Autók » Ford » Focus (2011)

Focus 1.6 Ti-VCT Titanium

Együgyű jószág

Az autót újonnan vettem Titanium felszereltséggel és pluszban még egy csomó extrával. Két év után már látom, hogy nem ez volt életem üzlete.
A Ford SYNC 3 rendszere katasztrófa. A Frissítést „ingyenesen” letölthetted alvázszám alapján és magadnak telepítheted, vagy a márkaszervízbe pénzért cserébe megcsinálják. Én eddig három frissítést tettem fel úgy 10 próbálkozásra.Az első kettőnél kifagyott, nem indult el vagy valami hibaüzenetet adott. A harmadik egyből felment, de az igért „újdonságok” ugyanúgy nem elérhetők☹ A telepítés megkezdése után semmi visszajelzés nincs, hogy hol tart a frissítés. Volt, hogy hazaérkezés után még egy órát ment a garázs előtt hibaüzenet és minden egyéb figyelmeztetés nélkül mire meguntam és leállítottam. Persze a leírás alapján a wifi hálózatáról is lehetne frissíteni, de ez a funkció márkaszervíz szerint sohasem működött.
Amikor megvettem az autót a Spotify még működött rajta, sajnos már ez sem jó. A legújabb frissítés után elvileg már a Waze is menne rajta, de természetesen ez sem működik. Az egyedüli használható app ami fut rajta az a Ford Pass ez sajnos 2-3 naponta egyszer biztos lefagy. Ezen keresztül a navigáció hozzájuthat a valós idejű forgalmi adatokhoz. A baj csak annyi, hogy ennek funkciónak sincs visszajelzése a navigációs oldalon és úgy 50% hogy nem működik. Cserébe 4-5 gombnyomással leellenőrizheted hogy letöltödtek-e a forgalmi adatok. A mai napig nem tudtam megfejteni, hogy ez a szolgáltatás mi alapján működik, sajnos teljesen megbízhatatlan. A gyári navigáció célhoz való érkezést egyszerűen nem tudja kiszámítani. Egy 30 perces úton simán téved 15 percet, még letöltött forgalmi adatokkal is, ami felvet egy kérdést az adatok hitelességével kapcsolatban. Az autó már több mit kétéves, ezért a feleségemmel együtt már sok telefonal kipróbáltuk (Android, IOS), de egyikkel sem működött rendesen.
A márkaszervízbe sajnos ezekkel nem tudnak mit kezdeni (Ford Petrányi), sajnos ez ilyen. Az is érdekes, hogy a szerelők a SYNC rendszerről semmi képzést nem kapnak a Fordtól.
Az autóban a SYNC 3 helyett USB kábellel használható az Android Auto alkalmazás,ami lényegesen több élményt nyújt. Az elmúlt két évben az app sokat javult, de sajnos ez se tökéletes. Néha telefonáláskor vagy zenehallgatás közben visszavált az autó hangrendszeréről a telefon hangszórójára vagy el sem indul. Telefonálásnál hívást megszakítva és újra tárcsázva ez a probléma általában megoldóik.
A motor a 125 lóerővel nagyon gyenge. Nyáron a Balatonfüredi dombon egyesbe megált a céltól 10 méterre. Szégyen szemre ki kellet szállítanom a feleségemet a két lányommal (hárman 90 kilót se nyomnak). Így erős kuplung szag és még egy lefulladás után meg tudtam tenni a maradék 10 métert.
Tankolás után a fedélzeti számítógép szerint az autó több mint 700 km tud elmenni, én örülök, ha 600 km elmegy. Az átlagfogyasztásnál 3-5 dl kevesebbet ír a valósnál. Én elhiszem, hogy ezek csak tájékoztató adatok, de ennél még én is jobban saccolok:D Ahhoz nem kell számítógép, hogy egy autótulajdonos tudja egy teli tankkal mennyit megy az autója (ennél 570km - 610km). Olyan meg végképp nem, ami hülyeséget ír. Sajnos az extrák nagy része haszontalan vagy nem működik megfelelően.
A hangszórók minősége megfelelő. Elöl viszonylag kényelmes és a csomagtartója is nagy (kombi). Az automata parkoló rendszer nagyon menő, a feleségem miatt tetettem bele, de ő se használja. (kipróbáltam működik). A kormány és az ülésfűtés jó. A szélvédő fűtés nekem inkább zavaró, mint hasznos, kevés fény mellet simán látszanak a fűtőszálak, ami azért főleg kevés fénynél zavaró. A kulcsnélküli nyitás hasznos is tud lenni, ha tele van a kezed gyerekkel és csomagokkal. Én családi autónak vettem, két gyerekkel szűkösen még jó, de hátul kevés a hely, a gyerekülés miatt a gyerekek lába hozzáér az első üléshez. Ha valakit véletlenül ötödiknek el kell vinni az csak úgy lehetséges, hogy egy gyerekülést előre kell rakni, mert a két gyerekülés közé hátul senki sem fér be, így hátul két vékony ember egy gyereküléssel kényelmetlenül, de elfér.
A gyári navigációval és a SYNC 3 rendszerrel senkinek nem ajánlom. Egy közép kategóriás mobil tízszer többet tud és tized annyiba kerül.

- A Ford SYNC 3 rendszere megbízhatóan sosem működött. (A márkaszervízbe ezzel sajnos nem tudnak mit kezdeni)
- A Bal oldali fényszóró foglalata kiégett. H7 55W izzó volt benne. (Ez sem volt garanciális)

A Ford Petrányi márkaszervízben kedvesen és udvariasan el tudják mondani a hasba akasztós szövegeket, hogy mért kell az éves szervízen felül még 50 ezret fizetni és mért kerül gyakorlatilag egy olajcsere 103 ezer forintba, mi miért nem garanciális és mi miért nincs benne az árban. Kisebb reklamálás után 20% kedvezménnyel a végösszeg már csak 83 ezer lett. Nyilván senki sem fog perelni pár tízezer forintért és úgy tűnik ezt ki is használják. Azon mondjuk elgondolkodtam mért fizetek egy olajcserére 83 ezret, ha a garanciámat semmire sem tudom érvényesíteni.

Fenntartási költség (7) Évjárat 2017
Előző autója? Következő autója? Biztos nem Ford