Autók » Fiat » Punto Classic (1999)

Punto Classic 1.2 Sporting

KIS méregzsák

Első autóm! Nem akartam olasz autót venni (honda civicet, ford focust néztem még). 2-3 hónapig böngésztem a netet és kezdtem elvetni tervemet hogy civicet ill. focust veszek---> drágábbak, öregebbek voltak, sok km-rel, nagyobb motorral, nagyobb fogyasztással. Egy viszonylag alacsony vételárú, jó megjelenésű, alacsony fenntartású autót kerestem. Megtaláltam! A 3ajtós punto alapból jól néz ki. A SPORTING felszereltséggel ( nem sokkal drágább az alaptól) még durvábban néz ki, ill. menettulajdonságai sportosabbak: 15-ös 195/50-es kerék sportos, feszes futómű, 6 sebességes váltó, spoilerek oldalt, szárny hátul, bőrkormány (magasságban állítható), bőrváltógomb, sportülések (magasságállítás, isofixes vezetőülés) -->nagyon kényelmesek!!! Túl sokat nem vártam a kocsitól, hisz "ez is csak egy 1.2-es 16v-s, sportosabb ruhában" -gondoltam - első kocsinak jó lesz!
Méghogy jó? Meglepett mikor beleültem: Az ülés nagyon kényelmes, jó oldaltartású és marha jól néz ki ( egy nagyon nagy hibája van: minden folt meglátszik rajta: nagyon ronda tud lenni, és nem lehet akármivel kitisztítani); a futómű feszes, pattogós; Gyorsulásán is nagyon meglepődtem 1.2-eshez képest nagyon harapós (82LE 114Nm 0-100: 10.9 ---> gyári adat) 1.4, 1.6-os ASTRÁkat megzabálja; végsebességét pontosan nem tudom, nálam mutatott már az óra 180 fölött is, és ment volna még (de nem sokat), igaz ilyenkor már zabált is (9-10 liter körül)az átlagfogysztáshoz (6-6.5) képest, és a motor is üvöltött. Normális vezetés mellett olyan 130-140km/h-ig jó a fogyasztás (köszönhető a 6 seb.nek).
Hideg indításkor (főleg télen) kicsit dízeles hangja van (ezt más fiatostól is hallottam már) de amint melegszik a motor megszűnik a kattogás. 3500-4000 fod. fölött gyönyörűen üvölt a motor, egészen 5500-5800-ig. Tovább is pörög, csak nem megy, amit nem értek mert 8000-ig van órázva, és 7000-től piros. (Lehet hogy HGT műszerfalat örökölt?)
Mikor még nem volt meg az autó, már terveztem hogy rakok bele valami zenét. A gyári 6 hangszórót,, és főleg a GYÁRI mélyládát(100watt) meghallva letettem tervemről, így nem kellett csomagtartót elfoglaló ládát vennem, és még pakolni is tudok a csomitartóba.
A műszerfal egyszerű, könnyen leovasható (este szépen néz ki!), a fed. computer ebben a kategóriában meglepően sok adattal szolgál, csak az átlagfogyasztás furán, km/literben írják ki---> meg lehet szokni! Nekem ebből a sok adatból nagyon hiányzik a külső-belső hőmérsékletkijelzés!! A légkondi gyorsan hűt! A city szervófunkció teljesen fölösleges, mert a 195/50 R15-ös kereket ( a gyári 185-ös)
így is nagyon könnyű eltekerni! A váltó -bár hosszó a váltórúd- viszonylag rövid úton jár, pontos, de egy kicsit hangosabb a kelleténél.
Mindent összevetve sikerült egy nagyon pofás, sportosra hangolt, alacsony fenntartású kis fenevadat vennem amibe már 20000 km-t raktam bele (120000-al vettem), volt mikor nyomtam neki, volt mikor kímélten mentem vele (még 5 literes fogyasztást is ki lehet belőle hozni) negatívumként ill. hibaként csak a foltosodó ülés és oldakkárpitot, a macskaköves úton halkan kopogó futóművet (még nem nézettem meg), valamint a nálam első napján, minden előjel nélkül leesett hátsó dobot tudnám említeni (még csak ki se fújt).Más Puntosoknál gyorsan kiégnek az izzók, nálam ez se jött be (Csak 1 helyzetjelző és egy tompított égett ki nekem) Fékbetétet, és akuumlátort kellett benne cserélnem.Olajat 10000 km enként cserélek benne 10-40 est.
Észrevétel!!!: a műszerfalon van egy sárga jelző, a szakirodalom szerint ha ez felvillan a hátsó lámák közül valamelyik ki van égve (kivéve ledféklámpa és index). Nekem az első helyzetjelzőmnél is ez villant fel, de mire megtaláltam...!!! Mindíg hátul kerestem a hibát :-)

- Leesett a hátsó kipufogódob; futómű enyhe kopogás (rázós, macskaköves úton)

Fenntartási költség (8) Évjárat 2002
Megbízhatóság (8) Vezetett km 20000
Előző autója? Következő autója? Fiat Bravo vagy Grande Punto 1.4 t-jet, seat Leon
Verdikt (7.6/10)

Fiat Punto Classic 1999 (1999 - 2005)