Autók » Fiat » Punto Classic (1999)

Punto Classic 1.2 16V HLX

Aranypontocska

Bár a 13 éves Charade nagyon jó volt, azért ebben a korban már kellet (volna) ezt-azt javítatni, és a Bp-i árakkal ez durva lett volna.
Punto meg már volt a családban és mindenki nagyon megszerette.
A mi gépünk egy aranysárga csoda. Nagyon megszerettem, még ha csak az ügyes bajos dolgát is intézi az ember, mindig külön öröm beleülni.
Nagyon megy -ebben a kategóriában-, és ehhez nagyon korrektül fogyaszt, a teljesítménye és a sok elektromos fogyasztója ellenére. Mondjuk én nem vagyok híve a ´nyomjuk ezerrel´, és a ´hol a leszabályozás´ típusú autóhasználatnak.
Nekem még nem ment az átlag 6.5 fölé, vidéki utakon mindig 5,7-5,8 az átlag. -részfogyasztásként ritkán 7 liter adódik, de soha sem telitankra vetítve-
Nagyon masszív nagyon egyben van a szerkezet érezni a merevséget (4 csillagos törésteszt a maga 386 cm-ével). Persze kisebb nyiszogások hallatszanak benne, de egyátalán nem zavaróak.
A váltója egy istenkirály, a céges Focusok és Astrák váltója egy rom ehhez képest.
A pedálkiosztás szűk, már az én 42-43-as cipőimhez is. Ellenben fék, a fent említett autókhoz képest nagyon korrekt, kis tempónál könnyen bólogatás az eredménye, annyira fog.
Egy kis szubijektív: a Puntóhoz felhasznált oldószerek, ragasztók és műanyagok kipárolgása nagyon korrekt ´szagot´ ad az autónak, én imádom. Ellenben a légkondija könnyen büdösödik, érdemes sokat szellöztetni a rendszert, egy kis vegyszer is jót tesz. A pollenszürő cseréje gyerekjáték és 2000 pénzért elég sűrűn lehet cserélgetni, és bár nem ez a kulcspont, sok büdöset őrizget magában egy idő után.
A rokonság Ignise tényleg csendesebb összeségében, hallani a gumi-szél-motor hármasát, de a régi autómhoz képest, egy limuzin.
Csomagtér nagy, ebben a kategóriában asszem´ csak a C-3-asnak van hasonló de a 220 meg 270 l.-es társakét veri. Ezzel költöztünk.
A Puntó nem jó vagy rossz (minőségű) autó, hanem nem egyenletes a gyártásminősége és aki a rosszba szalad, az aszerint is ítéli meg (jogosan).

Folytatás 2007.02.12.: Az idei tavaszosra sikeredett télben, durván változott a fogyasztás ´köszönhetően´ a téligumi és rövid városi utak klasszikus keverékének. Szóval a nyári 6-6,5 most 7-8 liter és még nem is volt igazi fagy. Sajnos a téligumira nem tudtam sokat áldozni a Kleber Krisalp nem egy csoda, sőt a fékezésre is hatással van nagyon ropogós érzés, olyan mintha szegény ABS nem is tudná akar-e dolgozni, vagy nem és már 5 km/h-tól megkezdi a hezitálást. Persze a rugózási konfort is romlott, pláne hogy a XVIII. ker. Méta utcai nagygumisnál a gyári 1,9-2 bar helyett 2,5-2,8-at tettek bele, na de uraim??? ezt már nem lehet a gép és a hidegben alacsonyabb nyomásra fogni....
Az ablaktörlön a Bosch lapát sem segít, most az új módszer az aeroblade lapát így tovább javult a hatásfok, de még mindig nem az igazi, talán majd egy új ablaktörlő motor és tengely csere lesz a végső kezelés. ´ecce´
A xenonizzo.hu-s izzók (H7 5800K) kb. fél-3/4 évig bírják, kicsit költséges, de a fényerejük brutális, és ez mindennél többet ér...nekem. Egyébként a projektoros lámpák betegsége a magas hőterheltség miatti izzófogyasztás, gondolom a ´nagyszemű´ puntókban jobb a helyzet.
Memó: Aki még nagyobb hőértéküt tesz bele az már csak a divatot hajtja, tudníllik az ideális a 6000 K körüli hőértékek. felette csak a kékülés jön, ami mondjuk divatos, de hát....
A tavaszi akkumlátor tél elején le-le merülgetett, mondták, lehet a riasztó, de az meg nem vesz fel áramot csak úgy unalmában, ha meg zárlatos annak más jelei is lennének. Kiderült az olcsó német elta ´fejegység´-nek volt rendkívüli áramfelvétele, és az nem annyira jó (+10A). Hát vagy a 43-as biztosítékot huzigálom állandóan, ciki este mert a belső világítás is arra van kötve, vagy mint késöbb meg is tettem vettem bele egy nagyobb cég termékét.
A Csiki-Begénél a téli ingyenes átvizsgáláson jól megnézték és igazából ott találták meg a kóbóráram pusztítót, minden más rendben volt...bocsánat...pedig olasz....óóóó....
Illetve rábeszéltek -volna- egy 25000 ezer forintos első fékbetétcserére amit feltétlenül pár ezer km-en belül...sürgős.
Hát tesómmal kicseréltük ´ingyé´, + 12e minőségi betét, DE a régi betét még 40%-os volt, a tolómérő szerint, hát lehet hogy még nem lett volna olyan sürgős, esetleg?

Egyébként még mindíg imádjuk párommal, nagyon ´NAGY´ kisautó....

2007.11.12
Bár nem brutális amit belehajtottam a nyáron, azt egyre óvatosabban. már hárman vagyunk. Na a feszes futóműnek is van előnye: a kisfiamat párszáz méter alatt álomba rázza!
A Spydeeben extrabrutál minőségi kiszolgálással megcsináltattam a nagyreviziót, és minden stimm. Bár a márkaszervíz féltengelyszimeringcserét javasolt a Speedysek lebeszéltek (nem rá, le!!!) szerintük nem biztos hogy az, várjunk még. Várunk.Köszönöm.
A pollenszürőmet kicsrélték aktívszenesre, és az egész utasteret kifertőtlenítették olyan ´ködöléses´ technikával, tényleg hatásos.
A fényszórómban a helyzetjelző kis fészkét a nagyobb hőértékű izzó kicsit megtámadta, így most az eredeti van benne. Illetve a fényszóróbúrát megmarta (valószínűleg) a Rain-X-es kezelés. A lámpapolír kb. annyi mint egy utángyártott lámpa (cca.14ezer HUF).

Fogyasztás nem változott, bár a decik és talán egy liter sem nagyon érdekel. Ha menni kell megyünk! Városban (Pest+dugók) akár 8-is lemegy. A pusztában 5.8. Nem panaszkodom.

Hajrá Punto!

- Májusban vettem, még nem kellett szervizeltetnem.
- Azért a PuntoClub.hu -n leírt típustünetekből kettőt produkált.
- 1.Ablaktörlő: A Bosch lapát valamennit segít, de így is hamar elfárad, és akkor radirozva töröl. Gondolom a motorja is fárad, amihez az is hozzájárult, hogy a gyári 13-as anya helyett, a miénken egy kúpos (!?) csavar rögzítette a karokat. -ezt hogy tudta valaki rátenni?!-
- Még a szélvédő Rain-X-ezése is segít, mert nem kell annyit használni a ´berendezést´, és jobban csúszik a gumi rajta.
- 2. A kuplung pedál -ami egy az egyben műanyagból van- iszonyúan nyikorog. Ezt a Nikkó javítani a Csiki-Bege cseréltetni javasolta. A WD-40 speciálisan hat, mert mikor ráfújom a forgó pontokhoz és a hátsó kis munkahengerhez, egy ideig sokkal rosszabb -brutálisan sikít- aztán egy idő után csökkenti a nyikorgást.

Májusban vettem, még nem kellett szervizeltetnem.
Mivel a Fiat Nikkónál vettem és addíg is ők szervizelték, és eddig sem tették tönkre, akár vihetem majd oda is.
-bár a kúpos csavarért 1 feketepont jár, ha ők tették oda akkor 2-

Speedy (Üllői út). Tiszta európa! Ilyen szolgáltatást még én sem tudnék nyújtani otthon. Már már zavarbaejtő!
Több dologról is lebeszéltek (!?), egy csomó pénzt megspóróltak nekem, amit a márkaszervíz ki akart cserélni. Mondom ilyen nincs.
Náluk csináltam az éppen aktuális nagyszervízt, nagyon kulturált volt. Azért hogy az 5%-os törzsvásárlói kedvezményt megkapjam, behívtak előtte a legolcsóbb futómű vizsgálatra, amit ki sem kellet fizetnem. Szombaton is dolgoznak, én speciel nyitás előtt adtam le a kocsim.
Valami ilyen kellene úgy általában a szolgáltatóiparban!

Fenntartási költség (8) Évjárat 2001
Előző autója? Daihatsu Következő autója? Új Bravó
Verdikt (7.9/10)

Fiat Punto Classic 1999 (1999 - 2005)