2 tonnás éhenkórász, hegymászó bajnok, és tolató művész
Amikor kiderült, hogy ikreket várunk, a meglévő kettő -5, és 7 éves-"zsivány" mellé, másfél éve, elkezdtem nézni mi legyen az autóval. Totalcar.hu, használtautó.hu . A 7 sámlis 1.6-os grand scenic-künk alkalmas lett volna számszakilag, és szakmailag egy világkörüli útra is a velünk lakó Dédivel, de a csomagtartót kitöltő hitelkártyám nem bírta volna finanszírozni a helyszínen felmerülő költségeket.
Winkler Róbert állomásfőnök urat, - a minket összekötő futás iránti olthatatlan vágy, és a sportbaráti szeretetből eredő, kommunikációs gátak hiányából adódó bátorságom miatt - megkérdeztem, mit javasol. Őszinte, és minden bizonnyal hosszútávon helyes véleményét nem fogadtuk meg, mert a feleségem - ugye többnyire Ő vezeti a városban- előfeltétele: max. 4 milliós forintos, max. 2 éves, max. 70 ezret futott, 7 személyes, minimum 550 literes csomagtartós, lehetőleg diesel jármű volt. Az Robi által javasolt, pedig nagyon tartotta az árát, és még idősebb is volt. Pedig még a konkrét autót is segített megkeresni. Hiába no, szubijektív tényezők is befolyásolják életünk nagyobb beruházásait. (Ja, a bloggerek benyögéseire válaszolva: biztos az összes autós cég nem fizeti le, mert megnéztem a cikkeiket, és még az ítéleteket is, és biza titokban sem mondott mást mint a cikkekben. De lehet hogy másik website-ot olvasunk!)
Ezért aztán mertünk nagyok lenni. A Voyager belseje -az "árérzékenységünk" miatt, csak a régebbi típus jöhetett volna számításba- csalódás volt a corás zacskós, szlovák 1 csillagos szálloda színvonallal. Többieknél kiderült, hogy a nagyobb egyterűek hét nagy fotellel ugyancsak kicsi csomagtérrel rendelkeznek - még a grand espace is- , de legalább is nem hétszemélyes csomagtartóval. A peugeot-citroen-fiat-lanchia, és a folcvágen csoport is kicsi lett volna, a transzporter meg drága. Lehetett volna tető csomagtartózni síelésnél, de az utazó gyerekágyat, és egyéb járulékos cuccaikat a piciknek, csak a csomagtartóba bentre lehet volna berakni. Hetünknek, a most 9 hónapos kicsikkel most van a legtöbb csomagunk. Feleségem imádja a szépet, de ma már nem cserélné el. A vezető ülés kényelmét a könyöktámasz hiánya rontja le. Ha van ötletetek szóljatok mit tehetünk a kosár helyébe. A többi 8, buszos ülés, de teljes értékű, ülésbe integrált övvel, vagy oszlopba fúrva. Tolatni könnyebb vele, mint a "szárnyas" Hunyadi Accent-emmel, vagy a scenic szűkülő végével, és vastag c oszlopával. Nem kell tolató radar se a parkoláshoz a tükrök hatalmasok, de talán tolatókamerázni fogjuk. Nem akarunk úgy járni, hogy a lakás/garázsból való kitolatáskor a gyerek ugorjon elénk a kertből, vagy a kerítés mögül. A tolóajtó mechanikus, de mert lejtőn parkolunk sokszor, lehet, hogy érdemes motort venni bele, mert a gyerekek karját ripityára törheti, ha meglódul az a marha nagy vasajtó. Hátsó ajtó egyben nyílik, (sajnos) felfele. De négy millióért! Sávot váltva a teherautók, és a nagybuszok is segítenek,- a kicsi accentosok meg kussoljanak ..., ha nem én ülök abban :) -. egyébként cikázni is lehet vele. Kényelmesen is gyorsít, forszírozott tempóban hamar lepörögnek az áttételek. Van turbó szakadéka az elején, de ott meg spórolósan gurul. Döntsön: iszik (az autó), vagy kényelmesen vezet (Ön)! Mindkettőt tudja.
A Bajor erdei síelés után - 7 fő, ablakig pakolt 770 literes csomagtartó, lábak alatt sílécek, stb. -, az A 0-ás a Bécset elkerülő autópálya nagy kaptatóján 6-osban 130 Km /h-nál "fullad (?)" ki. Egyébként hegyen-völgyön akár 160 Km/h, ami életem kincseivel terhelt kocsiban sok. Ki az aki ennél erősebb motort akar a "sárgabuszok" alá? Fogyasztása városban 9 alatt, ország úton betartva a szabályokat 8 liter, autó pályán nem betartva is 9 alatt. - Egyébként sötét, metál szürke a nehézbombázó, aranyba jobb lett volna, (sőt ingyen még inkább)! -
A legnagyobb veszély az volt -kétszer-, hogy a labancok szeretnek bent bénázni a belső sávban, és a mögöttem jövő gyorsjáratú agresszorok levillogtatnának, nem látják, hogy én sem haladok. Kívülről mellém hajtva jelzi a tettlegességi küzdelemre való hajlamát, de amikor kihúz a felébredt csiga-labanc előttem, az emelkedőn a bajvívó lemarad, de kanyarban is. Nem dől, de az ülések egy kivétellel nem tartanak a helyükön, városban átlátható. A garázsunkba csak úgy fér be, hogy a tetőantennát - majd 30 cm - le ragasztjuk. 1,5 mm (!) az ajtó tetejéig a rés. Ja alacsonyabb gumikkal vettük. Apropó 150 000 Ft a nyári gumi garnitúra. Hiába no nem accent! Valószínű, hogy a szélvédő fölé egy BMW, vagy Volvó cápauszony antennát fogok felszerelni, mert az lejjeb van a tetőívelése miatt hely is lenne hozzá. Ötleteket várnék a kiadóba, hátha a fiúk tovább küldik. Hossza is kitölti a garázsunkat. Kanyarban felmászik a padkára, ha szűken fordulunk, de ezek nem hátrányok, szokni kell. Nyáron nem tudom a kétzónás digiklíma, hogyan hűti majd a hátsósort, vagy a teszkós tejfölt a csomagtartóban, de a tolóajtókba épített kis ablakok lehet, hogy a hátsó 6 ember légcseréjébe/hűtésébe be kell, hogy segítsen majd, mert hogy kevésnek tűnik műszerfalról keltett zajos orkán. Télen nem volt gond a lélegeztetés.
A francia-olasz autók - ugye ez is Peugeot HDI anyai ágon - az a bajuk imádjuk amíg megy, és javíthatatlan, ha hibás valami (az ablak felhúzót meg se nézettem, rászánom magam a meggyőzésre háromszori gombnyomással 3 másodperc.)
A második sor jobb oldalán kivettünk egy széket, fejedelmien tágas a bejárás iskolába menet is. Az öt éves nagyobbik fiamat be kell, hogy segítsem. Nem gyenge a gyerek, sportol, hanem combjánál van a padló. A Dédinek - 83 évével - is program a bemászás. Szerintem egy műanyag magasítót berakok majd a fürdőszobából nekik előre, elfér. - Még előkelő is lenne sötét, szürke metál színben. - Előre is fel kell ülni a bakra, nem becsúszni. Cserébe Érdről látszik a Balatoni nyár.
Talán az ülés vagy az ajtó ciripel egy picit, továbbá a nagyobb gyerkőcöket városban nem hallom, de nem a motorhang miatt, hanem mert messze vannak. A kocsit 6-8 évre vettem. Ha lesz 16 éves Totalcar a végén írok még!
- Ablak felhúzó elektronika bolondozik, és csak esetenként harmadikra húzza föl az ablakot, de felhúzza. Semmi nem romlott el.
Fiat Preisz Pilisszentiván Pestről érkezve a falu elején (hozzá jár a Hunyadi, meg a "möszijő" Renault is oda volt bejelentve)
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2008 |
Előző autója? | grand scenic | Következő autója? | scudo (?) |