1.4 16V - Nekem gyártották
VÁLASZTÁS
Elöljáróban annyit, nagyon örülök, hogy megvettük ezt az autót, élmény vele minden perc.
Kicsi, de a mindennapokban használható autó kellett 1-2 főre. Ár-érték arány, ésszerűség, a használt autók piacán tapasztalható csapdák miatt csak megbízható és magyar jármű jöhetett szóba.
KÉNYELEM
Magas építéséhez képest kiváló kanyarstabilitás, jó vezethetőség jellemzi. Könnyű uralni és megszokni. A kormány közepesen könnyű vagy nehéz, ez azért szubjektív. De a lényeg, hogy pontos, és jó visszajelzést ad az útról, kellemes a fogása, látványa. A csomagtér pereme nem olyan magas, mint a korábbi kocsimnál, könnyebb pakolni.
Utazási komfortja tehát kiváló, a zajszigetelés a kategóriának megfelelő, nekem inkább csendesnek tűnik, de itt az is számít, milyen kocsiból ül át az ember. A látótér szinte panoráma, ez még nem a lőréstípusú autók korszakából van.
Az ülések megfelelően tartanak, senkinek sem kell attól félnie, hogy a jobbegyen találja magát egy erős kanyarban.
MOTOR
Az autó kiválasztásakor fontos volt számomra, hogy biztonságos előzéshez, és hegyvidéki (belföld) használathoz is elegendő legyen, így eleve kiesett a gyenge, és mindenki által lesajnált 1.3-as, de a nála papíron picit erősebb 1.25-ös is. Ezeket nem vezettem, de utólag biztosra veszem, hogy jól döntöttem. A kocsi súlyához az 1.4-es motor a minimum, vagy azt is mondhatnám a racionális választás. Dízelt eleve nem kerestem.
Az átlagfogyasztás 6.5 liter, ez főleg elővárosi/városi közlekedést jelent. Autópályán sem hajtom agyon, 120km/h átlagsebességnél még ennél is kevesebb benzint kért.
A 16 szelep hirtelen lökését nem érezni, inkább cuki varrógéphangja lesz 4000-es fordulat felett. Én imádom, valahogy illik a formájához :)
A klíma persze elvesz belőle, de mivel nem annyira szeretem, ritkán van használatban.
SZERVIZ
Mivel használtan került hozzánk, természetesen a kötelező dolgokat cseréltettük, illetve kapott új lengéscsillapítókat, a tél közeledtével pedig új akkumulátort, és téli gumikat.
Egyelőre márkaszervizben járt csak, pozitív benyomásom alakult ki róluk.
- Hátsó lengéscsillapítók
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2007 |