Autók » Fiat » Punto Grande (2005)

Punto Grande 1.2 Active

Fehérgalléros Olasz

16500 km-rel vettem meg a Miskolci Fiat márkakereskedésből ahol bizományiban volt az autó. Mielőtt megnéztem volna megtaláltam a tulajdonos saját hírdetését is, így letudtam informálni mindent, mennyire használta, mire, milyen távokban, stb.

Ez az autó egy 2. autó volt, gondolom devizahiteles volt, sürgősen el kellett adniuk, mivel első autóm kerestem, nem volt merszem régebbi típusok között keresgélni statisztikailag ott több lehet a hibalehetőség, lényegesen nehezebb mellényúlni egy viszonylag új autóval. Az autó amikor megnéztem és már aznap le is foglalóztam (ez volt az egyetlen és első autó amit megnéztem) akkor volt 2 éves 16500 km-rel, mivel tudtam ez javarészt városi használat volt, maximum 30 km-es távokban jött össze és tudtam 2. autó volt reális volt a futásteljesítmény is.

Az autó megkímélt állapotban volt az ülések nem voltak megkopva sehol nem volt használatra utaló jel, mégcsak a pedálok sem, szinte érintetlenek voltak, éppen hogy be lett járatva.

Egy olyan autóra volt szükségem ami nem nagyteljesítményű lóerő huszár, mivel gondoltam a biztosítási díjakra is. Fiatalon, első autó, 3-4 éves jogosítvánnyal még egy kicsi autóra sem éppen baráti biztosítási díjakat eredményez. A dízelt eleve kizártam mert tudtam az év 365 napjának 70-80%-ban napi 2X 5 km-re fogom használni ami egy benzinmotort is megterhel, nem hogy még egy jóval precízebb dízelt, és ilyen rövidtávokon a dízelnek a hátránya jönne ki mint előnye. Gondoltam a fogyasztásra is ami hosszútávon nem mindegy.

Ez az autó lett a választásom.

Tehát 16500 km-rel kezdtem meg az autó nyúzását. Mivel a szervízkönyvszerint nem volt még olajcseréje, és mivel tudtam sürgős volt az autó eladása a hitel miatt ezért a tulajdonos utolsó gondja lett volna a szervizelése is olajcserével és szűrők cseréjével kezdtem. kereken 7 ezer forintomba került, ami mostanság teljesen szintetikus motorolajok esetében nagyon korrekt ár és persze a szűrők.

Az autóról néhány szóban:

Bár 65 lóerő a mindennapi ingázáshoz tökéletesen elég, a futómű kemény kanyarban úthibákon képes elpattogni nagyobb sebességnél,de jó úton a kanyarstabilitása meglepően jó. A kényelem vezetőülés szempontjából jobb mint egy H-s asrában, keményebb de kényelmesebb és jó az oldaltartása bár még lehetne fokozni.

A fogyasztás ami sokmindenkinek szempont, nálam nyugodt ésszerű előrelátó vezetésmóddal országúton hosszabb távon 4,6 liter is lehet illetve 5 liter domborzati viszonyoktól függően. A városi fogyasztása 6-6,5 liter szintén ésszerű vezetés mellett, így hozza a gyári adatokat. Amint tempósra veszi az ember a vezetést akkor abban az esetben a 7-7,5 literes átlagfogyasztása van, bár ez már sokszor padógázt jelent 5500 fordulatig pörgetve.

A motor karaktere tapasztalataim szerint a következő: 2000-3000 fordulatig nyugodt csendes autózásra alkalmas igazán ereje 3200 fölött úgy 4800 ig tart érezhetően. Ha takarékos vezetés lebeg a szemünk előtt akkor abban az esetben városban az 50 km/h olyan 4 es fokozatban egyenletes gázpedálállásnál 3,5 literes pillanatnyi fogyasztással tehetjük meg. A 60 km/h sebességnél már érdemes az 5 fokozatot használni így 3,2 literes pillanatyni fogyasztás érhető el illetve az 50 km/h-nál akkor érdemes még ezt a fokozatot használni ha enyhén leejtős az út.

Összességében mivel számomra első autó, de természetesen nem ez az első amit vezetek is így enyhén elfogult vagyok, Olasz autó ami leginkább azt jelenti hogy vannak apró hibái, de ezek nem javíthatatlanok. Csupán az olasz autógyárakban kicsit mindig péntek van és kicsit mindig délután 2 óra :) meg kell helyettük húzni még párszor 1-2 csavart.

Az elmúlt 21000 km, illetve 1 év alatt hibát nem tapasztaltam, sikeresen megtettem vele egyszerre 1200 km-t annyi szünettel ami egy tankolásra elég, (hazavittem az autót olaszországba :) ) ezalatt a fogyasztásom nem volt több átlagban 5,4 liternél ami azt jelenti mindössze 1,5 tank volt az út költsége. Ez a hosszú út később a fogyasztást is javította(pár deciliterrel) ez olyan 30000 km körül volt közvetlen motorolaj szűrők és gyertyacsere után.

Én teljesen elégedett vagyok az autóval, tudom mit vettem, ismerem az apró hibákat. De szeretem is. Fenntartási költsége nem sok, és abszolút jóérzés vezetni.

Persze néha jobb lenne egy 200 lóerős csoda, de aztán visszatérek a realitás talajára és belátom, hogy ettől költséghatékonyab autót jelenleg nem tudnék mondani. Persze ez mind igaz egy autóra, amíg jó a fogyasztása és nem hibásodik meg semmi, csak a tervszerű karbantartásra kell költeni.

A hátsóajtókkal kapcsoaltos gondokkal nincs tapasztalatom , ugyanis ez 3 ajtós :)

- Eddig teljesen hibamentes, leszámítva egy kis kirepedést a kartergázcsőnél (típushiba). Amikor megvettem a jobb hátsó dobnál a takarólemez nem volt rendesen felfogatva ez kicsi kopogást eredményezett fekvőrendőröknél, orvosoltam, csak be kellett fejezni amit a gyárban elkezdtek :).

Nagybátyám autószerelő, igy nem is volt kérdés hogy hova hordom, pár óra alatt a rutin karbantartás mindig kész. Az ár pedig több mint baráti :)

Fenntartási költség (9) Évjárat 2009
Előző autója? Astra H Következő autója? Audi TT
Verdikt (8.8/10)

Fiat Punto Grande 2005 (2005)