Az els? szerelem
Egy szép napon az apám szólt (1998-ban), hogy egy kollégája tud egy eladó Escortot 300-ért, ha érdekel menjünk és nézzük meg. Nem voltam túl lelkes, mert úgy gondoltam, hogy ennyiért kb. 1,4 lehet. Mikor odaértünk leesett az állam, mert egy XR3i volt, gyári tet?ablak, elektromos ablakok, 4 kocka lámpa stb.
Gyorsan körbenéztük, láttunk apróbb hibákat a kasztnin, de alapvet?en nagyon tetszett. Következett a próbakör. Az el?z? néhány évben szerzett Skoda 105 tapasztalatok után egy rakéta volt, az üzlet megköttetett, kezd?dött a kálvária.
Az els? néhány száz kilométeren kiderült, hogy olajból többet eszik mint benzinb?l, 500-800 km alatt evett egy liter olajat. Na itt még meg lehetett volna úszni egy gyors eladással. Nem ez történt, irány a szerel?. Kiderült hogy az egyik hengerbe csak hálni jár a lélek, gy?r?, hidrot?ke, vezérm?tengely, vezérm? szíj, hajtókarcsapágyak stb. cseréje szükséges. Ám legyen. Na itt kapásból elment még 150E, viszont cserébe egy igazi vadállattá változott (persze csak a szekszer? bejáratás után). Sokáig nem élveztük mert apámnak egy fékút hosszabbra sikeredett mint az el?tte megálló sornak így az autó eleje bánta. Oda lettek a lámpák a homlokfal, kötény, sárvéd?k, gépháztet?, h?t?, légsz?r? stb. Irány beszerezni az alkatrészeket és gyerünk a lakatoshoz. ha már ott vagyunk jöhetett a hátsó sárvéd?ívek cseréje és az autó aljának foltozása, alvázkezelés majd egy teljes fényezés. Na ez megint elvitt kb. 150E-et így már sikerült megduplázni az autó (eszmei) értékét. Cserébe szebb volt mint valaha, bár le kellett mondanom a 4 kocka lámpáról, mert képtelenség volt beszerezni, a hozzá tartozó h?t?rácsot meg pláne.
További élvezkedés következett, viszont sorban jöttek az újabb és újabb cserére váró alkatrészek, mint benzinpumpa, kuplungtárcsa + kiemel? szerkezet, teljes kipufogó rendszer (leöml?t kivéve). Err?l jut eszembe, hogy a leöml? és az 1 szakasz közötti Y toldásánál folyamatosan elégett a tömítés, bármivel próbálkoztunk. Ilyenkor csúnyán kifújt, elég érdekes hangot adva. Csere, de legalább olcsó. Ezután jött a kozmetika. Az ülések oldaltámaszai le voltak törve, szerencsére találtam 2 db szinte eredeti állapotú ülést, még a kárpit is egyezett. Csináltattam egy "sport" hátsó dobot, ami formára megegyezett a gyárival, persze belül csak egy perforált cs? és salakgyapottal kitömve körül?tte. Jött rá egy 100-as vég és szép mély hang. Jöhetett a fóliázás és egy kis zene.
Aztán jött a váltó. Sajnos a kihajtásnál egy zsugorkötéssel a tengelyre rögzített csapágy megforgott, a szerel? tanácsára bontt váltót szereztünk és beszereltettük. Persze kiderült hogy ez egy más áttátel? váltó (rövidebb) így a gyorsítás iszonyat jó, de állandóan 5.-ben is kipörgi magát a motor és persze a vége 140-150. Ráadásul 10E km után szét is ment. Na hagyjuk és csináljuk meg az els?t, szakszer?en. Siker, 2.-ban majdnem megvan a 100 és a vége 190 körül.
Ki kell emelnem, hogy az autó egyszer sem hagyott cserben, bár egyszer egy pécsi kirándulás alkalmával elszakadt a kuplung bowden (utána mindig volt nálam tartalék...)
Amit nem sikerült megszüntetni, hogy a biztosíték tábla alatt a víz beszivárgott az anyósülés elé, persze újra rozsdásodás meg minden.
El is telt a 4 év és észérvek alapján el kellett, hogy adjam. Sikerült is 400E-ért eladni 4 téli gumival meg egy 60E forintos CD-vel együtt....
Szóval pénznyel? volt, de imádtam. Ha tehetném, vennék egy RS turbót hobbiból, persze lehet, hogy az MK4-et.
- Amit nem cseréltem ki az elromlott :)
| Fenntartási költség | (3) | Évjárat | 1983 |
| Kényelem | (5) | Használati időtartam | 4 év |
| Teljesítmény | (7) | Km vásárláskor | 120000 |
| Megbízhatóság | (8) | Vezetett km | 80000 |
| Szerviztapasztalat | (3) | Átlagfogyasztás | 9 l |
| Előző autója? | – | Következő autója? | Renault Clio 1,4 98LE |
| Ennyire szerette | (10) | Megérte a pénzét? | nem |
| Verdikt | (5.5/10) | ||

Újra itt a Digó Limó, az egész estés, színes, szélesvásznú népítélet
Alfi
Örömteli sz#rbanyúlás