Autók » Fiat » Scudo (2006)

Scudo 140 Multijet Executive

Nagszeru csaladi doboz

Vegre megvalosult az almom. Mindig egy nagy egyteru felig csaladi, felig munkagepre vagytam, amiben legalabb 5 szemely elfer boven, es nem kell a csomagokat a csomagtartoban forgatni mint a puzzle-t hogy valahogy beferjenek.

Szoval tobb mint 2 evig keresgeltem mi is johetne szamitasba. Ugyebar ott volt a Viano, Caravelle, Transit – szornyen dragak, az utobbi meg szerintem ronda is csaladi autonak, Fantasztikus megoldasnak latszott a Hyundai H1 amely mar egeszen jo arban van, szerintem nagyon szep, a hyundaiok manapsag megbizhatok is, jol osszerakott kocsik is. Kb. 1 even at ez volt a favoritom, csak eppen vartam, mikor lesz ra valami jo akcios ar. De az valahogy csak nem jott... Kozben ismeroseim kezdtek lebeszelni rola, mivel hatso kerek hajtasu kocsirol van szo, hogy nem lesz ez jo vizes es teli utakon. Nagyon nehez lesz vele indulni (foleg mivel nagy sulyt nem tervezek hordani ami lenyomna a hatuljat) es elegge veszelyes lesz kanyarogni is vele. Ezt vegul is az auto kulonfele tesztjei is bizonyitottak, hogy hajlamos enyhe driftelesre.

It jott a kepbe a Scudo, amirol amugy mar reg volt tudomasom, csak eppen a szemelyszallito kivitelben addig tulsagosan draga volt... de 2010 elejen viszont nagyon lement az ara, foleg nalunk Szlovakiaban (a Jumpy es Experthez kepest kb. 40% olcsobb volt, es meg kisse tobbet is kinalt pl. alaparban volt a metalfeny, alufelni...).

Hat gyorsan meg is rendeltem (executive, plusz tolatoradar, plusz bluetothos radio – a felart ezekert elengedtek es meg adtak egykis plusz kedvezmenyt is), nagy volt a meglepetes hogy min. 3 honapot kell ra varni, nincs ezust szinu sehol raktaron, meg franciaknal sem (mert ugyebar egy eszak Franciaorszagi gyarban keszul a Jumpy es Expert-el eggyutt – egy es uganaz az auto, eppen csak a gyartas vegen tesznek ennek annak mas „plecsnit“ az orrara). Igen, ennek semmi koze a fiat-hoz, ez egy izig verig PSA kocsi. Szoval megint a franciak csapdajaba estem, mert ezen kivul mar van egy renom, meg citronom is, hal istennek mukodnek mint az ora, semmi gond nincs veluk (kop, kop ...).

Na megjott az auto, telefonalnak, itt van, viheti, csillog villog... csak van egy kis gond... hmm... az egyik felen nincs hatsoajto. Micsoda!? Hiszen az szeriatartozek!!! Hat igen a gyarban valahogy megis kifelejtettek... Elviszi? Ha adnak kedvezmenyt... Adtak, beletorodtem es elvittem, mert nem volt kedvem ujabb 3-4 honapot varni a kovetkezore.

Maga a kocsi:
Meglepoen kellemes vezetni, nincs teherautos erzes, sot aki ult benne (mint utas is), el volt ragadtatva a kenyelemtol es a kellemes kozerzettol az autoban. Ugyebar nem ul az ember olyan osszeguborodott ulespozban mint egy sima szemelyatoban, kicsit egyenesebben, ami nagyon sokat tesz foleg hosszu uton. Az ulesek amugy is egeszen jol formazottak, kellemes pluss huzattal. Apropo hatso ulesek. Egeszen jo a varialhatosaguk, csakhat kar hogy egyenkent nem kivehetok. Van a 2-es pad plus 1 ules, ez a 2-es padra kapcsolodik ra. Na az az 1 kiveheto magaban, de aztan mar csak a 2-es padot lehet kivenni egeszben (mind a ket hatsosorban). Neha pedig jol jonne ha csak 1 ulest lehetne benne hagyni, mert gyakran szallitok hosszu targyat 3-4 szemellyel. De nem lehet! De mit is akarok ennyi penzert? Amugy meg minden ulest lehet kulon donteni.

Az auto egeszen csendes, mint egy jobb minosegu also kozepkategorias dizel szemelykocsi (pl. kia ceed). Az executive-ba tettek egykis hangszigetelest is a motorhaztetobe. Szoval a menetzaj nem zavaro meg 130-nal sem. A futomu sem tul hangos. Ha a kocsi nincs terhelve, akkor viszont az uthibakbol szarmazo koppanasok kisse behallatszanak, de hat ez vegul is egy teherautobol lett utasszallito, de mesterien atalakitva.

A sofor kornyezete:
Kellemes meglepi: borkormany van benne! Ezt meg a szalonban sem tudtak kinyomozni amikor kerdeztem (mert executiv-ot valahol 1-et adnak el evente, valahol olyat meg nem is lattak). Kovetkezo kellemes meglepi: van benne USB csatlakozo a radiohoz. Errol sem volt az egyik szalonban sem halvany sejtelmuk. 2009 feletol szerelik, a Jumpy kezikonyvebol tudom (neten neztem, mert a fiat nem adott a radiohoz meg hasznalati utasitast sem)... Amugy az egesz muszerfal peugeot/citroen alkatreszekbol van osszeallitva, a kapcsolok, radio, minden. De nem rossz ez, francia kenyelem. Minden jol mukodik, kiveve a valtot. Na az nagyon pontatlan. Ha nem figyelek oda, siman sikerul betennem a 4-est a 2-es helyett. Es megjegyzem, sok mas autoval is kozlekedek, nem is keveset, es ott ez nem gond. Szoval a hiba nem bennem van, hanem a valtoban. De megszokhato dolog. Meg a hangfalak, azok nagyon vacakok, nem szollnak jol.

Ami kulonosen tetszik a autoban az az, hogy nincs az ules olyan magasan benne mint pl. egy Caravelle-ben vagy Hyundai H1-ben (ahova kapaszkodo segitsegevel kell felmaszni). Itt az ember egyszeruen allohelyzetbol (180cm magas vagyok) benyomja a segget az ulesre. Kapaszkodo nincs. Igy konnyebb kiszallni is, nem kell leugrani. Ez gondolom annak koszonheto, hogy a konkurensekhez kepest itt kisse jobban ki va tolva a motor az auto orraba, igy az ulesek picit lejjebb lehetnek. Masreszt, ennek koszonhetoen, tobbet elvesz a motorter az auto hosszabol (ami mar nem nyujthato ebben a kategoriaban), mint a konkurenseknel, igy a harmadik ulessor mogott kb. 10-20cm-vel rovidebb a csomagtarto resz, mint pl. a hosszitott caravelle-ben, vagy a viano-ban. Tulelheto dolog ennyi penzert...

Motor:
Egeszen jol mozgatja a nagy kasztnit, lehet vele szemelyautokat elozgetni batran, es ugyesen. Persze azert nem versenyauto, de dobozhoz kepest suhan. Sot nehany szemelyauto is megirigyelne a dinamikajat. Van benne 6-odik sebesseg is, persze igy az 1-2-3-4-5 kisse rovidebbre van allitva, de jo ez a 6-os, sztradan 130-nal 3000 alatt forgat. Atlagfogyasztas 7,9l (meg nincs befutva sem), de hosszabb utakra jarok vele (50-100km) varoson kivul, itt ott sztrada.

Van ezen kivul 3 szemelyautom, de ez a nagyszeru doboz lett a kedvencem. Szivesebben megyek vele, mint barmelyik masikkal. Persze azert a parkolast meg kell gondolni, ezzel nem fer oda az ember mindenhova (elegge tekintelyesek a meretei) de menetkozben ezt eszre sem venni, csak eppen tolatasnal valami hypermarket parkolojaban.

- Meg szerencsere semmi, de hisz csak 4000km van benne... - A szelvedot kellett sajnos cserelni (kovet kaptam) mar 3000km-nel, de hat az nem az auto hibaja.

Fenntartási költség (5) Évjárat 2010
Előző autója? Következő autója? nem tudom
Verdikt (6.2/10)

Fiat Scudo 2006 (2007 - 2007)