Autók » Fiat » Punto Classic (1999)

Punto Classic Sporting

Autóból családtag

Egy VW Polo Classic autó, nem annyira büszke tulajdonosa voltam, amikor a váltás gondolata kezdett feléledni. Sokat evett, nagy volt, klíma nélkül, és szerintem randácska is. Szerettem volna, ha ügyes városi autóm van, olcsó üzemeltetéssel, kis fogyasztással, klímával, de mégis dinamikus motorral. Lehetőleg fiatalos megjelenéssel. Hosszas tájékozódás, tesztek olvasgatása, HAHU nézegetése után rátaláltam a Sportingokra. Alapból finoman sportos kivitel, 6-os váltó, dinamikus motor, a forma pedig ma sem mondható ódivatúnak. Innen egyszerű volt a választás, a keret bár nem volt nagy, de megengedte, hogy a kínálat tetejéről válogassak, és patika állapotú autókat tekintsek meg a típusból, kompromisszumok nélkül. Ezúton megköszönném az elvakult német és japán autósoknak a "sz*rolaszozást" a jóvoltukból nyomott áron vehetek olasz járműveket, melyekben ezerszer több örömöm telik, mint bármely fent említett ország autóiban, motorjaiban. A HAHU hirdetésfigyelőjével 6 hét alatt rátaláltam a járműre, mely a karc-és sérülés mentes állapoton túl, műszakilag is rendben volt, kissé leültetve, hibátlan motorral, és finom optikai tuninggal (színre fújt tükrök, kilincsek, díszlécek, küszöbök, a fekete részek ezüstre festve, gyári sportkormány, és ülés,semmi hókotró lökhárító, vagy kályhacső kipufogó, idétlen matrica). Alkunak helye nem volt, de nem is kellett. Az autó kaposvári próbaútján jól muzsikált, sínautó, sportos, nem billeg, kicsit kemény, Pestre érve kissé vegyesek voltak az érzések, de ez a hiba a közútkezelőt terheli, nem Lylit, hulladék utak vannak felénk. Igen, Lyli, mert neve van, kis fantáziával a rendszám alapján, de teljesen illik a személyiségéhez.
Szóval két évig nem nagyon volt probléma Lylivel, egy kipufogó végdob cserét leszámítva, (svájci import, rozsda), amikor is műszaki vizsga előtt felfedeztem pár csepp olajat alatta, illetve mindenféle zajokra lettem figyelmes a futómű felől. A szervizben arcon csaptak vele, hogy a futómű gyakorlatilag kuka a szakszerűtlen ültetés, nyomtávszélesítés, és a pesti utak összeesküvése nyomán. A cserélendő alkatrészek sora lengőkarokat, csapágyakat, a vágott rugókat, a nem belevaló lengéscsillapítókat, csapágyakat, az elkopott fékeket, tárcsástul, dobostul érintette, ja, és a szimmering ami miatt alapvetően elvittem. A szerelő levegővétel nélkül sorolta 5 percig, hogy mit kellene kicserélni, ugyanennyi időt töltöttem én levegővétel nélkül. Kb. lepergett az életem előttem, gazdasági totálkár jelent meg a szemem előtt. Kértem a szerelőt, hogy mondjon minderre egy árat, jó minőségű alkatrészekkel, gyári állapotra visszaállítva. Na ekkor kerekedett el igazán a szemem, kb. harmada volt mint amire a felsoroláskor számoltam. Tenyérbe csaptunk, egy hét múlva egy új autót vehettem át. Nem lett volna értelme eladni, javítás nélkül, meg hát, meg is szerettem akkorra, bontóban végezte volna szegény amit nem érdemelt, de anyagilag is jobban jöttem ki. Innen ismét szinte felhőtlen napok következtek, 10.000-ként olajcsere, volt egy repedt gyertyakábelem, magam kicseréltem, egy szétugró ablaktörlő mechanikám, napellenző, halott akksi, ezeket szintén megoldottam. Tavalyelőtt aztán egyszer csak a vízhőfok elkezdett ingadozni, hengerfej tömítés elment. Szerelő oldotta meg, ez sem volt dráma anyagiliag, és ekkor már 16 év körül járt az autó. Előfordul az ilyen sajnos, elöregedett a tömítés.
Az autó motorikusan mindig, ismétlem mindig hibátlan volt. Hozzáteszem, jó volt amikor megvettem, és vigyáztam is rá, mindig megkapta ami kellett neki, figyelve volt rá. Nem ütöttem vágtam hidegen, nem tapostam ki a szemét, nem karamboloztam vele. Cserébe ha a kulcsot elfordítottam indult, és addig ment amíg kellett, hazáig. A nálam töltött öt év alatt rengeteg volt a napi 3-4x 5km táv hideg motorral. Tudtam hogy így fogom használni, ezért vettem kis benzinest. Nyilván ez egyik motornak sem jó, de ők bírják, Ő bírja a legjobban. Akadt autópálya is, ésszel, 120-130 körül, többel csak egy-egy előzés erejéig. 130 fölött nagyon torkos lett a motor.
Ha már motor, nagyon eltalált konstrukció a motor-kasztni-váltó hármasa. A kasztni könnyű, a motor kategóriában erős, a kasztnihoz megfelelő, a hat sebességes váltó nem az 5.-re kapott hatodikat, hanem a hármast bontották két sebességre. Ha spórolni akarok, akkor 6.-ban 90-el gurulva elmegy 5-5,5 literrel. Ha belém üt a mehetnék, akkor főleg városban, vagy kanyargósabb, technikásabb uton, 3700 körül tartva a fordulatot, komolyan meg tudok szorongatni vele más autókat. Nyilván nem komoly sportautókra gondolok, kezeljük a Puntót a helyén:).
Az egyetlen baja a fényezés. Vásárláskor többet megnéztem, amiről hámlott a lakk. Lyli akkor még makulátlan volt, de az évekig tartó utcán parkolás-ázás-UV megtette a hatását, rajta is elindult a lakkleválás. Állítólag metálfénnyel tartósabbak, ebben nincs tapasztalatom. Valószínűleg az én hanyagságom is benne van a dologban, mert illett volna évente egyszer kétszer waxolnom, valahogy védenem, sajnos ezt elmulasztottam, de mindamellett azért hajlamosabb más autóknál a mattulásra.
Aztán eljött az elkerülhetetlen, a család alakul, a 2 ajtó kevés, egyre több az autópálya, a zajszigetelés meg nem arra van kitalálva, a motornak sem biztos, hogy a legjobb. Pesten jobb motorral közlekedni, szóval Lyli kissé elvesztette az életterét. Életem első autója, ami olasz, egyben az első autó, amitől sajnos a tegnapi napon vérző szívvel váltam meg. Vérző szívvel, mert nem tett semmi rosszat, nem gyűlöltem meg, mint anno a német/japán megbízhatóság hanyagul faragott szobrait. Elvitt Krakkóba, Prágába, Horvátországba, minden nap munkába, indult hóban, melegben, nem telepedett rá a pénztárcámra, mint egy pióca, csak szerényen jelezte, ha készült megbetegedni előre, hogy fel tudjak készülni. Amióta megvan vettem egy Ducatit, és egy Alfát is, de az ezekbe vetett bizalmat ő taposta ki. Ha valaki ilyen autón gondolkozik, és talál egy féltve őrzött példányt, akit tényleg karban tartottak, ne vesse el a gondolatot, csak azért mert olasz, életem eddigi legjobb autója volt, és ha többi csak fele ennyit fog tudni, én már egy elégedett autótulajdonos leszek!

- -kézifék kötél szakadás - -hengerfej tömítés - -napellenző - -ablaktörlő motor - -lakk hiba - - A többi fogyó/kopó dolog, de lehet, hogy ezekre is ráhúzható

Fenntartási költség (9) Évjárat 2001
Előző autója? Polo Classic Következő autója? 159 1.9 Jtdm
Verdikt (8.4/10)

Fiat Punto Classic 1999 (1999 - 2005)