Autók » Fiat » Uno (1983)

Uno 1.3 turbo ie

A mediterrán vadállat

Mikor átültem a 45 lovas Uno-ból ebbe a méregzsákba, csak mosolyogni tudtam, annyira megnyugtató volt az az er?többlet, amivel gazdálkodni tudtam. Nem kellett többé el?zéseknél gondolkodni: megtegyem - ne tegyem? Utálom az olyan kocsikat, amikben nincs er?. Igazság szerint ez az utálat tanuló gépjárm?vezet? koromban kezd?dött, mikor még csak Skoda 120-szal lehetett az Autóklubnál órákat venni. Már akkor eldöntöttem, hogy lesz egyszer egy er?s kocsim.
Szóval az erejével nincs gond. A futóm? is frankó, már ha valaki szeret szekéren utazni. Iszonyat kemény, de egy "sportkocsitól" ne is várjunk mást. Nagyon stabil az úton. Macskakövön ne menjünk, mert kirázza a lelket is bel?lünk. Egyszer Abádszalókról hazafelé jövet azon a rissz-rossz szétszakadozott, hullámosra süllyedt, agyonfoltozott úton (31-es f?út és környéke) csak egy Opel Astra GSI-t tudtam megel?zni, mert a kemény futóm? nem tolerálja az ilyen utakat. 50-60-nal jöttünk végig. A korábbi gazdája (egy ismer?söm) nagyon megbecsülte, ezért nekem nem sok gondom volt vele. Pár apró - bosszantó - hibája volt, meg az, hogy kilyukadt a h?t?je (ez kicsit húzósabb összeg volt). Egyébként soha nem hagyott cserben félúton, nem robbant le. Az el?z? tulaj az elég komoly teljesítmény? hi-fit is bennehagyta, ami kellett is, mert a sportkipufogónak a hangja - ami kívülr?l nagyon jól szólt - belül 120 km/h környékén már igen csak hangos volt. Én persze ezt is élveztem, de sokan nem tolerálták.
A fogyasztás a teljesítményével arányos volt, átlagosan 9,5 literrel lehetett 100 km-re számolni. A kárpit csak sima úton volt zajtalan, egyébként zirgett-zörgött benne sokminden, f?leg a napfénytet? takarórácsa.
Aztán mindennek vége van egyszer; úgy döntöttem, eladom, amíg ér valamit. Szerintem megérte megvenni, még ha néha makrancoskodott is. De ez belefér, hiszen cserébe kapunk olyat, amit nem sok autó tud: még ma is szépnek mondható forma, normális menetteljesítmény, feledhetetlen vezetési élmény. Egy igazi déli temperamentumos vadállat.

- turbótölt? és karter közötti gumics? szétdurrant, turbóh?tés speciális fémcsöve megrepedt, vákuumcsövek elöregedtek, váltórudazat perselyei elkoptak, h?t?csere (35.000,-), fékbetétcsere, kisebb elektromos hibák

Pataki Attila, Gyöngyös

Szegény el?re félt, hogy a következ? autóm is valami olyan lesz, aminek fullra van zsúfolva a motortere. Hát nem volt egyszer? javítani, az biztos.

Egyszer még a kezdeteknél elvittem ahhoz a szerel?höz, akinél az el?z? gazdája szervizeltette. Kicsit drágálottam, így megmaradtam a saját szerel?mnél.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1988
Megbízhatóság (7) Vezetett km 20000