Autók » Ford » Fiesta (1976-1989)

Fiesta 1.0 C

Szerethet?, de szerszámkészlet jó ha van...

Kivül:
Formája kedvesen „kocka”, de nem néz ki elavultnak: ugyanilyen a karosszéria-arányok, jószerivel ugyanezek a szélvéd?-állásszögek köszönnek vissza a Lada Samaráról, az F Astráról, stb. El?l a két szögletes lámpa az alattuk elhelyezett irányjelz?kkel és a lökhárítóval "h?séges kiskutya" ábrázatot kölcsönöz az „egyes” Fiestának és ez illik is a járm? karakteréhez. Kicsi, de mindig számíthatsz rá. Nem romlik el – pontosabban valamit mindig lehet rajta csinálni, de ezek az üzemképességét nem befolyásolják.

A hátsó ajtó elég magasra nyílik ahhoz, hogy ha esik az es?, miközben a bevásárlókocsi tartalmát rámoljuk a csomagtartóba, nyugodtan beállhassunk a csomagtértet? alá. A csomagtérajtó egyébként a lökhárítóig leér, nem kell a csomagokat magasra emelni. Ez akkoriban azonban korántsem volt természetes, lásd Golf I. A csomagtartó nem nagy, alapban 150 liter. A hátsó ülés támláját el?redöntve viszont hihetetlenül sok mindent el lehet vinni egy ilyen kis autóval.

Belül:
A m?szerfal formáját szivacsréteg adja, ezért nem kemény, hanem ujjal benyomható. A jobb térdünk környékén helyezkedik el négy tökegyforma billen?kapcsoló, a szell?z?ventillátor, a vészvillogó, a hátsó ablaktörl? és az ablakf?tés m?ködtetésére. Ezeknek rosszabb helyet nem találhattak volna, túlságosan lent vannak, és tapintásra nem megkülönböztethet?k. Több ezer kilométer után sem tudtam megszokni, mindig oda kell nézni, ha valamelyiket bekapcsolom.
A sport és a Ghia változatban van fordulatszámmér?, a kormány pedig jól néz ki és a fogása is kellemes. Extrákat nem tudok felsorolni, mert nincsenek.
Kiegészítés a m?szerfalhoz: egyszer?en észbontó, hogy nincs rajta egy szemernyi hely sem arra, hogy egy plusz LED-et beszereljen az ember. Hihetetlen, de így van!

Az én autómban egy alig egyliteres (957 cm3) motor termeli a lóer?ket, újonnan 45-öt. Mire elég ez? Városban közlekedni például elég. A nagyvér? gépek persze legyorsulnak a lámpáknál vagy az emelked?kön, de egy Lada 1200-közeli gyorsulást el lehet érni. Közben persze, motorhang van rendesen. A szomszédom is hallja, amikor hazajövök. Meg az ? szomszédja is. Városon kívül 80-90-ig még elviselhet?. A végsebességet még nem mertem kipróbálni - 120-nál még tudna gyorsulni, de a motor annyira hangos, hogy nincs szívem tovább forgatni. Hangok amúgy nem csak a motorból jönnek, a döccen?kön rendesen zörög elöl-hátul.

Általában:
Az autó mechanikailag jól megcsinált, könnyen szerelhet?, átlagos kézügyességgel és szerszámkészlettel bátran neki lehet kezdeni egy gyújtásbeállításhoz, hengerfejtömítés vagy lengéscsillapító-cseréhez. Minden mechanikus – tehát látható és javítható. A porlasztója nevetségesen egyszer?, az ember azon csodálkozik, hogy ez a pár darab kis bigyó elégséges a m?ködéséhez. Ha kell hozzá valami, bontóból lehet keríteni. Súlyadó és kötelezö biztosítás szempontjából kellemes.

Nem ajánlott:

-Ügyes srácoknak
-Bármely keleti autó után

- hengerfejtömítés
- a porlasztó tömítései,
- 3 db (!!!) rugó (mit csinálhattak ezzel az autóval ezel?tt ?!?!)
- kormány-gömbfejek
- talpascsapszegek
- termosztát.

Nem hordtam.

Fenntartási költség (8) Évjárat 1979
Teljesítmény (3) Km vásárláskor 190000
Előző autója? 601 Következő autója?
Verdikt (6.5/10)

Ford Fiesta 1976