Autók » Ford » Focus C-Max (2004)

Focus C-Max 1,8 benzin, GHIA

Szerethető családi autó, zavaró hibákkal

TÖMÖREN:
Motor: elegendő, jól húz, kicsit sokat fogyaszt
Futómű: kifogástalan
Váltó: precíz, a közepesnél jobb
Belső: néhol kicsit kopogós (pl könyöklő), néhol prémium (pl:éjszakai belső utazó"hangulat"fény ), összességében átlagos kidolgozás, kényelmes, tágas, magas ülési pozíció
Hibák: -piros lámpához közeledve, üresbe téve ugráló fordulatszám, mely sajnos sokszor lefulladásig tart
-induláskor lefulladásra érzékeny (átlagosnál jóval nagyobb gázt és finomabb kuplungcsúsztatást igényel)

Összefoglalva: nagyon szerethető családi autó.

BŐVEBBEN:
Az 1,8-as benzines motor szépen viszi az autót, mely dinamikus vezetést tesz lehetővé. Nem egy versenyautó, de nyugodtan kezdhetünk előzésekbe, mindig marad erőtartaléka. Hosszabb utazás (500 km) sem fárasztó vele, mert futóműve kimagaslóan jó, a vezetői pozíció kifogástalan és az autó viselkedése váratlan helyzetekben is jóindulatú (pl.: szembejövő előzése miatt enyhe ívű kanyarban vészfékezés 130 km/h-ról 60km/h-ra).
Sajnos a fogyasztás árnyalja a képet: városban kicsivel több, mint 10l (ebből nem nagyon lehet faragni), városon kívül 9,5l körül (ráérős vezetés mellett 8-8,5l-rel könnyedén ki lehet vele jönni, de manapság a közepesnél ez sem jelent(ene) jobb értéket). Ebből, valamint a vezetési stílusomból adódóan a hatótáv kb. 550 km, amit nagyon keveslek.
A GHIA felszereltségi szint sok extrat tartalmaz, melyből a leghasznosabb az 5 fokozatú ülésfűtés, mely kora ősztől késő tavaszig használatban van. Alacsonyabb szinteken, plusz exraként érdemes beruházni rá. Ugyanakkor az esőérzékelős ablaktörlőt, úgy ahogy van kiiktatnám, sosem abban az ütemben végzi a dolgát, ahogy én szeretném. Uilyen haszontalan dolognak tartom a 2 oldalú állítási lehetőséggel rendelkező klímát, hiába van 2-3 Cfok különbség beállítva a két oldal között, a párom mindig fázik, engem pedig a hőguta kerülget. (itt felmerül a kérdés, hogy eszkimó létemre, lehet, hogy nem egy zimbabwei lányt kellett volna vlasztanom...? :) )
Tolatóradar elöl-hátul jól dolgozik, szintén érdemes beruházni rá.
Csomagtartó mérete megfelelő, nem volt még olyan helyzet, hogy kicsinek bizonyult volna (babakocsival már határeset lesz, de legrosszabb esetben az asszony a szokásos öt helyett csak két darab neszeszer táskát hoz majd magával).

- -

Mellékes, mert eddig csak az olajcserén volt.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2007
Előző autója? Focus Következő autója? -
Verdikt (7.3/10)

Ford Focus C-Max 2004 (2004)