Kutyasz*r kizárva
Már volt egyszer egy Puntóm, még az előző szériából. Kezdetben csak tetszett, aztán egyre jobban megszerettem. Sajnos más is, mivel fél év után ellopták. Egy ideig egy öreg Volvo 244-est használtam (amit szintén imádok, ma is megvan), de amikor elhatároztam, hogy új autót veszek, nem volt kérdéses, hogy újra egy "olcsó olasz" lesz a választás (mivel azért Volvo C30-ra nem futja a keretből).
A választásom egyértelmű volt, Punto Grande, benzines, normális motor (azaz nem a legkisebb), 3 ajtós, normális felszereltség, és piros vagy bordó (egy olasz autó legyen piros, vagy citromsárga). Végül a piros mellett döntöttem. Igaz, hogy csak 3 hete van meg, de nagyon imádom. Gyönyörűen néz ki, halk, egészen tűrhetően megy (még szinte bejáratós, szóval csak finoman bánok vele), nagyon kényelmes vezetni (még hátul is kényelmes ülni, mivel rendesen meg van döntve a hátső uléstámla). Rendeltem bele Blue&Me-t, fantasztikusan működik (szépen szól az mp3, a telefonos kihangosító pedig pazar. A másik oldalon mindig meg vannak lepődve, hogy milyen kristálytisztán szól a hang). A digit klíma nagyon szépen teszi a dolgát (mondjuk az előző Puntóban szerintem jobb volt a hangolása a rendszernek, finomabban kezelte a ventillátort. Ez néha kissé nagyon felpörgeti.).
Nem igazán nevezhető praktikus autónak: belső tároló helyek szinte nincsenek; az italtartó semmit nem ér, mivel zavar a váltásnál; a szivargyújtó a kézifék előtt van, így ha a GPS-t kirakom az ablakra, akkor a tápkábel középen lengedezik. Hátra nagyon rossz a kilátás, az első A oszlopok brutálisan vastagok (alig venni észre a gyalogosokat, nagyon kell figyelni, ha zebránál indul el az ember). A plüss ülés is nagyon kényesnek néz ki.
Sajnos nem igazán a magyar utakra való, nagyon pattog az autó, a legkisebb úthibát is megérezni (nem üt, hanem pattog, de legalább kanyarban alig dől meg).
Ja, és hogy miért ez a cím? Aki Bp-en szokott járni autóval, biztosan tapasztalta már, hogy egyes kutyatulajdonosok a járdasziget mellé, az útra terelik a kutyájukat, ahelyett, hogy elvinnék a legközelebbi parkig. A gyanútlan autós este (mivel sötét van), az autóból kiszállva pedig pont a kellős közepébe lép a "meglepetéscsomagnak" (velem 2-szer fordult elő, egyszer éppen "őtönynyakkendőben", színházba menet). Az ilyen eseteket elkerülendő az olasz mérnökök egy lámpát szereltek az ajtó legaljára, ami este fényárba öltözeti az úttestet, így téve sikeres küldetéssé az aknamezőn való átkelést. Nem nagy dolog, de nagyon praktikus. Lehet, hogy más autónál is van ilyen, én eddig nem találkoztam eme remek találmánnyal. Hogy az Isten áldja meg a derék talján mesterembereket!
*************Update************
39500 km. Azon kívül, hogy feltörték (zárcsere) meg egyszer meghúztam az oldalát, semmi. Teszi a dolgát, semmi hiba, imádom. Most visszaolvasva a régebbi véleményem, már az ergonómiai problémák se feltünőek.
- Külső hőmérő szenzor néha hülyeségeket mért, garanciában cserélték. - A Blue&Me nagyon-nagyon ritkán hülyéskedik (nemhiába Microsoft). - Más semmi.
M0 autócentrum. Mit lehet mondani, a kötelező szervízeket rendben megcsinálták, elfogadható áron, pontosan.
Schiller Autoház Kft. Zárat cseréltek (sikeresen feltörték az egyiket egy GPS miatt). Cascos javítás volt, mindent intéztek, én csak az autót vittem, hoztam. Gyors, pontos, kényelmes, szóval korrekt.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2007 |
Előző autója? | 244 | Következő autója? | Olasz, vagy Volvo |