UNO akkor is, ha elporlad, csakazért is!
Unónk csak azért van a családban mert, amikor keresgéltünk kisautót, ezt akkoriban 1998-ban jól leárazták, 1.420000-ért adták vadi újnak.
Azt nem mondanám, hogy nagyon beleszerettünk, de a két kisgyerekkel is jól elfértünk benne. Sok extra nemigen van, inkább azt mondanám semmi sincs a kocsiban. Nincs kesztyűtartóajtó, motoros ablakemelő, központi zár, légzsák, klíma, osztott hátsó ülés, nincs semmi elektronika az utastérben.
A műszerfal még a régi hagyományos elektronika mentes, spirálrugós komoly technika, kiégő izzókkal csak km-óra, benzinszint mérés, van némi visszajelző izzó és kész. Nem áll le az autó holmi műszerfal hibajelzés hatására, mint a mai korszerű digitális technikákat, CAN kommunikációkat felvonultató autók. Van viszont hibátlan, tökéletes FIRE motor, lambda szonda, Boss motorvezérlő elektronika, központi befecskendezés, megjegyzem ezek még egyszer sem mentek tönkre, de nincs az a hét, hogy menet közben valami ne kezdene el zörögni, szétesni, pedig autót ennyire folyamatosan, szinte senki sem tart karban. A szomszédok csak azt látják, hogy megint szét van szedve az Uno. Az utastér ajtókárpit, szőnyegek, ülések kiszerelési részideje 15 percre csökkent. Ez már rekord!
Mások csak járnak a szép suzukiaikkal meg opeljeikkel, azok is öregek, de szépek, nem rohadnak, hozzá sem kell nyúlniuk, mégis mennek, én meg sóvárgok, de jó nekik, semmi dolguk és ők sajnálkozva néznek, hogy mindíg csak az Uno alatt vagyok. Nem értik mi a fenét vacakolok, miért nem vágom ki a francba. Hát azért kérem, mert valahogy megszerettem, minden nyűgjével hibájával. Ismerem minden porcikáját, az alkatrészek olcsók,(ez igaz, de szarok) eddig még nem kellett vontatni, mindig elvitt mindenhova! Csak hát simogatni kell, - folyamatosan.
Nemrég megjártuk vele Erdélyt ÖTEN, teljes terheléssel, + utánfutóval!!! Mindent kibírt, igaz a Bucsin tetőn egy kicsit alakítottuk az alvázat a kutyafej nagyságú köveken mászva. Kolozsvárnál egyesben-kettesben, de felmentünk a szerpentinen. Ha itt egy rendes autóval mentünk volna, észre sem vettük volna, milyen meredek, szinte teljes unalomban utaznánk. Bezzeg az Unoval minden perc élmény és izgalom, kínunkban szét röhögtük az egész utat hátul hárman, 730km oda, ennyi vissza, a lábaknál is csomag, mindenhol csomag, a megérkezés is nagy élmény, hogy van lábunk.
Szegény Unocska nemsokára nyugdíjba megy, eladni szinte lehetetlen pénzért, nulla ára van, de mit vegyek helyette, ha nem olaszt, akkor meg dög unalom lesz. Van már olyan autó a világon, ami 10-14 évig elmegy komolyabb törődés nélkül, Merjek-e új Puntót, vagy Pandát venni, azok is ennyire macerásak? Én már nem akarok rozsdamarni, meg évente festegetni az alvázat. SEGÍTSETEK választani!!
UI: 5-ös BMW-t lámpánál az első 15 méteren alázok!!! :)))
- Csak a nem kötelezően elkopó, elromlandó dolgok vannak felsorolva: - - Első héten a km-spirál, A márkaszervizben nem tudták normálisan kiszerelni a műszerfalat, össze-vissza karcolták. Nyeles tengely csapágy csere, persze csere után is zörög már 14 éve. Vízpumpa tömítés, Szelepfedél ház tömítés, olajteknő tömítés, szimmeringek, mind. Az Uno mindig és mindenhol összeolajozza magát, nem csak a motor belsejében, hanem kívül is. Ez ám a szolgáltatás! Termosztát beragadt, aztán meg jó lett. Télen jót tesz a fogyasztásnak hűtő elé rakott kartonpapír. A kézifék úgy ahogy van egy nagy gyári elcseszés, mindig baj van vele. Hihetetlen, de a biztonsági övek rögzítői néhány év alatt mind szétestek jó, hogy a bontóban találni, igaz csak audiba való volt. Üzemanyag szivattyú is megfáradt, igaz itt segített a vizes benzin tankolás is. Gyári első lengőkarok 8 évig bírták , az utángyártottak max. 1 év, aztán erősen kopognak, az ember azt hiszi, mindjárt kiesik a kerék. - Összes lengéscsillapító 150000km-nél, hátsó toronycsapágyak, hátsó kerék csapágyak mind az enyészeté. A hátsó lámpák összes foglalatai kontakthibásak, mert műanyagból vannak és eltöredeztek, szétmállottak. Komplett kormánymű szétkopott mindenestől 160000km után. Biztos segített a jó magyar úthálózat is, én is afféle kormánymű és futóműtesztelő utakon közlekedem. Belső fűtés radiátor szelep eresztett, befolyt a hűtővíz az utastérbe. Első ülések szivacsai elporladtak, a vasak kiszakítják az üléskárpitot, nem győzöm javítani. Kellene egy kis folyékony szivacs, de hogy hol kapni az rejtély. - - Rohadások: - A kicsike 8 évig nem rohadt sehol komolyabban, de aztán.... - Elrohadtak az ajtók aljai, hiába volt az évenkénti üregvédelem. Üzemanyag tank kirohadt alul, gyári hegesztési hibák miatt. Az utólag felrakott vonóhorog szintén elkezdett rozsdásodni és vitte a kasznit is a csavaroknál. Emelési pontoknál kirohadt az alváz. Az okok: A vékony alváz meghajlott a kocsi sokszori emelésekor, itt megrepedt az alvázvédelem, aztán csak egyszerűen ki kellett rohadnia. A küszöbök sem bírták sokáig, 12 év, 180000km-ig, ekkor csere, de kétségeim vannak, mert láttam a lakatolást. - Alváz: szinte naponkénti ellenőrzés, hogy hol jön elő újabb rozsda árulkodó jel. A kocsi hátsó kerék dobjai nem kaptak gyári kerékjárati dobbetéteket, emiatt rendkívül korrodálódtak, de most kapnak 14 év után:) Nem adom fel! Érdekes, de a kocsi külső karosszéria elemei (az ajtók kivételével) egyáltalán nem rohadósak, valamit elnéztek az olaszok? - Ja és ha hideg van, kb -15C körül az ajtók már nem záródnak, fogni kell menet közben, WD40 sem segít ilyenkor.
FIALLA Székesfehérvár Hála az égnek, megszűnt!Karosszéria lakatosok mind átvertek!Valaki ismer igazi karosszéria lakatost?Én is ismerek olyant, aki taknyol, gányol, összecsapja a melót, horror pénzért.Valaki olyant keresek, aki még szívét-lelkét beleteszi a munkába, és nem nézi le a szegény Uno tulajdonost a kocsijával egyetemben.
Ismerős, mindent megcsinál a gépen. Ja és jómagam, minden javítás, ami nem futómű és motorszerelés.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1998 |
Megbízhatóság | (5) | Vezetett km | 220000 |