Sport? Van!
Szükségem lett a vállalkozásomban egy autóra, s csak tgk jöhetett szóba, a költséghatékonyság miatt. Szállítási kapacitás nem volt fontos (ha néha nehéz holmit kell szállítani, akkor ott a családi csapatszállító a 2 tonnás vonóhoroggal: https://nepitelet.hu/autok/volkswagen/sharan_1995/csaladbarat/), gazdaságosság viszont igen a napi 150 km ingázás miatt, úgyhogy a városi kisáruszállítók környékén néztem körül. Némi utánajárás után a PSA-Ford 1.4 ill. 1.6 tdci motor, vmint a VW 1.4 PD TDI lett a vágy tárgya (1.3 cdti, 1.5 dci kizárva a keresésből), úgyhogy ezeket figyeletem fokozottan. Ezek egyikében sincs kettős tömegű lendkerék, változó geometriás turbo, részecskeszűrő, s viszonylag tartós motorok.
Több hónap keresés után felbukkant a hirdetések közt az ítéletben szereplő autó. Ez rendkívül ritka típus dobozos kivitelben, még a német mobilén sem igen fordul elő, nemhogy a hahun, én az angoloknál, az autotraderen szoktam néha látni eladót. A típusjelzésben szereplő „sport” a felszereltségre utal, mégpedig a csúcsmodell, az ST ellátmányát és optikáját kínálja a gyengébb motorral felszerelt modellekhez. Viszont ehhez csak 1.6-os motort párosítottak, ami már jól viszi a könnyű kasztnit. Száguldozni nem szoktam, de főleg pályán ingázom, s országúti előzésnél is jól jön az erő, a gyakori 1.4 TDCi modellel szemben, mely kissé harmatos menetteljesítmény ügyileg.
Szóval elmentem megnézni az autót, rendben volt, hamar megegyeztünk, s elhoztam. Az külön tetszett, h nem cégautó fehér, hanem metálfekete színű, ez sokkal jobban áll neki. Igen jól felszerelt kocsi gyárilag a kategóriához képest, kívül sok apróság erősíti a sportos hatást (első, hátsó spoiler, hátsó szárny, 16”-os alukerekek, küszöbök), széria elektromos ablak, tükör, központi zár, klíma, fűthető első szélvédő, félbőr sport ülések, bőrözött kormány, váltó - többek közt - a komfortot.
Már a próbaúton hallottam egy ciccegő zajt a motorból, amit akkor nem tudtam hova tenni. Aztán megjelent a TC-n egy cikk ezekről a motorokról, s meg lett említve típushibaként ez a jelenség, melyet a kifújó befecskendező alatti tömítés okoz. Így is volt, az egyik elég tömítetlen volt, úgyhogy azt kijavították, illetve kapott a kocsi egy új, műanyag szelepfedelet. Az is típushiba, hogy ez eldeformálódik, s utána ereszti az olajat mindenhol.
Nem szólt a bal oldali hangszóró, így Vaterán vettem egy, a gyárinál jobb minőségű szettet 5E ft-ért, s kicseréltem. A lukak jó helyen voltak, mert Mazda 2-ből származott, s ezek anno műszakilag egy alapra épültek.
A kormány kicsit ferdén állt, jobban ránézve kotyogott az egyik kormány összekötő gömbfej, úgyhogy csere, futóműállítás, gond letudva. Meg még kapott új ablaktörlő lapátokat, s annyi. Olajat még nem kell cserélni, meg van a számla a nemrég elvégzett műveletről.
Egy kis üröm van az örömben, mégpedig hogy nem kaptam meg a kocsihoz a gyári, 16”-os alufelni garnitúrát a 195/45 gumikkal, hanem mind a téli, mind a nyári kerék grt 14”-os. Úgyhogy azt még be kell szereznem, s a típushűség miatt kizárólag az ehhez adott, 12 küllős alukerék jöhet számításba. Nyilván nem olyan komfortos, mint a ballonosabb (185/60) 14”-es, de azzal mutat jól.
Hatezer kilométert már beletettem a kocsiba 2 hónap alatt, s elmondhatom, h nagyon bevált. A 90 ló a 204 Nm-el minden közlekedési szituációra elegendő az alig több, mint 1t-ás kocsiban, az ülések nagyon kényelmesek, hosszú távon is. A fogyasztás 4.5-4.6 liter 100 kilométeren, mínusz áfa.. :-) Az tök érdekes, hogy a szerény országúti fogyasztás semmit nem romlik városban dugózva, volt már, hogy a főváros előtt tankoltam, s a full beállt utak után ránézve 4.3-at mutatott a műszer. Csak az autópályázás rontja az átlagot, mert nagyon rövidek a váltó fokozatok. 110-nél óra szerint már 2500-at forog, 130-nál 3000-et, s 5%-ot ez is csal, úgyhogy nem szoktam kihasználni a pályán megengedett sebességet.. egy 6. sebességfokozat nagyon kéne.
Azért volt már párszor, hogy megpakoltam, mert ilyen vagy olyan építőanyag hiányzott, de akkor sem gyengült el számottevően a gép (550 kg a teherbírás). A csomagtér elválasztó hálót kivettem, mert így hosszabb cucc is befér, kb 2 méterig. Ez csak a felső részen van, alatta ott egy teli műanyag lemez, ami megfogja az árut előrecsúszás ellen. Csomagrögzítő kampók is vannak, praktikusan.
A hangja egész kulturált, középfordulaton meg nem mondani, h diesel. A futómű hagyományosan, Fordosan jó, élvezet vele kanyarogni. A váltó kicsi, 5cm a kapcsolási útja, még a korábbi MX-5-öm kapcsolhatósága is eszembe jutott róla :-)
Elmondhatom, hogy minden szempontból elégedett vagyok a géppel, úgyhogy egyelőre marad. Ha meg már véget ér az építési projektem, s nem kell ingázni, akkor jöhet helyette/mellette egy pickup..
Update:
Végül sikerült beszereznem a kocsira való 16"-os (Borbet gyártmányú) kerékgarnitúrát is, szürke színben, ami szerintem jól megy a feketéhez. Sokkal jobban néz ki vele a kocsi, s még sokkal élesebben kanyarodik, meg persze jobban is ráz, dehát az ilyen.. :-) Hankook nyári gumi volt rajta, amit egy szezon alatt lejártam, majd úgy döntöttem, hogy kipróbálom a 4 évszakos gumit. Tudom, hogy ebből felső polcosat kell venni, s MIchelin-t szerettem volna, de ez viszonylag ritka méret (195/46 R16), s ilyenben nem gyártanak.. Végül a Bridgestone Weather Control mellett tettem le a voksom. Tesztek szerint két hátránya van, egyrészt jobban kopik (letojom, tapadjon), másrészt meg nem olyan meggyőző hóban.. Most a második tél volt, amióta használom, s egyszer sem(!) kellett hóban mennem, mert az a pár centi, ami egyszer-egyszer esett, hamar elpucolódott.. Úgyhogy a havas teszt még várat magára. De amúgy hibátlanul tapad minden időjárási körülmények közt, s nem csak normálisan vezetve, hanem sodrósan kanyarodva is. Engem maximálisan meggyőzött, hacsak nem költözöm alpesi vidékre, nem fogok ezentúl másmilyen gumit venni.
A kocsival már több, mint 50 ezer kilométert mentem, s kopó, fogyókon kívül semmi baja. Így maradjon..
- Gömbfej 6E, Szelepfedél vétel/csere, befecskendező tömítés csere 100E, ablaktörlő csere 5E
Targacoop KKT, BP XI.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2007 |