Multipla Szerelem - Balabán
2016-ot írunk valamikor az év elején járunk, amikor egy Toyota Corollával megyünk egy barátunkhoz, aki épp egy Fiat Doblót készül vásárolni. Tiszta röhely, egy Fiatot? Na mindegy, elkisérem, körbejárjuk, kipróbáljuk, lekérdezzük, megveszi. Használja. Szereti.
Ekkor feljövök erre az oldalra, hogy elolvassam kik és miért használnak Fiatot, mondom, valami okuk csak van, hogy még szeretni is tudják, pedig hát olasz autó, hihihi-hahaha micsoda megbízhatatlan sz@rkupacok (gondoltam akkor) de azt olvasom, hogy nem is igaz ez minden tipusra és minden motorra, ha megkapja a törődést ezzel sincs baj.
Nézem tovább milyen Fiatok vannak még, és egyszer csak szembe jön velem a Multipla amit éppen pár nappal korábban röhögtem ki, hogy "te jó ég ki az aki ilyet vesz, és hogy viheti rá a lélek..." hát mondom, bele olvasok a népítéletbe, rémlik, hogy 6 üléses, de minek vesznek ilyet ha van 7 személyes is, ráadásul az nem is ilyen csúnya...
Hát addig olvastam a népítéletet, addig néztem a teszteket, addig bámultam az omrótlan formáját amíg teljesen magával ragadott. Rákerestem a Multiplás csoportra a Fácsén, és akkor egy olyan jófej, barátságos, közvetlen családias társaság fogadott, hogy teljesen ámulatba ejtette és igen, szép lassan beleszerettem ebbe a formába.
Egy egyesületünk van, ami kerekesszékesekkel, látássérültekkel, fogyatékkal élőkkel foglalkozik, fontos volt, hogy ha beülnek akkor kényelmes legyen, beférjen a kerekesszék is, legyen hely a botnak, és más egészségügyi felszereléseknek, szóval kértem egy csoporttagot mutassa meg mégis mekkora egy ilyen élőben, beleülve. Elmentünk, megnéztük, ámultunk, bámultunk. Mondom a feleségemnek: ilyenünk lesz! Természetesen jól kinevetett és közölte, hogy "biztos nem, pár hete együtt nevettünk rajta...." De szép lassan Ő is a szívébe zárta és mára Ő sem adná semmiért.
Aztán a csoportban megemlítettem, hogy jótékony célokra is használnánk az autót, van-e valakinek tanácsa, hogy milyen felszereltség, vagy forma, vagy motor az ideális.... és ekkor rám írt Ervin, hogy "milyen egyesület?" Elmeséltem neki, és felajánlotta, hogy Októberben cseréli az autót és nekünk adományozná... leesett az állam, nem hittem a szememnek amit olvasok. De végül is Június közepén elmentünk az autóért.
Első ránézésre teljesen elkeseredtünk, mert egy hónapja állt egy fa alatt, szegény nem volt valami szép látvány, belül is kihívásokkal néztünk szembe. Le is volt merülve, be sem indult (bikázásra sem) teljesen elkeseredve álltunk mellette. Én és a vak barátom. Mindegy, hát átvettük, örültünk neki, üldögéltünk benne, majd eljöttünk. A kulcs és a papírok nálunk, otthon gyorsan beírtam a csoportba mi a baj... de szerencsére csak az akku halt meg, vettem bele másnap egy újat - remélve hogy csak ennyi a gond - és valóban, másodszorra már beindult, és ment. Lemostunk, elmentünk a homasitába,(tudom nagyon ciki, de nekünk megfelelt) vettünk ezt, azt, amazt, és másnap irány a Balaton az egyesületi tagokkal.
A hiányosságait igyekeztünk pótolni, de azóta azt leszámítva, hogy 1x elfolyt a víz, minden rendben volt, és hazahozott. Illetve nem, egyszer eltört a kuplunk pedál és a bowden közti műanyag basz, de volt nálam egy fém, (amit egy csoporttárs gyártott) és beraktam a helyére így a következő napokban, amíg el nem jutottunk a szervizhez, az is megfelelt.
Az autó 1.6 CNG-Benzin motorja teszi a dolgát. Münchenben töltötte fiatal korát, aztán Magyarországon egy kereskedésben állt nem keveset, ahol valamiféle injektor gondra akartak rájönni így szétszedték a motort és összetákolták, elég galád módon, mert a kábelezés teljesen más, és sokminden hiányosan lett visszarakva, de még így is gond nélkül szalad. Most szeretnénk vezérlést cserélni, és az injektor gondokat megoldani.
A CNG nagyon takarékos, ha minden jól van beállítva és nem szökik sehol, de való igaz ezzel egy 20-30 százalékkal gyengébben üzemel a motor. 6 személlyel az érdi emelkdő nem vicces gázon, ezt benzinnel kevéssé érzi meg.
Nincs pontos adatom a gázfogyasztásról, Budapest-Siófok 9-10 L benzin. Ha csak benzinnel megyek. Szerintem városban 12L de ahogy mondtam ez a motor nem azt a törődést kapta amire számított, ezt most nekünk kell pótolni és foglyuk is.
A Beltér nem rossz, az ülések kényelmesek, a tér hatalmas, rakodó rekeszek mindenhol, ez az SX felszereltség, a legpuritánabb, annyival jobb a Német SX a magyartól, hogy ebben volt hátul fejtámla. A magyar alapfelszereltséghez nincs valamiért. A jobban felszereltekben van. A mi kékbálnánk egyébként kék belsővel is rendelkezik, nagyon vidám, a többi kárpit szürke ami jól takaritható, szóval, funkcionális, praktikus, felhasználóbarát.
Előfordul, hogy elgondolkodom, hogy érdemesebb lenne valami fiatalabbra cserélni, de ekkor mindent összevetve nem találok egyetlen olyan tipust sem ami fel tudná venni vele a versenyt. Hatalmas, tágas a beltér, ugyanakkor az autó elég rövid. Még városi autót sem érdemes mellé venni, mert a hossza városbarát. Családi autónak tökéletes, ha a 3 hátsó ülést felhajtom, vagy kiveszem, akkor van egy furgonom amibe egy közepes méretű koncerthez való hangosítás gond nélkül befér. Költözni gond nélkül lehet vele.
A Futómű nem valami tartós darab de tulajdonképpen mégis. Mindenféle zörej, zaj, nyekergés, nyikorgás hallatszódik, kopogások is, de mégsem esik szét, szóval tulajdonképpen gyenge, és nyilván ezek a hangok javítást kívánnak, de már egy ideje hallgatom és a menetteljesítményben nem érzek nagy változást. Persze javítani fogunk mindent, de érdekes tapasztalat ez is.
A Multiplázás jó dolog. Kitűnsz a tömegből. Van valamid ami nem egy unalmas gondolat nélküli sablon, amire felfigyel mindenki, és amire a gyermeki lélek mindig mosolyog, integet. A sok reklámmal agyontöbött ostoba felnőtti kritika pedig nem releváns innentől. Vicces amikor a Multiplát fikázzál valami német "presztizsszarból" és közben nyomorognak benne mi meg hatan kényelmesen utazunk... Arról nem is beszélve, hogy aki nem csak az előítéleteinek él, hanem megtapasztalni is kívánja azt amiről véleményt alkot az közel jön, megnézi, ne adj isten beleül, kipróbálja, és rögtön szimpatizáns lesz belőle. Értékelni kezdi, és rögvest nem látja csúnyának. MEGÉRTI az autót.
Multiplázni jó, egy közösség tagja vagy. Egy közösségé akik mindenhol intenek, villognak, dudálnak egymásnak, ahol leveleket hagyunk egymás autóin, ahol barátsággal fordulunk egymás felé, és ahol tudjuk: Jó nekünk!
- Bal hátsó ajtó retesz, hűtés (barkácsolás miatt), Klíma (barkácsolás miatt), Futómű-bizbaszok, nézz utána a blogon: www.multipla.blog.hu - A műszerfal szerint injektor hiba és ABS hiba is van.
Dupla Bécsi Bt = Érdi Gázautószervíz. Nem csak gázzal foglalkoznak, szereléssel is. Lelkiismeretesek, ha valami nem megy azt is belátják, ha valami megy azt meg korrektül megcsinálják. www.becsigazauto.hu
Fenntartási költség | (4) | Évjárat | 2000 |
Előző autója? | Corolla 1997 (Békalámpás) Az egy nagyon jó autó!!! :) | Következő autója? | – |
Verdikt | (7.9/10) |