Piszok jó, trehány kis olasz macho
Hát igen, a fiatalkori NAGY SZERELEM! Az egyetemet egy 87-s Uno 45 e-vel kezdtem, korrekt kis autó, több apró hibával amik, ha szervizbe viszi az ember (nem a fent említettekbe) valahogy gyakoribbá válnak... Abban az id?ben (bár olyan öreg még nem vagyok) nagy szó volt, talán egy 325x volt a legjobb autó ott, akkoriban. Két évre rá, "véletlenül" olvastam egy hirdetésben, azonnal lecsaptam rá. Tudják, milyen érzés amikor az ember megszerzi a h?n áhított N?t (már megvolt), de ez is olyan - olyasmi... Jól néz ki! Igen, kocka, 90-s évek olasz dizájnja - Winkler Úrnak tetszik? -, morcos "szemekkel", egy ablaktörl? (!!! als im DTM und am mercedes - sirály), hosszú ajtók (sport cuope - ha-ha + az Uno I-n volt el?ször nagy szériás autón ajtókeretbe integrált es?csatorna), emlekd? övvonal, körbe "szoknyázva", formás fenék, szupi! Ja, és gyöngyház fekete! A motor isteni - ne feledjük ez a 87-s turbo motornak a fejlesztése - 1300 cm3 (nem az 1.4-s Racing), 8 szelep, turbo, köztes h?t?, hengerenkénti Bosch befecskendezés, 3 utas katalizátor :(, így lett 100 LE, és környezet kímél?bb, ja és olajh?t?, 150 Nm/3250. Igazi t?zgolyó, a motor pörgös, mint egy HONDA, nyomatékos, mint egy VR5, ha jól emlékszem 6500-nél szabályzott. 2500 alatt természetesen gyenge volt, ha nem nyomta tövig az ember még húzott is, meg felpörgött, de ha mélyen benyomja a s?rít? nem tud mit kezdeni a töménytelen lufttal, gáz meg még nincs, ami hajthatná a turbinát, úgyhogy másodpercek... DE, ha megjön... nem igazi lórúgás (ki tudja az milyen?), hanem ?rületes, kifogyhatatlannak t?n?, szuperszonikus nyomaték folyam, pedig a vas 940 kg!, és a gyorsulás is csak azért nem kifogyhatatlan, mert a jól, hosszan pörgethet? motor iszonyatosan gyorsan tekeri a mutatót, alig gy?zöl váltani, a kattanós, megfelel?en kemény, ici-picit bizonytalanul megvezetett és hosszú karú váltóval. Azt az autót úgy lehet ütni... érzéssel, mert úgy szereti! Ja és a fékek! El?l bels? h?téses, hátul sima tárcsák, nem mértem, de érzésre 38m 100-ról... Iszonyatos, és ez volt a legjobb, 110-nél odalépsz - f?úton érezte elemében magát, nem autópálya cirkáló -, a baromi közvetlen, pontos kormányt tekered, de már mögötted van, nagyon kicsi lett, és úgy fékezel a következ? mögött, he kell, hogy az biztos az ölébe saccolt téged! Fantasztikus! Még egyszer kilencvenes évek, B szegmens, nem BMW, Porsche! Ja, és kormányszervó nem volt! A fék nagyon jól adagolható, elég kemény, határozott fogáspontú, jó. A kuplung bika, kemény - azóta sem éreztem ilyet - nem rövid úton járó, de igen határozott, piszok jó. (Az autó legfontosabb része a kuplung, vagy nem topic)
Még folytatom...!!!
- kasztni, kasztni, kasztni...
- kontakthibás kábel, els? lengéscsillapítók 2x, kézifék bowden 2x, szélvéd? 2x (szomszéd sörösüvege, vállalati sorompó), jobb ablak, ablaktörl?k (tolvaj bandi), szokásos fékkopás, kürt
AutóMéry FIAT, Db.
sine nomine, a Csap utcán