Autók » Ford » Mondeo (1993-2000)

Mondeo 2.0 16V Ghia

A pénznyel?

Nos, a Mondeo családunk els? autójaként 1993-ban került hozzánk, 35.000 futott km-rel a motorjában és egészen tavaly ?szig szolgált minket. A verda, b?r kárpit kivételével full-extrás volt.A vásárlást követ? kb. 3 éven át nem volt vele különösebb probléma, bár hozzátenném, hogy a tempomat nagyjából 1 hónapon belül tönkrement és mivel csak horribilis összegért lehetett volna életet lehelni belé, ezt a funkciót végleg mell?ztük. A problémák a fentebb említett 3 év után kezd?dtek el...és gyakorlatilag egészen az eladásig, szinte hónapról hónapra "adták egymásnak a kilincset". Ami tönkrement, meghibásodott listaszer?en ( a teljesség igénye nélkül ):

- H?t?rendszer
- Ablakemel?k
- Központizár
- Gyújtáskapcsoló
- Önindító
- Teljes motorblokk ( ill. annak cseréje )
- Lengéscsillapítók
- további apró, ámde annál idegesít?bb hibák ( roszdásodás stb. )

Néhány év alatt az autónak gyakorlatilag nem volt olyan része, ami ne lett volna javítva, ne kellett volna javítani. A költségek tekintetében annyira "elszálltunk", hogy amit az autóra költöttünk, abból b?ven lehetett volna egy új gépet vásárolni. A csúcsot mindenképpen az jelentette, amikor a motorblokk leégett, s ezt - akkori áron - kb.150.000 forintért cserélték ki. Persze a költségekhez nagyban hozzájárult az is, hogy a szervízekben nem éppen a legkorrektebb módon kezelték a problémákat.

Ami a pozítívumokat illeti; az autó a maga 136 lóerejével egy igazi er?gép volt, simán vitte a 200-210 km/h sebességet úgy, hogy motorzaj minimális maradt. A nagy motor és súly ellenére a Mondeo pörg?s és dinamikus vezethet?séget kínált. Fogyasztás tekintetében nagy étvággyal bírt, autópályán megette a 11-12 lityit, míg városban f?leg a nyári forróságban még ennél is többet gurított le a torkán. Az autóbels?t maximális igényességgel és izléssel alakították ki; az ülések kényelmesek, a huzat plüss anyaga finom ( ám sérülékeny ), a m?szerfal átlátható és könnyen kezelhet?, izléses formavilággal rendelkezett, bár egy kicsit nyikorgós, kopogós volt. Bár fels?-középkategóriás járm?r?l van szó, a hátsó utasoknak, pont a vastag és tömör ülések miatt már igen csak kucorognia kellett. Az autó formavilágát azonban nagyon eltalálták, igazi dögös, városi ragadozó képzetét keltette.
Sajnos a magas szervízköltségek és a viszonylagos megbízhatalansága miatt ezt az évjáratot nem nagyon ajánlom senkinek. Egyébként, az újabb Mondeók már - állítólag - sokkal jobbak.

- Gyakorlatilag minden elromlott rajta, amit el lehet képzelni.

Ford Budaörs ( már megsz?nt ). Ott csapták be az embert, ahol csak lehetett. A hibákat az esetek 80%-ban hiányosan, vagy egyáltalán nem orvosolták, nem is beszélve arról, hogy lassan dolgoztak.

Auto Fort. Egy fokkal jobb, mint a Ford Budaörs. Itt is megpróbáltak átvágni, de némi határozott felépéssel és az szalonvezet? helyszínre hívásával gyorsan megtáltosodtak.

Fenntartási költség (1) Évjárat 1993
Előző autója? nem volt el?z? autóm Következő autója? Renault Megane