Autók » Fiat » Bravo, Brava (1995-2001)

Bravo, Brava Brava 1,2 SX (82 Le)

Az imádott

Első saját autóm. Előtte már vezettem kb. 100 ezer kilométert céges autókkal , de sajátom még nem volt. Ebbe a típusba még jóval korábban szerettem bele , és úgy indultam autót venni , hogy ezt és nem mást. A rend kedvéért megnézegettem a hasonló kategóriájú autókat is , de az ár-érték aránya miatt ez volt a biztos befutó. A legkényelmesebb autó , amelyikben valaha is ültem , pedig kb. tíz különböző autót vezettem már , és mindegyiket legalább 2-3000 kilométert.
Tágas belső tér elől , hátul már határeset. Nem szűk , de lehetne tágasabb is. Nagyon szép beltér , a vele egyidős konstrukciókkal összehasonlítva , a külsejében pedig még évek múlva is gyönyörködni tudtam.
A motor (1,2 82ló) éppen el tudja normálisan vinni a karosszériát , tempósabb vezetésnél már pörgetni kell. Ez a leggyengébb pontja. Tartós , megbízható , de nagyobbra lenne szükség egy sportosnak titulált autóhoz.
Nem tartom túl tartós kocsinak , és bármennyire is szerettem , hallgattam a józan észre és 113000 km után eladtam. Bár imádtam továbbra is , úgy gondoltam nem akarok a későbbiekben sokat költeni rá. Kevés futott kilométerrel nagyon jó vételnek tartom , sajnos ma már ilyen nem létezik. Szerintem 100ezer km fölött "megöregszik" , és számolni kell azzal , hogy ekkor már olyan lesz , ami egy olasztól elvárható. Amikor eladtam , ha gyártották volna még , ugyanilyet vettem volna , persze újat.
Előnye: használtan nagyon olcsó , hatalmas csomagtér , első autónak , egy gyerekkel tökéletes , tetszetős külső , főként sötét színekben , jó alapfelszereltség (facelift utáni modelléknél)
hátránya: főleg fiatalok veszik , ezért nehéz jó állapotú példányt találni , az 1,2-es motor elég gyenge , a kuplung és a lengéscsillapítók nem bírnak többet mint 50000 km

- lengéscsillapítók (Fiat betegség) , az árra nem emlékszem
- alapjárati motor. A "szar" olasz autóban a német csúcstechnika (Bosch) ment tönkre, No comment. Ára kb. 40000 Huf
- ajtóhatároló , házilag javítva
- kuplungtárcsa , szereléssel kb. 60000 Huf
- kezdettől fogva rossz volt az emissziója , az okát nem találták , de nagyon nem is izgatott. Valahogy mindíg megkapta a zöld kártyát

Egyszer márkaszervíz (Nyíregyháza) , aztán soha többé. értékelése 2.
Pista haverom , értékelése 8

Fenntartási költség (6) Évjárat 2001