Kisméretű családi gépsárkány
2006 májusában vásároltuk a család kibővülése miatt szűkössé vált Suzuki Swift helyett - ami már előzőleg is elég szűkös volt csomagtartó terén. Tehát én is Swiftből ültem át ezért törvényszerűen a komfortot tekintve előrelépésként, a teljesítmény szempontjából pedig visszaesésként kellene értékelnem és ez gyakorlatilag így is van. Szerintem praktikus, tágas és még kényelmes is, azzal együtt hogy azért céges autók révén vezettem Renault-okat és Kiákat is, de volt szerencsém nagyobb motorral szerelt Opel Astrához is, ami teljesítményben nem sok pluszt adott.
A motor valóban nem különösebben izmos, a légkondi bekapcsolása után különösen siralmas, előzni vagy emelkedőn felfelé közlekedni csak jókora lendületből tanácsos, a klíma kikapcsolása afféle "turbó-gombként" hat. Klíma nélkül azonban a motorteljesítménnyel személy szerint nincs semmi bajom, bár két gyermekes apaként én már nem a száguldást keresem, talán ezért is jó a kombinált átlagfogyasztása az autónak, ami bár nem éri utól a Swift takarékosságát, méreteinek arányában nem is marad el tőle túlzottan.
Az autó jól manőverezhető, rendkívül fordulékony, a magas üléspozíció miatt jól áttekinthető a környezet, ugyanakkor ebből nem ered érezhető hátránya az úttartást tekintve. Könnyed, gyors és pontos a váltója - hátramenetnél van amikor reccsen, van amikor nem, mivel ezen is sok vita folyik -, nagyon kellemes a vezetése, négyéves lányom szerint az autó jobb, mint a nagyszülők által beszerzett újgenerációs Suzuki Swift :)
Formáját tekintve nem egy dizájn-bajnok, de barátságos, enyhén bumfordi, talán ezért is szerethető, és ezért esett rá a választás amikor a család számára kerestünk egy megfelelő, árban is szolid járművet.
Pakolhatósága a méretéhez viszonyítva kiváló (a Suzuki után leírhatatlan), kialakításának köszönhetően kombisan pakolható, amit viszont megsinyli a hátsó színrefújt lökhárító, amiről néhány ponton már kezd lepattogni a festék az ütődések hatására. Jó lenne rá egy kis gumicsík, mint a Peugeot SW-knél .
Az eddig megtett több mint 32000 kilométer során semmilyen problémája nem volt, számomra jelenleg egyetlen igazán aggályos pontja van, a motorház felnyitási mechanizmus, néha úgy meg kell húznom a belső nyitófület, hogy attól tartok a kezemben marad, ugyanakkor az sem túl szerencsés hogy a műanyag hűtőmaszknál fogva kell felemelnem a súlyos motorháztetőt, eddig mindenesetre még bírja.
Összességében tehát meg vagyunk elégedve vele, akinek nem az a fő szempont hogy villogjon az autójával, hanem egy megbízható és praktikus mindennapi járművet szeretne, ami egy négyfős családot kiszolgál, annak bátran merem ajánlani.
- Eddig még nem volt javításra szoruló problémája.
Ford Sipos Eger
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2006 |