Autók » Fiat » Punto Classic (1999)

Punto Classic 1.2 HLX 16V

Papírferrari - pepperonis autóérzés olcsón

Talán a legszebb kisautó volt amikor kijött. Tényleg az az autó, hogy megnyomod a "távpittyentőt" és még 2x visszanézel hogy apám de szép vagy ahogy ott állsz. A Winkler szerint belül ocsmány. Szerintem nem az. A gyári 7 hangszórós hifi - hátul "zacsózörgető" 100 W mélynyomóval élménnyé tette a tempós éjszakai városi élményautókázásokat. A váltóját elég bénának tartottam amíg meg nem vettem a mostani Cliomat. Egyből kettőbe csak akkor nme volt hajlandó váltani, ha jól kihúzattam.. szóval csak ha igazán kellett volna :) Erre még visszatérek.

Szóval, amikor beleültem, nem győztem üdvrivalgani. Tetszett a formabontó első fényszóró (szerintem szebb is volt mint a nagyobb), az dögös de kecses élekben megmutatkozó formai TERVEZNI MERÉS (szerintem nincs is ilyen japán kifejezés), a kisautók között Testarossás menetteljesítmények amelyek még a gyári adatokat is lealázták. 3 haverommal egyszer 185tel utaztunk a pályán folyamatosan, a gyorsulása pedig legalábbis vérpezsdítő (vagy inkább bugyinedvesí tő? :) volt.

Persze az "olaszosságának" másik végpontját is hozta az autó. Kezdjük mindjárt a legáltalánosabbaknál, még a hibák előtt. A váltóról már írtam. Hogy lehet így kiadni egy autót? Nem tudsz vele egy jót gyorsulni meg akad a váltó. De az elindulás amúgy is gyengéje volt az autónak. A 16 szelep hátránya, hogy alacsony fordulaton kevés a nyomaték. Hát itt inkább úgy nevezném hogy nincs. Nem volt olyan hét, hogy ne fulladtam volna le. Légkondival meg aztán "felecsdel". Ezt nem lehet megszokni. Fordszámmérőre indulsz el, különben lefulladsz mint a mazsolák. Utáltam.

Az első ülés egy Budapest-Tiszafüred után ordító vállfájdalmakat okozott. Jó, 2 m vagyok de a mostani Cliomban ugyanez oda-vissza sem kottyan meg.

A 100 W-os mélynyomót elég könnyű kinyírni. Sosem használtam torzításon, de szerettem ha szólt. Erre egyszer csak azt mondta hogy elég. Ahogy az egész autó:
a futómű persze nem szereti Pestet, ez nem meglepő, nem autónak való. A gyújtás viszont már igenis bosszantó. Nem értem egy 4 éves autóban hogy durranhatnak lyukasra a gyújtáskábelek (többször is pár hónap után). Az autó eladásáig nem ment már úgy mint még garis korában. A lambda szonda kipurcanása szintén félkarú óriást varázsolt a kocsiból - félkarú teljesítmény, óriási fogyasztás.
Az autó másfél évente megevett egy akksit. Nevetséges. A műszerfalon van egy visszajelző arra az esetre ha neaggyisten kiégne egy izzó. Mivel ahogy pótolod egyből megint kiég, cserélni nehéz és drága, így a sárga visszajelző kis barátod lesz utaidon, ezt garantálom. De legalább a ködfény egy burában van a tompítottal, így ezt használhatod tompított helyett és nem szúrja ki a rendőr.

Szóval sok apró bosszúság és néhány olyan hiba ami miatt az árokba rúgnád ezt a papírferrarit.. vérbeli olasz autó

- gyújtáskábel többször is, lamda szonda, szervokormány, futómű

Fiat M0

Fenntartási költség (7) Évjárat 2000
Előző autója? Következő autója? Clio
Verdikt (6.3/10)

Fiat Punto Classic 1999 (1999 - 2005)