Autók » Fiat » Punto (1993-1999)

Punto 1.1 sx 55

Kezdő autósok zsebbarátja

Tizenhat éves korában vettem nagyjából egy jobb robogó áráért. Első autóm volt, vele megszűntek a távolságok, onnantól nem szorultam a családi autóra. Sok kellemes emléket sikerült szerezni vele az elkövetkezendő pár esztendőben.

Később párom munkábajáráshoz használta folyamatosan, napi szinten a kedvező fogyasztása végett. Az alkatrészek nem voltak drágák sosem. Volt olyan, hogy belső műanyag alkatrészeket ingyen adtak oda. Fillérekért szereztem hozzá gyári ködlámpákat, kapcsolókat, középre boxot, bármit. Elektronikai bajok folyamatosan jelentkeztek, de ezeket sikerült megjavítani sokszor otthon is.

Nyaralni jártunk vele minden évben. A forgalom ritmusát lehetett vele tartani. Autópályán viszont sosem jártam vele. Vonóhorgos volt, minden bútort, berendezést ezzel szállítottam mikor összeköltöztünk párommal.

2017 februárjában egy vasárnap délben úgy döntöttem, eladom. Hiába tartottam karban, a rozsda egyre több helyen jelentkezni kezdett. Körbefotóztam, leírtam aktuális bajait és feladtam a hirdetést. Akkori állapotát tükrözte, hogy azonnal jöttek a hívások, sms-ek és három óra múlva meglett az új gazdája. A három évvel korábbi vételárhoz képest harmincezer forinttal adtam el kevesebbért egy családnak.

Első autónak ideális de nem kell nagy csodákat várni tőle. Motorja ahhoz képest dinamikus, a fogyasztása pénztárcabarát. Meg lehet vele tanulni autót birtokolni, az ezzel járó dolgokat megismerni. Még láttam párszor a környéken a kis puntót, vagy ahogy mi hívtuk párommal; Puntikánkat.
Jó volt viszontlátni egykori autómat. Azt, aki ötvenöt lóerejével bevezetett az autós társadalomba.

2020. év elején viszontláttam első autómat a Facebook Marketplace-en, mint bontásra hirdetett autót, elrohadt oldalaival, felbakolva, félig azokon a felnikkel amit én vettem rá. Minden ismerős porcikájával egyből felismertem, fura érzés volt úgy látni. Béke poraira.

Aki nem hiszi, járjon utána.

- Elektronikai problémák folyamatosan. Izzók, jeladók, csatlakozók hibája bárhol és bármikor az autó egész területén. Korrózió szintén.

Környékbeli magán szerelő, aki értett hozzá. Végig nála javíttattam ha baja volt. Pontos, gyors, precíz.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1998
Előző autója? Következő autója? Opel Astra G Caravan 1.6 16v