A leghűségesebb társ
Azzal kezdeném, hogy a család most siratja a hű társát a Punto-t. A feleségem pár nappal ezelőtt totálkárosra törte. Szerettük e ezt a kis olaszt? Nagyon! Semmi sem bizonyítja jobban, ezt mint az, hogy nem is gondolkodunk más autóban csak ebben.
Mi vagyunk a második gazdája. 2002 óta van nálunk, azóta belement 122000 km. Most van benne 222000. Talán el sem hiszi senki, hogy a 100 ezer km. alatt csak a mostani vizsgára kellett a futóműhöz hozzányúlni.
Persze csinált huncutságokat is kár lenne tagadni. Pár évvel ezelőtt ha tele tankoltam intenzív benzinszag volt a kocsi körül. Nem tulajdonítottam neki jelentőséget, pedig kellett volna. Ugyanis el volt repedve az üzemanyag betöltő cső és természetesen egy hosszabb úton ősszel esőben meg is bosszulta magát, ugyanis a hátsó kerék a repedésen keresztül televerte a tankot vizes trutymóval amit ahogy a nagy könyvben meg van írva a benzinszivattyú föl is szívott és eldugította a finom szűrőt a szivattyú alján. Akkor sem hagyott ott, csak benzinnyomás híján szinte alapjárattal, de el tudtam evickélni egy szakihoz, aki kitakarította.
Nem vagyok rá büszke, de nagyon mostohán bántunk ezzel a kis kocsival. Mivel az utóbbi pár évben a feleségem hajtotta, ő nem nézegette a vizet/olajat (mert azért az olajcserétől-cseréig utána kell tölteni minimum 4 litert). Szóval volt úgy, hogy a feleségem megkérdezte, hogy normális e az ha menet közben világít az olajnyomás visszajelző.... Persze én is csináltam hülyeséget. Amikor egyszer kilyukad a hűtő és cserélve lett még nyáron csak vízzel lett feltöltve amiről ahogy kell el is felejtkeztem. Akkor jutott eszembe amikor hirtelen nagyon hideg lett. Amikor észrevettem, hogy csonttá van fagyva a blokk nem sokat adtam volna érte, hogy túléli. De ezt is túlélte óvatos kiolvasztás után. Ezeket csak azért írtam le, mert annak ellenére, ahogyan bántunk vele, nem volt hálátlan. Éppen azon gondolkodtam az utóbbi időben, meddig bírja még mellettünk?
Csak annyit szeretnék még ideírni, hogy van egy 93-as PASSAT is a tulajdonomban amit kimondottan nem szeretek. Ezerszer több baj van azzal mint a PUNTo-val.
- Szelepdekli tömítés - Kipufogó hátsó dob - Kormányösszekötő gömbfej - Vezérműszíj - Benzinszivattyú - Kézifék kötél (gyenge pont) - Fékbetétek - Üzemanyag betöltő cső - Hűtő
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1995 |
Teljesítmény | (8) | Km vásárláskor | 120000 |