Vásárlás és tapasztalatok
Sziasztok!
Nemrég szeretem jogosítványt, és hát kellett volna egy kocsi is hozzá. Már nagyon rüheltem a vonatozást/buszozást, sok helyre el sem tudtam jutni, illetve nagyon nehezen tömegközlekedéssel. Az autóvásárlást természetesen nálam is sok hónapos olvasgatás, utánajárás előzte meg. Egy keveset futott, jó állapotú kisautó kellett, aminek a fenntartási költsége se magas. Igazából két típus között vacilláltam, egyik a honda jazz (újabb), másik a fiesta. Sokáig a jazz volt a nyerő, a nagyobb csomagtartó, és a variálhatóság miatt, de aztán barátnőm unszolására (neki a fiesta jobban tetszik
3-4 kiszemelt "áldozat" volt a hahu-n, a rendelkezésre álló(2M) keretből. A végén csak egy maradt, az volt a bajom a többivel, hogy egyrészt kereskedés árulta, 160-180000 km-el, "sérülésmentes", blablabla. Hát annyira nem jöttek be. A "nyertest" egy magánszemély árulta(fontos lesz), nem kellett az ország másik végébe elmenni, 65000km volt benne. A telefonbeszélgetéseink során normálisnak tűnt, úgyhogy elmentünk megnézni. Az szimpatikusnak tűnt, hogy egyből mondta, hogy nyugodtan nézegessük, azt csinálunk vele, amit akarunk, az autó rendben van, nincs takargatnivalója. Minden egyezett, amit a hirdetésben megadott, telefonon elmondott, kivéve az USB csatit. Egye fene gondoltam, a zenét meg tudom oldani máshogy is. Rendesen átnézegettük az autót, kicsit koszos volt az utastér, egy kis parkolási horzsolás a jobb hátsó ajtó vége felé(felpolírozható), meg egy kis festékrepedés hátul az ajtó alatt. Hát nem új autó, biztos fingottak is már bele, gondoltam, ennyi belefér. Hopp, irány a szervíz; festékréteg ok, futómű, minden rendben. Egyedül a fékeket mondták/mutatták, hogy az lassan cserés lesz, van már egy kis válla, betéteken még van 4-5 mm. Mondta a tulaj, hogy hát igen, kopó alkatrész, ez még nem volt cserélve, eredeti. Azt nem is mondtam, hogy nem ő használta az autót, hanem a felesége, és a lánya. Olaj, szűrők cseréjén kívül más okból szervízben nem járt. Egyre jobban tetszett az autó, és a szerelők is azt mondták, hogy a futásteljesítmény reális, igazából nagyon egybe-rendbe van az autó, érdemes megvenni. Igazából az ottani adminisztrátor csajnak is nagyon megtetszett, láttam az irigységet a kedves mosolya mögött. :)
Szervízből el, a tulaj házához, kezdetét vette az alku. Mivel már fenn volt az autó egy ideje, és említette is az eladó, hogy volt olyan, aki már egy hónapja csak jön megnézni, de még nem érkezett meg, nem használják, stb., ezért gondoltam, hogy kemény 100000-t lealkudok belőle. Hát nagyon hajthatatlan volt, nem igazán akart engedni, tisztában volt vele, hogy mik vannak ilyen áron a piacon. Végül 40000-t engedett belőle, úgy, hogy a papírozás részét én állom. Mivel tényleg rendben volt az autó, és nagy tapasztalatú (hivatásos sofőr, sok autója volt, még többet látott) kollégám is azt mondta, hogy nem érdemes itt hagyni, ő megvenné a helyemben, ezért úgy gondoltam, hogy néhány tízezer forint miatt nem fogok kitudja mennyi ideig még keresgélni, és végül belefutni egy szarabba, ezért jobb kezemet kinyújtottam felé, majd megkezdődött a szerződés megírása. Sajnos aznap nem tudtuk elhozni az autót, mert nem kp-m volt, a bankok már bőven zárva voltak, ő meg azt mondta, hogy amíg nincs a számláján a pénz, addig nem adhatja ide, bármi történhet, rajtam kívülálló okokból is. Ok, megbeszéltük, hogy ha másnap megkapja a pénzt, hív, és megyek érte. Jöhetek éjszaka is, amikor akarok, csak szóljak előtte, hogy legyen itthon valaki. Másnap fel is hívott, hogy megjött a pénz, mehetek. El is mentünk délután, nem akart egyből lerázni, hanem elkezdte ecsetelni, mi hogy működik, tanksapka hiánya miatt ne ijedjek meg, mert ez a nélküli rendszer, meg adott egy műanyag elemet, ami a lábtérnél osztja szét a levegőt, az kikerült a legutóbbi szűrőcserénél, de az autóhoz tartozik, úgyhogy ideadja. Szervízkönyv! Ezt már a telefonban is kérdeztem, mivel ezzel volt meghirdetve az autó, erre azt mondta, hogy megvan valahol, de nem találják, és egyébként se volt suckszervízben az autó, ismerős szerelőhöz hordta (lehet, hogy így jobban is jártam?). Egyébként fullos család volt fullos környéken, látszott rajta, hogy nem lehúzni akar valami szarral, az autónak meg megadta, ami jár. Abban maradtunk, hogy a szervízkönyvet keresik, ha megtalálják, szól, és eljuttatja valahogy. Ez eddig nem történt meg, de annyira nem is érdekel már, egy elég komoly excel táblázatban vezetek mindent, az utolsó mosásig, bescannelt szervízszálmlákkal, többféle km-költség számítással (csak benzin, benzin+szervíz, stb.), szóval ha majd egyszer eladósorba kerül az autó, akkor a jövőbeni vevőnek egy igen részletes adatsort tudok mutatni, amiből akár a jövőbeni költségeit is nagy pontossággal kalkulálhatja.
Az autóról: Részletesebben erről még nem is szóltam, szóval: 2009/11 ford fiesta, 5 ajtós, 1.4 benzines, fehér, trend felszereltséggel. Otthon lemostam, majd a belsejét kezdtem kitisztítani kárpittisztítóval. Ugyan mondta az előző tulaj, hogy nem dohányoztak benne, és szerinte én se tegyem, mégis találtam a hátsó ülésen egy borsószemnyi kiégetett részt, plusz a vezetőoldali ülés alatt egy cigihamu darabot. Na bumm, el tudom képzelni, hogy a huszonéves lánya a barátaival mit csinálhatott apu tudta nélkül, lehet még dugtak is benne! :D 1-1,5 óra után az autó tényleg nagyon szépen nézett ki, mind kívül, mind belül. Eddig kb. 2500 km-t tettem bele, volt benne városi cirkálás, hosszú autópályázás is. Jól megy, jól kanyarodik, fékek kiválóak. A motor olyan 2000-től kezd rendesen húzni, de 2500-tól még jobban. Városi gurulgatásra, 1500 környékén is jól elvan. Városban 5.5-6, autópályán ha betartom (nagyjából) a sebességkorlátokat 7, ha nem, akkor azért 7.5 liter benzint is be tud zabálni. De egy tank benzinnel legutóbb 680-700 km-t tudtam menni, ebben viszonylag rövid (max. 40km) utak voltak, utasokkal.
Ami probléma volt vele (és itt derül ki, hogy bizony a magánszemély se teljesen tuti) az egy defekt. Rosszkor jött, mert épp munkából mentem volna haza, utána meg páromért a szomszéd városba. Szerencsére találtam egy gumist, aki eljött a munkahelyem parkolójába, elvitte a kereket, megcsinálta, majd visszahozta. Ez mindösszesen két ezredesembe került. Közben kiderült az is, ami mindenki figyelmét elkerülte. A bal hátsó gumi nemcsak hogy nem volt ugyanolyan mintázatú, hanem még méretben sem egyezett a többivel (ballonosabb volt). A gumis azt mondta, hogy mehetek még vele (a javítottal), de amikor említettem, hogy autópályázni is akarok, akkor mondta, hogy felejtsem el. Meg ha a rendőr meglátja a különböző gumit, akkor számíthatok egy csekkre. A gumik 2005-ösek voltak, kivéve a bal hátsót, az 2006-os. Másnapig átgondoltam a dolgot, és úgy döntöttem, hogy igaz még meleg van, de inkább téli gumira váltok, reggelente, meg hegyek között azért már kezd cidri lenni, a kevés napsütés miatt az aszfalt meg úgyse melegszik már fel annyira. Az előző tulajt nem hívtam, hogy "há' mi van veled more?", a gumikat egyébként is mondtam, hogy le akarom majd cserélni, meg hát lehet, hogy nem tudta, csak bement a gumishoz, és mondta, hogy valami jó olcsót tegyen fel, úgyse mennek vele sokat. Hankook volt, 4-5 mm profilmélységgel. Most matador sibir snow mp92 van fenn, 185/60 R15, 2013-as. Jóféle, 60-ból kijött, új szelepekkel, szereléssel, és várnom se kellett. Majd télen kiderül, hogy mennyire jó, de sok ismerősöm van róla jó véleménnyel. Műszaki majd november végén esedékes, szerencsére a cégnek van egy autószervízzel szerződése, kollégák szerint rendesek, azt velük fogom csináltatni. Ami még gond volt, az annyi, hogy a hátsó rendszámtábla eléggé zörgött, azt úgy oldottam meg, hogy kis szivacsokat tettem alá, a zörgés teljesen megszűnt. Illetve a hátsó ülésnél valami nyiszorog kicsit, főleg, ha rosszabb utakon megyek; valami műanyag érintkezhet valamivel, eddig nem volt kedvem foglalkozni vele, egyébként is minimális.
Vettem bele illatosítót is, ez a kis üveges lógatós dr. marcus. Elég jó illat van azóta a kocsiban, viszont ha meleg van, nem tart 45 napig, inkább 20-25. Nah, én 800 pénzt nem akarok erre költeni állandóan(8ml), ezért azt találtam ki, hogy megoldom olcsóbban. Még nem csináltam meg, mert nem ürült ki az üveg, de a terv az, hogy alkoholt elegyítek vízzel (nekem mindkettő ingyen van) és csepegtetek bele aromaxos illóolajat. Az kb. 800-1000 forint, 10 ml, és ha 8 ml löttyöt akarok csinálni, akkor elég néhány csepp az alkohol-víz elegybe. Igazából azt kell csak kikísérletezni, hogy mi az az alkohol-víz arány, ahol az illóolaj maradéktalanul oldódik, és nem párolog túl gyorsan a folyadék. Ha már működik a dolog, itt jelezni fogom mindenképpen.
Lassan elérem a 70000 km-t, akkor akarok egy olajcserét, szűrőket, ezután 10000 km-enként.
Egyelőre ennyi, majd igyekszem tapasztalatokkal frissíteni néhány ezer km múlva.
Písz!
- Eddig nem volt...