Autók » Fiat » Punto Classic (1999)

Punto Classic 1,2 16V

Sunyiszemű dög

Mindig is szerettem az autókat nő létemre, így mióta elkezdtem dolgozni gyűjtögettem egy sajátra. Úgy két éve össze is jött nagyjából a pénz, 1,5 millát gondoltam rászánni, mivel igazából munkábajárásra kell, meg hogy évente 3-4szer leruccanjunk valahova egy hétvégére. Mindez évi 10.000 km-t tesz ki, és mivel leginkább városban használom, elég egy kisebb benzines motor. A dízelt soha nem szerettem, ilyen kmfutás mellett meg soha nem is jön vissza az ára. Új autóra sajnáltam és most is sajnálom a 3-4 milliót, pár év alatt hatalmasat lehet bukni rajta, úgyhogy valami jó állapotú, viszonylag keveset futott 4-5 éves kisautót kerestem. Sorra vettem a lehetőségeket, a német márkákkal nem szimpatizálok, én szeretem a dizájnt, szóval maradt a Punto, Clio. Hát a Clio gömbölyded formái sem fogtak meg igazán, a II-es Punto viszont mindig is nagyon tetszett. Így hát elkezdtem keresgélni, de nem volt egyszerű megtalálni az igazit, mert azért voltak elvárásaim: fekete, 3 ajtós, legalább 4 légzsák, klíma, ABS, és hát ugyan rengeteg Punto futkorászik az utakon, nagyon sokan a legalapabbat veszik. Végül egy kereskedésben találtam egy sötétszürkét hasonló paraméterekkel, 4 évesen 70 ezer kilométerrel. Megvétel előtt átnézettem, minden okésnak tűnt, úgyhogy elhoztam. Azóta megtettem vele 14.000 km-t, semmi komoly baja nem akadt, nem hagyott ott sehol. Hozzá kell tennem, hogy az ismeretségi körömben mindenki le akart beszélni róla (persze egyiknek sem volt még olasz autója, mert azok sz*rok), és egyenesen megsajnáltak amikor megvettem. Szerintem most is drukkolnak hogy egyszer rohadjon már le de nagyon, és nyerjen bizonyítást a feltételezésük. No comment…
Imádom az autót, nekem nagyon kényelmes, nagyon jók az ülései, deréktámasz is van benne. A motorja nagyon jól eltalált, a 82 lóerő városi használatra teljesen megfelelő, ha kell akkor oda lehet lépni neki, jobban gyorsul szerintem mint a kategóriatársai. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy max. 2 emberrel lehet vele élvezetesen autókázni, 4 emberrel, csomagokkal megpakolva hegymenetben kész vége. Akkor nagyon tudom gyűlölni szegényt, pedig nem ő tehet róla. Nem nagyon pörgetem halálra, nem szoktam vele gyorsulni, egyetlenegyszer történt meg hogy leálltam egy Suzukis csávóval, hát nem sikerült villantania…
Nem szeretnék túlságosan elfogult lenni, vannak az autónak idegesítő hibái, de ahogy a népítéleteket olvasom, apróbb elektronikai malőrök még a nagyra tartott német csúcsvágeneknél is előfordulnak. Ilyen hiba pl. a légszák visszajelző kigyulladása a műszerfalon. Nem is foglalkoztam vele, olvastam hogy nem feltétlenül kell hanyatt homlok rohanni a márkaszervizbe és cseréltetni az elektronikát, a 80 ezres kötelező szerviz alatt a szaki megcsinálta (bár nem említettem neki). Azt mondja csak ki kellett pucolni az ülés alatt lévő csatlakozót, és már el is aludt a lámpácska. Ez volt az egyik elektronikai ”hiba”, a másik hogy egyszer kigyulladt a motorvezérlő lámpája is. Kiderült hogy kb. 1 másodpercre valami nem tetszett a lambda szondának, 1.000 Ft-ért kiütötték a hibakódot, azóta semmi gond. Néha, ha koppanásig tekerem a kormányt, elmegy a szervó, tudom hogy egy típushiba, de nem foglalkozom vele, mert tényleg csak nagyon ritkán fordul elő. Amit viszont nevetségesnek tartok, hogy az eredeti gyári kulcs valahol a 75 ezredik kilométer környékén egyszerűen nem indította az autót. Egyszerűen annyira lekopott az egyik ”rece” hogy nem fordult el, nem akartam elhinni hogy ilyen létezik. De igen. Felhívtam a márkaszervizt, mégis mennyibe fájna egy új kulcs, aszongyák 36.000 forint! Mégcsak nem is távirányítós! Úgyhogy inkább elballagtam egy kulcsmásolóba, a pótkulcs alapján csináltattam egy új kulcsszárat, és kicseréltem a régi kulcsfejben. Mechanikai hibái a következők voltak: a jobb első lengéscsillapítóból elkezdett szivárogni az olaj, úgyhogy párban kicseréltettem. Valószínűleg nagyobb a terhelés rajtuk, mivel ezeknek az autóknak elég kemény a futóművük, ráadásul nyáron a gyárinál nagyobb peres gumi van rajta. Szóval a jó magyar utakon nem egy élmény, még jó hogy nem Pesten lakom. Cserébe viszont jó úton, kanyarokban nagyon feszes, egyáltalán nem egy kisautó érzését kelti. Ezen kívül egy téli éjszakán hazafelé menet nagy csörömplés, hátsó kipufogó dob leszakad. Egy ismerős srác ingyen meghegesztette, szóval nem került semmibe, csak egy kis idegeskedésbe.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon jó az ár/érték aránya, a rendszeres karbantartást meghálálja. A fogysztása nálam városban 6,2-6,5 nyáron, a téli hónapokban ez felmegy 7,2-re, de szerintem ez sem vészes. Én szeretem ezt az autót, a formája nagyon jól eltalált, és ugyan rengeteg van belőle, mégsem látszik tucatautónak. Még egy ideig megtartom.

- - 75.000: a kulcs egyszerűen elkopott, nem fordult el a gyújtáskapcsolóban (4.000-ert újat reszeltettem)
- - 80.000: jobb első lengéscsillapító, hástó kipufogódob leszakadt

Egy magánszakihoz viszem, korrektül dolgozik, nem a legolcsóbb de ért az autóhoz.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2003
Előző autója? Következő autója? valami olasz. ha megszalad EVO X
Verdikt (7.8/10)

Fiat Punto Classic 1999 (1999 - 2005)