadozik, akkor érdemes megnézni els? körben a kartergáz visszavezet? szelepet, ez az olcsóbb mutatvány (10ezer), ha ez jó, akkor nagy valószín?séggel a MAF (leveg?mennyiség érzékel?) szenzor lesz a hibás (ez már izmos, kb. 50ezeres mutatvány).
Szintén típushiba, hogy a GHIA fedélzeti computer kijelz?je tönkremegy (nem lehet látni a számokat), bontóban ritkaság a hibátlan kijelz?s példány.
Az autóval végig elégedett voltam, kényelmes volt és sehol sem hagyott ott, az alkatrészek viszonylag olcsók, általában könny? szerelni, ugyanúgy meghibásodik id?nként, mint minden más használtautó ennyi id?s korban. Az autó megbízhatósága nagymértékben az el?z? tulajon és rajtunk múlik. Szerintem jó vétel a Mondeo, csak el?tte komolyan át kell nézetni szakszervizben (futóm?, motor, kaszni volt-e törve, klíma feltöltöttsége, stb.).
Az automata váltós Mondeo fogyasztása normálisan hajtva, nyáron 8,5-9,5, télen pedig 10-11 liter.
Menettulajdonságai (útfekvés és teljesítmény) nagyon jók. Az automata váltónak van sport fokozata, aki akarja vaddisznó módon is hajthatja, bár anélkül is nagyon jól megy. Télen sem gond az automata váltó, mert szériában van blokkolás- és külön kapcsolható kipörgésgátló (!) is az autóban.

- MAF (leveg?mennyiség érzékel?) szenzor. Alkatrész: 50ezer, munka: 5 ezer.
- Katergáz visszavezet? szelep + a környékén valami vékony könyökcs? elörgedett. Alkatrész: 10ezer, munka: 5ezer.
- Stabilizátor szilentek. Alkatrész: 10ezer, munka 5ezer.
- Hátsó stabilizátor szilent bilincsek. Alkatrész: 2ezer, munka 3ezer.
- Hátsó dobfék. Felújító garnitúra: Alkatrész: 3ezer, munka 3ezer.
- Klíma gázfeltöltés. Munkadíj: nem tudom, a rokonom csinálta.
- + a szokásos javítások a m?szaki viszgához (fékbetét, talpas, stb.).

Ford márkaszerviz, vidéken

Ismer?s szerel?

Fenntartási költség (5) Évjárat 1993
Előző autója? 323 1.5 Következő autója? Ford Scorpio 2.0, vagy 2.3 automata (1994-98 évjárat)
Verdikt (7.1/10)

Ford Mondeo 1993