Autók » Fiat » Punto Classic (1999)

Punto Classic 1,3 MultiJet VAN

Gazdaságosság példa képe 3,5L körüli fogyasztás városban :-)

A történet azzal kezdődött, hogy elege lett a páromnak és nekem is a BKV-ből, mivel munkába BKV-val járt és napi 50-60 percet utazott egy irányba kb. 13 km-re.A bérlet ára majdnem 10eFt.Ebből jött az ötlet olyan autó kell ami kicsi cm3 és keveset fogyaszt.Néztem VW Lupo-kat de azok agyon hajtva már és sok a baj velük.Aztán jött az ötlet 1,3 MJET.Hát 1-2 hónapig keresgettünk mire erre a kocsira rátaláltunk.Peugeot Fabián-nál volt a kocsi. Első tulaj hagyta ott ezt a kocsit beszámitva valmi másikba. Céges kocsi volt, 85ekm-rel. Beültem kipróbáltam és azt mondtam ez a kocsi elkelt.Ez a kocsi egy Fiat Punto II VAN, tehát tehetautó és 2 üléses, klímás, metál fekete. Hazavittem a kocsit és olaj csere.Az egész meg volt oldva Aral 5W40-es olaj légszűrő+pollenszűrő+olajszűrő = 9000Ft. Röhögtem is nagyot hogy olcsóbban megúsztam mint a Passatét (azt 11000Ft-ból van meg). Ezután jött a mérés mégis mit fogyaszt...Full teletöltve 45l van benne.Most ott tartunk, hogy 700km-nél lett félig a tank. Tehát mire kihajtom a naftát kb. 1400km-nél leszek.( eredmény:1200km-t mentem el 42 literrel) Egyébként ez a fogyasztás csak városi pirickálás során jött össze, ami tartalmilag annyi, hogy a Petőfi hídnál le a Budai rakpartra és végig megyünk a Római fürdőig, ami 13 km.Időben 15-20perc alatt tesszük meg ezt a távot, szemben a BKV 50-60 percével.Kiszámolva 20 munkanap * 2x13km = 520km havonta, ami azt jelenti 15 liter olaj fogy el.Azt meg felszorozva a literenkénti árral akkor sem éri el az 5eFt-ot. Innen kiindulva nincs az az isten hogy mégegyszer BKV-zen az ember.Nagyon fontos dolog az autóban a motor, csakis az 1,3 MJET-et szabad venni.Mindig azok a siker motorok amelyeket más gyárak is használnak, úgy ahogy ezt épitik Suzukiba, Opelba a Fiat mellett. Épp ilyen volt a VW híres AFN motorkódú 110LE változógeometriás turbós diesel motorja is, mivel ezeket a motrokat is Seat, Skoda, Ford, Audi, VW-be építették.
Visszatérve a Punto-ra ez a kis 1,3 M-JET még tökéletesebb alkotás lehet, mivel sokkal kissebb a szervíz igénye, gondolok itt arra, hogy nem vezérmű szíjjas, hanem vezérmű láncos, így ezt tuti nem kell babrálni 250ekm-ig és nem kell félni, hogy elszakad.
Egyébként az első utamon elment a City Servo, amitől egyből sokkot is kaptam és egyből vittem is vissza a kereskedésbe, ahol úrja lett hangolva a szervó érzékelői és már utamra is bocsátottak, és hogy kopogjam le gyorsan azóta nem csinált ilyet soha.
Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy ez az autó a modern kori Trabant.
Olaszos a belseje, kopogós műanyagok, primitív eletromos ablak elektronika.De összességében szerethető és nagyon jó kis társ a városi mindennapokban.
Motor kb. 2000 1/ford.-ig igen lomhácska, de utána meg kilő mint a rakéta és csak vigyorogsz a kocsiban te jó isten milyen jól megy.

- Egyenlőre semmi és remélem így is marad.

Magam csinálok meg rajta mindent.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2004
Megbízhatóság (10) Vezetett km 2000
Előző autója? Passat Variant 1,9 TDI 110LE (ez a kocsi is meg van tartva hosszabb utakra) Következő autója? 520D Touring
Verdikt (10.0/10)

Fiat Punto Classic 1999 (1999 - 2005)