Autók » Fiat » Uno (1983)

Uno 1.4 TURBO I.E. Racing

Kis piros rakéta

EEz egy rakéta:)

20006.08.28
Már több mint 2hónapja nincs nálam de érzem a hiányát.Sajnos anyagi megfontolásból és mert
kicsi volt a 195cmhez 3 év napi használat után úgy döntöttem ,hogy ideje egy olyan kocsi amibe
kicsit nagyobb tér érzetem van:) (meg persze bele is férek)
2003 Összel vettem meg a verdát az első fél évbe semmit nem költöttem a szokásos dolgokon és a contact-
sprayn kivűl :) Persze ezis hazavágott anyagilag mert a gyári legszűrő amit külön úgy rendeltek nekem
6000E ft volt .... ez rablás. De inkább nem kockáztattam és megadtam neki ami jár.A kocsira jellemző
volt hogy az előző tulaj(ok) teljesen gyári állapotba hagyták nekem. Ez nagyoon sok tény bizonyította.
PL a kipuffogó a tél után csere érett lett és nem tudom ,hogy ,hogy de még a gyári FIAT kipufogó rendszer
volt alatta persze lehet hogy a második de akkor is:) A kartertomités is még gyári volt 100E kmnél amikor
szétszedtük a szerelőmmel akkor állapította meg. Ujjabb jó pont a kocsinak:)
Szóval egy alapos contactsprayzés után a kocsi elektromos rendszere mondhatnám a gagyiból a kiválóba ment át
Amikor elhoztuk a kereskedésből kb 5égő müködött :) contactspray után megállapítottam hogy egy égő volt kiég-
ve a többi csak contact hibás volt. A tisztitó kúra után már nem voltak elektromos gondjaim csak néha néha
egy két helyen de ez belefér egy olyan autónál amit nem éppen város császkálásra használ az ember és már
a 11évét tapossa. Sztem valós KM ora állása is volt.
Szóval a tél végén kezdtek apróbb nyügök előjönni PL kipufogó lengéscsillapitó egy kis zörgés a motortérből.
Egész eladásig voltak vele gondok. De alapjába véve egy megbizható kocsi volt. Bármikor elindulhattam vele
akár hosszabb útra is akkor még a fogyasztása is meglepően jó volt. 5-6L/100km szigorú 90es tempónál.
Városba nyáron eleinte 9-10L aztán ahogy kezdtem hozzászokni az erejéhez az utolsó nyáron már 14 is volt:)
Ezek a városi fogyasztások állandó hidegjárással és kb 10-12km-es utaknak feleltek meg.
Apropó hidegjárás... TURBOS AUTÓT MINDIG HÜTENI KELL HAJTÁS UTÁN ÉS ELINDULÁS ELŐTT IS JÁRATNI KELL EGY PICIT!!!!
Ezt mindig betartottam még nyáron is. Nem is volt soha bajom a turbóval:) pedig nem kevesett kapott az utobbi
időbe. Persze alapvetően nem nyomtam neki de néha úgy hetente egyszer azért biztos hogy volt egy keményebb
gyorsulás.
Egyik puntogt társ irta a következőket
"Város fogyi : 10-14
Hosszút : 5-6
Autópálya : 7-8
egy izmosabb gyorsitás 3-4dl alkalmanként :) " -> ez teljes egészébe így van :)

Szervizelésre jellemző volt hogy nem értett hozzá senki... a munka felvevő nem nagyon tudta összerakni a 3
szót amit mondtam neki TURBO BENZIN és 1.4 :) ha bármi komolyabb bajom lett volna vele de nem volt:) nem tudom
hova mehettem volna vele....mert itt a környéken senki nem értett hozzá. Vagy kontár munkát végzett rajta.
Kipufgó: a hülye majom akihez vittem megcsinalta szépen szép hegesztéssel de a barom állat leszükítette a csővet
a kanyarokba és mint később kiderült ez nagyon nem tesz jót a Turbónak. A kipufogórendszerem egyébként majd
70rugó ráköltésével se lett olyan amilyet szerettem volna. De legalább jól meglett csinálva.

Menetteljesitmények abszolut rendbe. Még ma is vigyort fakaszt az arcomra amiket műveltünk együtt az utakon.
Egy civic 1.6 125LE után gyorsultam 1be még láttam vigyorogni a faszit" gondolta magába mit akar itt ez a su
tty a Fiatjával 2be már csak enyhe mosoly volt aztán mikor 3ba kezdtem kirakni az indexet és elkezdem előzni
már verte a kormányt :)
Vectra GT2000 dombon felfele úgy ott hagytam ahogy kellett elkezdett előzni ,szabályzásig pörgette majd
feladta :) ugyanez Calibra 16V-vel is :) pécsváradon a szerpentineken
Aztán Barcs fele 110es tempóval mentem 4en ültünk a kocsiba és egy 164es alfa elkezdett letolni majd megelőzni.
Aztán vissza 3 majd 4 majd 5 kb 5500fordulatnál ~200 környékén félre állt előlem :)
A végsebessége a kocsinak 210 volt amit kiprobáltam tovább nem mertem nyomni neki.
175/60R13 gumikkal még egész jó volt az uttartása persze egy 185 esetleg 195 gumi biztos jobb lett volna.
Sajnos egyszer meg is szivtam a gumik miatt téligumi 155/70r13 és egy Audi A2 szerpentinen jobb volt a
kanyarba és már nem tudtam utolérni... azt a meccsett elvesztettem :)
Ha már gumiknál tartunk már kissé csere érett lett a nyári szettem és egy kiadósabb eső után félszáraz uton
két kamiont és egy passsatot akartam kielőzni aztán vissza 3 és padló :) nem nézhetett gyengén a passatos
amikor pörgő kerekekkel előzöm őket 70-80ról indulva :)

Nagyon sok kellemes élményem volt a kocsival ha nem hajtottam akkor is jó volt vezetni. Feküdt az uton
mindig megnyugtatott a tudat hogy van benne erő egy előzéshez. Nagyon szép morgós hangja volt de a Turbonak
nem volt az a fütyülős hangja de magas fordulaton is egyedi szép hangja volt. Nem volt hangos meg feltünő
a sok kocsi között inkább csak volt valami hang de ettől függetlenül kellemes volt.
Fékjei rendben voltak 4tárcsa tette a dolgát (mindenki csak szigorúan gyári betétet és tárcsát vegyen bele)
A kocsi 2000rpmnél még teljesen halott volt. 2000alá érve már vissza kellett váltani.
Városi dugókban zavaróvolt hogy más autóba amikor már kapcsolták a 2őt én szinte akkor engedtem fel a 1be a
kuplungrol a labam:) a fokozatai jol elvoltak talalva. 1be ~50 2be ~115 3~145 4be és 5be nem tudom mikor szabályzott
Váltója hosszuton de gyorsan kapcsolható és kicsit klattyogós volt de szerettem. Egyik társam a kuplungra
mondta hogy nagyon elvolt találva. Nos az nekem sose volt 100%os mert valami mindig szétesett benne. Már
a megvételtől fogva.
Motorja 112LE/6000rpm és 160NM/3000rpmnél ennyi elég egy két striiracingocs srác megkergetéséhez.
1be 3000től bödületes erővel és pőrgő kerekekkel indult meg gyorsan kellett kapcsolni a 2 és a 3at mert nagyon hamar
leforgatta őket. Nagyon soxor akaratanul is elpörgettem egyegy kisebb gyorsitásnál a kerekeket.
Szabályzásig nem volt érdemes pörgetni kb 2-3 alkalom volt olyan hogy leszabályzott. Általába 5500nél elváltottam.

Az ülései rendben voltak kényelmesek voltak .Volt benne hely csak nekem olyan kicsinek tünt a kocsi.
Én mondjuk alapjábavéve nagykocsi mániás vagyok de nagyon teccet igy is a kocsi.
Kapott egy szép kipufogó véget körbe foliáztam volt benne egy kis zene is. Nagyon szerettem.
Nagyon szép volt a műszerfala olajnyomás , olajhőmérséklet turbonyomás , + a szokásos dolgok.
A beltérben volt rendesen hely pakolni a kesztyűtartóba és az oldalzsebekbe. Fütés, hütés rendben volt
kicsit talán lassan melegedett be télen az utastér.
Utastér..... :) na azt a tücsökhegedüléstől a ciripelésig a kattanásik minden volt benne egy egy hidegebb
napon néha az örületbe is vitt ezekkel. Aztán egyik nyáron azokokon a helyeken ahol nyiszogott szivacsot
raktam és nagyjából megszüntek.

Ha lesz soksok péznem tuti veszek még egy ilyet kocsit.
Az olaszok tudnak kocsit gyártani még ha nem is olyan precizet mint a németek. De sztem elfogadható
minőségbe. És vezetési élményre öszpontosítva. Ezzel nem a német kocsit akartam bántani mert volt a családba
belőle több is és mindegyiket szerettem de az olasz kocsi tényleg más filling aki ilyenre vágyik nem fog
csalódni benne. Csak megkell adni ami amúgy is jár egy ilyen kocsinak, nem szabad sajnálni tőle.

Bocs ha hosszú voltam.

- Kuplung többször is, fékbetét 8eFT/db a leggagyibb , gyerta 8eFT/4db, gázos lengécsillapitó 13eFT/db , gömbfej 26eFT szereléssel, kipufogó 70eFT ez fájó pont volt. Futőmű állitás 12eFT/alkalmanként soha nem lett jó. +szűrök +olaj +szijjak feszitők stb.stb. UNO hoz mérten drága de egyébként normál árú alkatrészek astra G hez viszonyítva.

Fiatt Stoll - Pécs
Ami más autóba is igy volt szépen és gyorsan megcsinálták a többin meg csak vakargatták a fejüket...."1.4es??? Turbos???? Benzines??"
A környéken(déldunántúl) nem volt hozzáértő pedig kerestem:(

Volt ket magán szerelőm kisebb bajokkal hozzájuk vittem.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1992
Teljesítmény (10) Km vásárláskor 92000
Előző autója? Következő autója? Opel astra G és később még egy TURBO UNO :)
Verdikt (7.1/10)

Fiat Uno 1983