Micsurin kedvenc konflisa
Fent említett úr arról nevezetes leginkább, hogy egy fán egyszerre tudott növeszteni akár 3-4 féle gyümölcsöt is. Ez pedig egyfelől szokatlan, másfelől nagyon praktikus dolog.
Ilyen típus Multipla is, hiszen esetében egy bőrben több különböző személyiség lakozik. Egyedül hajtva is gazdaságos és élvezetes, de lehet vele sokan messzire menni vagy akár költözködni is. Ugyanakkor rövid, így a belvárosban sem szenvedés se a parkolás, se a hancúrozás a dugóban. Ha valaki a 2-4 gyerek/olcsó üzem/belvárosi forgalom hármas prés szorításában kénytelen élni, annak szerintem a legjózanabb választás. Természetesen külön-külön minden tulajdonságára lehet találni jobb megoldást, de együtt mindezekre szerintem nem.
A baj jellemzően csak azzal van, hogy ez a bizonyos bőr annyira erősen megosztja potenciális vásárlóit, hogy azok inkább azért fizetnének, hogy ne is lássák. A Multipla tele van ésszerűséggel és átgondolt ötletekkel, de a külseje által keltett érzelmek többnyire vastagon elfedik ezeket. Erre rakódik még még a honi Fiat-köd, ami pedig mára kb. annyira valós, mint pl. az, hogy az Opel sose kop el. Szerencsétlen megpróbált benyalni 2004-ben és ráfeszítette a trikót a kibuggyanó hasára, de akkor meg azt kapta, hogy oda az eredetisége. Ezeknek tényleg semmi sem jó...
Én értem meg minden, de jusson eszünkbe mondjuk Émile Zola, aki bár rühellte az Eiffel-tornyot, mégis minden nap annak az éttermében ebédelt. Amikor megkérdezték miért teszi ezt, elárulta, hogy ez az egyetlen hely a városban, ahonnan nem látszik. Hát, ez is egy kapcsolat, nem? :)
Nálam persze egészen más a helyzet, szerintem eredeti és zseniális, ahol a forma összhangban áll a tervezés újszerűségével és a funkcionalitással. Kedvelem, hogy a formája valóban emlékeztet egy konfliséra az optikailag szinte felfelé szélesedő oldalaival és a bent ülő kerekeivel, homorúnak ható tetejével, asszonyos fenekével. Szóval én már réges rég imádom, ez nem is kérdés :)
Na de komolyabbra fordítva: arra amire kitalálták, tökéletesen megfelel. A 2x3 ülés nem azért jó - ahogy Jeremy Clarkson gondolja -, mert ilyen még nem volt a piacon; - na meg ráadásul volt is már. Sokkal inkább azért, mert egyfelől a 7 üléses (valójában leginkább 4,5 + 1,5 személyes) autókat is jellemzően 6-tal használják, hogy maradjon csomagtartó, de az sincs akkora, másfelől én például nem szeretném a kölkeimet a gyűrődő zónában, elérhetetlen távolságban hordani, mondjuk az autópályán (sem). Meg aztán az is király, hogy kevesebbet nyavajognak, mert kilátnak. Tágas és világos. A legjobban mégis azt kedvelem benne, hogy remekül kézre esik a váltója, magasan ülhetek benne, mindenfelé kilátni, autópályán viszonylag csendesen tud gyorsan haladni, keveset fogyaszt és főleg hogy mindig, de tényleg mindig jó kedvem támad, ha beleülök. Szeretem vezetni.
Érdeklődőnek ajánlom a következő linket: http://multipla.szakkor.hu
- Nálam még nem romlott el semmi rajta (kop-kop), eddig olaj- és szűrőcserék voltak csak, illetve nemrég vezérműszíj és feszítőgörgő csere dukált.
Minden rémtörténet dacára egészen kiváló tapasztalataim voltak eddig két márkaszervízben is, így nem kérdés a 10-es osztályzat - egyenlőre.
1. Fiat Preisz
Itt nézték át a vétel előtt és cseréltek szűrőket/olajat utána. Hozzáértő és jó fej főszerelő, aki figyel arra amit az ember mond és nem néz hülyének. Remélem azóta is ilyenek maradtak.
2. Best Autóház
Vezérműszíj és feszítőgörgő csere dukált. Olaj és szűrők is cserélve ismét. Gyors, alapos és kedves kiszolgálás, korrekt áron. Kérés nélkül, figyelmességből cseréltek egy kiégett izzót. Respekt!
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2003 |
Előző autója? | Beta HPE 2000 ie | Következő autója? | tágas, kényelmes és megbízható, mint ez |
Verdikt | (8.3/10) |