Autók » Fiat » Punto Classic (1999)

Punto Classic Classic II., 1.2 8V Actual

Városi Éhenhalóművész

Mivel a 16 éves Opel Vectra B napi használatba került, kiderült, hogy városi rövidtávokra tökéletesen alkalmatlan a maga 10-11L-es fogyasztásával, nem beszélve arról, hogy a feleségem nem annyira boldogult vele, ha hátra felé kellett vele menni. Én imádtam persze, de a pénz nagy úr. Ezért kénytelenek voltunk tőle megválni, hozzá tenném műszakilag rendben volt, és keresni olyan autót ami tökéletesen bele illeszkedik a hétköznapi használatba.Kerülendő volt a drágán fenntartható, nagy motorköbcentis álmodozás, és maradt a kisblokkos, spórolós, nem menős/nem fogyasztós vonal. Mivel olyan autó kellett amit a feleségem is szeretni fog vezetni, a közel 8 éves folyamatos Opeles sorozatot meg kellett törni, és más felé kalandozni. Persze néztem a Corsa C kínálatot is, de ami akkor a piacon volt az silány volt, ami pedig jó volt, az számunkra megfizethetetlen kategóriába tartozott.
Ha már váltunk legyen fiatal, kevés kilométerrel, lehetőleg szervizkönyvvel rendelkező autó, és ne legyen drágább 1 M-nél. Mivel az Opel így kiesett a rostán, elkezdtem nézegetni a Renault, Fiat vonalat is. Bejött a Clió, és valami oknál fogva a Punto is, igaz akkor még csak a Classic vonal, a maga csík lámpájával. Olvasgattam a népítéleteket, és a tulajok pár kivételtől eltekintve, meg voltak elégedve a típussal.
Hát nosza, mi baj lehet! Megnéztünk pár Puntót és Cliót itt helyben, és ki is választottuk azt az egy Punto Calssic II.-t, ami nem romjaiból volt újjá építve szarrá tekert órával, hanem valóban kevés kilométeres, szervizkönyves darab volt. Nyilván drágább volt kicsivel mint a többi, kinyittatva, körbe szuszogva, kipróbálva új autót benyomását keltette. Mert gyakorlatilag az is volt, a maga 13400 futott kilométerével. Hagyatékból maradt, az első tulaja éves szinten 2200kmt ment vele nagyjából, és évente cserélte márkaszervizben az olajat.
Kicsi alku, kicsi hitel, és el is hoztuk. Már haza felé is a főpilóta vezette, és mikor haza értünk, áradozott az autóról, hogy ez mennyire jó, mennyire csöndes, mennyire de mennyire......és még lehetne sorolni.A lelkesedése azóta sem csillapodott! :D
Az én tapasztalatom szerint:
-Városi furikázásra tökéletes, a fogyasztása nagyon jó, még így télvíz idején is hozza a gyári max. 7.4L/100 értéket. (ne feledjük, jelenleg 2012.01.29.-e van, amikor is a 95-ös benzin literjét 420ft-ért adják.)
Hosszú távon éhen hal, jó ha max. 5L legurul a torkán.Vegyesben 6-6.5L-t kér. A motorját szokni kell, mert a maga 60 lóerejével brillírozni nem lehet az úton, de teljesen nyugodtan vezetve elindulni-barmokkal nem foglalkozni-menni-megérkezni tökéletes.
Nem akar többnek látszani mint ami, egy olcsó városi kisautó. Belül sok a műanyag de nem nyiszog, nem zörög. Nagyon jók a tároló rekeszek, van belőlük bőven. A beltér nagyon jó, hozza a kívülről kicsi, belülről tágas benyomást.A fejtér nagyon jó. Az ülések elöl kényelmesek, és van oldaltartásuk is.
Mindenhol el lehet férni, de elöl némi ügyeskedést kíván a kormány alatti műanyag burkolat kontra láb elhelyezése.Én 183cm magas vagyok, időbe tellett mire be tudtam lőni a megfelelő vezetési pozíciót.A hátam mögött a 10 éves, 150cm magas lányom elfér.
A műszerfal jól áttekinthető, a kormány/váltó/kezelőszervek kézre állnak,a váltó pontosan kapcsolható, rövid úton jár.A váltó kiosztása illeszkedik a motor teljesítményéhez.
A motor egyébként meglepően gyorsan melegszik, hamar van fűtés.A CITY opcióra semmi szükség, nagyon könnyen tekerhető a kormány amúgy is.Viszont nekem a fordulókört szoknom kellett, mert kisautóhoz mérten szerintem nagy.A kasztni amúgy jól átlátható, tolatni is normálisan lehet vele, a külső tükrök viszont rendelkeznek holttérrel, ill. az A oszlop nyújtott mivolta is okoz ilyet, tehát figyelni kell.
A futómű a maga kategóriájában zseniális nagyon jól elnyeli az úthibákat, a kasztni zajszigetelése miatt inkább hallani mint sem érezni lehet őket.
Az autó oldalszélre érzékenyebb, de amúgy a futómű kanyarstabilitása nagyszerű, én mikor először olvastam itt róla nem igazán akartam elhinni, de tényleg így van. nagyon jó kis kanyarvadász, és nem szükségesebb 175-nél szélesebb gumi rá.A fék felül hirtelen fog, így szokni kell, egyébként hatékonyan lassítja az autót.
A csomagtartó átlagos méretű, ha hely kell, billennek a hátsó ülések.
Mivel hitel van rajta, így 4 évig tuti megmarad, és kiindulva a márkatársak tapasztalataiból, nem hiszem, hogy komoly gond adódhat menet közben, de ha még is, a gyári alkatrész árak is röhejesen olcsók hozzá, nem fog rámenni a gatyánk a szervizelésére.
Nem hittem volna hogy egyszer Fiatot veszek, de nem bántam meg. Nekem bejött. Igaz mellette van egy 29 éves Corsám még az első szériából, zömében én azt használom a mindennapokra, a Punto pedig a feleségem és a gyerekek szállító eszköze lett.

2013.10.16.
Update

Talán a hitelesség kedvéért, frissítem a postot.
Szóval puntóka továbbra is teszi a dolgát.jelenleg a kilóméteróra 43700-on áll.A hibalista továbbra is ugyanazokat a dolgokat tartalmazza.A szokásos dolgok cseréjén kívül semmit.Pedig esk. igen-igen vájt fülem van a zörejek meghallására ami egy esetleges rendellenes működést feltételeznének, de semmi.Közben beugrott.A bal első tompított izzó kiégett.Így a jobb oldalival együtt kicseréltem egy jó minőségű izzóra. :D
Olajból a gyárit kapja Selenia 20K, és a szűrőkkel együtt 10e.km-ként cserélve vannak.Fogyni nem fogy egy fikarcnyi sem.A fogyasztásom nyáron nem ment 6l fölé.Akár városban használtam, akár azon kívül.
Mondjuk forszírozva sincs a haladás, max. 95km/h-ig megyek, esetleg olykor ha egyedül autózom, egy-egy ismert útszakaszon elérem a már igen fizetős határt.A motort pörgetni értelmetlen, fent nincs benne erő, ugyanakkor a váltó kiosztása továbbra is remekül eltalált, partner a zömében városi közlekedésben.Tehát jellemzően nem azt élvezem, hogy egetverő, veseszaggató gyorsulásban van részem, sokkal inkább a kanyarstabilitást.Nem tudok betelni vele.Még ezeken a gyári 165-ös gumikon sem. Az úthibákra ugyanakkor vigyázni kell, mert a hátulja el tud pattogni.
Ellenben a beltéri kárpitokat sajnos le kell, hogy szóljam, mert nagyon könnyen koszolódnak és ahogy észre vettem, igen gyorsan kopnak. műanyagokat már megszoktam.Óriási előnyük, hogy könnyen tisztán tarthatóak.
Az autó közben hitelmentes lett mert kifizettük egy összegben a hátralékunkat, de mivel az égvilágon semmi bajunk vele, továbbra is marad.
A 29 éves Corsa pedig 2012.10.-ban ment a levesbe, mert az ésszerűséget bőven meghaladó pénzösszeget kellett volna rákölteni a kasztnijára.
Azóta biciklivel járok.Télen is.Egészséges........vigasztalom magam, pedig csak a jó magyar átlagrealitás miatt, nem tudunk 2 autót fenntartani.
Ugyanakkor elázni nem szeretek.........de benne van a pakliban.

Update 2, 2014.01.16.
Lassan, de biztosan haladunk az 50000km felé.Mivel csak párszáz kilóméter van odáig, így előrébb hozom az olajcserét, de össze kötöm még pár dolog cseréjével.Nem kell nagy dolgokra gondolni, gyújtógyertya, első fékbetét, és stabpálca csere lesz.Még együtt sem eget rengető összeg.
Az autó jelenleg téli gumin gurul.Kléber krisalp II.Kicsit hangos, de cserébe tapad.Nagy hó mondjuk még nem volt, de a gumi mintázatát tekintve nem okoz majd neki gondot.
Egyéb meghibásodásról nem tudok nyilatkozni! :D megy, fékez, dudál, zömében városi használattal 6.8L-100km.Még is csak hideg van, és ilyenkor szeretem picit melegíteni, mielőtt elindulok vele.Fűtés gyorsan van, tehát a termosztát teszi a dolgát.
Még mindig szeretve van a kisautó! :D

Update 2015.08.19.
Jó régen nem írtam A kisautóról, mert nem volt mit.Megtörtént a 2. vezérlés csere, minden sallangjával.
Jelenleg 78000km van benne, megjártam vele Ausztriát, Németországot ahol is nem én voltam az Autobahn réme, de tartós óra szerinti 130km/h mellett sem evett 6L-nél többet......és itt meg is érkeztünk egy igen lényeges témához.A motorerő......szóval az nincs.Ez az agyon szabályozott Euro4-es moci olykor agyhalottat játszik, ha 100km/h felett kellene mondjuk menni adott esetben egy előzés alkalmával.Ilyenkor bosszankodok, hogy MIÉRT NEM ERŐSEBB MOTORRAL VETTEM MEG EZT A KIS GYÖSZT????? :D :D Mondjuk egy 1.9JTD-vel??? :D
De.....és itt jön a képbe a szokásos racionalitásom, szóval DE 80%-ban városban használjuk.Még mindig ott éli a mindennapjainak zömét.Szóval városban a fogyasztása gyakorlatilag nem megy 6L fölé.Nyilván valamit, valamiért.Aztán itt többé-kevésbé le is nyugodok.Tolakodni, gyorsan kanyarodni lehet vele.Több barátom, kollégám ült át hasonszőrű Puntóba, ugyanilyen motorizáltsággal, egyikőjük sem az a száguldozós fajta, és nekik is megfelel.Akár csak a feleségemnek, aki pedig egyenesen imádja.
Hibalista:.....háttőőőő....olykor kiég a tompított izzó.....mondjuk évente egyszer cserélem a két elsőt párban. :D Ennyi.
Megy, fékez, dudál, nem eszik.
Ugyanakkor egy TESCO-s parkolós incidens nyoma látszik az első sárvédő jobb oldalán....persze telefonszámot nem hagyott a jómunkásember, aztán később kiderült, hogy a jobb első lámpa fülei is megszenvedték ezt az incidenst, így kénytelen voltam venni egy gyári bontott lámpát. Ill. feleségem vett szűkre tavaly egy fordulókört aminek a nyoma ott maradt a jobb hátsó sárvédőíven.....meg picit a jobb hátsó ajtón.Hát egyáltalán nem voltam boldog a produkciótól. Ezt majd kijavíttatom.
Közben eszembe jutott, 2014 szeptemberében a gyári hátsó kipufogódob megadta magát, így azt cserélnem kellett.Volt vagy 11e.ft mindennel együtt.Nem igazán mondhatni rá, hogy drágaság! :D
Szeretem, de olykor vágyódom egy családi kombi vagy egyterű után.Még is csak pasiból vagyok na! :)
Mit is írhatnék?Kérem kaccsója'ki. :D :D

Update:
2015.10.12

Bréking nyúz van, kiégett a bal első tompított izzó......durva mi? :D Mivel ez elég szar helyen van, bele tellett vagy 10 percbe mire kibányásztam, és betettem helyette a "tartalék" izzót. :D
A korábbi gondolatokhoz egyelőre nincs mit érdemben hozzá fűznöm, az óra kilóméter számlálója átfordult a 80e.-n, ez annyit tesz, hogy 5000km múlva olajcsere lesz esedékes......majd a tavasszal.Télen nem igazán megyünk hosszabb távokra, hogy rohanjanak bele a kilóméterek.
A hidegebb idő beköszönte meglátszik a zömében városi forgalomban mért fogyasztáson is, ami legutóbb éppen 6.1L volt.Lassan felkerülnek a téli kerekek.
Ha van v.mi, még jelentkezem! :)

Update:
2015.11.12.
A jobb hátsó sárvédő illetve részben a jobb hátsó ajtó amin még pici karistolás volt, okt.26.-án festésre került.Szinte gyári.Szerencsére karosszérialakatosra nem volt szükség.Így a mutatvány 30e.ft-ba került.
Persze vannak apró húzások az első és hátsó lökhárítón is, amiknek a keletkezése számomra ismeretlen (a feleségem pedig mélyen hallgat róla :) ) de nem tartottam fontosnak azokat is javíttatni, mert 1. műanyag elem, sosem rozsdásodik el.2. gyanítom, hogy fognak még keletkezni rajta ilyesmi sérülések akár saját, akár mások figyelmetlenségéből adódóan.
A korábbi hidegebb reggeleken az akkumulátor mint ha, ismétlem mintha gyengélkedett volna ezzel vizionálva egy esetleges cserét, de egy tartós 250km-es út óta helyre billent az elektronegyensúly, így amíg valóban el nem halálozik, addig marad ez benne.
4 éves, hiszen a megvétel utáni hideg 2011-es tél a gyárit kivégezte, szóval nem lenne csoda ha mostanra esetleg ez is feladná. :)

Update: 2015.12.06.
Nos.....akkumulátorral nem vártam meg azt, hogy egy esetleges reggeli hidegindításnál csak az elhalványuló műszerfalat nézegessem hajnali 5:15-kor mikor munkába kellene indulni, így kapott egy másikat.
Ugyanakkor feltűnt, hogy a kipufogó....hogyismondjam......valahol máshol is kipufog.Nosza, aláfekvés, és szakértés.....hátt a korábban ki nem cserélt csőszakasz a gumibakok felfogatási pontjainál megadta magát az idő vasfogának......oké....csere lesz.A cserealkatrész megvan (13e.ft volt kedvezménnyel), de sajnos aláfekvős a buli, és a homokon ahol lakunk, ez nem túl kivitelezhető feladat, lévén jellemzően mostanság csupa víz minden, így kénytelen voltam felvenni a kapcsolatot a régi kipufogós barátommal akivel kb. 1000 éve nem beszéltünk.....vagy is csak 4, mert mióta a Puntó megvan, nem kellett igénybe vennem a szolgáltatásait úgymond.Mert nem volt miért.Ez a csőszakasz még a gyári.Eddig volt kifizetve.2015.12.22.-én viszem cserére.
Eszembe jutott még v.mi.A jobb hátsó helyzetjelző izzó kiégett.5 perces munka volt kicserélni még úgy is, hogy ehhez ki kellett szedni a hátsó lámpatestet.
Kb. ennyi. :)

- Egyelőre semmi, a szükséges dolgok cseréjén kívül - 2014.09. Hátsó, még gyári kipufogó dob cseréje, mert elhervadt. - 2015.11.20. Akkumulátor....bár ez csak tartozék - 2015.12.06. középső kipufogócső szakasz

Én szerelem.

Egy kizárólag olasz autókra specializálódott úriember, aki a vezérlést cserélte 74e.km-nél.Ugye megvétel után (13400km-nél) még a márkaszervíz csinálta ugyanezt a műveletet.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2004
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 12000
Előző autója? Vectra B 2.0 CDX Következő autója? Kombi......vagy egyterű.....de az biztos, hogy 2003 előtti gyártmány.
Verdikt (8.6/10)

Fiat Punto Classic 1999 (1999 - 2005)