Racionális szerelem
Amikor a Grande Punto -ra esett a választás, sokat mérlegeltem. Havi kb. 6000km -t vezetek, így mindenképp dízel autót akartam. A vetélytársakat is megnéztem és ami a Punto mellett tartott, az az ár-érték arány. Nem akarom sorolni, csak egy pár dolog: 5 csillagos törésteszt, kedvező fogyasztás, kilométerkorlátozás nélküli 2 év garancia (+1 év motor, váltó, ha jól tudom), kedvező ár és hitelkonstrukció. Ráadásul a többiekhez képest nagyon tágas és "dögös" is.
Elégedett vagyok az autóval. Sokat ülök, utazok benne. Elmondható, hogy kényelmes és dízel létére nagyon csendes és nyomatékos. A fogyasztása novemberi, decemberi hidegben autópálya tempónál 6,5, városban 6, országúton 4,5-5 körül mozog. Egy kicsit sokallom az autópályás fogyasztást, ami talán betutható a nagy önsúlynak és a magas fordulatszámnak. Kíváncsi lennék a 90LE-s, 6 sebességes váltóval miként fogyaszt.
7000 km megtétele után igazán megszerettem. Tökéletesen működik, talán kevesebb fogyasztásra számítottam (a régi benzines 1.3 -as Swiftem csak 0,5l -el eszik többet, igaz az csak 850kg és 1 csillagos törésteszttel büszkélkedik).
Egyedül a belső tér szerelési minőségét érheti kifogás. Biztos másnapos volt Giovanni a szerelő soron, vagy szabadságon volt a minőségellenőr. A szervízben a zörgéseket hallató műanyagokat ragasztották, egy belső műanyag rész cseréjére még várok, hogy megérkezzen a csere darab. (természetesen mindkettő garanciális javítás).
Már belement a Grandéba 30e km panasz nélkül. A fogyasztásával is megbékéltem már, hiszen sokkal jobb lett. Pályán légkondival 140-150-es tempónál max 6 litert, országúti 90-100 km/h 4,5 alatt! A fogyasztásáról utoljára még annyit, hogy erősen (a lábfüggő mellett) időjárás függő. A kicsit dízel megérzi mind az erős szembe szelet, mind pedig a téli hideget (persze egy benzinesnél ezek sokkal jobban kiéleződnek).
Azóta egyik barátom is vett egy GP Multijet -et, miután kipróbálta az enyémet...természetesen ő is meg van vele elégedve. Az ami még mindig nem fér a fejébe, hogy a motorja valóban "csak" egy 1.3 Mjet 75LE-vel?
Mindenkinek ajánlani tudom tehát a Fiat GP-t. Nyogodtan nézzen azért szét a piacon, próbáljon ki más, hasonló árfekfekvésű autókat is, végül úgy is a Fiatot fogja választani. Ne dőljön be az olasz autót becsmérlő embereknek, még egy új VW-t, vagy Benzt is ki kell fogni. Az autóipar erről is szól manapság.
- Elektronikus, mechanikai hibái nincsenek. (lekopogom)
Twin93 Miskolc
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2006 |