Autók » Fiat » Doblo Cargo (2010)

Doblo Cargo M széria, 1.6 Mjet

Szerethető doboz

Az autót 2011. szeptemberében vásárolta cégünk, egy "legkisebb" 2007 -s citroen jumpert cseréltünk le ( fájó szívvel, nagyon szerettük ) erre az autóra.

Nincsenek negatív előítéleteim egy márkával szemben sem.

Nagyon alaposan körbe jártam vásárlás előtt, hogy melyik márka mellett döntsek, mivel én használom az autót.

Nem járunk sokat, évi 20.000 km -t a teherautóval, de egy viszonylag jól felszerelt, biztonságos, jól pakolható, és gazdaságos autót szerettem volna.

A konkurensek közül citroen, peugeot, ford, renault, stb körbejártam, míg rábukkantam erre a hosszított tengelytávú, növelt terhelhetőségű példányra.

Akkor ez az autó a konkurensekhez képest nagyon frissnek hatot. ( Sztem ma is az )

A fent említett vetélytársak lényegesen szűkebb rak és utastérrel rendelkeznek ( mintha más kategória lenne ) , normálisan felszerelve drágák, vagy csak gyártásból rendelhetők, és a motorválasztékuk rendkívül szerény.

Így rövid gondolkodás után elhoztuk ezt a példányt Sz.fehérvárról a Pappastól, akik nagyon kedvesek , segítőkészek voltak, és egy héten belül átadták az autót.

Az autóról részletesebben

Külső:

Az autó hatalmas, ahogy azt már korábban is említettem. A konkurensek ehhez az M szériához képest sehol sincsenek ( 5 cm el magasabb a normál változatnál, és kb 20 - 25 cm -l hosszabb )

Mivel az autót nem gyártásból rendeltem, így a lökhárítók nem színezettek, ez sokat javítana a megjelenésen, de így is egy divatos kis áru szállító szerintem.

Vicces, de a napokban egy freelander mellé parkoltam, és a két autó kb ugyanakkora. ( cs h éreztessem a méreteket )

Belső:

Teljesen személyautós. 2 embernek nagyon kényelmes. Simán lenyomok benne 200 - 300 km-t, és az utas sem fárad el, mert talán neki még nagyobb helye van mint a sofőrnek.

Az ablakon nem tudok kikönyökölni, olyan messze van az üléstől, és a fejem felett is kb fél méter van még ( nagyon biztonságos érzetet ad :) )

Az utastér teherautósan hangszigetelt, de a hosszú váltóáttételnek köszönhetően még autópályán is elviselhető a menetzaj.

Gyári CD rádióval szerelt az autó, jól szól a 6 hangszóró, kellemes a klíma, a tempomat jól működik, a komfort ülés alap felszereltség!,elektromos ablak, és tükör személyautós érzetet ad, minden kézre esik, a tolató radart kötelezővé tenném minden teherautóba,az ülés kényelmes, jól tart, a beltér kellemes, nem olcsóságot sugall, a hangszigetelt raktérelválasztó jó, a kis ablak praktikus, egyszerűen nagyon megszerethető az autó beltere is.

Raktér:

Jól pakolható, ahogy azt már korábban is írtam. A mérete kimagasló a kategóriában, a terhelhetőség páratlan!

A teherbírása ugyanúgy 1 t mint a jumpernek volt, magasságra egy kocka tartály simán befér, hosszban pedig akár 2 EUR raklap is, ami ebben a kategóriában nem semmi.

Az oldalsó ajtó kicsit kicsi, főleg a jumperé után, de ennyi baj legyen.

Motor, váltó, fogyasztás:

Az autó 1.6 -s multijet motorral szerelt, 105 le, 290 nm, 6 sebességes váltó. ( VW -ben ez nettó 4 m - tól indul, 5 ganggal , fapadosan )

A nagy karosszériát városban, országúton és autópályán is jól viszi a motor.
A váltósegédlettel, a takarékos motorkarakterisztikával, és a jó váltókiosztással kisautós fogyasztás érhető el vele.

Igazán jól mégis úgy gondolom, hogy országúton érzi magát, ott 100 - 110 között haladva csodásnak mondható 5 literes fogyasztás kis odafigyeléssel elérhető. Hatodikban 2000 -s fordulatszámon 105 - t megy az autó, ami teljesen személyautós.
Előzésnél elég 5. be visszaváltani, és nyomatékból autózni.

A pörgetést nem szereti, illetve a turbo is csak 1800 körül ébred, 1500 alá csak városban szabad hagyni esni a fordulatszámot.

Városban 50 felett kéri az 5. -t, ilyenkor 3.5 litert mutat a pillanatnyi fogyasztásmérő.

Autópályán a megengedett 130 nál 2500 a fordulatszám, itt 7 feletti a fogyasztás ( széltől, domborzattól, terheltségtől nagyban függ ilyenkor már a fogyasztás is. )

Ezt mégsem mondanám soknak hisz a versenytársak nagy része az 5 sebesség miatt itt már 3000 felett forog, és a fogyasztás is jóval 8 l felett van.
Kb 60% -ban pályán használom az autót, így ez nekem egy fontos szempont.

Az autó vígan tudja tartósan tempomattal a 140, 150 vagy akár a 160 -t is, de itt a fogyasztás és a menetzaj is nagy mértékben nő. Autópályán sem érdemes 130 140 fölé vinni a tempót.

Összességében nagyon szerethető az autó, úgy érzem hogy jó döntést hoztam amikor megvettem.

Talán jobb lett volna várni rá pár hónapot, rászánni 300.000 -t és metál színben, piros betéttel, és üléshuzattal, valamint színezett lökhárítóval megvenni az autót, de majd legközelebb :D

Mindenkinek bátran ajánlom, nagyon szerethető, megbízható, gazdaságos autó.

- 20.000 Km -nél 4 porlasztó csere ( garanciában )

Kecskemét, Formunt Autóház - pontatlan, lassúCroma autó Nagykanizsa - pontos, precíz, viszonylag olcsóFehérvár Pappas - Pontos, precíz, európai színvonalú

Fenntartási költség (8) Évjárat 2011
Előző autója? jumper Következő autója? ?
Verdikt (8.4/10)

Fiat Doblo Cargo 2010 (2010)