Autók » Fiat » Croma (1985-1996)

Croma 2.5 TD

Olasz módra

Update, 2009.05.:
Azóta is megvan, használom, amennyit lehet. Motor könnyen indul, nem füstöl, erős. Tényleg nagyon szerethető, ha megfelelő időben megkapja a rendszeres szervízeket.
Van néhány probléma, amit orvosolni kell majd, ezek a következők:
- bal első gömbfej csere, valószínűleg az nyekereg.
- 2000-2300-as fordulattartományban (100-120 Km/h között) rángat a motor. Fölötte vagy alatta ezt nem teszi. Újabb bakra gyanakszom, de majd egy okos megmondja. :-)
- hátsó fékek felújításra szorulnak (munkahenger nem dolgozik megfelelően)

Szeretem a Croma-t, mert a méretéhez képest elég nyomatékos autó (255 Nm@2400 rpm) és emellett kényelmes is - értem ezalatt azt is, hogy a belsőtér és a csomagtér (500L) szép nagyra lett tervezve. 5 személy nem csak a forgalmiban, papíron létezik, hanem a valóságban sem kell nyomorogjanak, ha beülnek.

A Croma nem száguldozásra lett tervezve a maga idejében, inkább olyasfajta sokat utazós, családi autónak.
Ez a típus a 2.5-ös turbo motorral szépen elviszi az 1300 kilónyi tömegét, alulról is szépen megindul, a hangja pedig dízel létére egészen szép.
A pesti utakat nem igazán kedveli a futómű, ugye érthetően...
Olajcserénél valamivel több mint 6 liter olajra lesz szükségünk. Selénia Turbo Diesel-t (10W40) kap, nem fogyaszt belőle, nem füstöl. Ennyit talán megér.

Digitális fűtéssel (automatic heating system) szerelték, úgyhogy a klímát hiányolom belőle leginkább. Azért szépen ellátták további extrákkal: 4 elektromos ablakemelő, elektromosan állítható tükrök, ködlámpa szúrófénnyel, küszöbdísz, lámpamosó, oszthatóan dönthető hátsó ülések.

Nem túl sok fut ebből a típusból az utakon, alkatrészeket lehet kapni hozzá, egy-kettőnek csupán az ára elrettentő (feszítőgörgő, vízpumpa).

- önindító (felújítás)
- vízhőfok jeladó (15e)
- kormánymű gumiharangok (3e)
- kuplung munkahenger (5e)
- motor kitámasztó bak (30e)
- hátsó híd csere (15e - bontott)
- 2 új első lengéscsillapító (33e) + porvédő ütközővel (8e)

ismerős és jómagam

Fenntartási költség (10) Évjárat 1994
Előző autója? régebbi Croma Következő autója? tán´ olasz? tán´ nem...
Verdikt (8.9/10)

Fiat Croma 1985