A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a [email protected] címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Autók » Fiat » Bravo, Brava (1995-2001)

Bravo, Brava 1,6SX,Abarth 

Az ítélet értékelése
4,3(34 db)

A sötét erő

Szöveges ítélet

Az elején elmesélném,hogy miért is vettem meg a Bravomat…
Nem tudom…:D
Régi „A” corsamat úgy éreztem,hogy kinőttem.Melóba járni,mászkálni tökéletes volt,olcsó fenntarthatóság,kicsi fogyasztás,az ezres blokkot meg úgy kellett keresni a motortérben,olyan egyszerű und minimális méretű volt, a költségeit tekintve is.
De többre vágytam már.(Meg már 17éves volt szegényke,így útjára engedtem,élje életét..)
Stabilabb lett a munkahelyem,az új kapcsolatommal együtt lízingeltem két tinit,valamint terveztünk saját közös gyerkőcöt is.Ez utóbbi már elkészült azóta.:)
Valami nagyobb kellett.
Így elkezdtem nézegetni a(z űr)szekereket,vmint ismerősöket is kérdezgettem,köztük a régi autószerelőmet is.Jött a szokott duma:franciát,olaszt neeee..
A szerelőm mindenképpen opelt ajánlott..miközben egész káromkodásgyűjteményem volt már tőle,hogy mikor a saját F asztmáját aberrálta,hova,meg mit csináljanak a svábok a precizitásukkal meg a híres minőségükkel..
Sok töprengés után két dolog fogalmazódott meg bennem:vagy logikus döntést hozok,vagy érzelmit.
Mivel az ember racionális lény,persze,hogy az érzelmit választottam…
Opelből a Calibra tini,meg suhancálom volt…de azért a Sabrinás meg Samantha Foxos poszterjaimat többet bámultam…Végül egy másik érzelmi szál erősebb is volt.
Régen béreltem eccő-eccő autókat egy pici magáncégtől,és egyszer a kölcsönzős nem tudta ideadni a lefoglalt autót,mert az lepusztult valahol.Mivel már ismert,ideadta a 3napra saját Fiat Bravoját.Igaz csak 1.2-ecske volt,de a csávókám körbespojlereztette igényesen,szóval:gyönyörű volt a gép.
…és mivel csajozni mentem,hát..kellemes élményeim maradtak.Bőr-és nemibeteggondozó nélkül..:)
Szóval eldöntöttem:Bravo lesz.
Már öregecske kategória,de talán a lelkem kitörési kisérletének is a végeredménye lett ez,hogy nem akarok tudomást venni a családi állapotomról,én egy csajozós verda volánja mögül akarok sunyin oldalra kipislogni.
Keresgéltem sokat a neten,olvasgattam a leírásokat,a fiatbravo.hu-t..
Majd egyszer találtam a netem egy friss hirdetést:budán,kereskedésben van egy,kivülről spojlerezett,gyári Abarth.Nyálcsöpögés,telefon:volt törve,de csak lemez.Javitott,de körbemérik nekem.Remek.Munkatársam verbuválása:gyere gyorsan,lehet pesten kocsit veszek,kell egy második sofőr.Jött is rögtön.A feleségével.Mert az asszony látni akarja pestet…na ez kellett.Anyós,gyerek,kutya,macska..szomszéd…tényleg más nem akart jönni??
Kereskedő szólt,hogy 17-ig vannak nyitva,ezért tapostam a belét szerencsétlen corsanak,hogy idejében odaérjünk.Bp határában oszlott fel agyunkról a homály:fogalmunk sincs,hogy merre menjünk.
Én utálom a pesti forgalmat,ezért nem is nagyon jártam arra,a kollegám meg főleg nagyon vidéki volt.Egyszer ment át pesten,és akkor is mellékút-mellékútján jött ki onnan,mert nem tudta,hogy az M1 kivezető ingyenes.
Bécsi út…csak oda találunk valahogy…nyugodságom fokozatosan mérséklődött az idő múlásával,mert úgy eltévedtünk,hogy a legmeredekebb budai hegyek között kódoroktunk már.Szerencsétlen kocsi meg már pirosban jelentett a hűtővízről,holott addig soha semmi ilyesmi gond nem volt vele.De ugyi nem is hágóvasas mászáshoz tervezték..
Végül odaértünk a Bécsi útra…17:05…wazz,ez be zár,biztos bezár,qrva élet..cél feltünik…unottan sétálgató kereskedő,a másik a kocsikat locsolja,hogy nagyobbra nőjenek..mi ez a nyugalom??
Kérdezem a csókát,záróra?-Nem,este hatig vannak nyitva,nyári nyitvatartás szerint vannak már..
Miután gyufafejemből kiment a szín,kissé higgadtabban megkerestem a gépezetet.
Fényképen(természetesen)jobban nézett ki,de rétegméréssel előttem körbemérték.
Valóban csak lemezek voltak javítva,főleg a bal eleje,azon látszódott,h cserés volt a sárvédő.
Viszont az oldalán übergány módon oldották meg:telibefújták,viszont az oszlopok tetejéig,és ott átködölték,vagy miaxarnakhíjják.Mi a lóhalálért nem fújták a tetősínig??Megspóroltak egy bagolyköpetnyi festéket..
Mind1fene,tecccetős volt a verda a lelkivirágomnak,a sok hiba ellenére.
Igaz,ebből sokat észre sem vettem,mert én az egészet láttam:kell,és kész,hogy a mostani xar autósreklámbú idézzek.
Festése nem túl szép az oszlopoknál,de nem túl feltűnő,vmint némi illesztési hiba a motorháztetőnél,de sebaj,majd beállítjuk(azóta sem),és egy horpadás az bal első sárvédőn.Ja,meg az egyik küszöbspojleren pici repedés.Meg a spojlerben a rács lyukas volt a vonószemnél.Kavicsfelverődés.;)
Munkatársamnak szóltam(aki mellesleg autószerelő),hogy nyugodtan nézelődjön a többi autó között,nem szeretném,ha az okoskodása megzavarná a lelki boldogságom.
Próbaút,a kereskedő vezet,de ok,jól megy,én nem is próbálom ki…szemre gurul,kormány van,mi kellene még?
Árából próbálok egy kicsit alkudni…a kereskedő bemegy,hogy telefonáljon…közben egy suhancbanda az én álmaim netovábbját rohanja le,egy kisköcsög meg már zengi az imát,hogy ez az,ezt néztem ki,ezért jöttünk.
Hűha..
Nemtom ilyenkor milyen szabályok vannak,ezért én gyorsan berobogtam az irodába,és vezéri pózba lökve nyegle testemet felkiáltottam:
Nem alkuszok,megveszem!
Így kell kérem autót venni….műszaki átvizsgálás,meg ilyen dőreségek..
Kereskedésből kifelé menet búcsúzóúl még sikerült meghúznom a spojler oldalát,alját egy picit,mert beleért az útszegélybe.Ááá…ez jó,vagy rossz ómen?Nem lehetek ilyen béna..mikor rakták ezt ide??
Na mind1,szokni kell a fizikai korlátaimat.
..de qrva gyorsan,mert így hamarosan elhagyom az elejét,pedig nem is fexi az utat mélyen.

Ezen rövidke bevezető után némi infó is legyen:sokat nem akarok írni,csak száraz tényeket.Akinek nem teccik,annak vazelin,meg az orvosa,gyógyszerésze..

Elöljáróban:még ha így is vettem meg,nem vagyok Fiat fan,olaszbuzi,meg ilyesmi.
A kocsit a mindennapokra kerestem,melóba járni,kirándulgatni.(ez utóbbiról leszoktatott a viktoriánus éra benzinára)
Előtte soha nem szereltem kocsit,de bicóztam ezerrel,magam csináltam a gépeim,kerékfűzéstől a lemosásig.
Egyszerűen nem vonzott az egész,de öregszem,kényelmesedem..autózásból a rali vonzott gyerekkorom óta,de annyira nem,hogy bármit áldozzak rá.
Apránként rendbehoztam a gépet,amennyire tudtam.
Ebben mindössze annyi akadályoztató tényező volt,hogy az amortizáció is dolgozott erősen.
Információim nagy részét a már említett fiatbravo.hu-ról szereztem,valamint a haynes szervízkönyvből.(torrentezés nagy királyság)
Soha nem szereltem autót,de most éreztem,itt az idő,ezzel a vassal szimbióták leszünk!
A következő napokban alaposabban felmértem:
-mindkét ajtóhatároló(miután megtudtam,h az a neve annak a biszbasznak)törött,a bal oldalt amiatt csapódott bele az ajtó a sárvédőbe,az csinálta a horpadást.
-termosztát halott,folyamatosan nyitva van(erre később jöttem rá,nem kánikulában kell kocsit venni)
-egy légzsákos,de amikor ráadom a gyújtást,akkor nem világít ott semmi piktogram.Jobban megnézve látszott a csavaroknál a mókázás,biztos ledugózták.(ezúton is üzi:bekap6ják)
-motorháztető tele kavicsfelverődéssel
A többihez meg úgysem értek.Amiről meg nem tudunk,az nem létezik,c est la vie.

A közelben van egy olaszautóbontó+kereskedés,a silver,ezért eleinte sűrűn látogattam őket.Nagyon királyok.Ajánlom mindenkinek…és értenek is hozzá.
Mint ahogyan irtam:soha nem bütyköltem még autót.Ehhez méltóan cumiztam vele,de élveztem,szórakozás volt,tanulás,idegösszeomlás.
Termosztátcsere:
Helyszín:lakótelepi parkoló
Résztvevők:én& a szekér
Idő:meló előtt két órával
Megvettem a termót,de jó,de jó,lelkesedés,gyorsan,gyorsan,megcsinálom,csak 3 csavar,meg néhány bilincs.
Már a bilincsekkel lekanyarodtam szopóágra,a gyáriak kódját nehezen sikerült megfejteni,alig tudtam csavarhúzóval szétfeszegetni.Főleg az alsót,amelyikhez már úgy belefeküdtem a motortérbe,hogy ablakokban unott pofával nézelődő mammerek csak azt látták,hogy feltámadt Kingnek a Christine-je,és épp elnyel egy embert.
Hiába volt rajtam kesztyű,párszor úgy beleqrtam a laposfejűt a kezembe,hogy a motorháztető adta a második pofont,miután felcsapódó fejszerkezettel lereagáltam az egészségügyi határértéket jelentősen túllépő fájdalmat.
Hűtővíz lavórban,csövek kint:pár percnyi munka egy óra alatt.
Visszakanyarodás szopóágra:a 3 csavar közül a felső kibaxott hosszú,h még véletlen se próbálkozz a cserével.Útban minden,ezért a computert ki kellett venni,az akksit,akksitartót…volt qrvaanyázás,de utána mértékegységet kellett váltanom:megaqrvaanyát..
Miután a motortér tartalmát áthelyeztem a csomagtartóba,mondanom sem kell:ezen dicsőséges napon taxival mentem dolgozni…
De az éjszaka alatt nem kellett aggódnom,hogy elkötik a kocsit…csak azért,nehogy kilopják az anyósülésről a lavór fagyállót…meg azért a lavór is 300 forint volt a kínaiban..szóval kezdődtek a költséges beruházások…
Másnap befejeztem,ahogy a nagy(haynes)könyvben meg van írva.(ami egyébként nem jó hozzá,mert facelift előtti.)
Tényleg,a kocsiról még nem is irtam semmit,hogy mit tartalmaz a festék alatt.
Szóval Bravo,1.6-os,16szelepes motorral.A motorválasztékból talán ez lenne az alap,ami illik hozzá.
1.2-utazó ügynököknek,1.4-konstrukcióhibás,csak cumi lenne,1.8ritka,lutri,2.0benzin és költségtemető a mindennapokra.Dízelek:ott a szomszédom böhöm traktorja,annyi bőven elég.
Még sok is…a tahó széttaposta a bejáróm..ez nem ide tartozik,de ki kellett írnom magamból…
A kocsi facelift közbeni,na ez a másik szopóroller:a belső még a régi,de a motor és a váltó már az új.
A többi dolog meg:éppen miből-mi volt a polcon…így keress hozzá cuccost.Nem összegányolt,a márkatársaké is ilyen,ebből az időszakból.Viszont a motor&váltó kombónak örültem,mert takarékosabb,más az égéstér,hosszabb a váltó.
Nálam a fogyasztás először kissé magas volt,ez nagyrészt annak köszönhető,hogy sűrűn 2-3-as között közlekedtem a városban eleinte.Így mértem 11-12litert.De,az ember ugye menőnek akar látszani a tizenévesek között…utána ez szolidan visszaesett 7liter körülire,szépen együtt gördülve a zöld hullámmal(nem pest).Mondjuk ezzel a váltóval elég nehéz,inkább 60-on tartva lehet 5.-ben gurulgatni,de bármi van,akkor legalább 3-asba vissza kell rakni,mert még 4.-ben sem tud reagálni,az alacsony fordulat miatt.
Városon kívül meg alig hat lityi,szóval a fogyasztással rendben vagyunk.
Néha a lámpáknál megtalálnak suzukis diszkóbubusok,gondolom a spojlerek miatt,de nem veszem fel őket.A papírkaszni miatt az övéké gyorsabban ugrik,de amikor ők már szénné pörgetik 5.-ben,akkor én még azon gondolkozok,h túl korán kapcsoltam 4.-be….na jó,ez némi költői túlzás,de a gyári vége 184km/h..ezt viszont negyedikben is megcsinálja…gps szerint 200 felett is tud menni egy kicsivel,ami nem rossz adat egy vén kecskétől..

Színe black ink,ami feketés-kékes metál,de ha olyan színben esik rá a fény,akkor zöldesnek látszódik.
A sötét színekhez hűen már az egy napos por is ordít rajta…
Abarth:ez igazából megcsúfolása az abarthnak.Ekkorra degradálódott le az egész név annyira,hogy csak optikai kiegészítők jelentették a tuningot…spojlerek,amit a Zender gmbh gyártott…furcsa digó név...
15-ös alufelnik,váltógomb,taposólemez,pedálra csavarozott nemtommik…egy diszkószuzukis véresre hokizná magát,de abarthnak ez már szánalom.Ennél nagyobb paff csak a stilo 2.4abarthja-böhöm motorral.
Német külső,amerikai módi..baxunk bele egy nagy motort..hol vannak már a kis pörgös dögök,amikkel verték a konkurenciát…még szerencse,hogy manapság már újraéledezik a cég.
Azé teccik a gép.:-)

Ajtóhatárolók:másik szopattyú.Az előző kedves tulaj törötten használta,és az egyik oldalt szét is cseszte a felfogatólemezét.Mit össze cumiztam…ráadásul a hangszóró üregén keresztül kellett használhatóvá gányolnom..még jó,hogy az évek alatt összeszedett nőgyógyásztudásomat kihasználhattam..;).

A festési hibákat,és a horpadást eltüntette egy ismerős-ismerőse.Olcsó volt,de legalább a szín se stimmel.
Nem vészes,nem feltűnő…csak világosban.A pigmentek vhogy nem úgy csillognak..vmi teszkós tükörpontyról kaparták volna?
Közben körbefóliáztattam 20-assal,és mivel sötét a gép,marha jól nézett ki…2évig.Ekkor a 0-s bevezetőjénél
a kékek kiszedtek,felhuzatta az ablakokat(élveztem a nyári szellőt),és körbevizuálva az autót közölte a diagnózist:megyek műszakira,vagy a helyszínen lekaparom az első ajtókról,és Ő hajlandó ezt 5000-ért végignézni…bolondnak is megéri,így hát örömmel mutattam be neki a technikámat.Kicsit bénáztam az elején,de segítőkész(ilyen rendőrök kellenek)volt:mondta,hogy 5 v 20ft-ossal kaparjam,az réz,nem karcol.Rutinos leszedető…többször igazoltattak,és eddig sosem szóltak…de a törvény,az törvény,a sofőr meg jobb,ha kussban van,mielőtt a lámpasötétítést és sportdobot is leszedeti…

Közben riasztót szereltettem bele(kellett a lelki békámhoz),olajat lecseréltem(vettem 12-es imbuszkulcsot a leeresztőcsavarhoz,az asszony függönyáztatótálja pont aláfért még az olajtekenyőnek,a szűrőbe csavarhúzó belekúr,oszt lecsavar…könnyedén ment minden,pedig előtte közöm nem volt hozzá..olcsóbban kihoztam a kulcs árával is,minőségibb olajjal,mint a szerviz,és még ott volt az öröm,hogy ezt is megcsináltam,ez férfimunka volt.. a tálat azóta nem találja az asszony…biztos valahová eljátszották a gyerekek..)
A vezérlést 60000km-enkét cserélni kell a gyári ajánlás szerint.Lutrit nem akartam,ezért márkaszervízt kerestem fel,mert a két vezérműtengely beállításához szerszám kell.Nem egy márkatársnak pakolták el a fogat a önjelölt tudorok.Ezen nem spórolok,ezért a helyi fiathoz vittem.
Anyagot megvettem,mert őnekik vmi négyzetre emelős árazási rendszerük van,és úgy egyeztettem időpontot görgő és szíjcseréhez.
Nem semmi futam után megkaptam a kocsim( a szervizrésznél részletek)de a generátorszíjat és a feszítőt nem cserélték ki,mert arra nem szólt az ajánlat…Kicsit lekapartam a diszpit a műhelyfaláról kínomban,és inkább otthon, a parkolóban magam megcsináltam,minthogy megint csengessem a lovét.Amint már irtam:közöm nem volt hozzá,képről azonosítottam mi-micsoda.De összejött,és még bőrátültetésre se kellett vinnem a kis kacsóimat.

Közben vettem kertes házat(lájk-svájcifrankos hitel) így nyugodtabban tudtam szerelgetni.
Igaz,az előző tulaj csak a jószágoknak épített garázst,ezért zárt helyem nincs,viszont a szerelőakna kérdése megoldódott:ástam a gyep közepébe egy sekély gödröt.
Nagyon király,be is füvesítettem,ájlávjú bioműhely.Nyári melegekben bele is szoktam feküdni napozni,némi seritallal locsolgatva a májam.
Bár eccő nagyon benyaltam:egy hangyaboly(és sok hangyagirl)úgy gondolta,hogy a gödröm fekvése ideális helyszín egy néhány ezres családi vállalkozáshoz,ezért szépen belakták.Én meg nem is vettem észre,mert sűrűn nem feküdtem bele a gödrömbe(lesz rá elég alkalmam,két méter mélyen..),ezért az aktuális szervízperiódus leteltével föléálltam.Gödörbe be nagy rutinnal,némi pozícionálás…és a hatalmába kerített egy érzés…
ezt nem lehet megmagyarázni…úgy éreztem,mintha nem lennék egyedül.Majd jöttek a szenzorok jelei a testem különböző tájegységeiről,hogy vmi inzultusnak vagyok kitéve…úgy kilöktem magam,hogy majdnem féltengelyestül hoztam magammal a kereket..(utoljára akkor éreztem ekkor gyönyört,amikor pszihó,az alligátortekim a kezemben tartott hal helyett az ujjamba harapott bele)
Gyors roham az egyik ólba,és mint őrült,ki letépte láncát…dobáltam le magamról a csekély nyári kollekciómat.
5lityis benzineskannával,és ásóval mentem vissza a békekötéshez:párszor átforgattam a földet,hogy ne halljam a lángoló kitinesek sikoltozását..
Apró problémák az autóval előjöttek,de nem zavaróak:pl nem húzott szét az önindítóban a bendix(ma sem tudom melyik része az,úgy mondták)ezért indításnál vísított egyet mindig.
Autó a hangyacsata helyszínére,de előtte lecsekkoltam,nehogy magról újraszaporodjanak ezek a kis genyák.
3 csavar tartja az önindítót,alsó kettő hót retek,oda csapja a sarat,a felső csak poros.Na,az alsó kettőhöz izzíthatom a szopóautomatát…csavarlazuló rá egy bödönnel…és szépen kijött az mind2.Viszont a 3.,felső csavar sehogy nem engedett:oda sem lehetett férni hozzá rendesen és belegyógyult az egész.Támadás közben szünetet kellett kérnem,h kifújjam magam,és ellássam a sebeimet.
Végül sikerült a mutatvány,szétszedtem,kipucoltam.A forgórészt nem szedtem ki,mert nem akartam cumizni vele…de amikor arrébb akartam rakni,akkor kifordult a kezemből…a forgórész kicsúszott,és atomjaira hullott az egész.Mindezt a fű felett.Azt se tudtam mit keressek,és mennyit…
Na mind1,így akartam,no.Ha már sikerült ötletesen szétszednem,akkor ki is takarítottam mindent…sőt még összeraknom is sikerült,megmaradó alkatrészek nélkül.Lego technic forever.

Az elektromos ablakemelők kapcsolóinak a világítása sem működött…miután olvasgatás közben rájöttem,hogy annak is van..tipushiba,letörik az smd led(ez mit jelent?)lába.
25éve,technikaórán forrasztgattam zsebtelepeket,mérsékelt sikerrel,úgyhogy éreztem:eljött az én időm,kamatoztatom az elektronikai tapasztalatom!
Van forrasztópákám is,ezer éves igaz,de nagy becsben tartom,apám adta.
Neki már nem kellett,mert vmi érintkezési gondja van,és mozgatásra nem melegít tovább,rázni kell,hogy újra érintkezzen vmi,s melegítsen.
Két kapcsoló ki(meg egy körmöm le)…némi arcfelvarrás(hogy visszailleszkedjen a leeső állam)mi ez a kis vacak?Miért nem izzót raknak bele??Minek ez a technikai előreosonás,csak megbonyolítják a dolgokat.
Mind1fene,mivel előtte már értekeztem a márkatársaimmal,beszereztem sima 3mm-es kör ledet,a megfelelő ellenállással,így forrasztottam bele.A tetejét kicsit megreszeltem,aszongyák’ így jobban szórja a fényt.(másér nem,legalább azért jobb,mert kisebb lett,jobban elfér.Mert hely az aztán nagyon nem van)
Amúgy a ledezésben már van jártasságom,csak nem rázom magam:a corsa órájába(mutatós) is ledet raktam,szép kéket.Szerintem még ma is remegés fut át a tagon az elektrotechnikai boltba(vagymi),amikor visszagondol arra a barom vevőjére,aki olyan méretű ellenállás keresett,hogy az öngyújtóból kiszedett ledje bírja az autó feszültségét,a fellépő feszültségingadozásal együtt.
Ezzel a ledezéssel azért kicsit gagyi irányba vittem a gépet,mert kék ledeket raktam be ide is,miközben minden zöld.
Ez egy át nem gondolt projektterv miatt lett,mert úgy gondoltam,hogy mindent ledbe vágok.Miután részletesebben utánanéztem,rájöttem,hogy gagyi a ledezés,ma már minden bokor alatt ledes cuccok vannak.Retrókorszak reloaded,izzót mindenhová!
Közben a külső is alakult,a felniket és a hátsó lampionokat feketére fújtam,mert így jobban teccik.Már-már halottaskocsira hajaz,Abarth hullafutár.Hívható éjjel-nappal.Az oldalsó indexeket is lecseréltem fehérre,majd a stílust folytatva besötétítettem.
Az első spojler alján,az olajteknő előtt volt vmi szönyűség:úgy volt kialakítva,h függőlegesen lefelé ment 5centit.Ez mi a halál?..A teknőt nem védi,mert semmi műanyag,viszont minden széles(vagy hosszú,a tököm tudja,hogy melyik méret ez)fekvőkéken leért,akármilyen lassan is mentem át rajta.
Olyan volt végigmenni a tudatosan lassított utcákon,mintha hólapátot tologattam volna:enyhén ciki,de legalább kibaxotúl idegesítő.
A hátsó löki sarkain lévő sarokspojlereket is elég bénán nyomták ki:van benne betét,ami rácsos lenne,mintha légkiömlő,vagy mi a rák volna,de egybe van öntve,oszt ennyi.
Úgyhogy spojler le,mini barkácsgép elő,és szépen kivágtam,újrafújtam,berácsoztam.Amúgy is le kellett festeni az egyiket,mert vmi kedves(és térérzékkel nem rendelkező)szomszéd meghúzta,ezért kevertettem hozzá sprayt.
Ja a festés…az még külön agyödéma volt,mert az erkélyen festettem,és a 3.réteg után akartam lakkozni.
3. réteget megfújtam(asszem így mondják a profik) bementem,megkajáltam,kimentem…és elémtárult a látvány…a szörnyűség.. a debil felső szomszédunk a virágládái alá tett vmi linoleumdarabot,hogy folyon le az erkélyéről a fölös locsolóvíz.Ami szót is fogadott,és a korlátunkra hullva fröcsögve csapódott széjjel,beterítve a műalkotásomat.Akkor is qrvaanyja,ha csak száradó ruhák lettek volna,de így meg aztán főleg nyitott a torkomban a szelep,miután egy kissé megnőtt az agyamban a nyomás.Persze csak lapult a gazjai között a némber,nem merte az ajtót kinyitni.
A gyári magnót kioperáltam,vettem bele beépítőkeretet,és beleraktam a corsaból megmentett daewoo fejegységet.Nagyon szerettem,mert cd-t nem olvasott rendesen,szaggatta,az mp3-nál meg nem működött benne a rázkódásvédelem…ráadásul a a teljesítménye is ultrabrutál 4x7W volt…ezért szereztem be mellé egy erőlködőt is.Ja,ha már lúd,legyen májrahízlalt,ezért egy mélynyomó is dukált.Ezt viszont kicsontoztam,és építettem belőle egy egyedi mélyládát,amihez jó alapanyagot biztosított a szomszéd kidobott konyhabútora.Eléggé ragadt a zsírtól,de így legalább nem csúszott rajta a szövet..azért egy kis szakmai tudást belevittem,a mélynyomó méretét szakszerűen kiszámítottam:pont befér mellé két nagytáska.
Egyetlen nehézség az volt az egészben,hogy hogyan hordjam fel a sötétben a bútort úgy,hogy ne lássák:kukáztam.
Az egyik ismerősömnél volt szerencsém direktszürcsis motort hallgatni,kifundáltam,h én is átalakítom az enyémet.Sokan vitáznak,h mennyire káros,vagy nem,de ez nem érdekelt.Az igazság úgyis odaát van,én meg még itt szívok az életben.
Az se érdekelt,hogy a nyomituningerek mit össze kamuznak a szűrő által fellelt plusz lóerőkről…én egyedül a szívóhang miatt szerelmesedtem bele,ami jól jött a hátsódob kellemes morajához.(ezt egyébként az előző tulaj rakatta fel,rémusz bácsitól való darab)
Cuccos megrendel,majd érkezéskor nagyműtét:rég szívtam már,ezért ideje volt.
A feleslegessé vált szűrőházat nem lehet kivenni,2-3centi híja.Így szépen kerék levesz,dobbetét kiszerel,és alulról kellett kihúzni…nem gyenge cumi.Azért nem volt vészes,mivel előtte érdeklődtem,és így lelkileg rá tudtam készülni némi sörikével.
Szóval,amit a kocsira költöttem,az igazából csinosítgatások,átalakítások,ezt annak is köszönhetem,hogy azért jó műszaki állapotban volt előtte.Nem akartam külső neonokat,meg egyéb ilyen
Beletettem ez idáig 60000km-et 4.5év alatt,most jött el az ideje,hogy a lengőkarokat elől cserélni kell,mert elkoptak a gömbfejek,és az egybe van építve a lengőkarral.De nem szidom az olaszokat,a szilentek is rajta vannak,az is elhasználódik,így egyben fel lesz újítva,oszt kiskezétcsókolom.
A javított bal első sárvédőn is szépen kirügyezett a festés,mivel óccó utángyártott lemez lett beépítve,gondolom rendes alapozást csak a kaszni feleségének pofázmánya kapott.Lehet lejavítom,de valószínűleg szerzek egy színazonos bontott gyárit,ami nem rohad.Mertamúgy abszolút nem rohadnak,csak az utángyártott cuccok,meg ha törött volt a gép.Meg azoknak a debileknek az agyában,akiket vmi időutazók itt hagytak büntetésül(számunkra),akik mindenfelé kárálják,hogy sz.rok az olasz kocsik,meg csak rohadnak.Példát meg nem sokat tud hozni,mert ki az a hülye,aki ilyet vesz..
Én.
Nem is bántam meg soha.Soha nem hagyott cserben.
Ja,csak egyszer:
Hétvége,a jegesmedvék lehúzódtak északról,mert annyira hideg van,meló reggel.Szóltam a munkatársamnak,aki majdnem szomszédom,hogy nem menj reggel busszal,ne fagyoskodj a buszmegen(50méterre volt),majd elviszlek én.
Kocsiba be reggel,némi krahácsolás,oszt ennyi volt,az akksi néma sikollyal elbúcsúzott köreinkből.Élt 7 évet.
Próbáltuk betolni(lejtős az út)de hiába,nem sikerült.Viszont a parkolóhelyre sem tudtuk visszatolni,mert nem bírtuk a lejtőn visszatolni,ami addigra gallárd módon emelkedővé változott….és mivel hétvége volt,minden tele autóval…30 éve némileg alulméretezték a lakótelepi parkolókat….bővíteni meg nem bővítenek,mert akkor kiket büntetnének a közteresek..Egy utcát kellett tolnunk,mire szabad parkolót találtunk.Mínusz 10 fok alatt,kesztyű nélkül tologatva…nem a kedvenc ébredésem volt…
Ezt meg nem lehet az autó hibájaként felhozni,benne volt a pakliban.20-ra húztam lapot,oszt nem jött be.Lehet meglepődni.
Többször átfutott az agyamon az autócsere,mert kisgyerekkel nehéz hátra beszállni.Igazából ez az,amiért el lesz adva talán egyszer,mert szeretnék egy 4ajtóst,vagy kombit.
Sokat nem akarok rá költeni,ezért paliot,vagy mareát nézegettem,de szerintem akkor már marea,a magasabb felszereltség miatt.
Lehet anno is ezt kellett volna,de akkor biztosan úgy feküdnék majd a halálos ágyamon(egy ágy hogyan lehet halálos??milyen hülye szó…akó má haldokló ágya)szóval,akkor biztosan úgy érezném,hogy valami kimaradt az életemből…egy bravo…bár addigra lehet az ágybavizelés lesz az egyetlen problémám..
A marea meg még ismerősen is köszönne,hiszen nagy része egyezik a bravoval..
De szemezgetek a Lancia Lybrakkal is…bár ki tudja mit hoz a jövő,elvégre az autóiparban dolgozok.:)

Vannak nyűgök az autóval,amikkel eleinte lelkesen foglalkozik az ember:néha hangos az üzemanyagszivattyú,de már két éve nem vísít,az alapjárat meleg időben,első indításkor beteges,de kicsi pöcc a gázra,és már tudja rögtön a gép,hogy ki a domináns ebben a kapcsolatban(1.6 betegség)…Belül nyekereg itt-ott a műanyag,lehetne foglalkozni vele,de van az a hangerő,hogy már ne okozzon problémát…
Szóval…röviden ennyi.Ha akarod megtanít arra,hogy alaposan megismerd,de semmi vészes mechanikai,vagy elektronikai dolog…csak tőled függ,hogyan kezeled,tapasztalatszerzésként,élményként,vagy rohadjon meg a világ…
Ha nem akarsz problémákat vegyél új autót.Olaszt.:)
De biztosan van olyan ismerősöd,aki lebeszél majd a használt olaszról is,hiszen neki van német,japán….tadzsik,üzbég autója,amivel millió kilométert ment,és nem kellett rá semmit költeni.Kellenek a balekok a világnak…vedd meg az ilyet nyugodtan..

Update vol.1.
(Na nem a Norbi,meg a guminője bizniszpolitikája alapján összetákolva)

További történések..az egyik klubtárstól,aki akciósan tud alkatrészt szerezni,megrendeltem a cuccost az első futómű felújításhoz.(big thx Zolee)
Lengőkarok,stabpálcák,kormányösszekötők,stabrúdszilentek,az első telókra felütközésgátlók és porvédők.47k baráti áron. Plusz szereztem az egyik aukciós oldalon rúgóösszehúzót:2k..+1400ft postaköltség.
A postaköltség azé’ több a posta árazásánál,mert az eladó elmondása szerint céges számlára utalok,és erre neki 27%-os áfát kell terhelni,mert neki ez az összeg bevételként jelentkezik…nemtom,hülye vok az adózáshoz…mint a kormányunk sok mittudunkmégmegadóztatni-tanácsadója.
Lengyel a termék,gondolom a március 15.-én Viktorért kampányoló Bem-unokák hozták be,hogy azért értelme is legyen a bejövetelüknek..

Előzetesként felmértem,hogy milyen szerszámok kellenek,így szomorúan konstatáltam,hogy a toronyhoz felül hajlított 18-as csillagkulcs kell,mert egy csészében van.
Csőkulcs,vagy ilyesmi nem jó,mert egy 6-os imbusszal közben középen tartani kell a teló szárát.Van cső,csillag,villás,hát persze,hogy hajlított csillagom nincs.
Körbeérdeklődés,majd szerencsére az egyik munkatársam kisegített kulccsal.
Thx Vendi!:-)

A futómű szétborítását 2napos szabadnapra terveztem,hogy legyen időm válságstábot alakítanom,ha nem jön össze vmi,és meg kellene oldanom a munkába menetelt.(15km a melóhely,dimbes-dombos terepen)
Alapból 2lépésben terveztem,külön-külön a két oldalt.

Bal oldal:
Este hétkor hazaérek,holnap a nagy nap,ég bennem a tűz,a lelkesedés,a szorongás..mi lesz,ha nem sikerül…de előre,a kihívások nélkül nincs teljesítmény,kell mindig vmi,ami elfoglaltságot ad,motivál,fejleszti a képességeim…vagy elindít a szellemi leépülés útján..
Mivel ismerem önmagam,nem bírtam ki,este beálltam a kertbe,de nem a gödrömhöz,hanem az egyik ól kerítésének az alapja még benne van a földben,20centit kiemelkedik…na oda álltam.
Ezt jól összefogalmaztam..a franc se töröl vissza.
Az alap után raktam még téglákat,azokra túlhajtottam,majd felemelve alábakoltam némi tűzifával a szekeret…kerék le,téglák el,és voalá…ott a kellő tér,h leverhessem ismét a kezem-lábam.
Sötétedésig még kivettem a rugóstagot,összehúzóval szétkaptam.Majd holnap folytatom címszóval levettem az összehúzót,ne maradjon összenyomva.
Ölég nagy hiba volt..nem tudom,h mire gondoltam…megnyomorodik,megbüdösödik..de mentségemre szolgáljon,h kezdődő lappangásos deszarulvagyokom volt,azon kívül,h 12órás meló után voltam.

Másnap reggel már úgy ébredtem,h alig bírtam kimászni az ágyból,szédelegtem,lázas voltam,de várt a szekér,menni kell előre,több is veszett Mohácsnál,mit sajnáltatom itt magam.
A csavarokat már előző este jól összefújkodtam csavarlazítóval,aminek meg is lett a hatása…kevesebb lett a flakonban.A lengő gömfejének rögzítőcsavarját könnyen kioldottam,a stabpálca két csavarját kis erőlködéssel,amiben csak az volt kín,h minden pici erőlködésre majd’ szétrobbant a fejem,kezdett elhatalmasodni a bajom,mint egy szocreál diktátornak.
Kormányösszekötőt is viszonylag könnyen oldottam,márcsak a lengő négy csavarja volt.
A műveletek között azé’ fújkodtam erősen a csavardeóval,de hatása nem volt,csak a mellékhatása,h még jobban hasogatott a fejem a beszipákolástól.
Qrva anyja.
Fújkáltam halomban,már úszott a lengő tetején az anya,mikor vagy másfél óra kínlódás után feladtam,ezek meg sem mozdulnak,dögöljön meg a bíró lova.
Pihegés közben nézegettem az új lengőt,ekkor esett le a tantusz:b+,az anya oda van hegesztve,alulról kell a csavart kiszedni…Ekkora állatot,mint én..előtte pedig hány napig ott nézegettem,babusgattam azokat a xar alkatrészeket!Ehelyett most szétqr az ideg,egyre xarabbul vagyok,és fölöslegesen elcsesztem egy rakás időt csekélyke életemből.
Dezodoráltam tovább,csak mostmá’ alulról,így meg is lett a hatása,3csavar kijött,de az első-külső az begyógyulva végtelenül.Határtalanul.Mittomén…kibaxottul.
Ütögettem,fújkáltam,de semmi.
Melegítéshez nincs cuccom,mert a hegesztés abszolút messze áll tőlem,pedig fater még trafókat is dobott össze anno,a nagy cocialista barkácskaszt tagjaként.Egyszer próbáltam ívvel hegeszteni,nyári munkán 14évesen egy gépműhelyben:a szakikám mondta,hogy ott az a fém satupad,vasak,próbálgassam,Ő elmegy a 2-3órás ebédszünetére.(ki voltak terhelve rendesen..)Rányomtam a földelést az asztal sarkára(ha egyáltalán az az..)majd kocogtattam az asztalt a pálcával,erre szikrázott egy nagyot, a trafó berregett,mint állat,a pálca meg odaragadt a közepére az asztalnak.Gyönyörű volt a kompozíció,egy feng sunyis biztos erőtereket magyarázott volna beléje,de én úgy berosáltam,h remegtem még fél óra múlva is.A pálcát letörtem,mindent elpakoltam,és több,mint 20éve nem mentem hegesztő közelébe…Talán pszichomókushoz kellene járnom,vagy felíratni gyógyszert az antitrafó ellen..ki tudja.
Mentális zavaraim című mellékzönge után a Bravo:bár ez a csavarberohadás tényleg bravó,jobban nem is sikerülhetett volna.
A csavarokat lecsekkoltam,finommenetes M10x1.25,(csak ért vmit az a 3év ipari..bár életemben nem esztergáltam utána egy centit sem..)így tartalék hiányában a telibe kiflexelés nem is jöhetett szóba.Szépen a 125-össel leszedtem a ráhegesztett anya nagyját,majd pici multigéppel finoman elköszörülgettem a negyedén addig,amíg ki nem látszódott a csavar menetje.Ekkor összeszedtem minden gyűlöletemet,és könnyedén kicsavartam azt az egy nyomorult csavart.
Már csak a kormányösszekötő gömbfejet kellett (volna)leszedni,mert azt a végére hagytam,hogy addigra már több hely lesz hozzá.Volt a pálca szárán hatszögelés,11-es villás ment rá.Más nem találtam,ezért ott,vmint a fejnél csőfogóval ráfogtam,és úgy próbáltam meglazítani.
Elég nehezen ment,ezért kicsit növeltem a nyomatékot.Ettől a fejem még jobban fájt.Ettől még jobban növeltem a nyomatékot.Ettől még jobban fájt a fejem.Ettől elszabadultak a gondolataim,üvöltöttem...és engedett…a villáskulcs,mert szépen kitört az egyik oldala a villának.Sebaj,ócska barkácsáruházi volt,az a narancssárga lapátfarkú patkányos,de van egy másik,Gedore bácsi kelléktárából…na,ennek az érzésnek még kb 1 percig örülhettem,mert az is elreccsent rajta..értem én a célzást,egyenlőre a kormányösszekötőt így nem cseréltem le..
A rugóstagot offline alkotói táborban csináltam,mert kegyetlenül sütött a nap,és pont ez hiányzott a gyengélkedő szervezetemnek.Kell a tökömnek a napfény,inkább legyen csontritkulásom.Illetve a tökömnek se kell,mert a sült tojgli sem ad orgazmusközeli élményt.
Szóval így beköltöztem a kazán mellé,ami olyan barkácsműhely is lenne egyben,csak éppen hely nincsen hozzá,így jelenleg kirakodóvásár&akadálypálya kombójaként funkcionál.
Amint fentebb említettem,én balga levettem a rugóösszehúzót,mert megsajnáltam a kis nyomorgót..az meg szépen kirúgta magát,így a 250-es összehúzóval fainul nem bírtam úgy ráfogni,h eléggé összehúzza.Próbáltam taposni,falnak nyomni,de a szenvedésem mellé ez csak plusz szenvedésként járult hozzá.3menetet átfogtam,de ez kevés volt ahhoz,hogy összerakhassam a gólyalábat.
Ráadásul racsnis kulcsom nem lévén csillaggal,villással tököltem…hát van az a demoralizáló érzés,amikor az ember már úgy van vele,h kész,én lefexek itt,oszt megdöglök inkább.
3x szorítottam össze,és engedtem ki,mire rájöttem a módszerre:először összefogtam a 3menetet,amit átértem az összehúzóval,majd az összehúzott oldalon felraktam a másik összehúzót,ami így már négy menetet tudott összerántani.Azzal így jobban összehúztam,és a másikat átdobva a túloldalra,párhuzamosan összehúzva végre sikerült összeraknom azt a xart.
Ekkor már a kezem rohadtul görcsben volt,mintha egy jobb kézre komponált hokibajnokság összes rangadóját egyben,végkimerülésig legépeltem volna magamon..
Mondjuk közben azon szorongtam,h nehogy eltörjön,amíg egy összehúzó vitte a terhelést,de bírta a konstrukció.
…és amikor kifújtam magam,dicsőn körbehordoztam tekintetem a vihar verte tájon,megakadván szemem két dolgon:a porvédőn,és a felütközésgátlón.
Ááállat…nem raktam bele azt,amiért szétszedtem..annyira örültem,h végre összekínlódtam a rugót,h kifelejtettem a nagy boldogságomban…
Itt feladtam lelkileg.Ha a szem a lélek tükre,akkor az én szememről nagyon levált a foncsor..
Bementem,befeküdtem az ágyba,összekucorodtam,és csak bámultam a tévét…majd amikor már át is jöttek az információk,mert a fejbőlkinézés átment dekódolásba,rájöttem,hogy a hiradó éppen azt szajkózza mit tudnak még megadóztatni,és a benzin ára is csak kicsit emelkedik most…hát fellelkesülve inkább kiültem zabálni a teraszra.
Igaz a látvány nem dobott fel,de rohadtul elegem volt a világból,és annak is a mechanikus részéből.Miért nem szilentesek,gömbfejesek a transzformerszek?Hogy a jó anyjukba javítják önmagukat?Szárnyaltak a gondolataim fejtömés közben…bár nem sokat ettem,mert már qrva xarul voltam.

Harmadnap délelőtt másztam csak elő,mert már alig vonszoltam magam.Ritkán vagyok beteg,és ilyen xarul évek óta nem voltam.
Kimentem a kocsihoz,h ott folytassam a betegségem kiizzadását,de hiába próbáltam összeszedni a gondolataim,csak tessék-lássék csináltam,lelkesedés a béka hátsója alatt,vhol a föld kínai oldalán.Vagy mi genyó van a túlfélen.
Időm temérdek,szép nyugisan kész leszek,akármi lesz…ekkor még voltak ilyennemű csalfa ábrándjaim..
Lengőkart felhelyeztem,de újra kezdődött a logikai játék:akárhogy igazgattam,akármilyen sorrendben raktam a csavarokat,a negyedik sehogy nem kapott bele a menetbe.Rubik Ernő forevör.Jáng.
Anyádat rakd teherbe…összenéztem,egyezik minden a régivel,és mégsem jó.Egy enyhe,másfél órás küzdelem után tüzetesebben átnéztem:az egyik furat a bölcsőn ovális,gondolom vki okosan megoldotta..Fellazítottam a másik 3 csavart eléggé,majd így sikerült betájolni,és vazelin nélkül bejátszani a likjába.
Összehúztam,nagyon karaj lett.
Felraktam a stabrúdra a stabpálcát,lefeszítettem a lengőkart,hogy beleigazítsam(a kutya sehol nincs,a méteres pajszer az ember legjobb barátja!)majd alsó gumiblokk fel a pálcára,anya,oszt kiskezétcsókolom,ez a rész kipipálva,qrvajó vagyok a szeren.
Csak nehogy rászokjak.A szerre.
A gömbfejre ráakasztottam a mittoménmit(amiben a csapágy van,meg a tárcsa,meg úgy az egész)najó..utánanéztem,asszem ez az,amit csonkállvány néven anyakönyveztek.
Már csak a kormányösszekötő volt hátra,amikor addig szerencsétlenkedtem,h sikerült a blokkból kihúznom a tengelyt.Igaz,a gumiharangja tartotta,de akárhogy forgattam,nem akart visszamenni.
Próbáltam úgy viszonyulni hozzá,mint egy nőhöz:érzékien,majd erőszakosan,szenvedéllyel,de semmi…nem akart jó lenni..nem tudtam beledugni az a xart…na jó,elkönyveltem,hogy ma sem dugok egy rendeset.
Feladtam.Na nem,azt sosem csinálom,csak újraterveztem a dolgokat.
Kell a menetek között némi pihenés,hogy gondolatilag megtisztulva szökdelhessek az autószerelők nirvánája felé.
Nekiálltam a rugóstagnak újra,de most már rendben ment,szétkaptam,leszedtem a régi porvédő néhány rákövült cafatját,a régi,gumiból készült felütközésgátló meg el volt repedve,ezért vízszintesen feküdt a rugó közé szorulva.Azt már előtte így kihajítottam.Remélem az új pur gátlók strapabíróbbak lesznek.
Összeraktam,gyönyörködtem benne,majd kimentem a szekérhez,hátha most sikerül rendesen megdugni azzal a qrva tengellyel.10percig forgattam,próbálkoztam,de semmi.
Feladtam.Dehogyis…újraterveztem…kértem szabit másnapra,a nyavajám elhatalmasodása miatt.(meg 3keréken eléggé félrehúzna az úton a szekér..)
Így ez a nap kora délután zárult,sokat nem tettem hozzá,de legalább azt is sok szerencsétlenkedéssel,és fölös hosszan..

Negyednap délelőtt…Te jó ég,egy délutánra terveztem ezt az egészet..mindegyfene,támadás!
Kocsihoz minimális lelkesedéssel ki,annyi örömem volt,hogy már viszonylag jobban voltam,ezért nem szedtem be a gyógyszerem,aminek hozományaként sörrel a kezemben köszöntöttem az autókámat.
Bár lehet,hogy feszültséglevezetőként egy olyan avatószertartás kellett volna,mint a hajókon,csak pezsi helyett a sörösüveget baxtam volna bele a szélvédőbe..
Gondolatilag ez soxor bennem volt,de alapbeállításom nem engedi:ha már küzdök egy célért,van vmim,akkor azt nem fogom ilyen hülyeség miatt rombolni,nekem érték az,amit elérek,bármilyen csekélyke az anyagi értéke esetlegesen.
Letérdeltem az autó mellé,a tengelyt megfogtam,forgattam…oszt becsúszott a helyére.Mindezt kb 5másodperc alatt..nem hiszem el,tegnap még itt szívtam vele,mingyá’ tökönszúrom magam…Mekka fele térdeltem le,vagy mi?Nemtom hogyan sikerült,Allah a megmondhatója…viszont ezzel a húzással legalább feldobódtam némileg,úgy éreztem végre sínen vagyok.Mint József Attila.
Rugóstagot behelyeztem,rögzítettem felül,és csodálatos módon no problemo,minden rendben ment.
Ezután a barátom segítségével(pajszi,a méteres)lengőkar lefeszítve,és a rugóstag két csavarját könnyedén bekötöttem a csonkállványba.Kormányösszekötő visszaköt,és finito,sörösüveggel kitámasztva ajkaim gyönyörködhettem a műalkotásban.
Kerék fel,téglák vissza,kocsival ki,majd a szomszéd faluig megkergetve próbálgattam.
Teljes az öröm,az úttartás sokat javult,pedig még csak az egyik oldal lett kész.
Hazaérve leellenőriztem a csavarokat,de minden ok.
A másik oldal előtt kicsit azért rápihenek,mert sok volt ez a jóból hirtelenjében,nem bírja a nyomást a fejlődő szervezetem..

Persze,mire ezen soraimat papírra vetettem,addigra meg volt a másik oldal is,mert az agyam barázdáiból húzogatom elő a rejtett fájlokat.Így hamarosan folytköv,ahogy az unalmam engedi.

Ápdét vol 2.
(a rohadalom visszavág)

Történt egyszer,májusnak idusának közelében,hogy úgy éreztem,eleget pihentem rá az előző sikertörténetemre,3hét rehabilitáció után végre nekiállok az anyósoldali oldal kicserélésének.
Bár ez így elég hülyén hangzik.
Anyósoldal kicserélésének.
Na,így (se) sokkal jobb.Mind1fene,nem erről szólna mondanivalóm..csak megörökítem a hálátlan utókor számára a tapasztalataimat,mi az ami gyorsabban épít le,mint az altzheimer.
Szó elszáll,de az írás megmarad(bár ez így,word-be írva nehezen értelmezhető),hát okuljatok.
Ja,és nem azért írok,hogy esetlegesen legyen min nyihogni a heti nyerítésben…én gondosan előre megírtam a forgatókönyvet,de az élet az igazi rendező…

Szabadnap:szombat-vasárnap-hétfő.
Bő nyállal meg lesz minden,no para,tapasztalat és a sörösdobozok hegyekben állnak mögöttem.
Időjárás meglesése:a béka feljött..Gebedjen meg,ennek is a kerekeskútba kellett belefulladnia..én meg mosom a pofám a vödörbe,oszt egy rohadt varangy vigyorog rám.
Szó szerint.
Maradt a média:minden csatornán az ment,hogy kedd délután eső érkezik.
Na,most vagy nem fog kedden esni,vagy hamarabb dől a lé az égből.
Mertugyi mindig hazudnak.Ha nem,akkor meg tévednek,és később bemotyognak egy elnézéstkérő hibaigazítást,vmikor a hajnali himnusz előtt.
Kockázat nélkül nincs gyötrelem…előre hát,nekiállok szombaton.
Szombat:
Nem vagyok vallásos,de nem volt kedvem dolgozni.Hétvégi dolgok,nagybevásárlás,miegymás(bóklásztam a kertben).
Délután nekifogtam,az előző oldal mintájára kikaptam,és szétszedtem a rugóstagot.
Ennyit terveztem be,mert úgyis gyorsan fogok haladni,már annyira profi vagyok,hogy arra még szó nem született,csak most keresik az akadémikusok.
Viszont az összehúzót nem szedtem le,mert hallottam már olyan egyénről,hogy nagyon
megszívta összerakásnál,mert kinyomta magát a rugó…

Vasárnap délelőtt jószágellátás után nekiálltam a projekt folytkövinek.
Ja,amiért annyit pihentem az előző oldalra,annak az egyik oka az volt,hogy felgeneráloztam az egyik tyúkólat,ástam le oszlopokat,kerítést(ezt nem ástam le),mert szereztem be csirkéket.Annyira felment a tojás ára,hogy belefogtunk…mire kész lett,addigra meg visszaesett az unijós hiszti után.
Mindegy,elnézegetem a dögöket,jókat relaxálok közben,amihez támogatást nyújt a sör nevezetű készítmény.Csak vigyázni kell,mert ezek vmi törperaptorok,amint belépek rögtön csípnek,támadnak.A hitchcocki madarak bezápult tojások ezekhez képest.
…hogy szavam ne feledjem…a ház meg kerti dolgok miatt is hanyagoltam nagyrészt az autót,ezért lett az,h hobbiból átment kiégett igáslóvá,ezt próbálom a kövi időkben majd bepótolni.

A csavardeót használnom kellett most is bő nyállal,mert a rozsda a rozsdával volt összerohadva minden csavarkötésnél.A stabpálca könnyedén lejött,viszont a kormányösszekötőnél..lőn világosság…felfedeztem,ha a fej felett,és a kontraanyánál fogok,akkor ki tudom talán lazítani..és tényleg sikerült,nem 11-es kulcsokat kellett volna ropi módjára tördelnem…de mindegy,úgyis 3db volt belőle…és amiből egynél több van,az már felesleges…
Már csak a lengőkar maradt hátra..pincényi magasságokba ívelő sikertörténetem itt futott zsákutcába…4 csavarból négy volt berohadva,hiába volt a nagy csavarlazulós öntett rajta.
No para,fejlesztünk vmi célszerszámot hozzá,egy villáskulcsmeghosszabítókézikészülék személyében.Vízcsőcseréből itt maradtak még a kibontott vascsövek,hát szétkalapáltam egyet,h beleférjen a kulcs.Sajnos csak olyan átmérőjű volt,amibe a kulcs csillagos vége fért bele,a villás nem.Sebajtóbiás,csak jó lesz így is.Hát nem…illetve de…
…párszor lecsúszott,de végül sikerült befeszítenem..magam,mert kezdett a tököm teli lenni azzal,h odaillesztettem a csavarra a kulcsot,megfogtam a cső végét…és szépen lecsúszott.Khm...Kabbe...Keresztbe…
Végül összejött a mutatvány,egy könnyed rántás…és meg se mozdult.Beleadtam testem mind a 80 kilóját…meg az agyam milliárdnyi elsötétített sejtjét…és engedett,szépen el tudtam fordítani a csövet…majd leesett a kulcs a csavarfejről.
Benéztem a kocsi alá,mi ez a lazaság…hát eltört a nem gagyi 15-ös kulcsom.
Ááá…vízszintesen 5 betű,az egyik szülőd…:ANYÁD!
Itt lehullt a lepel…és beborította az agyamat…fogtam a kisflexet,és alul letoltam a 4 csavar fejét…fogsz te itt velem szórakozni…nálad keményebb gyerekekre is van korongom..

Sekély e kéj…de úgy éreztem ez kellett a lelki nyugovóratérésemhez.
Mostmá’ így csak kiemelem a lengőkart,oszt jóccakát…ahogy azt Móricka elképzelte..
Ugyanis a hátsó-belső csavar a leghosszabb,s az kifelejtődött az elmeelborulásom során,hogy ott van felette a stabrúd,ráadásul pont ott van mögötte a szilentje.
Ráadásul semelyik flex nem fér a közelébe..
Hm…némi alkotói válság…majd új projektmenedzser agysejtek léptek az elhaltak helyére:szétvágom a hátsó lengőkarszilent házát,hogy kifordíthassam a lengőkart.
A többit majd utána megbeszéljük.Magammal.Sem vagyok tisztában.Dr Debil és Mr.Vágy.
125-össel széttrancsíroztam könnyedén a házat,egy nehezítő körülmény volt,h hely híján adagoltam rendesen a szilentnek is,ezért fain égett gumifüstben aszalódtam.Végül kész lett,könnyedén kifordult a lengő.
Mivel flex már nem fért oda,mini multifunkcióssal leszedtem a szilent házának maradékát,ameddig hozzáfértem.
Elég szöszmötölős,mert a kis vacaknak nem lehetett nyomni,s kb olyan volt,mint egy autómanikűrözés.Lassan,de biztosan…elfogy egyszer.A türelmem.Pár korong elreccsent rajta,mert kis semmi anyagok,de hát ugyi nem is autóbontáshoz tervezték..Mindegy,sikerült,tövinél levágtam a szilent házát.
Ott a felfele pár millit mozgó csavar,és volt körülöttem egy rakás gép,de semmivel nem fértem hozzá…lecsücs a sárvédő elé,némi meditálós ötletbörze..közben bőr alá helyeztem egy doboz sörikét…s az agyam vágtázó gondolataiból kötőfékként kaptam el egy ideát:fűrészlap!
Vissza a jövőbe..hogy ez nem jutott eszembe…mint a teleshop konyhai xarjai…minek ide millió barkácsgép,egy egyszerű keretből kivett vasfűrészlap a megoldás!Az minden problémámat megoldja…
S így is lett…szépen megemeltem picit a csavart,és a szilentház maradékját,pont befért alá fürkészlap,s könnyedén lefűrészeltem..Közben azért eltelt fél óra,meg lejött az összes bőr a kezemről…de ez csak mellékhatás,amit már rég megszoktam..

Így tapsikolhattam magam a győzelmi mámorban,bár a diadalív építésétől még messzire jártam,ott volt még a rugóstag és az összerakás…ha lesz mivel,mert ugyi a csavaroknak helló leo…
Csavarhoz majd hétfőn telcsi,itt van közelben a Rolan-Trencsik,meg a Silver is,csak adnak némi csavarelemózsiát a szegény kolduló autógányolónak…
Összeraktam a rúgóstagot,ami már gyorsan ment.Főleg,hogy beruháztam egy racsnis kulcsra..igaz a patkányos áruház saját márkája,de jó az nekem.3500pézért…Mondjuk otthon,kibontáskor kissé meglepett…14-es után 17-es jön…na bassz,pont 15-ös dugó nincs benne..normálisak ezek?Azé nagy könnyebbség volt a használata,mentes volt mindennemű sírógörcstöl,s már rögtön másodikra sikerült jól összeraknom.
Minden tervezett szerint,jöhet a hétfő,addig pihi.Esti hiradóban már azt mondták,hogy reggelre eléri a nyugati határt az eső.Hogy siet a genyó,a rák vinné el,majd jó lesz sietni…

Hétfő reggel korán ébredtem,mert azok a qrva verebek megint a párkányon kopogtak.
Elhúztam a függönyt,hogy verbálisan közéjük lőhessek..de nem a verebek…szakadt az eső.Domboldal,faluvége.Drájvettertaft.A hajam még mindig tart..a hangulatom kevésbé..

Na köszi.Elcsúszott a határ 200km-et keletre,vagy mi?Újra felosztották szép hazánkat??
MIÉRT???Miért hiszek én még mindig a meteorológusoknak??Tudtam,hogy ez lesz…
Belenyugodván a sorsomba elszívtam a reggeli kaffémat,majd telefonra pattantam:
Trencsikéknél semmi,ilyesmit nem tartanak meg bontásból.
Csóxevasztok,akkor Silver,bár az kicsit messzebb van.Náluk sincs,ilyesmit nem tartanak meg…hellou..cseng a fülem,vagy a vészharangok szólaltak meg?
Majd némi csend,és jött a segítségnyújtó szó,amivel talán kimászhatok a magam ásta veremből:Most bontottak egy olaszból behozott futóművet,még ott vannak vödörben a csavarjai,abból kiválogathatom azt,ami nekem kell.
Phű,fény az alagút végén…és nem a szokásos metrótűz,hanem a megoldás csillant fel…vagy csak megyek körbe-körbe a problémák hadronütköztetőjében…

Hely adott.Idő adott.(és xar).Én adott.Autó az nem adott.Ismi nincs.Silver 23km,busz röpke 3átszállással esetleg,egy gyenge 3óra alatt oda,s 4-5 óra alatt vissza…nézzünk szét itthon,mi van az ólakban.
Tyúk,roller,bicikli,moped…hát akkor lóra,legyen a moped.Tank csekkolása,benzin az vhol a legalján,a látóhatáron túl..
Kalandra fel,de azért beöltözök,hogy minél több ruha ázhasson át rajtam.Széldzseki,ami majdnem teljesen vízálló,nadrágként meg felvettem a snowboardos nacimat.Eléggé gojsziforraló meleg volt benne,de legalább némileg ez is állja a vizet…meg legalább használom..mert régen kiötlöttem,hogy én igazából kibaxott nagy király vagyok sznóbordban,igaz nem próbáltam,de jó az egyensúlyérzékem,miegymás.
Megvettem ezt a gatyót az egyik aukcióson,igaz használtan,majd elgondolkoztam a múltamon,hogy hányszor törtem már össze magam…hányszor nézhettem belülről,hogy milyen szervezetten dolgoznak egy mentőautóban …és szépen beraktam a szekrény aljába a nacit.
Ez volt az én sznóbordos karrierem…de tényleg,sznóbordoztam sokat,csak nem jött be,s már csak a nadrág van meg…
Így történt,hogy mopedkémre fel,(ami valójában mokick)és a végsebességéből átszámítva legalább egy órás zögykölődés vár(j) reám…óh átkelek minden vészen én!(Szimonov után szabadon…ha csak le nem csuknak plagizálásért..vagy kineveznek államfőnek)
Szakadó eső,dimbes-dombos mellékút,forgalom semmi…unottan szálguldottam a célom felé…
Ja az igáslovamról is írjak,hogy teljen az idő,amíg utazok:Puch Maxi.Osztrákiából betolt,úgy vettem másodsokadkézből…Egy hülyegyerektől,akitől semmit sem érdemes,mert látszott rajta a meg nem becsülés.Csak hát én balga mentem érte 100km-et,egy homályos fotó alapján,így megvettem,legyen bármi,majd elszórakozok vele legalább hobbiként,megtanulok motort építeni,mint a Teutul család.Azok az ordibáló büdösbarmok mitoménmelyik csatornáról.

Megvettem,állítottam a gázbowdenen,mert a 35-öt tépte az utakon.Állítás után,ha megnyeleztem a vasat,akkor felmegy 50-re is a mutató..Rossi komám sehun se nem vagy...
Ráadásul racing változat a moci!
Ami azt jelenti,hogy nem auto,hanem markolatváltós kétsebességes..
Kicsit recsegett váltáskor,ezért állítottam egyszer a kuplungon.Nem kellett volna..
Próbaként be akartam rúgni,de sikerült annyira eltekernem,hogy semmi ellenállás nem volt a berugókarban..én meg a lendülettől elvesztettem az egyensúlyom,oszt a motorral eldőlve fejjel előre palántáztam magam a fűbe.
Nem vót vicces.Visszatekertem azt a xart,recsegjé b+.
Szegénykémet fel akartam újítani,de rájöttem,h felesleges,többszörösét rákölthetném,és semmivel nem érne többet..ez használati eszköz,igénytelen,jön-megy,s ha már lepusztul végleg,akkor le a benzincsövet,oszt ráküldeni a vörös kakast..
Többszörösen visszahozta az árát már,az első fél évben is már beleraktam 2000km-et,főként melóbajáráshoz.Tetű lassú,de élvezem a szellőt,az utat,a szabadságot…lehet megkedvelem a motorozást,amit világéletemben utáltam?
Eddig 5x hagyott cserben,ahogy számoltam kb 25km-et toltam a 2000-ből.3x kifogyott a benzin,2x meg defektem volt…amiből kiszámítható mekkora balfax vok.Ráadásul 2 benzinkifogyás úgy történt,h kevertem benzint kannába(kétütemű),oszt elmentem dolgozni…anélkül,h beleöntöttem volna…a defektek..kaptam egy defektet,lekaptam a gumit,oszt akkor néztem,h a külső jó,de a belső repedezett öreg xar.Előjött a sóher énem,oszt nyomtam rá 6 foltot,ahol már nagyon szét volt repedve.Bírta is 300km-ig,akkor adta meg magát újra,s vettem másik belsőt.Ez a MacGyverezés biztos örökség,emléxem nagyapámra,aki a szakadt külsőt úgy orvosolta a bicóján,h betekerte madzaggal….én meg mentem a bótba’,a bolt előtt behúztam az első féket,hogy megálljak…a fék beakadt a madzagba,én meg a kormány felett átvitorlázva berepültem a bicótartó villák közé…
Vixa az én motoregeremhez..
A két kerék vagy 5nyomon jár,olyan,mintha kígyót lovagolná:hullámozva tör utat magának.Ezen nem lehet elzsibbadni,átmozgatja minden testrészed..
Így kígyóztam el Agostyánba,a Silverhez.Ott bejelentkeztem,hogy én vagyok az a csavargyűjtő faszi,amelyik fiathoz gyűjt ritka csavarokat.
Az egyik srác beültetett a kocsijába,s elautókáztunk egy másik utcába,mert ott bontják az autókat,nem a boltnál.Közben beszélgettem vele,mondta a valót:a csavar mint használt kötőelem nem igazán biztonságos,ezért dobják ki inkább.Meg már csak olaszból származó kocsik bontásával foglalkoznak szinte,mert nálunk széthajtják az autókat,és utána bontassák el,amikor már csak kohószökevények.
Odaértünk,s a vödörben lévő tök olajos cuccok közül kitúrtam a nekem kellőeket..majd megengedte a csóka,hogy ott szépen megmosakodjak,kisminkeljem magam…visszavitt a boltba is,majd az árról érdeklődvén bemondta:ajándék.
Na tessék.
Saját benzinjét használja,elszállít,ideadja ingyé…nem nagy dolog,de számomra nagy pozitívum,s hirdetem is őket ismiknél,akik olaszokhoz keresnek cuccokat.
Hazarobogtam fél óra alatt,de itt már kicsit kellemetlenebb volt a helyzet,mert a varrásoknál szép lassan átázott minden ruhám…sebajtóbiás,elénekelgetek a sisak alatt,hagy teljen az idő…ettől viszont gyorsan bepárásodott a plexi,s a látótávolságom elérte a nagy semmit.Szálguldás off,plexitörlés,majd néma kussban kígyóztam tovább.
Félúton volt egy benzinkút,de nem álltam meg.Csak kibírja..de végül is tök mind1,kockáztatunk,hátha bejön.Jobban már nem ázok át,egy ilyen cumi után meg már szinte levezetés egy motortolósdi utójáték.
De sikerült,bejött a dolog,nyertem,hazaértem!Nesze NAV,erre csapjál le tiltott szerencsejátékként.

Ess eső,ess…dögölj meg a nevednapján.Kocsi a fű közepén,némileg kitéve az időjárásnak..Na mind1,kiépítem a fedett boxot.
Van egy napernyőnk,odavittem a viharálló talpát(én csináltam,mert az asszony jelezte,hogy a napernyőnek az is kéne…így fogtam egy műanyag hordót,levágtam belőle,s egy kpe csövet beledugtam,majd kiöntöttem betonnal.
Bűn nehéz lett,az asszony csak ezért nem vágta a fejemhez.Viszont strapabíró!
Az előző ernyőt nem szedtem be egy szélviharnál,gondoltam bírja a talp..Ja,az bírta,megtartotta az ernyőt…amíg ketté nem tört a szára..de a talp az mestermunka!
Szóval napernyő oda,egy ponyvát a földre leterítettem,arra egy pokrócot,s szépen kihordtam mindent.
Annyi nehezítő körülmény volt,hogy debil, a kutyám úgy gondolta,az pléd neki lett kifejlesztve,s vizes bundával szépen odatelepedett.
Próbáltam ellökdösni,de értelmetlen egy dög…már annak idején se sikerült semmilyen funkciót beleprogramozni,akárhogy is távirányítottam a söprűvel.Így csak az alapprogram fut rajta:evés,alvás,ugatás.

Lengő helyére,csavar belekapat..oszt mellémegy,félremegy az egész.Hoppácska…vissza az egész.
Csavar ki-újra be,megint félrement.Hm.Folytatódik a grandiózus sikertörténetem?
Másik külső csavar be..az is félrekap.Ki-be,ismét.
Mi a vérestaknyom van,ennyire nem vagyok béna..
Bedugom a fejem a féktárcsa felett,nézem a csavar helyét,de semmi.Közben bodri úgy értékeli,hogy ez vmi qrva érdekes lehet,hogy én itt bújkálok,ezért ő is odamászik,s tolja a pofámba a vizes bundáját.
Fejemet félre,húztam volna ki gyorsan a kutyát szidva,erre a féktárcsába bevertem vmi kibaxott módon az állam,úgy összecsaptam a protkóm,hogy majd kiugrott a szemem.Ráadásul az egyik fogamból letört egy darab..
Ááá…bodrit úgy leüvöltöttem,hogy rögtön megszáradt a bundája,majd sajgó pofával üldögéltem gyászos csendben.
Ez az ötödik fogam volt,ami balesetben sérül meg…mondjuk eddig csak 3 fogam vesztettem el közlekedési balesetben,(2x eltaknyoltam bicóval…s nem volt elég,hogy a pofámon kijött az aszfaltsömör,a kormány is kiegyelte a fogaim..második taknyolás az komolyabb volt,eszméletlen volt a buli…a kórházban tértem magamhoz…Nem tudtam hol vagyok,nem tudtam ki vagyok,és nem tudtam,h mennyit ittam előtte…ja,ez ügyben a rendőrség is nyomozott,mert nem tudtam igazolni a kerékpár származását.Az nem volt benne a jegyzőkönyvben,hogy fejjel beleálltam az aszfaltba,mentő vitt el eszméletlenül…csak az,hogy kihívták a rendőröket,és én nem tudtam igazolni…s jött egy nyomozó házhoz..bezzeg,amikor elcsórták a bringát,akkor ki se jöttek…ki érti,h miért születnek a rendőrviccek..)

A 4. fogamnak egy buli során inthettem búcsút. Meglátogattunk egy falusi diszkót,ahol a csajok szeretettel,a pasik meg vasvillával vártak...így amikor emelkedett volt a hangulat már,a társaságom a távozás gondtalan lebonyolításához zárótüzet rendelt el,némi sörösrekesz igénybevételével.
Én meg kóborló lélekként a baráti tűz lővonalába kerültem…azóta csak olyan bulikba járok,ahol kimért sört adnak,műanyag pohárban.Ezekről a falusi bulikról le is szoktunk,mert mindig vhogy letört egy-két tükör,karcos lett a fényezés…ami azt generálta,hogy annak a kocsijával mentünk,akinek a legszakadtabbja volt…viszont így már nem is voltunk menők,ki gerjed rá a trabis,skodás pasikra,olyat a falvakban is tanálni..

Relax után folytattam az autószerelés imitációját.Külső csavarok be-ki.Belsők meg egyből bementek..
Gondolj majd anyádra…nem tolsz te itt ki vélem…fogtam,s felülről tekertem át rajta őket,mert az elején biztos elnyomtam a menetet,onnantól meg már csak szellemileépülős játék volt ez az egész.Be is jött,szépen sikerült belőni mind a 4 csavart.Kormányösszekötő,stabpálca kicserélve,rugóstag vissza.Kerék fel,és kész,csók a családnak.
Közben az eső már füstölve szakadt,ezért futva hordtam be a szerszámokat.Bodri meg lelkesen aszisztált,mert neki marhára tetszett ez a ki-be szaladgálós játék…majd az egyik kanyarnál szépen a lábam elé szaladt,és összeakasztotta a lábaim…így miután hármasugrásban megszereztem az olimpiai kvótát,egy büdös nagy hasraeséssel zártam a mutatványomat..
…imígyen komponálodott meg az a bájos helyzetkép,hogy esett a kellemes nyári eső,s mi ketten bodrival pajkosan hemperegtünk a fűben…ő az oldalát fájlalva nyűszített,én meg négykézláb állva a sarat próbáltam eltávolítani az optikámból,hogy meglátásaimmal igénybevéve összeszedhessem a szétrepült szerszámokat.
Autót beüzemeltem,de mivel enyhén lejt a terep és füves(már ahol a gaz hagyta kibontakozni)
a kapuhoz már nem bírtam felhajtani,mert keresztbe-hosszába szétkapartam mindent.Ez van,így jár az,akinek se esze,se kövezett bejárója.
Később persze kipróbáltam,pöpec lett.Ápdét vol 3.

Egy kis matematika…avagy fulladt volna Arkhimédész a kádjába..

A bravot hitelre vettem.Svájcifrankosra…ne röhögj,tudom,hogy neked is van devizahiteled…mert jó tartozni egy társasághoz,egy körhöz…

Szóval…hitelre vettem.Személyi kölcsönre.
Ne kérdezd miért…ez az élet olyan nagy rejtélyei közé tartozik,mint az,hogy ki volt a nagy Levin.
Talán annyi,hogy nem akartam olyan játékot,hogy kinézek a világ végén egy szekeret,beadom ott a hiteligényeimet,persze majd kell ezt-azt pótolni,oszt utazzak még 2-3-szor legalább oda,ahol megveszem.
Így bementem a bankba,hogy aggyatok pízt’…csak így lightosan,pisztoly nélkül,mert így hamarabb szabadulok..tőlük…legalábbis aszittem’…
Személyi hitel.Svájci frankos.Fix törlesztős…1milla,hét évre,havi tizennyócával..remélem értelmezted…A szekér 850egység volt,miután hősies küzdelemmel nem alkudtam semmit az árából,gondoltam legyen pluszba erre-arra még némi zseton,a sajátomon kívül.

Bankos persze altatott,hol volt itt még válság…Ha kicsit kalandozik az árfolyam,akkor kicsit emelkedik a deviza,de mehet pluszba is…(és tényleg így volt,volt amikor kicsit kevesebbre jött ki.)Ha esetleg sokat esik a frank(ne röhögj..)akkor lehet,hogy hamarabb vége lesz a hitelnek.(mondom,hogy ne röhögj..!)Ha meg felmegy a frank,akkor a végén egy összegben be kell fizetni…de ilyesmi nem szokott történni…

Jött a móka,a pánik,meg az egyebek…a frank grafikonja meg kiütötte a monitor tetejét,és a falon folytatódott.…
Mindegy,így jártam…majd választások előtt ment lefele,már majdnem 170ftig…ekkor választások előtti hangulatfokozás….és mire léptem volna,hogy átváltsam,már újra egekben volt a frank…jobb és baloldal megcsókolhatja…egymást…meg a közepet…
Teltek múltak a hónapok…évek…vhogy mindig reméltem,reménykedtem(de mit?kiben?..)
Aztán idén végre léptem…elkésve igaz…anyagilag megfogyva bár,de törve nem felkerestem a bank of focikapitányt.
1millát vettem fel,(amiből kézhez kaptam 980-at)majdnem 5 évig fizettem,havi 18ezrével.
Tőketartozásom maradt 1.210.000ft.Nyugalmam az információ után semmi…Najó,tudtam,hogy mennyi az annyi,de reméltem,hogy ez csak egy rossz rémálom,s mindjárt jön Freddy…én meg körbehugyozom magam,oszt felébredek.

Hitelkiváltás forintosra.Ehhez új hitelt kell felvenni.
De a régi átváltásának díja van….Az új igénylésének díja van…nesze b+,még drágább az életed…ahhoz,hogy felvehessek új hitelt,kötelezően hitelkeret megállapítást csinálnak.Igaz bőven megkapom,mert a fizum is odamegy,de ez nem opcionális…nyugtatott az ügyintéző,hogy régi ügyfelük vagyok,vegyem úgy,hogy ez egy figyelem a bank részéről irányomba…hmm…anyádra figyelj,amikor majd mész a szocotthonba…így szépen lehúztak a megszüntetésért,hitelmegállapításért +70ezret rólam..amit hozzácsatolva az eredeti összeghez szépen felvettem további hat évre.
Szidják a neppereket,hogy bejátszák a beszállót,és ugyanúgy adnak 0% beugróval autóhitelt…és az milyen,hogy a hitel mondvacsinált költségeit hitelre adja az otp?Ja,amit szabad Jupiternek…

A hitelösszegről:a kocsim ekkor kb ért 400.000-et…megérte?Megéri?
Egyrészt amit buktam,az a saját pöcsölésemnek köszönhetem.
Másrészt a világgazdasági helyzetnek.
Legnagyobb,harmadrészt a politikai sárdobálásnak,hiszen büszke nép a magyar…csak együtt nem tud élni senkivel,még a magafajtával sem…

Nézzük máshonnan.Ezzel a kocsival már sok élményt szereztem,szerelgettem,jó vezetni,mitoménmi.Van jobb,erősebb,gyorsabb,de kit érdekel,ezen tanultam meg az autószerelés alapjait…:D
Nem a cél fontos,hanem az út…

Másik nézetből.Olyan kőgazdag vagy,hogy a Holt-tengerben is lesüllyednél úszás közben…elmész a világ másik végére,ahol folyton süt a nap,a tenger hullámait bámulhatod a vakító napsütésben,miközben a napsütötte tengerparton tepedsz a pálmafák alatt…minden pillanatodat lesik a szolgák hada..meg ilyesmi.
Ha elcseszel egy-két(több)millát,akkor ezt fogod az ismiknek mesélni majd,ha hazaérsz.
Nem azt,hogy szétülted a segged a reptéren,a repülőn megvesztél az unalomtól..hogy kilépve a repülőből úgy pofán vág a meleg,hogy két perc múlva már büdösre izzadtad magad,a 24órás izzadásgátlód segélykérően lobogtat fehér zászlót..…
A napon nem lehet megmaradni,a tengervíz szétmarja a bőröd,a nyálkahártyáid…a homok ugyanúgy ragad rád,mintha csak a szomszédos homokbányába mentél volna napozni,hogy brunyálni a vízbe kell,mert a bungalódon kívül nem nő budi a qrva pálmafák között…hogy minden szép,minden jó,csak 3-4km-el arrébb már nyomorgó bennszülöttek bódévárosai vannak,mert a pofátlan nyomorgók ide mertek költözni,ahova még neked is 1 nap az út…etc,etc..
Én meg ha élményre vágyom,beülök a kocsimba,kimegyek dögleni a vízpartra,vagy itt a dimbes-dombos tájon megkergetem…és jól érzem magam az út közben,s jól érzem magam itthon.Ugyanannyiba került,de nekem többet adott így..(majd,ha lejár a hitel…:D)
Ez van,nem kell mindig kaviár..:) Különben is,annak a ritkaságával csak a xar íze vetexik.
Ha esetleg nem ment volna át a dolog,mert nem voltam elég megasztáros:
A helyzetem ellenére örülök ennek a kocsinak.
A körülmények ezek,amik vannak,a bennük rejlő lehetőséget kell kihasználni..meg egy jó társasághoz lehet tartozni,akik akár szakmai segítséget tudnak nyújtani az fb.hu-n.
(hagyjatok már azzal a xar fészbúkkal…természetesen a Fiatbravo.hu-ra gondoltam…!)


Ápdét vol 4.
Rendezői változat.

Egy-két dolog kimaradt,mert elfelejtettem,bagatel(ez a becsődölt állami telefontársaság),ilyesmivel nem dicsexik az ember,meg ilyesmi.
Pl:ködlámpás a szekér,de a ködlámpája nem világított elöl.Semmi baj,szabásminta kinyomtat,a lámpáknál nincs delej,vixakövettem a madzagot a kesztyűtartóig.(mögötte a reléscucc)
A középkonzolon világít a visszajelző,ha benyomom.Szereztem relét a Silverből,de cserére ugyanúgy semmi.Kattan,de nem az igazi.A mérőműszerem éppen nem volt otthon,ezért gondoltam megpatkolom a reléaljzatot,h kipróbáljam úgy.Közben rámsötétedett a parkolóban,de folytattam,mert mostmá’ befejezem azért is.Hajlítottam drótot,s fogóval betoltam az aljzatba…
S lőn világosság!..a kesztyűtartóban…utána meg jött a füst is…a sötétben kissé benéztem a lábakat…szépen leolvadt a vezetékdarabról a szigetelés..probléma nem oldódott meg,innentől azonban már a gombnál sem világított a ledje.
Szuper,ami nincs,azzal nincs gond,ez is kipipálva.Azóta se kezdtem hozzá újra,bár a kertben már nyugodtabban tudnám.

Elég xar volt egy-két helyen a fényezés,a tető is eléggé megmattult,gondoltam felpolírozom,hiszen ebben is profi vagyok,olyasmi ez,mint a mosogatás,vizesen leszedem a nem kívánatos cuccost.
Polírszert bevételezése,(nem viasz,hanem rendes polír)nekiálltam.Gépem nincs,ezért az akksis fúróval csináltam,mert annak kellően alacsonyra tudom állítani a fordulatszámát.
Cserébe 10perc alatt lemerült…mindegy,elég sokat haladtam.A tetőt féloldalról polírozgattam,kicsit rámentem az oldalrész ajtó feletti részére is,hogy ott is fain legyen.
Közben locsoltam rendesen a slagból,nehogy hiba legyen a dologban.
Fúró megadta magát,ezért töltőre fel…én kóvályogtam a kertben,s megszáradt a műalkotásom…wazz…tiszta foltos lett,több helyen kikopott az alapozóig,vagy mi az a fehéres sejtelem…oké,a tetőn xar volt a festés,de az ajtó felett még normális volt,azt is sikerült foltozni…főleg,hogy látszódik a nyom,ahogy mozgattam a gépet…ennek annyi…
Mind1,ez használati eszköz…így akartam,no,előtört a dizájner énem,miért ne lehetne ebben is rat stílus…vagyis ratto,ha má olasz a verda.

Gondolkoztam,h rakok bele majd ültetőrugót,csak amíg nem van kész a bejárom,addig nem költök ilyesmire..bár eccő leültettem,iszonyat pengén nézett ki.Ment a házfelújítás,(mint már évek óta) s kellett mész.Hülyeségből beütöttem a vaterába…és volt a szomszéd szitiben vki,aki a kimaradt 13zsákját felrakta(40kg/db).
1ft-os aukció volt,és igen kemény küzdelemben sikerült 31ft-ért megszereznem…egy feltétel volt,h mindet el kellett hozni.13km,bedobjuk hátra,oszt go home.Ketten voltunk,hát a szegény bravo feküdte az utat rendesen…ráadásul ott a háznál még 100méter földút volt...úgy mentem a szekérrel,mint egy birodalmi lépegetővel…kerestem az egyenes darabokat a keréknyomok között…majd betonútra ki,de gyorsuláskor semmilyen G hatás nem érte a testünket… a fékúttal is óvatosan kellett bánni,mert ha kifolyik a mész,akkor bexartam volna az élvezettől.Bár a mész úgyis fertőtlenít…

Érdekes,a Word eddig bírta…azt a hibaüzit dobta be,hogy annyi a helyesírási hiba,hogy újabbakat már nem tud megjeleníteni…(mi lehet telepítve Győzike gépére..?)…de ne is erőltesse,nekem se megy,a magyartanárom is csak egy nevelői intő erejéig foglalkozott velem anno…igaz,azt órai étkezésért kaptam…hiába nyeltem le gyorsan a falatot,a kakaóscsiga öxekente a pofám,s nem bírtam letagadni…miért nem kiflit vettem…de akkor még nem tudtam ennyire előre gondolkodni..

Akartam némi sziklakertet,ezért kifundáltam,hogy megyek hegyet lopni.Itt a Gerecse,Vértes,csak van vmi kavics ezekben.Felmentem egy úton,ami a kőbányához vezet,de semmi normális méretű követ nem láttam.Volt baxottnagy,meg törmelék…aztán megláttam egyet,ami megfelelt vágyaimnak,igaz,az út szélét jelezte.Odahajtottam,s nagy nehezen beraktam a csomagtartóba.Vmennyire azért kissé elszámoltam magam,mert úgy kellett visszanyomkodni a kidűlledő szemeimet,alig tudtam átemelni a peremén,sikerült is összekarcolnom a belső műanyagot.Raktam még mellé jó pár kicsi követ is,h kitöltsem a helyet.Házhoz 20km,többször kellett fékeznem,s hallottam,h azért a kövek jól kitombolják magukat ott hátul…csomitartó felnyit…és a kő szépen összeqrt mindent,a hátsó ülés támlájára csavarozott erősítőtől kezdve az összes műanyagig…ez drága kert lesz,a hétnyócát..

Egyszer,vmi varázslatos módon horpadás keletkezett a bal első sárvédőmön.Nemtom,hogy,s mikor,mert éjszakáztam,1 hétig nappal nem is mentem a kocsi közelébe.A sárvédő felső részén,az ívben egy 6-7 centis benyomódás,mintha rádőlt volna vmi.Oldalról nem lehet ilyen csinálni,elég varázslatos a dolog.Mindegy,mivel sok felújítós műsort nézek,meg az autókereskedőket is,így rendelkezek némi karosszériás tudással.
Szépen el is tüntettem azt a nagy horpadást…lett a helyén vagy tíz kicsi…belülről eléggé nem lehet hozzáférni,a gumikalapácsom nem fért be rendesen,meg olyan szögben,ezért egy söprűnyél levágott gömbölyű végét ütögetve nyomtam ki.Elég precíz lett,alig látszódik a javítás…ha nem arra néz az ember…Edd China meg bekaphatja…mindegy,én nem a haszonért csináltam,hanem a tudásom kamatoztattam..
Amúgy is,az a sárvédő rügyezik,így nem aggódtam túl a dolgot…csak az asszony,hogy mi lett a söprűnyéllel.Lekopott,wazzeg.

Ja,bocsásson meg atyám,vétkeztem..hazudtam.Rohad a kocsi.Igaza volt mindenkinek,xar olasz kocsik,rohadnak.Találtam én is a bal első torony merevítése mögött egy 4-5centis rohadást,amit csavarhúzóval át is bírtam lyukasztani..ok,hogy 5év alatt egyszer sem mostam ki ott,rajta volt az összes só,retek,amit az eső nem mosott ki,de nehogymá’ én tehessek róla,hogy igénytelen vok..

Ápdét vol öt
12 nyár-ősz..Gyülekeznek a sötét fellegek…

A kocsi rendben tette a dolgát,20év után végre elmondhattam,hogy nyaralni megyek,igaz,csak a balatonra,amit rühellek.
3nap volt,egy az utazás,2 meg esőnézés.Teljesen fain,ezért kár volt várnom 20évet,inkább maradtam volna otthon..Mindegy,jó volt vezetgetni,bár családdal nem lehet úgy élvezkedni.
Máskor is diszkréten megküldtem a tarjáni szerpentineken,s a gyerek miatt meg kellett állni,hogy ne a kocsiba hányjon.

Jött az ősz,vettem 4 téligumit a gumisnál,igaz használtak,de van rajta még 5-6milli,s nem régiek.
A gumisnál csak kicseréltettem az acélfelnin,majd én felrakom otthon,erre 10percre ne számlázzon 1200ft-ot,még nekem sincs ilyen órabérem.
Az emelőmet,amit a kocsihoz adtak,azt nagyjából kinyírtam régebben.
Ja: volt egy vén diófánk,de elég xarul nézett ki,odú hátán odú,és alig termet valamit.Viszont baxott vastag volt,átölelni nem tudtam.
Fogtam,s 2méternél lekaptam láncfűrkésszel a lombját(favágós sorozatokból merítem az ihletet..),visszafűztem a szomszéd kerítését,mert vagy 3 oszlopról letépte a rádőlő fa(ilyet nem mutattak a tv-ben), a gyökérzetét meg szépen körbeástam.Mivel nem nagyon van ismim,családom erre,így robinzonkodva élem a mindennapjaimat,mindent szinte egyedül csinálok…ezért a 1,5méteres gödörben szépen körbevágtam a gyökereket,s az eldőlő fa gyökerét a kocsiemelővel vettem ki a földből.Szépen megemeltem,téglát alá,tovább,megint tégla,s így tovább.A végén pallót alá,s kigördítve szépen felszecskáztam...viszont az emelőt rendesen kinyírtam,nem az ilyen sáros,földes dolgokhoz tervezték.Az elején jó,de rohadt nehéz tekerni,utána meg már teljesen szétment a menet.
Mind1,megszolgált rendesen,szép halált halt,biztos a csatában elesett emelők valhallájába jutott.

Közben ismét a kerttel foglalkoztam,nem sok időm maradt a szekérre,meg nekiálltam a kapubejáró betonozásának.
Kiástam,bevasaltam,kibetonoztam egy 2x2méteres darabot.
Mivel rájöttem,h qrvára fárasztó lejtős részen betonozni,a többi 5 négyzetet meghagyom jövőre,erről a kis darab betonról indulva is tudok lendületet venni,h ne kaparjak el a feljárón.
Elég xar volt régen fagyos időben,de rájöttem idővel a trükkjére.Először próbáltam tetőcserepeket a kerék alá rakni,de ahogy vollgázon elindultam,a cserepek szépen kirepülve a kapun csattanva repültek széjjel…még jó,h nem járt arra senki…igaz hajnalok-hajnalán vszinűleg örültek a szomszédok a kapun lejátszott harangjátékomnak…
Mindenesetre a kifejlesztett technikám:reggel úgyis dobok a kazánra,ezért gyorsan kihamuzom,s a meleg hamut a kerék vonalába szórom,oszt jóreggelt.Olvaszt is,meg ragad is,mint a szikkadó takony.

Jött a fagyos idő,én meg gondoltam akkor mostmá’ feldobom az előkészített téli gummát.
Kiváncsiságból ránéztem a gumis honlapjára,eddig nagy üresség,de amint bemondták a xar,havas időt,1,5hétre minden állás lefoglalva…idióták..a megfontoltság.Mondom én,okos.
Na mind1,vettem egy emelőt.
Alligátor,krokodil vagy mi hüllőt akartam,de az most nem volt akcióban,ezért palackemelőt vettem,a kisebbiket,amilyeneket minden áruházban kapni.
Az volt rajta,h szlovén,de tök ugyanazt,csak más néven,kínai gyártással árulják a másik boltban.
A hátsó kerekekkel kezdtem…tök karaj,ez a kisebbik emelő,és nem fér alá.
Csók a családnak,asszem lesz néhány közös élményünk...
Elővettem a leromlott egészségi állapotnak örvendő gyárit,azzal emeltem pár centit,h be tudjam rakni a palackot,így cseréltem ki mind a kettőt.
Elől is ugyanez,kivettem a gyárit,a palack fel,s amikor a csavarokat kivéve vettem volna le a kereket,az a hitvány emelő elfosta magát..
Hirtelen leengedte a kocsit…én meg ráadásul fent fogtam mindkét kézzel…szerencsére a féktárcsa ráesett a felni belső peremére,így csak ráqrt a kezeimre a sárvédő,de nem szorult be,ki tudtam gond nélkül húzni.Az összes qrva anyját a világuralmi rejtettkapitalista xaréletűknek,akik legyártották..egy ilyen fos nyír majd ki,szép lett volna,ha eltöri mindkét csuklóm…
Néztem mi a nyűgje,nem lehetett már rendesen felpumpálni,és akkor is kézzel vissza lehet nagyjából tolni…és nem a leeresztőszelepnél engedett.
Nagykínlódva a xar gyári emelővel kicseréltem a kerekeket elől(picit emel,deszka alá,vissza,megint picit emel,deszka…el voltam egy jó darabig…)
Az emelőt visszavittem a patkányosba,ahol az eladó kedvesen megkérdezte,hogy kicserélje ilyenre?
Hát persze,csak sikerül végre a másikkal eltöröm a kezem…
4kerék kicserélve,ezért egyenlőre hagytam az emelőprojektet,vettem helyette egy mély levegőt.

Vettem egy szivargyújtós ledes neonszerű szerelőlámpát,jó lesz a szerelésekhez,mert a zseblámpám túl szűk sugárban világít,azzal xar úgy.Hazamegyek,örömködök,erre kiderült,hogy kéket vettem.Próbáltam azzal megvilágítani,de pár perc után már megfájdult a fejem az erős kék fénytől.Ezt sikeresen kiválasztottam a fehérek közül…mondjuk mit csodálkozok,a kutyának is addig nézegettem a tápokat,hogy sikeresen macskaalmot hoztam neki haza..

Updét vol.6.
12 Ősz

Őszbe fordult a táj,őszbe fordultam én is.Az egyik hűs napon a szekér elvitt melóba,de műszak végén meg delej off,semmi az akksiban.
Az egyik munkatársam bikázott be,úgy jöttem haza.
Akksi töltőre,majd némi elmélkedés,hogy mi a rák,behalt volna?
Akksi másnap vissza,pöcre indult…multiméter…van töltés is.Kicsit megcibáltam üresben a bajszát..mérés,nincs töltés,illletve kevesebb,alig 13V.
Ketyegett még a bejárón,de semmi.Fain,generátor.Diódahíd?Érintkezés?Átnéztem mindent,érintkezési problemot nem találtam,másnap meló-majd haza…mérek otthon…van töltés.Nyádat’…
Így mászkáltam 1hónapot,amikor mentünk családosan a szitibe,3 boltos nagybevásárlásra.
A város határában néztem a mutatókat,h milyen viccös,ahogy ugrálnak össze-vissza,a hőfok meg fixre beállt.
Hmm,ez milyen szenzor lehet?Sokat nem merengtem rajta…de rájöttem az első bolt után…mert vásárlás után nem indult be,megint behalt az akksi..
Bikamadzag mindig van nálam,ezért a teli patkányosparkolóban nekiálltam koldulni,hogy vki bikázzon már be.
Ott voltunk kisgyerekkel,3embert kérdeztem meg,2 nem ért rá a nagy nézelődésben,a 3. meg rávágta,hogy miattam nem teszi tönkre az akksiját…köfi..
Bezzeg én hülye még akár szerelek is,ha segítséget kér vki.Jó,mondjuk érteni nem értek hozzá,tehát nem biztos,hogy pozitívum…
Szóval helyi ismi felhív,jöjjön értem,mert itt vagyok ebben a kiba..országban,és itt csak más törzsből valók vannak,akik idegenként tekintenek reám.

Átmentem a másik bolthoz,bevásárlás,majd újra bikázás az ismivel.Igyekeztem a fogyasztókat lekapcsolni,de vszinűleg teljesen off a töltés.Ismitől elköszöntünk,ezt a 18km-et csak kibirja a szekér…de nem,kiértünk a szitiből,és le is állt rögtön,pedig csak megkockáztattam egy pillanatra,hogy felkapcsolom a lámpiont.Visszakapcsiztam,de a szekér már leállt.
Isminek telcsi,mi lenne,ha eljönnének hozzánk,úgyis rég voltak….jöttek,beröffi,go home.
Végig bírta már az utat,csak egy utcával előttünk állt le…mondjuk pont lassan kanyarodtam egy sávos úton felfelé,és amint előre meredtem,majdnem kifejeltem az oszlopot a nagy rántással leálló motor miatt.Bikuci,s már haza is értünk..gondolom nem köszönték meg a dolgok,de öreg rája,xarik rája…

Akksi töltőre,generátor nézés a neten,tanáltam is olcsón a vaterán…de a kérdésemre,hogy működik-e,az eladó inkább levette az oldalról..???..wazz,minek árulta,szinesfémnek?
Silver hívása,megnézik.1óra múlva csörögtek,van,kell?
Jóhogy..
…Ha majd lesz töltött akksim.Később elmentem érte,11egység volt.Lehet van ennél olcsóbban,de erre vállaltak garit,meg sokkal tartozom már nekik,soxor húztak már ki a pöcéből.
Néztem hogyan lehet generátort cserélni…receptben már a hozzávalóknál az van,hogy a motort oldani kell,és meg kell buktatni…hm…erre rá kell készülni,addig járok hybrid üzemmódban,néha töltőre rakom az akksit..

Ápdét vol 7.
12 okt 30
nemzeti gyásznap

Reggel meló,-2fok.Én lazán öltözve,vékony melegítő,széldzseki.
Reggel 5,go meló.Dimbek-dombok között sima út,80km/h…és hirtelen világít a motor,akksi..na basz,megint behalt az akksi..visszadobtam sebességbe,de semmi,nem indította be…
Lassú gurulás,majd beálltam egy földút szélére.Próbáltam indítgatni,de semmi.
Telefon fényénél elmélkedés,ebből gyalogtúra lesz..Kint a pampák közepén tombolt a szél,röpködnek a mínuszok..5km van még hátra,a nagy büdös semmiben.Az első pár száz méter volt kellemetlen,amíg xarrá nem fagytam,utána már mind1 volt.Sétáltam,kocogtam…a kocsik szálguldottak el mellettem,én meg tök fekete ruhában…mondjuk a xar kötelezősmellényt kivehettem volna a kocsiból…így amikor kocsi jött,szépen az árokba be,s a dzsindzsásba vergődtem tovább…melóban nem kellett kv-t innom,felébredtem mire beértem…
Műszak végén munkatársam elhúzott a kövi faluba,ott a lámpák fényénél csekkoltam,hogy mi a rák lehet…semmit nem tanáltam.Mondjuk végig bennem volt a para,mi van,ha elcsattant a vezszíj?
Szíjburkolat le végső gondololatként…és elémtárult egy matematikai lehetetlen,egy végtelennek két vége is volt…és ezt úgy hívták előző életében,hogy vezérműszíj…hát ez szép,ahogy Portisch mondaná:vezéráldozat.
Később hazavontattuk,és beparkoltam a kertbe a szomszéd fala mellé,amit ki is neveztem így siratófalnak..könnybe lábad a szemem,amikor csak a tekintetem vetem reája.

Ápdét vol.8.
12nov-dec eleje.

Autókám további életén gondolkodtam,hogyan tovább?
Adjam el?Motorfelújítás?Motorcsere?

Végül úgy döntöttem,hogy egy ismert szakival próbálok egyeztetni,Löncivel,aki nagy olaszmágusként tekintélynek örvend a klub tagjai között is.Autó,és annak a motorjának átépítése,miegymás..szóval van tudás a polcokon.
Fix időpont nincs persze,hiszen ezek a projektek nem dátummal,hanem a munka végeztével záródnak,nemegyszer járatlan ösvényen taposva.Így kb egy hónap múlva tud vele foglalkozni.
Addig mocizgatok a mopedkémmel.Ez van,a célért meg kell küzdeni.
Kicsit ugyan télbe fordult az idő(én meg később az árokba),mínuszok előbújtak rendesen,ami nem nagyon érdekelt,csak annyi zavaró volt,hogy nyitott robogóssisakban azé’ nem izzad meg az ember -8fok körül.
Bár itt is az eleje xar,amíg át nem fagy az ember,utána már mind1,csak a km-köveket kell számolni.Viszont fontos,hogy öltözködjünk rétegesen…főleg a kesztyű,amiről nem sok szó esik.Alulra egy vastag,szélálló,rá egy vékony pamut…ezzel menet közben lehet törölgetni az orrváladékot,amit a folyamatos könnyezés termel…
Így járogattam,megvolt a napi 2x-i hideglelésem..közben telt az idő,érdeklődtem,de csúsznak Löncinél a projektek,amivel számolhattam is előre.

December elejének egyik napján melóból haza,és a szomszéd utcában volt egy kis afférom egy nővel.Semmi love,meg ilyesmi,bár megdobogtatta a szívem…Egymással szemben mentünk az egy sávos falusi úton,s mindketten felfelé akartunk kanyarodni.Ennek előzménye,hogy Ő refivel jött velem szemben gyökkettővel végig,mert az utat figyelte,a megsüllyedt csatornabekötéseket…refivel aztán jobban lát a kocsi elé…
Mind1…vakított végig,amíg jött velem szemben,majd megállt a kereszteződés szélén,hogy menjek előre.Mindezt persze refivel,egy suvban dögölve,tehát színes karikákon kívül semmit nem láttam…így az utat sem,amiről tudtam,hogy van a végén két baxott kátyú…persze az egyik szélébe belementem,majd kizökkenve a kerék a kavicsos szélre ugorva végképp elvesztette a tapadását,és feltöröltem keresztben az utat.
Ott fetrengtem a boldogságtól,mint debil,amikor csontot kap,a csaj meg ki se szállt..majd felállítottam a mopedkémet,tartottam egy létszámellenőrzést…amiből kiderült,hogy csak a térdem fáj,a snowbordos nacim kiszakadt,meg letört a lábtartó a motorról..
Amíg nézegettem magam,a csaj fogta magát,és elhúzott mellettem a házukig.
Ejj libuska,hát még nem is hallottad a hanglejtésemet,miket ki tudok mondani…
Go utána,s szépen megköszöntem a refis megvilágítást,meg azt,hogy csak úgy ott hagyott a picsba.
Hallgattam a makogását,hogy sajnálom,sajnálom,de nem hallgattam végig,mert már láttam a majmok bolygóját,mérgesen hazapöfögtem.
Otthon nézegettem magam,bár éppen csak mentem a mocival,de mégis úgy legyött a kátyú szélén a bűrkém,hogy hiába a vastag nadrág,alatta egy másik pamut,és még így is 5centis darabon folytonossági hiány alakult ki a térdem felületén.
’szameg,első motoros taknyám volt.
Mondjuk hozzátett a kátyú is,mert a falunak semmire nincs pénze…a fő úton már annyiféle emlékművet emelnek,h lassan nem férni,de az utakra,meg másra nincs pénz.
Utolsó húzásuk egy kétméteres márványtömb volt,egy nagy Magyarország térképpel…ez kellett,a kutya feléje nem néz.Még egy focicsarnok esetleg annak az 30 focirajongónak?
Így a 200méteres főutunkon van vagy 6-7 emlékhely,szobor,kopjafa,menhír,mitoménmi…mert a falunak fontos,hogy emlékezzen a gyökereire…fogunk..ne aggódjatok,lesznek még választások..
Mondjuk múltkor egy másik két méteres márványemléket részeg suhancok felborítottak,amivel majdnem megdöntötték az egy főre eső emlékművek számát.
Pénz nincs,az utak egyre xarabbak,a szomszéd utcában is maguknak csinálták meg a lakók.
Evvan’,Magyarország én így…szeretlek?

Így,mivel még nem volt Lönci,úgy döntöttem,hogy veszek egy másik szekeret is,mert a téli motorozást megsínyli a fejlődő szervezetem,bármennyire is jáccom a nagyfiút.
Amúgy is terveztük,az asszonynak,ha leteszi a jogsit jövőre.
Luxusnak tűnik,de ez ilyen.
Nekem a melóhoz kell a kocsi.
A falu az egy életforma,csak ahogy az öregek már kifogynak,egyre személytelenebbek az emberek,bezárkózottan élnek,semmi közösségi élet,így segítséget se sokat várjon az ember a fiatalabbjától.
Pl…beteg vki.Ügyeletes kórház nem a 15km-re lévő város,ahová 20busz megy naponta..hanem a 8km-re lévő,ahova,mivel nem egy úton fexik a faluval,napi egy busz megy…kérdeztem a dokit,milyen hülyeség ez,aszonta ez politikai döntés volt…mert okosok légvonalban mérnek,a légfejükkel.
Igaz,az utánunk lévő falu,meg azután,meg az azutáni kisváros már oda tartozik,ahova nekünk is könnyű lenne a bejárás,de mi nem…és amikor más híján bebuszoztunk,csak jóindulatból fogadta az ügyelet a gyereket,de engem(mert én is beteg voltam marhára)szépen elhajtottak,hogy menjek a másik városba…
Szóval kocsi nélkül meghal az ember.Szó szerint.Ez nem luxus.Kényszer…és az öregek meg még jobban megszenvedik.
Keresgettem,de nem tudtam milyen legyen.
4-5bejárati ajtó,kis köbcenti,olcsón fenntartható vmi.
Ax,corsa,uno,twingo…végül egy fénysugár:miért nem punto?
Eccerű,kicsi motor.És kellően régi,hogy ne legyen már ára nagyon,első autónak kiváló.
200egységig nézegettem,de semmi hasznos,némelyik kép alapján is már a siralomházból tekint vissza.
250…itt már tanáltam egy igéretest,viszonylag egyben,5 ajtó1.2-es moci.Műszaki nincs,de megcsináltatja,így 260creditért odaadja.
Úgy hirdette,hogy megkímélt,nemdohányzó,neki már nincs rá szüksége…
Megegyeztünk,1óra buszozásra van,Ő levizsgáztatja reggel,s ha tetszik az autó,elviszem.
Idősebb férfihang,korrekt,semmi mellébeszélés,nem volt törve,semmi baja.
Másnap a szomszéd faluba buszoztam izgatottan,mert azon keresztül megy a fehérvári járat.
Nem is reggeliztem,mert olyan izgatott voltam,csak azt nem tudom,hogy min..
Ritkán veszek autót,bár mostmá’ kellő tapasztalattal rendelkezek minden téren,hogy lecsekkoljam,de azé bennem van a gyermeki izgalom,a szerzés öröme,vágya…vagy a bukás lehetősége..
Buszig még bőven idő,beugrottam vmi péksütiért a boltba,hogy majd a buszon vályúzok,de legyen vmi bennem…hát lett is…ideg,mert amikor fizettem,akkor húzott el a busz…
Cseszd meg.
15km-ről indul,és már itt 10perccel hamarabb elment…mi ez,az előző megkésve??Mire végig megy,hamarabb ott lesz,mint az előző..
Kövi busz másfél óra múlva.Kint mínuszközeli az élmény,s a buszmegállónak nevezett félakváriumban meg lehet fagyni,5perc múlva szétfagyott már a lábam,nem ehhez öltöztem,nem vagyok én Amundsen.
Szóltam az eladónak,hogy szorri,késni fogok.Megértette,kijön majd elém kocsival,mert arrébb van onnan a punyesz.Mondta,hogy minden rendben ment,a hátsó féket előtte kicserélték,hogy rendben legyen..Full korrekt.
A buszvárásig beültem a szemben lévő italkimérő egységbe.
Kicsit nosztalgikus volt,mert már vagy 20éve nem jártam kocsmában,19évesen kigyógyultam a fiatalkori alkoholizmusból…azután már csak pálinkafőzőtől származó cuccal alapoztunk buli előtt.Alatt.Után.
Mind1,bent asse’ tudtam mit igyak.Lélekmelegítőt?Egy kis tőkétnemlátott kunsági bort?
Végül egészen egy csésze kávé felett húztam ki az időt,de majd meg pusztultam,ritka kinzás volt.
Egyedül voltam végig,és a pultoscsaj unalmában vmi hozérodolfós sorozatot nézett,s közben körmét rágcsálta a nagy izgalomban,meg motyogott közben…anyám…még 20-30év,és Te is majd pénzt gyűjtesz Izaura kiszabadítására…
Félóránkénti egy korttyal végül sikerült elfogyasztanom a kv-t,s a kövi buszra fel.
Út eseménytelen,csak az izgalom…más egy kereskedésben unott pofával sétálgatni,mint egy konkrét személlyel szemtől-szemben diskurálni,alkudni.

Végül megérkeztem,az eladó várt…egy 10millás kocsiban.Hmm…egy ilyennek minek volt ezeréves puntoja?Áá,biztos az asszonyé volt.Hozta magával a huszonéves fiát is,aki kinézetre,meg a megnyilvánulásában is olyan volt,hogy cáfolni lehetett vele a nem esik messzire az alma a fájától című kertészeti szakvéleményt.Ez messzire esett,meg még gurult is utána,mert elég ütődött lett…
Mind1,mindenkinek meg van a maga keresztje.Van,akinek három is.
Kocsi egy távoli benzinkútnál.Kiszállunk….hoppáré…ez vmi Patyomkin-autó?
Körben teli apró horpadásokkal,rányitásokkal,tiszta karc..jó mélyek.A első sárvédő ugyanolyan színű,de más árnyalatú…a jel rajta 55,nem 60,tehát biztos nem eredeti..a hátsó ajtón üvegén leszedett országazonosító matrinyának a nyoma..gondolom osztrák donor volt..
Ennyit a törésmentes,rendben lévő autóról.
Érdekes…de beleültem,mert perverzül izgatnak az ilyen különlegességek,hát elég büdös volt belül.
Ahogy húgom később jellemezte:vasútállomásszagú a kocsi.Állottság,por,cigiszag párás egyvelege.
Mert a nemdohányzó kocsiban sárgák voltak az üvegek,de nem gyárilag…ha letörlöm,simán eladhattam volna a rongyot nikotintapasznak…
Mi legyen…semmi…ez a kocsi annyira xar,lelakott,hogy meg kell venni,ezen alfától-omegáig kitanulom az autószerelő szakmát,bepótolva a (kevés)hiányosságomat.
Próbaképpen megyek egy rövid kört a kocsival,de mellém ül biztonságképpen a fia.
Indexelek…gyorsan kattog a relé.Hm,kiégett egy izzó?Másik irányba..arra is gyorsan kattog.
Erről is kiégett volna??Vagy ez ilyen gyárilag,hiszen most volt műszakin..bár az ilyen gyorsan levizsgáztatom műszakik gondolom hogyan mennek…hiszen én is ilyenekre jártam..;)
Elindultunk az autóval,de össze-vissza rángat,alig megy…nézem,benzinmutató elfeküdve..
Szóltam a gyereknek,hogy spuri vissza,mert én nem fogom tolni,talán visszabírunk rángatózni a kútig,mert én autót akarok próbálni,gyógylovaglás nálunk,a faluban is van.
Véletlen olyan kútfejhez álltam,amin csak prémium benzin van,nyomtunk bele 6-7 litert.
Néztek,hogy nem nyomom tovább?
-Ki se próbáltam még,más kocsiját meg nehogymá’ én tankoljam…így apuci szépen bement fizetni.
Próbakör újra,mostmár ment a szekér,de most lehetett észrevenni,hogy surlódó hangja van,ami a kuplung kis benyomásával megszűnik.Ezt előbb,lovaglás közben észre sem vettem.
Mindegy,mentünk szépen egy 1km-es kanyart,oszt vissza a kútra.
Megveszem!
Ezzel annyi gond lesz,hogy végre értelmet találtam az üres pillanataimnak,van új hobbim,folytathatom az autófaragást!
Bemegyünk a kútra szerződést írni,ekkor derül ki,hogy nem is ők a tulajok,hanem szoktak autókat szerezni…lefoglaltakat…a mellékelt ábra szerinti minőségben…
Öreg bent issza a kv-t,a fiának is kért,kérdezi,hogy nekem nem kell?
De,köszönöm.
Válasz:-ott van hátul az automata…ja,köszi.
Fia írja a papírt…kérdi:az ára?
Mire az öreg a kv-ja felett lehajtott fővel elmélkedve mondja,hogy 260-ban egyeztünk meg…elég erőtlenül súgta be,gondolom várta,hogy alkudjak…de nem…ez kell,minden árat megadok ezért…ezzel jóval olcsóbban kijövök,mint egy okj-s tanfolyammal,és rögtön gyakorlati képzésként cumizhatok a szekérrel..
Papírok elintézve,mondja az öreg,hogy tankoljak nyugottan,nem fizette ki…ühüm…fizesse ki nyugottan…mert ez a kocsi most látott utoljára prémium benzint,ezután csak 95-össel,meg emlékezetből fog menni…
Útra fel,megyek hazafele az 50km-es utamon,közben ismerkedek a szekérrel.Szervó nincs,de nem lényeg,elöl elektronyos nyilászárók,fordulatszámmérő.Osztott hátsó ülés.Más nincs.
Fűtés se.Eddig melegem volt…most má nem annyira…megint fázik a patám.Fax kivan.
Végül vagy 15km után vmi langyi beszabadul a helységbe,türhetőbb lett a klíma.
Hazaértem,bemutattam az asszonynak az új családtagot…messziről,hogy Ő is tudjon örülni..

Szemrevételezés otthon.
Órában 202ezer.Kesztyűtartóban megtaláltam a szervízkönyvet,az első két évben vezették.
Elég hihető a km-óra állása,mert az első tulaj cég volt,és 2,5évesen 97500-nál volt szervíz…
Megkímélt,sokat pihenhetett így 17évesen azóta…
Az elején gyári ködlampionos löki…de nem világít,mivel a műszerfalon nincs is kapcsolója.
Hm,ennél még a bravomé is jobb,ott legalább kapcsoló is volt.Mivel láthatólag a kapcsolósor az eredeti,vszinű a löki nem.Néztem a fűtést,le kell légteleníteni.Viszont nincs benne elég fagyálló.
Cuccos leenged,új fagyállóval fel,lelégtelenítés,próba,kilégtelenítettem rendesen…erre nem melegszik gyorsan,pedig hazaúton szépen beállt középre a mutató.Most a közelébe sem ér.
Nézem…nyitva van a termo,xar.
Pont annyi lé volt benne amikor megvettem,hogy jó volt a hőfok…csak fűtést nem adott így.
Néztem az indexet..hátul nem világít..egyik sem..ezért kattogott gyorsabban.Néztem a többi villanyt…hátul csak a ködlámpa világít,semmi más nem jó.Hm.
Elöl a balos lámpán kavicsnyom,ezt láttam is,de egy pici lyuk van rajta,majd ki kell cserélni…
A másik lámpán nem működik az országúti.Fain,még jó,hogy a kékek nem lapultak meg sehol a bokrok alatt.
Nesze neked friss műszaki…ja,miközben irtuk a papírt,mondta a gyerek,hogy jó a verda,rendbe lett téve az első fék.Vagy a hátsó?Középső,ahogy én elgondolom,az állapot alapján..
Meg mutatták a műszaki adatlapot,hogy rendben átnézték a vizsga előtt.Meg sem néztem,csak otthon..ki volt töltve,a kocsi adataival…azonkívül semmi,minden rublika tök üres..faxa.
Mutattam az asszonynak a csomitartót,hogy hiába kisebb a szekér,hátul ugyanúgy 280lityi hely van,befér minden...ennyit tudtam mondani,mert az autó rögtön bizonyítani akart:ott voltam görnyedve,s rámcsukódott az ajtó,úgy fejbekúrt,hogy félig beestem,ha nincs kalaptartó,tán el is nyel a gépezet.Hát ezt sikerült jól a fejembe vésnie...hogy nyalná meg a nagylábujjam.

Szépen rendbetettem pár nap alatt a világítást,a jobb hátsó lámpa keresztben el volt repedve,ebből pár deci vizet is ki kellett öntenem.Még jó,hogy nem gyulladt ki a szekér.
Ja,a hátsó lámpához van kulcs,amit hozzá adnak,persze ebben nem volt benne.
Néztem a neten,hogy hogyan lehet a hátsó lámpát levenni…volt egy leírás egy csókától,hogy speciális kulcs kell hozzá,neki is egy boltos csaj csinálta meg,mert ilyenje volt…na,mondom itt nagy szivacs lesz….nézem a kocsit,sima racsnissal,toldóval ki tudom szedni,ahogy le is szedtem…ekkora balfaxt…szégyenült tagjai férfitársadalmunknak,ilyennek a pornó is csak fantasztikus film.
A hideget felváltotta egy kis eső…és az első üléseknél szépen kis tócsa keletkezett.
Ez ismerős,ablak alatti vízelvezető?
Csekkolom,a bravonál csak a műanyagot kellett levenni..hát ennél az egész ablaktörlőszerkezetet ki kellett vennem…mikor ezt csináltam,persze már fagyok voltak újra,szóval alig-alig fagytam xarrá.Viszont mindkét lefolyóban komposzt vastagon,meg az egész csatornában.Csavarhúzóval feszegettem,fúrtam,faragtam,úgy kellett kikínlódni a cuccost,mert össze volt fagyva veszettül.Gondolom utoljára a gyárban néztek rá..
Örömködés,de korai volt a fanfárok hangját hallatni,mert pár nap múlva gyanús:még mindig árvíz van elől.Sőt,a csomitartóban is.
Nézem elől:középen,fent nedves…a radiátor likas.
Net az nagy barát,ezért sikerült megszereznem a fiat punto javítási kézikönyvet,avagy hogyan utáld meg gyorsan az olasz autókat című szakkiadványt.
A motor szétbontása,miegymás az utsó csavarig le van részletezve,de a radiátort meg sem említik benne.Mijez,extra vót??
Utánaolvastam a puntoclub lapján…kormány,műszerfal ki,alig 3órás mutatvány,ráadásul több méretű radiátor van,aminek a méretével csak a végén szembesül az ember.
Köfiii,egyenlőre akkor ez marad így,törlöm a párát,egy tálcát meg raktam alá.
Csókold meg anyádat.
Ja,hogy ne párásodjon az ablak,vettem olcsó spriccelős párairtót…és,hogy kéznél legyen,ledobva tartottam az utasülés előtt.Pár nap múlva gyanús lett,egyre nedvesebb megint a szőnyeg…hát a páraűző nyakánál ereszt a cucc.Bexarok.Rá van csavarva,de nincs benne tömítés,elfektetve szivárog belőle…Így hamutartó kinyit,és abba akasztottam az elsütőbillentyűjét,az lett kinevezve átmeneti szállóvá.
A csomitartó meg sztem a lámpáktól ázik,lehet körbe kéne szilózni.Vagy szilikonnal bekenni a tömítés gumiját…bár sikerült olyan szilikont vennem,a legolcsóbbat természetesen,hogy letörölve a maradékot egy húzással szárazra lehet törölni mindent.Hm,ebben aztán van anyag,az ajtógumik is nyikorognak veszettül szilikonozás után,mert porszárazak maradnak.
Ja,a motorja meg olyan vastagon olajsáros,hogy azt hiszi az ember,hogy ez bitumenbevonatos blokk,szelepfedél,hengerfej,mitomén…szerintem nincs is olyan tömítés,amin ne nyomott volna ki…xarni rá,ebben a kategóriában alap,itt nincs mire költeni,mert jobb nem lesz,csak drágább.
De jó látni a kis blokkot,kis egyszerűség,nincs telerakva minden xarral a motortér.A blokkot körbe lehetne táncolni,annyi a hely körülötte,imádom ezt a minimalista stílust.
A kocsi amúgy gut,kis családoknak jó,olcsó,könnyen fenntartható…lehet anno ilyet kellett volna vennem?Tök jól el lehet benne lenni,egy jobban felszerelt kettes punto akár hosszútávú megoldás is lehetne.Kicsit kisebb a beltér,de nem észrevehető,mondjuk az ajtókárpit zsebe olyan vékony,hogy a 3rétegű zsepi csak hárombaszedve férne csak bele..
Röviden ennyi a punyeszről..asszem ez már egy másik történet kezdete…

Ápdét vol 9.
13 február

Bravo még mindig a kertitörpét játsza,de fejlődés mutatkozik a felújításban:
Sikerült a vaterán lőni egy Abarth váltógombot.Nem tudni miből van,régi skorpinyós.Az eladó sem tudta.
Belül 3 rögzítőcsavar…de nem tudom szétszedni…mindegy,majd.
Elég jó állapotban volt,amin a gyerek gyorsan változtatott,mert labdának nézte…így tartson az ember gyereket a háznál.

Ápdét vol 10.
13 március 19.
Névnapom van.Juhé.Sikerült meglepnem magam(és a bravot)vmivel.
Egyenlőre a többi titok,majd,ha végigjácódik a dolog.
Nem lesz eccerű.De ez visz minket előre…a sírig..:)

Az utsó frissítés óta:

Valahol Európában…
..avagy a Bravós fiú esete Fiat Marival…

Hallottam egy történetet…gondoltam megosztom..
Történt egyszer,egy messzi királyságban,a márciusi hóhegyeken túl,hogy egy herceg meg lett átkozva,s szíve választottjának…választottja szívének befellegzett,és a gonosz varázsló a kert közepén kővé varázsolta.

A herceg sok gondolat után arra az elhatározásra jutott,h szerez egy új szívet a számára oly kedves szerzeménynek….Ezért hosszasan nézte a ha.hu-t(használtasszony.hu),majd egyszer csak reá ragyogott a szerencse,talált is egy számára megfelelőt:2000-es évjáratú,monarchiából bevándorolt,előtte kétszer volt csak házas…szóval remek választás,és csak 97fitying az ára.
Főhősünk vixaemlékezett,már látta két hónappal korábban ezt,de akkor még 110fityingért,de nem kellett senkinek,majd egy hónapra el is tűnt az oldalról.Most,h ennyi jusst kérnek,meggondolandó volt,mi több,azonnali akciót kívánt…
Egy segédsofőr lovász verbuválása,h vixafele a két fogat együtt tudjon jönni,majd nekiindultak útjuknak.
Előtte viszont még vételeztek a másik szerzeménynek útravalót,egy kancsóval a jóféle 95-ösből,hátha ki van már merülve,s nem bírná a hosszú utat.
Sok-sok küzdelem tarkította útjukat,megküzdöttek a háromfejű kerékkulccsal,a márciusi hóhelyzettel,a csúszkáló télicsizmával..de odaértek végül a szomszédos királyság határához.
A választott kipróbáltaték,itt-ott ugyan már látszott rajta,hogy több férfiúval(és nővel) volt már kalandja,de a külső nem lényeg,a belső értékek a fontosak.A hangja is kissé rekedtes,ha oda van lépve neki,de viszonylag egyben van,tudni kell,h mi benne az érték.
Az üzlet megköttetett,a kancsónyi itóka is belekerült a választott gyomrába,mert igen kimerültnek mutatta magát,semmi mozgás nem volt benzinmutató szintjén.Miután belekerült a lé,akkor ment fel a mutató a piros vonalig.
Viszont,mivel főhősünk tilosban járt,ezért már előre megtervezte útját,a cserkelés minden fogását latba véve.
Szándékos időpontválasztás volt a menetjük,óriási hó lepte el a birodalmat pár nappal előtte….persze,mivel hősünket általában csak az árnyéka kíséri,a szerencse nem,így az akció napján olyan ragyogó nap penderült elő a horizontról,h nagyrészt elolvadt az utakról a hó,s pezsgő élet vette kezdetét.
Mintegy mellékhatásként előkerültek a kék ruhás martalócok is,akik időnként megvámolták az utazók pénztárcáját.
Nekik a hősünk nem igazán örült,reménykedett benne,h a rendkívüli hóhelyzettel küzdve tovább üldögélnek a babérjaikon,ugyanis minél jobban szerette volna elkerülni őket…mivel idegen bilog alatt vitte volna majd szerzeményét.
Megbeszélést követően visszaindult a kis csapat.
A segéd a másik szekéren ment elől előfutóként,s mellette csőre töltött mobiltelefon,hogy ha martalócot lát valahol az út szélén,akkor azonnal tudjon riadót fújni.
A herceg látótávolságon kívül,pár kilométerre követte,bízva benne,hogy nem fog kószáló martalóccsapatba belefutni.
Persze az első nagyobb városnál az előörs rossz útra tévedt,s bement a legbelebb belvárosba.Herci megbeszélést tartott,majd mivel emlékezett merre jöttek,megbeszélték,h Ő megy elől,mutatva az utat, és majd a város után az előfutó megelőzi.Vissza kellett menni a város határáig,majd ott egy másik úton menni,ami érintőlegesen a város szélén fut.
A herceg osonkodva ment elől,mikor egy éles kanyar után iszonytató látványban lehetett része:
Egy négy fős martalóccsapat állt az út szélén,s állítja meg az utazókat,vándorokat.Szerencsére a szemben lévő oldalon,de már látszott,hogy kettő át akar kelni az úton,csak még nem tudtak a folyamatos forgalomtól.
Hősünk visszábbvette a gázt,hogy a repedt leömlő hangja is elsimuljon,s szép tempóval elhaladt a martalócok mellett,mélabúsan érdeklődő tekintetett vetve reájuk…közben persze kontrollálhatatlanul remegő lába majdnem kiütötte a doblemezt,és egy-egy verejtékcsepp is megjelent elfakult arcán..
A város után újra előretört az előfutó…s mivel úttalan-utakon mentek,mikre falvak füzére fonódott,így megbeszélték,hogy egy falunyit megy előre az előörs,úgy követi henci.
Így haladtak hosszú útjukon,s csak egyszer álltak meg egy teszkó nevezetű szatócsboltnál,hogy némi étket,és folyadékot vegyenek magukhoz,valamint az előfutó gyomrába juttassanak a jóféle 95-ösből.
Megfogalmazódott a gondolat,hogy a frissében vásároltba is juttatnak némi lét,de henci osztott-szorzott:7liter nedűt öntött a kannából,biztos volt még 4-5liter energiaital valahol a gyomrában,így talán elég lesz a 170km-re,hiszen egyenletes,mérsékelt tempóban haladtak…így döntött a henci,mert keményfából faragták…néha ritka tuskó tudott lenni.
Az előfutó elindult,majd kicsit lassabb tempóban a henci is.
Szép,nyugodt fél órájuk volt,majd az egyik falu előtti kereszteződésnél a herci riadtan vette észre,hogy martalócok állnak ott szekerükkel.100 méterrel arrébb gyors kanyar az első utcába,mert mi van ha a falu közepén valahol egy másik csapat martalóc az utazókat méri,ez meg a leállítócsapat volt…így özönlöttek a gondolatok,miközben az előfutó is fel lett hívva,megköszönendően a tájékoztatást.Ő meglepődött,mert senkivel nem találkozott..
Herci felbátorodván tovább ment a kis utcában,de kiderült,hogy zsákutca,a bezárt lóvasút állomásához vezetett…
Így szépen visszafordult,felkanyarodva a főútra,s elindult a falu közepe felé…de a tükörbe nézve újra veszedelem közelgett:a martalócok hosszú percekig csak álltak a kereszteződésben,de most elindultak herci után…Ő gyorsan leállt az út széléhez,a házakhoz,…majd egy lábbal kiszállt a szekérből,és a nyitott ajtó mellett a tető felett nézett a legközelebbi ház felé,és elkezdett kiabálni:Laci!....Laci!...sajnos Laci nem volt otthon…vagy már elköltözött…és más szomszéd sem jött elő,csak a kutyák kezdtek el ugatni.Közben a martalócok lépésben gurultak el az álruhás herci mellett,hosszasan megnézve őt,de szerencsére nem ismerték fel.
Pár perc után hősünk szépen osonva tovacsorgott a faluban,mikor ismét pánikrohama támadt:a martalócok szépen megálltak a falu túlsó végén,és ellenőrzéshez állítgatják meg az utazókat.
Kész.
Főhősünk felett setét fellegek kezdtek kirajzolódni,mintegy hangulati kivetülésképpen,sejtetve egy komorabb jövőt.
De nem levél ez,hogy feladjuk!
Gyorsan át a szemben levő utcába…majd ott a keresztutcában kikerülhetőek a martalócok,szépen el lehet menni mögöttük….ez volt a terv,ami bár nem esett tűzbe,mégis gyorsan füstbe ment,ugyanis szemben sem volt keresztutca,csak a végén szántóföld.
Ennyit a magyar településszerkezetekről..
Az előfutó visszajött,s megkezdődött a türelmetlen várakozás..hosszú,feszültséggel teli percek teltek el,de nem történt változás,a martalócok elemükben érezték magukat,nem igazán akartak szedelőzködni.
Végül több,mint egy óra után feladták,és visszaindultak azon az úton,ahonnan a herciék jöttek.
Sirályság,gyorsan felbontották az út menti szekérvárat,és a két szekér gyorsan elhagyta ezen elátkozott helyet,nehogy újra kóbor martalócok járjanak erre.
Innentől már nyugodt volt az út,(de persze végig feszültséggel teli)áthaladtak még egy nagyvároson is gond nélkül,és végül gond nélkül visszaértek herci kastélyához.
Hősünk leállította a szekér lovait,mély levegőt vett,s kifújta magát.Hosszú út volt,nagy feszültséggel teli…majd belenézett a tükörbe…és egy öregember nézett vissza reá….öregedett vagy 50 évet közben…
Majd kinyitotta a nagykaput,hogy beálljon a kertbe.Visszaült a szekérbakra,indítaná,de rángatózik,majd elfullad a hangja ménesnek…kifogyott a benzin…pont kibírta…
Bíznunk,hinnünk kell,ez visz minket előre!-gondolta magában egyszerűkénk…majd hozzátéve:meg a lejtős út!-s a kéziféket oldva szépen begurult a kertbe.
Szóval…így hallottam…

Ápdét vol 11.

Múltkor megyek ki a kertbe,s mit találtam a fűben??—egy zöld mareát…na bax,ez,h került ide??
Még jó,hogy észrevettem,hogy itt lapul a fűben,szidhattam volna,ha átesek rajta.
Ha már ott volt,akkor kihasználtam a lehetőséget.
Körbeellenőrizgettem alaposan,átnézegettem,marishoz még úgy sem volt szerencsém.
Két tulaja volt,10évig állami kocsi volt,vmi rendőrségi civil.Aszongya(úgy másolom):BMI Gendarmeriezentralkommando…
Azt a nénikéd…nem csoda,hogy 3év után is csak bemutatkozni tudtam németül.
Utána a második tulaj gondolom megvette a 10 éves leselejtezett szekeret,és másfél évig használta…most meg idekerült.
Szerszámok okozta erózió által gyorsan széthullott a kertben,így nem foglalt sokáig helyet nálam…mondjuk annyit álltak már autók hosszasan a kertben itt-ott,hogy téglalapokban ki van száradva mindenfelé a fű.
Ez van…felénk nem kör,hanem négyzet alakú ufók járnak…
Ja,a rendőrrádió rész ki volt szerelve,de szétszedés közben a hátsó ülés alatt megtaláltam a szirénaerősítőt.Az első löki alatt meg a rejtett szirénát,ezeket nem építették ki,mert el voltak rejtve.Elég jó állapotban voltak,ezért feldobtam a netre őket…rögtön el is vitték 8egységért,amire beállítottam…Nna,ez ennyire kapós?Megnéztem az új árát…majdnem 1000 euro….hopsza…mindegy,megvolt a napi jócselekedetem…
…Pár óra múlva már a lüktető fejfájásom is csillapodott…


Ápdét vol.12.
Motorcsere..
avagy Rocco Siffredi is elmenekülne ennyi cumiztatás elől..

Figyelem,erősen szexuális tartalom!
Csak 18éven felülieknek.!
Szóval már van egy motor…meg még van egy,ami a kocsiban van..
Szép lassan nekiálltam,hogy kiszedjem a régit.
A kocsi a kert elejében állt keresztben fél évig,és a természet gyönyörűen tette a dolgát,szépen felniig belesüppedt a szekér.Át akartam állni a kert alsó végébe,ezért emelő,és minden kerék alá szépen téglapakolás,h egyáltalán gurulni tudjon…majd vonómadzag a hátuljára,a másik vége a puni elejére,s szépen kiszedtem magamnak…
…mindezt úgy kellett megvalósítanom,hogy punival kicsit hátrahúz,kézifék,bravoba át,kormány kiteker,megint a puni,ott kifordítani a kormányt,húzni,újra a bravo,egyenesbe állít,újra a puni,teljesen felhúzni a kapuig a bravot,h a gödrös fűben elég lendülete legyen a hátsó kerítésig legurulni….így szépen átszállókártyával megoldottam az egészet egyedül..még,hogy nem lehet egy seggel két lovat megülni…végül leoldottam a braveszt,startrakéták begyújtva,majd beugorva élvezhettem újra a vezetését.Rövid élvezet volt,még előjátéknak is kevés,de az új kerti pózban kezdődhet az igazi menet:

Eltávolítottam a sallangokat..generátor,vízpumpa,akksitartó,etc(ez nem alkatrésznév..)..vmint kivettem a hűtőt,zárhidat kompletten,hogy legyen hely a motor mellett táncikálni,vmint minél alacsonyabban kelljen kivenni.Nem vészes,csak pár csavar.A szervószivattyút viszont csak a tűzfalra drótoztam,h ne legyen útban,mert nem akartam megbontani a rendszert.
Sokat elmélkedtem,hogy hogyan csináljam a motorcserét,végül arra jutottam,h mitomén,majd lesz vhogy…elkezdem,és majd kiötlöm az adódó problémák alapján,h merre viszen utam..kiderül,h merre sodor a hűtővíz..

Mivel nem kellett már maga a blokk,ezért még a szekérben szétszedtem,amennyire lehetett.Levettem a szívósort,majd a két vezérműtengelyt házastól.Ez kissé elhúzódott,mert ribe bit kellett volna,de ilyenem nem volt.
Sebaj,az imbusz pont belement,azzal is szépen ki tudtam szedni a csavarokat…kivéve természetesen egyet,mert a szopófaktort nem lehet alacsonyan tartani.
Addig próbálgattam,hogy szépen belül elnyalódott teljesen..karaj,helyben vagyunk…vagyis toporgunk..
Gondolkoztam,hogy egy-két dolgot megtartok dísznek,pl a veztengelyt emlékként,de utána lemondtam róla.Garázsom nincs,az asszony meg fejbevágna vele,ha ilyen vackokkal díszíteném a lakást.Mind1,majd a kövi életemben..
Így nem xaroztam,madzag kihúz,flex beizzít,és szépen lekaptam a csavar fejét.Persze,mivel süllyesztett,a házát is szét kellett barmolnom hozzá,tiszta alupor volt minden…jájj,a drága alaménium..
Két tengely házastól ki,ott a hengerfej,mint következő lépcsőfok….meg az újabb ribe fejű csavarok,de ez más méret,nem jó bele semmi…kösziii…próbálkoztam minden xarral,de nem,ehhez semmi nem jó,be kell ruházni egy bitre.Keresgéltem a vaterán,és tanáltam olcsón a grandón,Yato ribe bitkészlet,1700 pénz,plusz 1k posta.
Ennyit beleinvesztálok,rohadjon meg,legalább ennyivel több fölös holmim lesz utána…
Meg is jött gyorsan,volt a készlethez fél collos behajtóra való bitbefogómittoménmi is.
Istenkirály.
Gyorsan be is indítottam(magam) gond nélkül le tudtam kapni a csavarokat.Hengerfej le,és szépen kielemeztem.
Érteni nem értek hozzá,így nem tudtam mit kell nézzek,de a bennem rejtező gyermeki kíváncsiság áthidalja a problémákat..ami durcán belehajlott az két kipufogó,és két szívószelep..vagy fordítva,nemtom melyik-melyik..a többi az érzésre jó…bár mind1 már…kielemeztem a művem,majd gondoltam egy görbe szelepet elteszek emlékbe azé’.Van vmi speckó fogó,de ezért nem veszek…próbáltam szétütögetni,de hiába keltem birokra azzal a xarral,sehogy nem boldogultam a szelepékekkel.
Feszítettem,ráqrtam kalapáccsal..de semmi…a flex már a hosszabítón ficergett,hogy végre Ő is konchoz jusson,ezért teret engedtem neki,szépen egyenként levágtam a szelepek végét,majd összeszedegettem a fűben az ellövöldözött rugókat.
Már csak a blokk alja volt bent a motortérben,de erős mennyiségben képviseltette magát benne a ferrum,nem jelentéktelen súlyról téve tanúbizonyságot.
Szépen alábakkoltam téglákkal meg deszkákkal,a jobb oldali motortartóról leoldottam,mert csak az tartja közvetlen,meg a hátsóról is lecsavarozgattam.
Szétcsavaroztam a váltótól…vagyis a csavarokat kiszedtem,amik a váltóval összefogják…s majd gondoltam szétcibálom.A váltót tartó hátsó és bal motortartó bakot nem akartam leoldani,mert egyrészt fölösleges,másrészt meg ott rohadjon meg,erre se tudok majd visszaemlékezni,mit hogyan bontottam ki….

De semmi vész,felkészültem magamból…szépen mindent apránként fényképezgettem,had legyen vmi a fészbúkos családi albumomban..eleinte fel is címkéztem,irogattam a kábeleket a gyerek filcjével,mikor 4-5. után észrevettem,h a filc szépen kézzel letörölhető,s már alig látszódott azokból,miket előtte megírtam…
Nyah,ez jó volt…mérgemben elhajítottam a filcet..bár csak kicsit megtört ívvel sikerült..mert belevertem a kezem a lendülettől a motorháztető kitámasztójának pálcájába..aminek az alsó végi rögzítő műanyaga,mintegy tipushibaként,de nekem is szét van törve,így könnyedén kiugrott a helyéről…s cserébe viszont gyorsan leárnyékolta a káros agyhullámaimat a motorháztető…az elején a maszk meg jól nyakszirten vágott…kibírtam röhögés nélkül..
Szóval semmi extra,higgadtan folytattam az imitációját az autószerelés nevezetű tevékenységnek.
Elég gyorsan haladtam,hiszen már gyerekkorom óta az volt a kedvenc játékom,h mit-hogyan lehet szétszedni.
Igaz,az összerakás fel nem merült bennem sose,abban nem éreztem kihívást…és a játék örömét sem leltem benne….de majd most!Sem.
Minden csavar kint,próbáltam lehúzni a váltóról a blokkot,de az istennek sem sikerült.
Ott görnyedtem a motortérben,cibálva a motort erőteljes nyögésekkel tarkítva,mint egy afgán pásztor,mikor a kecskéjét aberrálja,de semmi.
Kész,a derekam leszakad,kiegyenesedni sem bírok…sürgősen be kellett vinnem a szervezetembe egy doboz vérhígítót.
Egyet gondoltam,kettő lett belőle,közben a függőágyban dögölve gyönyörködtem a kertben…kibelezett kocsi,szétdobált szerszámok…közben debil hintáztat,mert a hátát vakarja belém…így miután teret nyert a lelkemben a megnyugvás,mert a hatóanyag elöntötte a szervezetem,higgadtabban tudtam folytatni…körbecsekkoltam,h mi nem engedi a váltótól el…
Felül semmi…bemászok a kocsi alá…elmélkedés…mi újság…játszuk a celebet?Ne légy már hülye!
Csak nem elfelejtetted a porvédőlemez csavarjait…?
Hát de…mivel ugyan a porvédő a váltóra van csavarozva,de bent van a lendkerék mögött…így szépen kikaptam a kis csavarokat,ismét megszexuáltam a motort,de most már könnyedén lecsúszott a váltó tengelyéről.
Kivenni viszont nem tudtam,mert a kuplungszerkezet beleakad a váltóharangjába,jobban nem lehet félrehúzni.
Nana!..ahogy Zola mondaná.
Jobb tornyon megy a generátorhűtő csöve,azt kivettem,de a tartójába beleakad.Műanyag,de minimális agytevékenység mellett nem sikerült rájönnöm,h miként lehet levenni.Mivel ezt facelift után elhagyták,(ez is jó,motor-váltó fl utáni,de a generátor kiépítése az fl előtti…nem csak a belső káoszos).Sok energiát nem vittem bele a kiszerelésbe:nagypajszi,1-1 jól célzott ütés,és le is tört mindkettő.Yeah,ezzel még spóroltam is vagy 20 dekát összesen a kocsi súlyából is…hiába,mindig is kreatív voltam.
Azt hiszem.
Majd megnézem,h pontosan mit jelent.
Így szépen toronyig elhúztam a blokkot,és…dobpergés…kiadta!...pont kifér a blokk!
Nesze manuál,méghogy le kell oldani mindkét motortartót…engem te ne oktassál..
Elforgattam egy kicsit a blokkot,h jobban beletudjak akaszkodni a nyúlványaimmal,mert azért a motortérben elég nehéz volt azzal a nyüves vasdarabbal keringőzni.
Felhúztam térdig,majd megtámasztva fogást váltottam,lejjebb átölelve könnyedén elértem a kellő magasságot,és kidobtam a motortérből a blokkot.
Mondjuk itt kissé elszámoltam magam,mert a lendületelindulás törvényét már régen tanultam(amit Newton akkor írt le,mikor a kocsmapult alatt hemperegve fejére esett az almaboros pohár…persze mi már nem így tanultuk,mert az idő megszépíti a dolgokat)szóval kimaradt a tudatomból,hogy a földi tárgyakat,és az azt elhajítókra ugyanaz az erő hat…vagynem,mittomén…így a blokk után szépen magamat is kipenderítettem a motortérből.
Persze nem estem el,mert a térdemnél megtámasztott a löki,s a lábam bent maradt…így csak gyors evolúcióval átmentem fókába.
Talajközeli élményem után arrébb görgettem a mocit,félre az építési törmelékhegyhez,ott nincs útban,majd később részletesen kielemzem,még úgy se nézegettem ilyesmit közelről.
Szépen összepakoltam mindent,ennyi földi jót nehezen bír el a szervezetem,rá kell pihennem a másik motor berakásához….főleg,h az nehezebb lesz,mert hengerfejjel együtt rakom be..már előre röhögtem magamon..

Az idő telt(4hónap)..nekem qrvára nem volt kedvem…csak közben a punyesz úgy gondolta,h csatlakozik a társához a motorikus bexarás fronton,belázadt,mint Garibaldi.
Azzal kezdődött,h amikor bemelegedett üzemmelegbe városban,akkor rángatózott,nem gyorsult,s világítani kezdett a „sószóró” a műszerfalon.Amint kiértem hosszabb szakaszra,rögtön elmúlt,szépen ment.
Anyád távolsági busz volt,mi??
Gondolkoztam mi legyen,gyűjtöttem az infókat,kiméregettem dolgokat,de semmit nem találtam.
Aztán az egyik nap reggel gyújtás…és rögtön elkezdte a rángatózást,ennyi volt,vége a dalnak.
Félreálltam vele az egyik diófa alá,hogy majd nekiugrok,de halasztgattam ezt is.
Bravohoz ott a motor,ennek meg csak az a baja,hogy a világon van.
Mitoménmi,nem értek az autókhoz.
Se.
Előkapartam a maxit,jártam azzal…néhány hétig…majd eccő kissé becumiztattam magam szépecskén.
Millió fok,a nap fűtői dolgoznak ezerrel,fél óra után már szédeleg az ember árnyék után…én meg elmentem nagybevásárlásra.Két nagytáska tele,kacsázok hazafele a dimbes-dombos hátsó úton…mikor az út közepén rángatózás,és off…mi a q..??
Nézem…de kár is volt…üres volt a tank.
Természetesen,mert ismét elfeledtem tankolni….Haza még 7km az út….Vissza 6km,hogy tankoljak a teszkónál.
Rohadjak meg,akkor is előre megyek…
Később már láttam,ha előremegyek,meg is rohadok.Toltam az egyre nehezebb motort,ömlött rólam a víz,sorban rohadt le rólam ruhatáram,pakoltam át a mocira..
Először a sisak,majd a ződmellény,pulcsi,végül a pólóm is…már úgy nézett ki a moci,mint egy II.vh.-s gépesített gyalogsági harci bicikli,tele volt aggatva minden xarral,s csak tolni lehetett.Ülés mögött,a tank csomitartóján nagytáska,ülésre a ruháim kötve,az ülés előtt,a váz csomitartóján a másik nagytatyó,kormányon a sisak…nem voltam elég magamnak,még a nap is égetett veszettül,dombra fel,dombra le a nagy semmiben…haladtam vagy 2-3km/h-val...viszont rohadtul megszomjaztam,kiköptem a tüdőm sejtenként.
Szerencsére vettem tejet is,így szépen felbontottam,és azt vedeltem menet közben,küzdve a langyos tejtől fellépő mellékes ingerekkel.
Sajna locsolni nem tudtam magam,így a nap is kezdett már az agyamra menni..elszidva az összes jó anyámat beszéltem magamhoz…de ez legalább összehozott,végre szóba álltam magammal.
Ez kellett nekem,ez volt az én Camino-m,megtisztultam,eldöntöttem,hogy most már nekiállok a kocsinak.
Nem tudom melyiknek,de nekiállok.
Fellelkesülve,mert már az utam végén jártam,a falu előtti nagy dombra feltoltam a mocit,nekiszaladtam,hogy diadalittasan guruljak be a faluba,mintha semmi sem történt volna…nekiszaladás után felugrottam…és a lábam beleakadt a vázon lévő nagytatyóba…kicsit ki voltam már merülve,nem működött rendesen a magassági kormány…így azzal a lendülettel be is borultam az árokba,magammal rántva a mocit minden hóbelevanccal.Pár másodpercig mákos volt a képernyő,nem jött be a műsor,de utána kitisztult a kép.
Nem gázolt el senki,minden rendben,nem történt semmi rendkívüli.Ok.
A faluból nem látnak ide,ez megmarad a saját kis titkomnak.
Kihúztam a kezem a maxi alól,körbecsekkoltam magam,de semmi vészes,nem vérzek,mindenem mozog.Főleg az ajkaim,mert volt bőven mondanivalóm.
Átlesve magam…Négy különböző szín képviselője volt rajtam:
Egy kis barna föld,egy kis zöld növényzet,egy kis sárga az elszáradt gazok törekéből,és egy kis fehér a családi tejfölből.A föld,a zöldség,és a törek a nadrágomon foglalt helyet,a tejföl a lapockám alatt,a poharában.Részben.
Összetápászkodásom után hazagurultam csendesen a kertek alatt,méltányolván a viharvert kinézetemet.

Elsőnek a punyesznak estem neki.
Levettem az injektort,hogy majd kitakarítom,bár tudni való volt,h vszínűleg nem ott lesz a gond.Lekötöttem…csak azt elfelejtettem,hogy nyomás alatt van az üzemanyagrendszer,így szépen beterített mindent a benzin.
Ejha,szépen csillogni fog a blokk,ez leviszi az olajat…na mind1…a benzin nagy része azért a pillangóra ment.Próbáltam ronggyal felszívni,de nem igazán sikerült.Mi a hajam,nem kinlódok veled,kinyitottam a pillangót,s leküldtem a hengerekbe a benyát.
Fain,csak ennyi benzinnel még átforgatni sem lehet…szívjam ki szívószállal,vagy mi?...és jött az isteni besugárzás…gyertyákat ki,majd ott kilöki a felesleget,ha megforgatom.
Szépen ki is szedtem minden gyertyát,mert mittomén hogyan működik a motor,hova jutott a benzinből.
A gyertyapipákat meg oldalra dobtam,hogy ne legyenek útban.(ez igen jó meglátásnak bizonyult,mint utóbb kiderült,mert így csak második próbálkozásra sikerült felgyújtani a kocsit..)
Ugyanis amint ráindítottam,a gyertyák helyén csodálatos gejzírekként kilökte magából a benzint a moci.
Gyönyörű volt,igaz,mindent beterített vele..
Fő a biztonság,ezért még egyszer megpörgettem…ismét csodálatos látványban lehetett részem,ugyanis a félrelógó gyertyapipák egyike szépen áthúzott,és egyhangúlag felgyújtotta az egész motorteret.
Ott ültem a szekérben hosszú másodpercekig,egyre jobban lángolt az egész,és vmi különös megnyugvás lett rajtam úrrá….talán a múltból gyökerezik,mikor még az ősemberek mitikus tisztelettel bámulták a tüzet…ültem,néztem..mi lenne,ha kiszállnék,és csak úgy elsétálnék?
...mennyi problémától megszabadulhatnák…utána elgondolkoztam…normális vagyok??
....itt állok a diófa alatt,ha ez leég,ültetek másikat,akkor vagy tíz évig nem fog teremni az…
Gyorsan kerestem valami alkalmatosságot a tűzoltásra…elsőre a rotakapára dobott egérrágta táposzsákra esett a választásom…amit már rég kiakartam dobni,csak még nem tettem meg,mert vagy tíz méterre volt a kukától.
Szépen rádobtam a motorra,és amikor már kellően lángra kapott a széle,akkor félredobtam,hogy más után nézzek.
Ott volt a kút mellett a napon egy vödör víz,amivel a csilipalántáimat locsoltam,csak napközben melengetve,nehogy hidegsokkot kapjanak.
Felkaptam a vödröt,és úgy,ahogy volt,az egésszel pofáncsaptam a motort.
Utána elgondolkoztam…jó nagy lábasjószág vagyok…most mi a franccal locsolom majd meg a palántákat??
A motort néztem,még egy helyen füstölt egy kábel szigetelése,ezt kézzel szétnyomkodtam…aludj el szépen,kis parázs…a villamos is aluszik..
A motorból próbáltam kiszedni a vizet,úgy-ahogy sikerült.Nagy reményt nem fűzök hozzá…majd…nekiesek…most így a bravo feltámasztása lett a fő csapásirány..

Ennél viszont..egy gondolat bánt engemet:
-Felül,vagy alul tegyem be?
Ezért viszont nem kerestem fel szexuális tanácsadót,magam gyűjtöttem az ötleteket.
Ha alul rakom:felemelem a kocsit,jól alábakkolom,betolom a motort alá,esetleg kicsit elfektetve,utána a kasztnit szépen ráengedem a motorra.Egy ismi is így cserélte az opeljében.
Esetleg némi gödröt is ások alá,így még kevesebbet kell emelni.
Ha felül…akkor egy nagy erőlködés átemelni a nyúlványok összekötőjén,ami egyben a löki tetejének magassága is(ezért nem szedtem le a lökit,nem lettem volna előrébb…vagyis lejjebb..)..utána csak be kell igazítanom a helyére a motort.
De blokk maga baxott nehéz,csak úgy tudtam a kazánházba bevinni,h egy vastag plédet leraktam,és ide-oda billegtetve a sarkain mentem előre.Megemelni meg qrva xar,nincs fogás..fent fogva csak kb 30 centit tudtam emelni,lent fogva meg megemelni sem bírom,a mérete miatt nem bírom elindítani,nem tudok egyensúlyozni.
De,ha alulról rakom,akkor millió tégla,h alá pakoljam…a franc…nem szórakozok,berakom izomból.Illetve idegből,mert az több erőt ad.
Viszont,mivel a motortartók magasabban voltak ugyi,nem a talajszinten,ezért a motortérbe vmi tartó kell,ami kb 20centin megtartja a motort.
Szerencsére volt fain fa alapanyagom hozzá….mivel közben építettük a terasz tetejét,és előtte vásároltam a tüzépen gyalult fenyőgerendákat.7,5x15-ösek,csak a tető hosszát elszámoltuk,s így maradtak 70centis darabok,mert 6méteres gerendákat vágattam ketté.
Sőt,mivel páratlan kellett,az egyiket 4méteresre vágták véletlen 3 helyett…így volt egy nagyobb is….lehet nem a targoncással kellett volna vágatnom,aki a legrészegebb volt közülük…
Szóval rakok egy sor téglát lapjában,arra állítva a gerendák,és már kész is lesz az emelvény.
Ezer fok…július..mikor a nagy királyok születtek....de akkor is nekiállok.
Bambultan felnyitottam a mocitetőt,és majdnem szívrohamot kaptam…ez az idióta debil beült az üres motortér közepébe,mert behúzódott az árnyékba(be szokott mászni a kocsi alá,h kellően retkes legyen),s amikor kábán felnyitottam a tetőt,akkor boldogan felugrott bent,h üdvözöljön…szerencséjére nem baxtam vissza..idegesítő,de olyan bájos is volt egyben…csak nézett a nagy gülü szemeivel…s az ember szinte megsajnálja,h hogyan szorulhat egy ilyen kis kutyába ennyi báj,szeretet,értelmetlenség…a man in black-ben szerintem csak trükk volt,h ezek beszélnek,mert ez csak röfög meg horkol,ezzel riaszt el mkit…

Na mindegy,raktam téglákat alulra,rá élében,keresztben meg mentek a gerendák.Az elég puha remélhetőleg,de tudom majd rajta a motort a helyére ficeregtetni.Szépen a motorral billegve kisétáltam a kazánházból a 10 méterre lévő kocsiig.Nekikészülődtem,de tudtam,h nem bírom úgyse beemelni…a súllyal nem lenne gond,csak nincs rendes fogás,kiáll mindenfele a blokk…na mindegy…Kéne vagy 30centi plusz magasság…akkor pakoljunk a moci alá..pléd a lökire,h ne kaparja le a festéket,s ide-oda billegtetve pakolgattam alá a téglákat..Közben néha-néha megpihenve..ilyenkor moci a kocsihoz,a sörösdoboz pediglen az ajkaimhoz támasztódott.
Mondjuk plusz erőt adott,h nem volt a boltban a kedvenc sörömből(mindig az aktuális akciós árú),ezért csak vmi dán sör volt 10% feletti hatóanyaggal,lityis kiszerelésben.Jó sör,napsütés…ettől ritka nagy boldogság öntötte el az agyam…úgy éreztem,h át tudnám ölelni az egész világot…kivéve ezt a rohadt motort…
Végül az építkezésben 5tégla magasságig jutottam,ennél magasabb már ingatag volt,dőlt kifele,nem bírtam megtartani…ezért innen indítódott a csúcstámadás.Koncentrálás,légzéstechnika…pofa felfújva…indítva a támadás…de kevés…2-3 centi híja,h nem adja ki,akárhogyan is feszítem ki a testemet.Karból,vállból meg nem tudok pluszba húzni,annál gyíkabb vagyok.
Sörelmélkedés…ha a motor nem megy a hegyre…akkor a hegy jön alám..fogtam,s beálltam a felhúzópózba(milyen jó,h anno….25éve…Musztafához,és a Toldi se-hez jártam..igaz,szigorúan hobbistaként…bár egyszer,országos ifjúságin,ahol néző/szurkoló voltam,már az edzéseredményemmel is második lehettem volna a súlycsoportomban…fene gondolta,h egy induló lesz…)szóval beálltam,majd a lábaim helyére beraktam egy-egy kistéglát.Kipróbáltam…fain..enyhén billegős,de legalább így önbeállós.
Koncentrálás,légzés,felhúzás…és kiadta!!…szépen rátettem a keresztmerevítőre…egy lábbal beléptem a motortérbe..emelés,h bemenjen a gerendákra…berakom…nagyon fini,ez könnyű menet volt….kicsit ferde,de mingyá’ megigazítom.Ferdén húzom a mocit…erre a gerendák meg paff…szétnyíltak,s széttolva a téglákat’V’ alakban közéjük befeszült ferdén az egész…haha,tudtam én ezt…h nem fogom megúszni szárazon…ömlik itt még rólam víz…
Cibáltam,de meg se moccant…a fák tartották,mintha bölcsőben lenne…a gerendákat meg sem bírtam mozdítani,annyira befeszültek…beálltam,cibáltam a mocit,de semmi…na jó,itt vége a napnak.
Mocitető le,gondolkozzunk..tehát vágyjunk..

Mivel fizikailag kész vok,(mentálisan meg pláne…)nincs mese,építenem kell vmi motorkiszedőt,h megemeljem,s beigazítsam a blokkot.
Nézegettem gyorsban katalógusokat,de nem igazán jött át a dolog.Ha olyasmit akarok csinálni zártszelvényből,akkor hegeszteni is kéne tudni…meg cucc is kéne…viszont van fám…igaz durungvastag,de kit érdekel.
Kell két oldalra vmi állványszerű,és keresztbe vmi,azon majd felkapaszkodik a motor.
Keresztben talán a létrám…igaz,3x6-os..így egy tag rövid…keresztben terhelve meg gondolom nem is sokat bírna…bár ki tudja…mert elég fain kis létra,még oldalirányban is állítható a szintje….csak elég téglát kell a lába alá rakni…igaz,ezzel pont előtte szívtam meg…hátra vezettem a villanyt,és a védőcsöveket fúrtam 3m magasban,mikor szépen elbillentem a tégláról…fúró átállítva vitorlázómódba…én meg elindultam,mint a másodpercmutató…ügyin leugrottam menetközben,csak azt felejtettem el,h nyitva van mellettem a pinceajtó…így azt félúton szépen levettem hónaljjal…szerencsére az is öreg,korhadt xar volt,így kettétörve azt oldalra lepuffantam…
Szóval…a motorcsere pár napra volt a pinceajtós hónaljstiftes kalandom után…így némileg bizalmatlan voltam a létrához.Mindegy,megpróbálom.
Elsőként a hosszabb hulladék gerenda tetejére szögeltem egy kisebbet keresztben,meg cseréplécből gányoltam az aljára vízszintesen két támasztólábat.
Megszemlélve az alkotásom…nagyon kircsi keresztet ácsoltam,Jézus,mint szakember fia,biztosan elégedetten vette volna birtokba.
Behelyeztem a keresztet a motortérbe,mert ha mellé rakom,akkor nem éri át a létratag az autót.
Nekiálltam,próbálgattam,h hogyan tudnám kitépni a motort szorult helyzetéből,de ez így nem jött be.Hiába kötöttem spaniferrel közvetlen rá a létrát,mivel mellette volt a kereszt,nem sokat emelkedett meg a blokk,tornázhattam én a létra másik végével…ápdétfaxom,nem azért kajálok,h itt szórjam el a kalóriáim..
Kiraktam a keresztet a sárvédő mellé,s így próbáltam..így kicsit jobban emelkedik,de akkor is kevés,alacsony a kereszt…meg vminek tartani is kellene majd erről is,h igazgassam a blokkot,ahhoz meg rövid a létratag…

Sör előttem,sör utánam…kicsit fizikáztam a függőágyban…erőkar…mitoménmi…szóval…magasabb kereszt kellene,h felemelve magasabbra jöjjön ki…mi a rákot szögeljek még rá…ekkor esett le,h itt vannak még a kőművesállványok,mert félbemaradt a külső szigetelés…lévén a kőművesismi külföldiába távozott ideiglenesen tartósan 1éve….és még pallók is vannak hozzá…igaz,félre van pakolva az egész a fűbe..a pallók meg jól megszívták magukat vízzel..de sebaj…van az a sörmennyiség,ami átlendít minden problémán…más nem,négykézláb mászva..
Odaraktam az állványt,de lábai miatt 30centire került a kocsitól…azé’odapróbáltam a létratagot,de persze,h rövidke,esélye sem volt…yoo…akkor fásuljunk el,jöhet a palló…megemeltem,de aszittem gyökeret eresztett,mert a laza rántásból majdnem pofára estem…azanyja,ez se balsa…kellően nagy méretűek ráadásul…nekem nem is kell ennyi,mi lenne,ha levágnák belőle…futkorásztak a gondolatim…de nem,nem az enyimé…mindig a nehezebb utat kell választani…h máskor biztos ne lépjél reá..másik állvány is a kocsi mellé,keresztben a palló..naon faja..csak éppen a nyitott mocitetőhöz igazítva is kevés,túl széles a palló..nagyon előrekerült így…
Egy kis fej- és szemmelverés után sörgondolatok…vegyem le a mocitetőt?...lócsöcst,inkább a magassággal variálok…de azért kicsit ferdében is megpróbáltam,de nem jó,nagyon elől van…haha,nem tolsz ki vélem…a palló belső széléhez igazítom a rögzítőkötést,és odaszögelem a spanifert,h ne csússzon középre be a csomó,így el fogok férni…na ki a király??...emeltem meg vállal boldogan,mikor 15-20centi után…mi más történhetett volna…a palló hirtelen az élére állt,és meglegyezte hiúságomat…meg szépséges fejemet…
Fülem rögtön akkora lett,mint Dumbo-é,csak nem a szürke,hanem a vörös 50 árnyalatával….Kissé meg is kellett pihennem,amíg hallgattam a szférák zenéjét,s a pulzusom vixatért a pulzusmérő mérési tartományába.
Jó,ezt így nem.
Akkor nagyon magasra a pallót egyik oldalt,amennyit enged a mocitető,másik oldalt meg én tartom majd vállal,s hogy jó legyen a magasság.Igazából a felállított létrára akartam tenni,de olyan széles a palló,h nem fért be a létrafokra…odapróbáltam azért fain keresztemet is,de az meg túl alacsony még erről is….így a pallót felőlem a sárvédőre raktam,h egészen lent köthessem majd meg.
Megemelem,s majd utána…a szokásos…nemtommi lesz.
Közben a kertben ügyködő szomszéd meglátott,átkiabált,h segítsen-e.
-Nein…das ist mein kampf!...Ekkor már igen toppon volt a hangulatom.
Beállítottam mindent faján,s szépen megemeltem újra vállal.
Naon penge,ott hintázik a motor….csak mit csináljak most??
Kézzel nem érem el…így nem is lábatlankodok tovább…egy lábon álltam,tartottam vállal a pallót,a másik lábammal meg igazgattam a motort…nyomtam le a kuplung felől,meg állítottam volna egyenesbe…de nem igazán sikeredett…egyenesen pont kifért a motor,de így,elfordulva már nincs annyi helye,hogy visszaforduljon…vixatettem,hatásszünet..
…mindenképpen el kell húznom a váltót bal oldalra,csak pár centit,de akkor is….így leoldottam a váltót a torony felöli bakról,s azt a néhány centit félrehúztam,amennyit engedett.Hátsó bakhoz,féltengelyekhez nem kellett nyúlnom,mert már ez is elég volt…persze ekkor még csak a remény volt bennem…meg jó adag sörike..…
Ezek után újra palló a vállra,és ismét balettozni kezdtem egy lábon állva…tök olajosan,retkesen…előadtam a hattyúk tavából a Fekete Hattyú táncát…de sikerült,némi billegés után.. mikor a célkereszt közepébe került a tengely közepe,akkor szépen előredőlve toltam a pallót,s szépen rácsússzant a moci a váltóra…nagggyon penge…már csak vhogy rögzíteni kék a motort,h ne feszítse a váltót,de közben tartanom is kellene.…
Némi merengés után szépen előregörnyedtem,és a fejem fölé,a hátamra csúsztattam a pallót,s azon tartottam.
Quasimodo forevör.
…így lenyúltam egy kézzel,megtartottam a motort,majd szépen a hátamról lecsúsztattam a palló végét,és leengedtem a sárvédőre.Majd másik kézzel lenyúltam,lentebb megtartva a motort,s így már fel tudtam állítgatni téglákat a motor alatt levőkből,amire simán ráengedtem….
Ennyi.. semmi vészes extra…itt-ott lehorzsolódtam,ki nem xarja le…legalább nem kell bőrradír,enélkül is fiatalodik a bőröm…
Szépen vixakötöttem a motortartókra,kipakoltam a tégla és farakást a motortérből…és kicsit gyönyörködtem benne,hogy közben seritallal párásíthassam kiszáradt torkomat.
Nekiálltam a sallangoknak,hűtő,generátor,önindító,madzagok….majd leesett,h a termót is levettem…hoppá…itt a szopacs,hol a szopacs…még jó,h motorcserekor az akksitálcát nem szedtem ki…most meg ezért a kis vacakért bonthatok…nézegettem…nem szedem ki az ecut,meg többi vackot,egy az egyben lecsavaroztam az akksitálcás lemezdarabot,így xarakodás nélkül felcsusszant a termó.Sirály.
Kötögettem tovább a csöveket…de vmi nem stimm a fojtónál.Turkálok az emlékeimben….majd leesett:
Az enyém klíma nélküli,ezek tágulási tartálya a hűtőn van.A donor klímás volt,azoknak a tágulási tartálya külön,a jobb nyúlványon van,és onnan megy a fojtóhoz a víz.A klíma nélkülin viszont a vízpumpából kijövő acélcsövön van egy kis leágazás,amiből megy a fojtó felé a víz…így a donoré nem jó,azon nincs ilyen,bonthatom vixa,h hozzáférjek,s lecseréljem…mindig tanul vmi újat az embörfija…
Semmi vészt nem okozott,csak rövidke botladozása volt a göröngyös útra tévelyedett lelkemnek,csak még jobban megacélozódva mentem tovább utamon.Amíg sör van,addig vész nem érinthet..
Vixakötöttem mindent teljesen,egyedül az önindítónál akadtam el,2piros madzag állt rendelkezésemre ott.
Hmm…sztem mindkettő odamegy…de inkább megnézem a fényképeket,amiket csináltam…és igen…eltaláltam…jeahh…felcsavaroztam,kész az egész…
Feltöltöttem lével a hűtőt,előkapartam a kazánházból lomtárból az akksiját,és bekötve próbáltam indítani.
Elég kehesen,rángatózva tekergette,közelébe nem volt annak,h beinduljon.
Ajjaj,ez mi a fülem?...Szorulhat a váltóval?Vagy bexart az akksi?Parák és ellenparák futottak át rajtam,de nem tudtam mit csinálni,hülye vok az autókhoz.Párszor ugyan felraktam az akksit tölteni,de azért inkább most is felteszem estére,mert már reámsötétedett közben..
Súlyos teherrel feküdtem le,elég nehéz éjszakám volt,forgolódtam rendesen….mivel napközben csak söröztem,este meg bezabáltam,mintegy disznó.
Reggel akksi le a töltőről,be a kocsiba…indítás…az önindító vígan perdíti táncra a motort…majd pár sec után leállt.Oks,levegős a rendszer…indítok újra…és szépen beröffent…nézegettem a vixajelzőket,majd kiszálltam,h gyönyörködjek a ketyegő motorban….Az alapjárat ugyan még kicsit kereste a helyét a világban,ahogy az ecu tanulgatott,de egyre szebb ketyegés váltotta fel a bizonytalan létkeresést.
Csak álltam felette,s nézegettem…üdvözöllek újra a világban!
Megalkottalak!Élj!…szálguldj!…üvölts majd teli torokból nekem!
Rövid euforikus hangulatomat rendbetettem egy sörikével,majd szépen nekiálltam ki-,s letakarítani rendesen.
Délután már saját lábán indult el,eleinte óvatos lépésekkel…de rendben volt minden,ezért előtört az ösztön,s szépen nekiszaladt a világnak…
…Mondjuk csak eldugott rengetegben,mert a műszaki már fél éve lejárt,így csak olyan vadösvények jöhettek szóba,ahol a vadász nem áll lesen…
…miután ez rendben volt,bejelentkeztem műszakira,vmint a papírokat elintéztem.
Eljött a kiteljesülés ideje…újra hosszasan élvezhetem a tájat,a kanyarokat…és nem úgy,h a motort tolom lassan..

Ápdét vol 13.
13 VII-14 IV

A szekér rendben teszi a dolgát,már 11000km-nyi élvezetet nyújtott a szívátültetés óta.
Persze gondok(milyen gondok???gond egy szál se…)szal,feladatok adódtak,amiket végre kellett hajtani..de ebben semmi tragédia nincs…csak amikor neki kell állni..

Kopogott a bal eleje egy ideje már,ezé lecsekkoltam,vízszintesen mozgatva van egy kis kotyogás a kerékben.Kerék le…és gyorsan meg lett a bűnös,a kormányösszekötő…
Hm,régi szép emlékek…erősen szexuális túlfűtöttségűek…amikor szétbaxtam rajta tavaly két villáskulcsot is…mielőtt lemondtam volna róla…meg a bőröm néhány négyzetcentijéről…
Ez az egy dolog volt,amit nem cseréltem ki elől…akkor még persze semmi gond nem volt vele.
No para,alkatrész meg van hozzá…csak nem tudom hol..vmelyik ól…vmelyik polcán…vmelyik dobozban..
Az összekötőt befújtam ahogy azt illik,befújtam felülről,hogy belecsorogjon,befújtam alulról,hogy a pofámba is jusson…közben nekiálltam az ólleltárnak.
Szerencsére gyorsan megtaláltaték az összekötő,csak pár dobozt kellett levennem a polcról..meg néhány marék pókot a pofámról,mert amerre mentem,mindenütt behálóztak.
Még jó,hogy csak egyetlen állattól undorodom,az meg én vagyok.
Harcra fel!...majd le…ugyanis addig jutottam,hogy semeddig…ha eddig összevolt rohadva,akkor most már egységbe is forrtak…lelkesedés híján igyekeztem gyorsan feladni,125-ös flex elő,és szépen felülről lesimogattam a menetről a cuccot…
Gyalogsági roham újra…de folytatódott az állóháború…igaz nem vettem ki semmit,lengő,gólyaláb minden a helyén maradt,így a csatatéren hely az nem sok volt.
Villást nem is vettem elő,csőfogóval ráfogtam…vállból cibáltam…de semmi…
Annyi fény felcsillant,hogy lefordult egyszer a fogó,én meg halántékkal lefejeltem a sárvédő belső élét keményen…így a csillagok fénye rögtön beragyogta a látómezőm..eléggé szédelegtem…még a háttérből hallottam elhalkulva,hogy táncolj Kokó!...de szerencsére kitisztultam gyorsan,a drogtesztem ismét negatív lett.
Ezen sikerből felbuzdulva előkaptam újra a 125-öst,alulról is szépen lekapartam a menetről a kormányösszekötő anyagát.Így két oldalt lelapolva ráfogtam a csövessel újra,és már rögtön simán ment,szépen letekeredett az összekötő.Cseredarab fel,kerék vissza…és kiskezétcsókolom,ennyi volt az egész,semmi ember tragédiája.
Xarakodás..ugyan…feladat…oszt ennyi..

Motorcserekor kiszedtem ugyi a generátorját,és a bontóból vettet raktam bele…nah,erre ráírhattam,h élt 2hónapot…hazamentem melóból,gyújtás le…oszt nem kapcsizott le az akksi villanya a műszerfalon…
…hoppácska…nem vagyok előitéletes..de múltkor ez a teljes delejhalál előtt maradt ilyen..
Multiméter elő..rámértem,az akksi még ok,van benne cucc.Beindítottam,tégla a gázpedálra…töltés semmi..
Szervusz Szergej…ez is elment az örök elektromosmezőkre…
Csak semmi pánik,van még egy generátorom…viszont eszembe jutott az etzold manuál,ami azt merte írni,hogy a generátorcseréhez motort oldani,majd megbuktatni…miből wazz?Matekból??
Mert közben leesett,hogy itt parázok,miközben motorcsere után utólag szereltem fel a sallangokat a blokkra,tehát simán ki lehet műteni mindent.
Na jó,a sima az nem az a szó ezen esetben,mit a lexikonok definiálnak,mert,h szépen menjen,először a kormány szervószivattyúját,szíját le….a szivattyút a tűzfalhoz drótoztam,hogy ne legyen útban.Majd kivettem a jobb első kereket,a sárvédőbetéteket,és oldalról már oda is fértem a generátorszíj feszítőjéhez kényelmesen…
Csavarok oldva,generátor oldva,és szépen ügyin kiforgattam,mint plázacica az egyszeri balekot minden vagyonából..
Nemtom miért írták mások,hogy mekkora szopacs,nem tudták kikínlódni,csak a fém tartójával együtt..
…mi bajuk…tök könnyen ment..mondjuk a sikerem záloga az volt,hogy nemrég lett összerakva,így nem nagyon kellett paráznom,hogy össze vannak rohadva a csavarok…éljen a rutin…a csavarok meg rohadjanak meg..van még flexkorongom..

Gondolkoztam,hogy folytatom a bejáróm kibetonozását,de mindig halasztgattam..tavasszal kizöldült minden,csiviteltek a madarak,jól összexarták a kocsit a fa alatt…szóval felébredt a természet,ezt meg nem akartam elrondítani munkával,inkább élveztem…nyáron dög meleg volt(vagy nem)ekkor meg ezért..jött az ősz,mostmá’ elkék kezdeni…de olvastam,hogy a beton felületét védeni is kell,hogy tartós legyen,ezért a meglévő betonkockát szépen lekezeltem váltóolajjal…ehhez nem kellett mást tennem,csak annyit,hogy megálljak a bejárón…másnap meg csodálkozzak,hogy tiszta olaj minden..na bax…aszittem a blokknál vmi,de nem,a bal oldali féltengely belső gumiharangja adta meg magát,és mivel ferde a bejáróm,szépen kiköhögte oda a váltóolajat…anyádba a hidegvágót…jó,hogy blokkcserekor néztem rá,akkor még semmi gyengédséget nem mutatott az anyaga…na mindegy,kellett vmi úgyis,hogy a következő szintre lépjek az autószerelés magasiskolájában.
Pár napig így jártam…(jó pár napig)szakadj meg,te akartad…ja..már megszakadtál..mindegy.
Szóval összekapartam a lelkierőm(és terhem),vettem gumiharangot,szimeringgel együtt,4300pézért.
Volt külön gumi is,de most ezen nem sóherkodok,ha már cserélem,akkor az egészet,mert az nagyobb cumi.
Ja,meg vettem váltóolajat,egy lityit.
Azért egy litert,mert kettő kell bele,ahogy néztem előzetesen.
Akkor miért egyet vettem?..Ne kérdezd,én sem jöttem rá még…ez vagyok én..vállalom magam.
Agyilag megszerkesztettem,hogy másnap beállok,és nekiugrok,mindennemű B terv nélkül,ugyanis este már mennem kell melózni.
Jó,ott a moci menekülési útvonalnak,de azt nem akartam,mindenképpen érezni akartam a siker ízét gyorsan…a pofámba fröcskölő csavarlazítón kívül..
Este természetesen mondta a híradó,hogy dél,középdunántúl eső,de no problemo,mi északon vagyunk…ami persze relatív,mert ugyi mihez is képest…és ezt a felhők is felvetették,mikor felénk értek,és xarrá áztatták a bejáró füvét…
Másnap derült ég,sártenger,vizes fű,drájvettertaft.
Kit érdekel...Beálltam a kapun belül,a járdához közel.
Legjobb lenne,ha a járdára tudnék,de van mellette párhuzamosan nagy darabon virágágyás,abban meg nem akarok hemperegni,elég ha debil teszi.Így beljebb,a sarkához álltam,tégla az emelő alá,kerék le.
Csonkállványról lekötöttem a kormányösszekötőt(hogy ez milyen könnyen ment…a kosz sem tudott még lerakódni rá..)lekötöttem a rugóstagról,majd leemeltem a lengő gömbfejéről…így már csak a szakadvány gumiharang tartotta.
Annak a bilincsét gyorsan leküldtem egy hosszú laposfejűvel,csak elég mélyre kellett benyúlni érte…szerencsére a kezem nem vertem le amikor leugrott a bilincs,mivel már hamarabb megkapaszkodtam fejjel a sárvédőben.Kicsit taknyos lett,de egye kutya,allergiaszezon van,vagy mifene…imígyen szépen ki is tudtam húzni a váltóból a tengelyt.
Nya,te is megvótá,kipipálhatlak.
Fain kis 3 centis szakadás volt rajta,persze az alsó részen,hogy minden kifolyhasson.
Gumit letéptem róla,levettem a zégergyűrűt a tengely végéről,ami a csillagot tartotta…igaz,ez kicsit macerás volt,mert egy zégerfogóm van,és az persze a másik irányba nyit…a spór természetem itt is megmutatkozott,mert négy fogóból állt a készlet,de csak az egyiket vettem meg,majd megoldok mindent ezzel címszóval…na mindegy,ügyin kijátszottam a helyéről,ilyenen nem parázok,anno még ez sem volt,és úgyis megtudtam oldani két csavarhúzóval,meg néhány sebtapasszal..
A csillagot összejelöltem a tengellyel(eztold irta,szóval nemtom miért is tettem..)s gondolkodtam,hogy mi a rákkal üssem le a bordázott részről.
A tengelyt nem tudom befogni,mert satum nincs,ami azért nincs,mert nincs satupadom,ami azért nincs,mert helyem sincs hozzá.
Illetve van,de lusta vagyok kialakítani mindent…szóval komplex problémáim vannak..meg ez a kocsi mellett guggolva megszerelek mindent-féle indiai módszer nekem nagyon bejön,élvezem.
Szinte.
Na mindegy,egy tégla a betonra,arra rongy,s ráfektetve a tengely,ami végén koloncként a csonkállvány.Majd ráállok,vagy vmi,csak kikék ötölni,hogy mit kellene kezdeni vele.3 ágú a csillag,így villást nem tudok rátenni,hogy ütögessem.Csapágylehúzóm nincs,de ha lenne,akkor biztos kétágú lenne,hogy ne tudjam használni,mert ilyen az én szerencsém.
Na,mind1,laposfejű oda,finoman kocogtat…és szépen lecsusszant…Te hüüülye..ezen paráztam ennyit??
De gond egy szál se,mert a közbülső,elmélkedésre szánt időmet tartalmasan kitöltötte az odakészített sörikém,így nem panaszkodhatom.
Nézegettem a tengelyt,elég odagyógyultnak láccik a szimeringes mittoménmiaz.
Fejreállítottam,próbáltam óvatosan kocogtatni egy kis 10dekás kalapáccsal,de semmi,meg se moccant.Merő feszültséglevezetésből rákúrtam egy nagyot…de semmi baja nem lett…főleg azért,mert lecsúszott az ütés arról a műanyagos xarról,és olyat csaptam a betonra,hogy úgy eltört a vékony kalapácsnyél,mint a ropi.
Közöld meg anyád..
Mindegy,úgyis nagy gyűjtője vagyok az elfekvőben lévő hulladékértékű szerszámoknak,kikaptam a ládafiából egy másikat.
Igaz,ez 20 dekás lett…maradhat?
Kocogtattam,rávágtam,melléütöttem…de semmi,akármilyen kombóban is vittem rá az ütéseket…
Ehem…ilyen dolgokban elég flexibilis vok…elő a 125-ös kiskaparcsot,és szépen hosszában majdnem tengelyig elköszörültem.Annyira precíz vagyok már ebben,hogy lassan szívműtéteket is vállalhatok..majd egy széles und erős laposfejűt beletoltam a vágatba,és elfordítva könnyedén lerepesztettem róla…ennyi…
Asszem a flexet is fel kell vennem az autószereléshez szükséges 3 legfontosabb dologba…csak mit rakjak ki onnan?
Sört az bizti nem,mert az már az egyiptomiak óta velünk van,én meg szeretem a tradicionális dolgokat…piramist ugyan nem építek..legfeljebb sörösdobozokból.Vagy a kidobált alkatrészekből.
Azokon gondolkodtam is,hogy mit lehetne velük kezdeni,vmi szobrot kéne csinálni…mert szeretek alkotni,szeretem a művészetet,anno művészettöri órán is sokat szívtam magamba…főleg marlborot,mert a fene megy be ilyen hülye órákra….eccő mondjuk a művtöri tanárt nagyon megleptem(meg magam is)
Egy középkori műelemzést kellett végezni,és máskor tv-ben láttam,hogy az a festmény a cinquecento művészeti korban keletkezett…qrva hülye szó,rögtön elfelejtettem volna,ha nem lett volna ilyen Fiat…így utánanéztem,és kiderült,hogy 500-at jelent..nna,ezt is tudjuk,hülyén se halunk meg.
Szóval a műelemzésemben leírtam,hogy a mű ebben a kimondhatatlan művkorban keletkezett(erről a tanár sosem beszélt)meg egy-két sallangot mellé,de sok minden nem jutott eszembe a festményről..azt látom,hogy matt,és nem metál,de ezt mégse írhatom le,ezért gyorsan be is adtam a pályaművemet…
Kövi héten a tanár meg büszkén felolvasta az osztálynak,meg adott rá egy 5-öst…mert aki a cinquecentot ismeri,az mindent tud…ezzz-azzz…majd letöltöm annak is az etzoldjét…

Szóval..tengely lepucolva,jöhet az összerakás…
Vmi csővel rákék ütögetni.
Szerencsére elől volt a vizescucc,mert a szokásos évenkénti mármegintszétmentazkurvatusolócsőkikellcserélni-n voltam túl,és a dobozban találtam egy rövid collos csődarabot.Viszont a menetes része elég agresszívan nézett ki,azzal biztos szétbarmolnám a szimeringet.Keresgettem vmi alátétet…majd leesett,hogy ott a régi szimering fémrésze,amit lefinomkodtam róla.
Szépen visszahúztam,rá a csövet,és rendkívül ügyi módon szépen rá is kalapáltam…voalá…ennyi….csövet le,régi szimering le…csak éppen az odakötött,vagy mi…nézem,hát a csővel jól összeperemeztem.
Nabassz…
Laposfejű elő,mint örök bontóeszköz…és ima,hogy ne csússzon le,mert ha kiszúrom a gumiharangot,akkor lerántom magam..de sikerült,szerencsére gond nélkül,mondjuk ez annak is köszönhető,hogy a másik kezemmel közben lenyomtam a gumiharangot,nehogy megsérüljön…így a lecsúszó csavarhúzó nem fúródott belé,megállt a tenyeremben.
Semmi vészes,mindig van rajtam kesztyű…pár nap múlva már a véraláfutás is alig látszott.
Csillag visszatolva,zéger ráment…rögtön másodikra,miután abban a rohadt fűben megtaláltam…persze..nehogymá a járda felé repüljön…mondjuk mókás úgy rakni,hogy szétfele kell húzom a fogó szárait..
Tengely készreszerelve,bedugom,és élvezem a munkám gyümölcsét…jah..
Tengely be,de olyan érdekes,mintha nem olyan lenne a szöge a csonkállványnak.Tengely ki,tengely be,forgatom,tengely ki,tengely be…dugdostam,de nem jó..hmm….
Abbahagytam a pornózást,néztem miért nem bírom bedugni rendesen..csak a váltó elejébe megy be a csillag,utána nem akar.
Mozgattam össze-vissza,de semmi,nem akar bemenni,ráadásul ugyi ott a végén a csonkállvány,és azt is tartani kellene közben,félig kinyújtott kézzel…meg az a rohadt rugóstag mindig útban,összeakad vele a tengely,nem férni tőle.
Kihúztam a tengelyt,debilt lezavartam az olajos rongyról,ahonnan röhögött reám,tengelyt leraktam,s fel kellett bontanom még egy sörikét,mert olyan stressz ért,hogy egy ampulla gondolatcsillapító már kevés volt hozzá.
Na,ne szórakozzunk kérem szépen..in medias res..lekaptam újra a csillagot,és belepróbáltam a váltóba…jéé…nem megy bele…megmozgattam…jéé..belemegy…húznám…jéé…nem jön ki…anyád.

Ja,elnézést a káromkodásért,de ez is a feszültséglevezetés része,erről nem tudok leszokni,legfeljebb némileg moderálva élek.
Pl istent sose szidom…faterral ellentétben.
A csúcs az volt,amikor szegény mamám meghalt,és papot kellett szerválni.Apám meg bement a templom végén a gardróbba,ahol a pap lakik,és be akart lépni,hogy elmondja kérését…de ehelyett,mivel régi épület,alacsony ajtóval,szépen lefejelte a szemöldökfát,és úgy lépett be a pap elé,hogy az isten baxa meg ezt a xar hodályt,hogy nem tudták normálisan megcsinálni…végül máshonnan kellett papot hívni…ezt csak mint kultúrtörténeti érdekességet említem meg…szóval nem szidok istent,van elég baja azzal,hogy állítólag nem létezik.

Csavarnyúzó nyelét beledugva végül sikerült kipiszkálnom a csillagot.
Nna,akkor ezt kő csinyálni…kicsit oldalra,meg fel…ahun a rugóstag lógatja lábát…na szevasz,akkor te is kiugrasz…az a 3 csavar nem oszt,nem szoroz.Főleg,hogy nem is értenek a matekhoz…így még könnyebb a dolgom.
Rúgóláb ki…tengely be,mozgatás…és szépen becsusszan…na,ki a király??...csonkállványt ráugrasztottam a lengő gömbfejére,hogy ne kelljen a súlyát tartani.
Akkor most berakjuk szépen a rugóstagot,csak még plusz két kezet kell növesztenem hozzá…mert ha elengedem a csonkot,akkor biztos kidől,és kirántja a tengelyt…vártam egy darabig,de semmi nem történt,nem mart meg sugárfertőzött pók..csak az izzadságtól viszketek rohadtul.
Nincs mit tenni,bemutatok vmi kung-fu formagyakorlatot…egy kézzel tartom a csonkállványt,két kézzel függőlegesen felemelem és tartom a rugóstagot,egy kézzel meg felülről becsavarozom…hm…lehet,hogy kevés vagyok hozzá??
Sose!Menni,vagy meghalni…mint a légióban.
Mivel jógáztam fiatalabb verziómban,ezért kicsit átszerveztem a testrészeimet…egy lábon álltam,másik lábfejemmel megtartottam a csonkállványt,a térdemmel és az egyik kezemmel fenntartottam helyén a rugóstagot,a másik kezemmel meg felülről könnyedén visszacsavaroztam.A haranghoz adott bilincs vmi összeakasztós,majd össznyomós volt,vmi speckó fogó is van ilyenekhez….amit kiváltottam egy egyszerű harapófogóval…majd bizti ezért veszek..haggyá má’..
Ennyi,semmi extra.
Mondjuk,lehet egyszerűbb lett volna egy dróttal kikötni addig a csonkot…de az nem én lettem volna…
Pajszert bele a lengő likjába,szépen ráültem,hogy lenyomjam…majd gyorsan fel,mert elfelejtettem lefordítani a szeghúzós részét…hopsza,kis perverz..elfordítottam a pajszit,rácsüccs megen,s a csonkállványt kényelmesen bekötöttem a rugóstagba,meg a kormányösszekötőbe.
Ennyi…ez se volt nagy kihívás.
Ja,azért a kereket is visszaraktam,ne hánykolódjon ott a fűben…de előtte kicseréltem a féktárcsát is,mert a régi már eléggé vékonyka volt,közel volt az alsó kopáshatárig…gondoltam,ha már belekezdtem…
Így viszont leszedhettem a másikat is,és azon is kicseréltem.
Még az olajat kéne valahogy a váltóba varázsolni,amit az oldalán lévő betöltőcsavarnál lehet…ami egyben a szintjelző is,tehát ha már folyik ki,akkor elégséges a szint…amihez kéne vízszintes terep…ez meg pont nem van nálam…nézegettem a kertet,hogy hol adják ki a fűben lévő gödrök úgy,h nagyjából vízszintes legyen..végül beljebb álltam,nagyjából jó..mind1,nem falat építek,hogy itt szinteket nézzek.
Kocsi alá be,csavar ki…majd a flakon csövét be a likba,s kezdhettem nyomirgászni…elég konkrét foglalkozás volt hanyattfekve…az olaj meg sűrű,mint az életem,alig lehet vmennyit benyomni,majd visszaegyengetni a flakont,hogy levegőt szívjon…el voltam vele…nyomni,majd levegő,nyomni,majd levegő…végén meg is szülök…őszülök.
Végén dugó vissza,kocsival ki…gondoltam kicsit megkergetem,hogy bekopjon rendesen a fék.
Nagyon nem nyomtam azért,csak 3.-ig pakoltam fel,és 140-ről fékezgettem vissza…(van egy magánautópályám a kert végében,a két diófa között)…meg élveztem a tájat,kanyarok,dombok…üvöltő,majd visszahörgő motor…majd újra üvöltő…és csak suhan a táj,sehol-senki,egy kéjutazás az egész…
Végén megálltam a ventillátorok földjén,kiszálltam a kocsiból,és gyönyörködtem a tájban…hiába jelenti az ősz az elmúlást valahol…a napsütés,gondtalan vidámság végét…de akkor is…az őszbe színeződő táj…dombok,erdők színkavalkádja…egy búcsúkarnevál,melyben felfedi mindenki a valóját,és megmutatja,hogy milyen is tud még lenni,mielőtt elbújna…megannyi aranyló koronát húzó fa…sárguló mezők,melyben itt-ott vöröslően lubickol a szélben egy-egy bokor...a távoli szélerőművek,mik csatasorba állva számtalan karjukkal küzdenek a folyton ostromló széllel…annyi érzés tolul az emberben…másodvirágzását éri meg a lélek..így voltam magamba szállva…mikor éreztem,hogy vmi meleg a lábamnál…behúgyoztam a gyönyörtől??…de nem..hopsza,kicsit meleg lett a fék….még a felni közepét sem tudtam megfogni,olyan forró volt.
Ráköptem indikátorként a féktárcsára,de rögtön gőzzé vált a nyálam,meg a benne lévő kajamaradék.
Lehet egy féktuning lesz a kövi projekt?
Kéne.
Mondjuk az 1,8-asok belső hűtésű tárcsája jó rá,csak nyerget kell cserélni…de az álom a hgt-jé…de akkor már a fél elejét ki kell…meg akkor a 14-es télinek is búcsút inthetek,mert nem fér alá..majd meglátjuk…mondá az agyilag vak.
Némi ábrándozás a helyen,a helyről…majd szépen hazahajtottam,hagyva,hogy visszahűljön minden.
Karaj lett,ezt is megcsináltuk…jöhet a kövi feladat.

Mivel mostanában építőanyagot már nem igazán hordok,ezért unaloműzésként megszültem,hogy visszapakolom a mélynyomót,meg az erősítőt,amit már két éve kikaptam a helyéről.A kábeleket bent hagytam,így azokkal nem kellett foglalkoznom.
A speckó házigyártmány mélyem gyorsan meglett,csak vagy 3x át kellett porszívózni,mire tiszta lett.A beleköltözött pókokkal nem foglalkoztam,nagyjából kipókhálóztam,oszt kezit pókolom..Ha beüzemelem,akkor úgyis keresztbeáll az összes szemük,és 8 lábbal kaparnak meg,úgy kifutnak majd a világból…Viszont az erősítőt qrvára nem találtam,vagy két hétig kerestem,mindent átpakoltam pincétől a padlásig többször.
Hova a rákba tettem…közben eccő tvztem,és kigondoltam,hogy rákapcsolom a házimozira,amiből 5év alatt sikerült annyit kiépíteni(ejj,ráérünk arra még..),hogy a két front rákötve az erölködőre,és így van használva szobainasként,a surroundokat meg bedobtam az ágyneműtartóba,oda úgy se járok,nincs útban…
Basszus!Hát az erősítő is ott van,jutott eszembe…és így is volt…két éve ott aludtam vele,csak megfelejtkeztem róla..be is kötöttem azt is gyorsan.
Már csak a fejet kell bekötni….ja,időközben azt lecseréltem,a puntoba beraktam,majd át a bravoba.
Gondolkoztam,hogy milyet vegyek,de végül újra nem áldozok,ezt kikötöttem,de ilyen olcsó semmitérők nem érdekelnek.
Tanáltam a vaterán egy jvc-t,3éves,hibátlan,dobozában.Új ára 33k volt,mp3,front usb,cd,aux,mosfet…11000-nél tartott az aukció,két nagytudású civakodott rajta 100ft-s lépcsőkben.Fogtam,12k-ért lenyomtam villámáron,nehogymá ilyen filléreken xarakodjunk…ennyit bőven megér,aki meg sokalja,az vegyen 9000-ért sal-t,meg hozzá a többiért füldugót.
Beszereltem,beállítottam,tök karaj,még a háttérszínt is lehet váltogatni.
Ha nő lennék,bizti elolvadnék a gyönyörtől..engem mondjuk nem zaklat fel,bár teccik,hagytam demo módban,így folyamatosan váltogatja a színét.
Ja az előző,nagytudású dajvú fejet azért cseréltem le,mert egy kalap xar volt mindig is,meg eccer menet közben olyan rutinosan raktam fel az előlapját,hogy letörtem a rögzítőfülét…no para,felraktam az előlapot,és egy 60-as reisert belecsavartam az előlap,meg a pereme közé,ami szépen befeszítette a helyére.
Teljesen korrekt,igényes tuning,még dolgokat is lehetett rá akasztani…azé még a mai kocsikon se látni ruhafogast a középkonzolon…ez az igazi útmutató design…a cipőtartót alá már nem valósítottam meg..
Szóval…új fej be,annyival könnyebb volt,hogy ez gyárilag iso csatis,míg a dajvúból kilógott vagy 20 madzag,oszt ennyi.
Anno csak néztem,hogy ez mi??Fonjam be,vagy mit kezdjek vele??
Úgyhogy ahhoz vennem kellett isot,és abba szépen bekötögetni..nem volt nagy vész,neten elérhető mindenfele a kottája.
Viszont itt több drót színe nem stimmelt,s nem emlékeztem,hogy melyik a remote szál,mert azt sem kötöttem be,direktbe volt kötve a hátramenő madzaggal…végül sikerült kibogozni,hogy a sárga a kék,teljesen logikusan,éljenek a szabványok.
De a remotét nem tudtam bekötni az isoba,mert nincs üres késem,vagy miknek hívják azokat a biszbaszokat a csatiban,ezért egy szép aranymetszéssel kivágtam a fej csatijából a remotét,és direktbe kötöttem.
Kipróbáltam,faja.
Pár percig hallgattam bent ülve Siskát,mint helyi kölköt,oszt jól meg is fájdult a fejem..nem a zenéjétől,mert ez azért nem SP,meg a haverja a grüntakony Tomi..neki van mondanivalója..bár SP régi mjuzikái tetszettek,amíg undergroundban nyomult…hanem elszoktam a dübörgéstől,meg menetközben más,mint bezárt kocsiban hallgatni.

Ápdét 14.
13 X 20
Faluvégi farrázás-Totalcar pályanap,Kakucs-ring

Mivel régen voltam már pályázni,jelentkeztem én is,igaz faluvégi farolás volt az epizód neve,de kit érdekel,az elsőkerekes is ember,vagy mi..
Előtte átnéztem a szekeret,olaj,víz kis mennyiségben pótolva,4 kerék új,azokkal nem lesz gond…igaz gondolkodtam,hogy van pluszba 3 garnitúrám felnin,vinni kéne belőle,de sikerült gyorsan lebeszélni magam,kellő tudatlanságról téve tanúbizonylatságot..vagymit.
Mivel 110km Kakucs,ezért időben el akartam indulni…sikerült is felkelnem fél kilenckor…na mindegyfene,mapsz azt írta,h majdnem 2óra az út.Faja.
Ittam egy kv-t,bekajáltam útközben a nulláson,és úgy számoltam,hogy 11-re bőven ott leszek.Sajna,mivel gps-t nem használok,Kakucs előtt 2x eltévedtem,a helyi öregek segítőkészségének hála…imádom,amikor az mondják,hogy jobbra,oszt megint jobbra,és az már odavezet…én meg nézek a szántás szélén,hogy hol a fülemben vagyok..mert azt ugyi kihagyták,hogy a kettő között vagy 5 utcányit kell egyenesen menni,mert az olyan természetes…
Végül így is odaértem 11-re,pedig nem is tekertem gyorsan,éppen csak tele lett bogárral a spojler rácsa.
Kicsit bambultam a pálya szélén,majd beregeltem.
Volt drift,meg pályaszakosztály,én a pályába soroltam mindig,mert elsőkerékkel csak játszani lehet,komolyat driftelni nem.
Mentem jó pár menetet a pályán,meg jó párat a pálya melletti bukótérben…na jó,csak 3x nem adta ki komolyabban,a többi csak amolyan méhecskés tavaszi pályabeporzás volt.
Eccő íven fordultam,de az előtte lévő körben vki kiszállt abban a kanyarban,s felkapálta a bukóteret.
Én meg 2-es vollgázon beestem,oszt a poron úgy elszálltam,mint a győzelmi zászló..ezt még élveztem volna,de pont ott volt egy 4db-os összefóliázott autógumibólya,és fainul telibekaptam,szanaszét repült.
(Mondjuk sok értelme nem volt ezeknek,csak arra jók,hogy aki a civil autóját akarja tönkrevágni,az biztosan sikerüljön neki…vagy óvatosabban kell menni..de ez rontaná az élvezeti értékét) Vixa akartam menni a pályára,de ekkor meg a motor üvöltött,gázon maradt vmiért,le kellett állítanom…nabasz.
Kiszálltam,h mi a fülem,a bowden fent van,csak nem ment be oda semmi…de nem,a mocitető elején lett egy pici horpadás…
Egy kis aranyos mosolyszerű…igaz,eléggé csámpásra áll a szája…sebaj,xarni rá,az autó az élvezeti segédeszköz,go tovább ezerrel…vixa a kocsiba,gyújtás,és szépen beállt a fordulat,ezért maxigázon vissza az aszfaltra…
Másodjára meg a célegyenesben lévő pici törésnél hirtelen ropogni kezdett a jobb féltengely…én meg maxigázról hirtelen átmentem satufékbe valamilyen indíttatásból,és ez olyan jól sikerült,hogy az ablakon kitekintve még láthattam a kocsi hátulját,amint éppen beelőz…
Óvatosan visszafordultam,mentem egy(majdnem) óvatos kört,de semmi hang…úgyhogy go tovább,megcibáltam újra a bajszát,ami a csövön kifért..majd még mentem utána több menetet,de többet nem zajongot.
Majd azért ránézek… betáblázom,oszt jól elhalasztom,hogy érlelődjön is azért.
Harmadjára meg csak simán besokaltam,oszt négy kerékkel mentem le az ívről,mert folyton a tükröt bámultam.
Voltak MX5-ösök,és tolták rendesen…ők vagy 50 centivel kisebbek,széles,lapos útragacsok.Volt olyan menet,amiben több ilyen süteményestálcát is kifogtam..de nagyon nem érdekelt,élvezkedni,szórakozni voltam..ráadásul most derült ki igazán,hogy a lengéscsillapítóim mekkora f.sok,hiába jók padon mérve,ide nagyon kevés volt,keményebbre,meg mélyebbre kellene rakni a bódét.
A célegyenes ráfordítót is rendre elxartam,mire rájöttem,hogy befékezve el kell rontanom a bemenetelt,hogy kifelé húzva indulhassak,mert gázon fordulva csak túrta az orrát kifelé szerencsétlen,hiába új gumi,csak mászott el a rákba…ja az új gumik csak előtte voltak újak..mert szemmel láthatólag kopott el az élük…majd utána néztem,hogy a futófelületből is darabok szakadtak ki,a bal elsőn főleg,s azon egy 20 centis darabon a középső öv is leszakadt…jó kis muri volt,egyem a szívemet…
Mind1,hangozzék a jelszó,ez már van,mostmá’akkor csak élvezzük,saját tetemünk felett ne károgjunk már…eddig hülye voltam,innentől meg idióta,maxigáz,kézifék,tempó mindegy,csak a kanyart élvezzük..
Így szépen radírozgattam az utsó meneteket.Utána este 6 előtt megpihentem,és eljöttem onnan,szép komótosan.

Még megnéztem azért egy driftmenetet,Karotta hogyan nyomta..ja,vele kétszer is szót váltottam.
Először a wc-ben találkoztunk,szevasz,szevasz,s mentünk tovább..
Másodjára meg beszélgetett mellettem a kocsijánál,(mert elég soxor kerültük egymás mellé)és a kocsija hosszáról volt szó,hogy milyen rövid,övé itt a legrövidebb a sorban..majd ránézett a bravora,s megkérdezte,hogy hány centi,mert talán csak az kisebb…odamondtam neki,h négy méter mitoménpárcenti.
Ennyi.
Sosem voltam bőbeszédű,nagybeszélgetős,nem vagyok a szavak embere.
De még jobb így is…érdekes lett volna,ha az első találkozásnál kérdezi meg,hogy hány centi az enyém…rögtön kidrifteltem volna a klozettból..

Kicsit levezettem a feszültséget,jól esett ez az ereszd el a hajamat…összesen vagy 40 kört mentem,egy pillanatig sem kímélve a lovakat….és ez színtiszta autózás-élvezkedés,nem tunyingsó…sőt,nem is hallottam egy kocsiban sem zenét…motor/kipuhang,gumicsikorgás…nincs az a Beethoven,aki élvezhetőbbé tudná ezt megkomponálni..
Annyit viszont tanulságként levontam,hogy vinni kell másik gumiszettet…2első gumi kuka,egyik hátsó is kuka,mert szálszakadt lett..a mocitetőn kis horpadás,a féltengelyt is meg kell nézni..
Ja,meg a bal hátuljával is elsuhantam egy bója mellett..azt hittem,hogy fél méteren tiszta karc lett a fényezés…de nem,csak egy mély karc,a többi a bóját borító fólia…ráolvadt a kocsi oldalára a dörzsöléstől…meg a sarokspojler is kapott,szépen leszakadt,még szerencse,h csavarozva is van,nem csak ragasztva(volt)…a lila ködben észre sem vettem,hogy melyik kanyart csaptam le ennyire…
Na,meg vmelyik váltórúd is meghajolt,mert egyik elbambulásnál túl későn raktam kettesbe,már elkezdtem az ívet,és kicsit agresszívabban téptem be a helyére,így a kettesnél néha szorul..
Meg persze mé’ is ne alkottam volna még..sütött a nap,ezért lekaptam magamról a pulcsim,amit az utasülés-ajtó mellé dobtam…oszt az egyik kanyarban szépen a pulcsi kirepült,rá a váltókarra…én meg idegből megmarkoltam(mert már ugrott elém a következő kanyar)oszt visszadobtam…gyorsítok ki,tolnám hármasba..basszus…a váltógomb sehol,hát nem letéptem azt is…gyors keresés a pulcsi redői között,fél szemmel az utat bűvölve,majd vissza a helyére,s go tovább…
Ja,a hármast nem nagyon kellett használnom,csak a két egyenesben 1-2másodperc erejéig,a többi 1-2 voll..
Volt is fogyasztás,400km-re tankoltam,s alig tudtam 200km-t menni…20lityit/100 biztos bekajolt a pályán..
Korrekt volt a pályán a legtöbbek hozzáállása,az erősebbet,jobbat általában elengedték,csak néha érezte úgy vki,h ez vérre menő verseny,s inkább feltartotta a másikat.
Adódott egy-két viszonylag „meleg” pillanat,az egyiket,amiben benne voltam,az láthattam a yt-n is: http://www.youtube.com/watch?v=fcE3RUAV43w
Persze,ez egy profinak semmi,csak én vok ilyen parás.

Ápdét vol.15.
Rendezői változat 2.

Egy-két dolog még mindig előbukkant a múlt jótékony ködös homályából.
Kocsi elején a spojler elég idétlen kialakítású,ferdén a kocsi alá lejt,mintha csónak volna,vagy mi a fülem.
Kimaradt egy-két kenu öntőforma,vagy mi a rák?Vagy ezt is anno úgy reklámozták,mint a wagonert,h horgászoknak is jó..tök idétlen,mert nem elvezeti,hanem inkább a kocsi alá nyomja a levegőt…a belső szélén meg ott volt az a függőleges 5 centi,amit levágtam róla…az is csak a levegőt fogta…Mondjuk annyiban jó ez a kialakítás,hogy ha padkához állok a parkolóban,és elszámolom magam,akkor csak szépen felcsusszan rá az eleje,nem akad meg,oszt törik széjjel..ja,de azért kipróbáltam vízben is természetesen…
…kibaxott nagy eső volt,én meg mentem dolgozni.A falut átszeli egy patak,kb 1 vödör víz/perc vízhozammal(lehet ezért építettek ide szélerőműveket vízerőmű helyett?)2 út megy át rajta,a felső vagy 5méterrel felette,az alsó kb 1,5méterrel.Én az alsó fele járok,mert a másik 1km-es kerülő…szóval..eső elállt,elugrottam a boltba,vissza haza,majd egy óra múlva indultam melózni.
Nézem,a híd előtt bambulnak a népek…nézem…nincs is híd,csak egy 20méter széles vízfolyás…??..durca…ott álltak,s nézték két oldalról,hogy mekkora ár…néztem én is,majd a kürttel szétugrasztottam a népet,megyek melózni,ne álljanak az utamba…majd óvatosan a vízbe bele..10centi,20centi,30centi…hajóvonták tanálkozása tilos..a híd utáni részen már szépen merült az autó,de egyenletes tempóval mentem,ügyin toltam magam előtt a hullámot,így semmi gond nem volt…szépen haladtam,még a tarcsvitorlákat sem kellett kibontanom..túloldalt kicsit megkapartattam a gépet,hogy lássák menő is vagyok,nem csak idióta,oszt szépen,mint Onedinék,elvitorláztam a naplementébe.

Vettem a kocsihoz anno fain kis légkompresszort,vagy mi az a xar.
Sokat nem használtam,mert kútnál tankolok levegőt(olcsóbb,mint a benzin),csak néha-néha igazítottam a kerekekben lévő légnyomáson,meg a motort,biciklit pumpáltam párszor vele.Eccő elővettem,h a gumicsere után töltsek a moped kerekébe…hát zörgött veszettül az istenadta(még,hogy istenadta…sztem az ördög teremtménye..)de levegőt nem tol.
Szétkaptam…hát leszakadt a tengelyről a dugattyú.Vixagányoltam csavarral…próba…a zörgés mívesebb,de semmi luft..szétkapom újra,nézem a dugót…hát úgy lötyög a hengerben,hogy ihaj,jó,hogy nem tolt semmit…
Egy ócska spiáter az egész.Próbáltam zsírral megkenyni,h némileg tömítsen,de semmi..
Felraktam a tőkére,és teljesen higgadtan fejszével kettészedtem…utána még csapkodtam a szétrepült darabokat is a földön…mondjuk gyorsan le is álltam,mert odajött debil játszani,oszt majdnem kiütöttem őt is a bolhái közül.
Ilyet se veszek többé.
..vettem helyette fain teszkós lábpumpát..1000ft volt eksönösen. …ezzel bemelegítésnek fel akartam fújni a gyerek medencéjét,és az egyik taposásnál szépen oldalra összecsuklott az egész..ejha..ez is kircsi,megen a megbízható minőségből válogattam.Pedig emléxek,volt régen hasonló…jó régen…igaz,azt még olyan anyagból gyártották,ami a periódusos rendszerben is benne van..kicsit vixahajtogattam,nyomtam párat még…erre a taposó tengelye szakadt ki…ajóanyád…fogtam,és leküldtem a pincébe mérgemben…
…Igazából persze a falhoz akartam vágni,csak a levegőben nem működött a menetstabilizáló-rendszere,s szépen mellette a pincébe kanyarodott…cserébe viszont szétütötte ott az egymásra pakolt üres befőttesüvegeket…yoo..ezekkel sem lesz már gond..ügyin meg tudom oldani a problémáim.
Ezután,mert azé kell vmi otthonra,vettem egy nagy bicópumpát.
Természetesen a teszkóból,mert a minőség fontos..ja,mondjuk egyszer berágtam rájuk..volt akciósan 100ft-ért csigafúró készlet,fémfúró.
Megvettem,már csak poénból is.Bedobtam a többi közé,oszt jól elfeledtem.
Később vettem új rozsdamentes mosogatót,és a csap helyét ki akartam furkálni körben…nagy sikerrel az egyik ilyen fost vettem ki,mert csak azt néztem,h használatlan még…rányomtam,a fúró meg elhajlott a picsba,oszt öxe-vixa karcoltam a tálcát,mire lekaptam róla…B+!...utána esett le,h milyen fúró ez…jah,fémfúró…fémből van,oszt ennyi,nem is hazudtak a leírásban.
Szóval bicópumpa..eccő néztem,az egyik téligumim laposabb hátul.Nna,tél van,némileg fázok,poénból nyomok bele 300-400-at a pumpából,legalább megmelegszek.Pumpálom,mint az örült,már kockásra edzettem a hasam,mikor durranás,oszt vége,ez is kilehelte a lelkét.Ekkor bambulok le a pumpa végéhez,hát már körülötte olvadt az öxetaposott hó…ja igen,az energia nem vész el,csak átalakul…legalábbis vmi ilyesmiről magyarázott anno a fizikatanárunk…mikor éppen nem volt bebaxva…isten nyugosztalja.
Ennek is annyi volt,szétolvadt a gumi..rátettem a tőkére,egyet rákúrtam baltával,mert van olyan sóher énem,hogy mindenben az értéket próbálom látni,s megmenteni…így elfojtom magamban ezt is legalább ezzel a húzással.
De kell vmi…mivel minden út a teszkóba vezet,ismét vettem egy olyan mini kompresszor néven futó xart.Tudom…de az ember nem bírja ki…naivitás…és a tudat,hogy még egy kínai családnak tudok étket juttatni az asztalára..
Egyébként ez jól üzemel…eddig egyszer használtam…de ez már továbbfejlesztett verzió,van a madzagján egy kapcsi,hogy ne kihúzogatni kelljen,mikor mék át a másik kerékhez,elég lekapcsizni a pumpa vezetékén.Hoppáré…övéké ezért az innovációs oszkárdíj.Vagy aranymedve..bár ez inkább egy nagy barnamaci..

Jah,az elején említettem a tyúkokat…azt nem írtam meg,hogy honnan jött elő..néha beálltam a kocsival,és azt vettem észre egy idő után,hogy nem csak debil,hanem a tyúkok is boldogan szaladnak felém ilyenkor…olyan aranyos állatok,hát megismerik a gazdit…utána néztem,hogy a kocsi elejéhez szaladnak…hát csipegetik le az elején szétkent bogarakat…büdös érdekdögök,gondolhattam volna…debil is csak azért jön,h vakargassam,meg átadhasson a bolháiból egy adagot,hát ezek is csak érdekállatok…viszont ezek után már nem kellett vakargatom a ráolvadt dögöket,a tikok lecsipkedték.Igaz,kicsit a festéket is,de legalább húsvétra szinestojást tojnak majd.
Mondjuk szegény páráktól azóta el kellett búcsúznom…egyszer elfelejtettem bezárni őket,és egy nyest vagymi egyet elcsórt(ez még hagyján)négynek viszont csak a fejét lerágta,oszt ennyi.
Hülye vicc,most hogyan fognak enni??
Mind1,vettem másik hatot helyettük…bár ezek elég korlátoltak…még annyira sem lehet programozni őket,mint debilt.
Múltkor beálltam,ülök a kocsiban,takarítom belül,amikor kopogást hallok…mi a hajam??...nézek ki…hát két tyúk a küszöbön lévő abarth jelből akarja kienni a skorpiót…anyám..ti igazi állatok vagytok…elzavarom őket,majd pár perc múlva látom,h az egyik meglátja a kocsit,s boldogan szalad oda a skorpiót csipegetni….ez igeeen…újrabootolt az egybites agyállományod?...és ez így megy azóta,amikor beállok,folyton vmelyik lerohanja a küszöböt…ezek is vmi vigaszágon jutottak fel Noé bárkájára..vagy névsorolvasáskor a hattyúk helyett véletlen ezt a hat tyúkot vették fel…Bár az elhozataluk is (rém)mesébe illő volt,kevés hiányzott,h ne én játszam el a nyest szerepét:
Szépen egy rossz pléddel kibéleltem a csomitartót,és úgy hoztam el őket.
Kinyitom a csomitartót otthon…anyám borozgass..hát lecsúszott a pléd egyik vége,és az egyik dög úgy telibefosta a mélynyomó közepét,hogy ihaj.
Vérnyomásom az egyből rendben volt,nem lüktetett az ér a nyakamon,hanem már rendesen fojtogatott…ja,meg persze a mentőláda is tixta xar lett,ezt is le kellett sterilizálnom a kerti csapnál.
Tényleg,volt ez a mentőládás mizériás statárium…de nem aggódtam,mert az enyémben folyton frissültek a dolgok,onnan láttam el magam…egyedül tekercses sebtapaszt kellett vennem,mert egyszer beragasztottam volna a sebem,oszt csak úgy lehullott rólam a levágott csík…
Mi a tosz,antianyag??
Nézem,hát semmi ragadás…kicsit megöregedtünk…majd ülünk a kandallónál…pedig alig volt még több tíznél…igaz,ez még kiskorúnak számít,lehet ezért is indult mindenfelé a kékek büntetőzászló…alja…..
Kékek..jut eszembe..ez is..jómúltkor mentem a szomszédban,a templom előtti Y felé…szép lassan üresben csorogtam,h majd elsőbbséget adjak,mikor egy rakás audi a pofámba robbant az éles kanyarból.
Szép ütemesen,mint a mutató járása…tik-tak-tek…az első még a sávban fordult,a második a vonalon,a harmadik már az én sávomba mászva..ráadásul én meg balra akartam kanyarodni,ezért arra az oldalra húzódtam már,h elférjenek mellettem a jobbra menők…éppen csak vissza bírtam kapni,s becsúsztam félig a templom melletti parkolóba…még jó,hogy tök üres volt,mert hétköznap nem rendel isten.
Csak kapkodtam a fejem,hogy hova siet ez a sok audi..vmi sürgősségi vajdatalálkozó??
Utána láttam..már csak a tükörben,hogy kék villogóval nyomatják a kupakjukon..ja..ti vagytok…ha már helyben voltam,elmondtam ott értetek egy imát..mint a mekinél…churchdrive…később olvastam,h Csókakőt védték meg…ugyan minek..Szulejmán se ostromolta,mert már akkor is jelentéktelen volt stratégialag..


Van itt egy hátsó út a szomszéd szitibe,kanyargós,dimbes-dombos,igazi ínyencség…főleg télen…mivel tábla jelzi az elején,h síkosságmentesítés nélküli….fini-fini..forgalom rajta alig,a traktorok ilyenkor már a téli álmukat alusszák…ha leesik a hó,vagy fagy,akkor oda szoktam kimenni játszadozni,gyakorolni.Van egy-két útszakasz,ahol kellő hosszúságban egyenes,vagy jól belátható…ilyenkor kicsit aktívabb szerephez jut a kézifék…az árok a szélén sekély,van hol megfogni…csak úgy szórakozásképpen…soxor nem adja ki,de ez a lényeg,hiszen csak akkor tudjuk hol a határ,ha átlépjük…lapát van,török száraz gazt,ágakat a kerék alá,és kész,kiásom magam,ha kell…persze szoktak arra jönni bamba népek,s nézik mit kínlódok,de egyszer nem álltak még meg,h segítsenek/segíthetnek-e..de nem is kell,ez is a szórakozás része,az élménygyűjtés…ilyenkor az elhúzó kocsiknak csak odakiálltok,hogy sziasztok magyarok..


Ja,tényleg,volt a motorítéletes nyereményjáték,gondoltam firkantok pár sor a maxiról is.Sokat nem,mert ha nagy néha leülök,akkor 3-4oldal után már megunom magamat,ezért csak 7,5oldalt karmoltam le.Viszont nem volt ilyen motorkategória,nem volt hová feltölteni.Irtam a szerkesztőnek,de válaszra sem méltatott,típus sem lett olyan.Ok…az olimposz tetejére nem hallatszik fel a hangom.Mind1fene,kicsit kiéltem magam magamban.

A szekér biztosítását évek óta a neten kötöttem,a nyetrizsnél,folyton átlépve máshová,ami kedvezményesebb.(nem pár száz forintoknál).Idén(2013-ra) az aegonnál kötöttem,a punyeszt is meg a bravot is,ráadásul a ház biztije is itt volt,így még kedvezményesebb lett.Bravot egész évre,a punit fél évre fizettem be egyben,miután kikalkulálták az összeget.A papírokat is az aegon online felületén intéztem,miután regeltem oda.
Az igazolást meg onnan kellett kinyomtatni….De ezt rendkívül ötletesen úgy csinálták,hogy negyedévre,negyedévre,majd a maradék hónapokra…ezért fizettem egy évre előre,hogy ilyen faxságokkal szórakozzak…elég magányos lehet a programozójuk,mert sztem nincs egy felhasználóbarátja sem..
Mind1..illetve nem,de hát ez van…mérgelődök,kiírom magamból,oszt szépen elfelejtem…
…utána meg észreveszem,hogy megen lejárt igazolással mászkálok…bár azt se tudom,hogy kell-e ez még,elvégre a 21.században élünk,vagymi.
Áprilisban kaptam egy mailt tőlük(persze,h mi a gond,azt nem írták bele),de,mondom majd meglesem,kocsik biztije rendben,ház rendben,reklámok meg nem érdekelnek.1,5hét múlva rálestem…aménkűt…a punto biztosítását felmondták,mert nem fizettem.
Mi van anyáddal??
Nézem mi a nyűgjük….hát a kalkulátoruk úgy adta meg az átutalandó összeget,h a bravonál igen,de a puntonál nem számolta bele a baleseti adót…így amikor még megkötöttem,akkor rendben volt,de később megrövidítették annyival a biztosított időszakot…ja,én vok a hibás,mert amikor beregeltem,irták,h naponta nézzek rá az oldalukra…mégis mi a faxnak bámulgassam a három kötvényem,a mailomra nem nézek ilyen sűrűn… szóval így tíz napig szépen biztosítás nélkül jártam…ráadásul újra kellett kötnöm náluk…gyorsan felhívtam a szomszéd szitiben lévő irodájukat,elmondtam a nyűgöm,meg,h gyorsan rendezni akarom a dolgokat,úgy,h papírom is legyen igazolásnak…áá,ne menjek át hozzájuk,neten gyorsabb,nekem is csak jobb úgy…??...van ám motiváció…rámegyek a netes oldalukra,de sehol nem tudok biztosítást kötni.Ilyen vak,béna nem lehetek…de mindegy,el kellett mennem melózni.Később próbálkozok még melóban,de semmi…viszont már telcsis ügyfélszolgálat sincs,mert ki az a hülye,aki ilyenkor hívná őket..másnap telcsizek nekik…ja,nem jól csináltam…ne lépjek be,csak simán látogatóként tudok újrakötni,s így írjam be újra az adatokat…hmm…remélem a kitalálója szépen csuklott …össze…Ááá egon,a nénikéd…így végre meg tudtam kötni újra a biztit,persze a kieső napokra fizethettem annyi pluszt,mintha negyedévest fizetnék be.
Évváltáskor most meg szépen benyaltam,nem léptem át máshova.Küldtek ajánlatot…jóvan,legyen ennyi a negyedéves díj…később,amikor már fizetni kellett,akkor esett le,h átváltották a fizetési módot negyedévesre,az évesről…aszittem csak összehasonlítási alapként mutatták,h mennyi így egy negyedév…faxa,most szórakozhatok ezzel is.
Ez a baleseti adó is remek dolog,soha nem volt balesetem,de sebaj,büntessetek ilyesmivel…hogy ne fájjon annyira,majd megpróbálom élvezni..adó-mazo..
Olyan ez,mint a szelektív hulladékgyűjtés.
Néha már betegesen,de szétválogatom,s elszállítom a szemetet a konténerekhez.Közben persze a kocsi okszigént termel,mert mindenhova nem rakhatnak olyan konténereket..
Na mind1,a szemetünk az így heti egy vödör,mert kajamaradék sincs,debil minden megeszik,a cipőfűzőtől a papírzsepiig…szóval…akkor is ki kell fizetnem heti egy 110L-es kuka elszállításánák árát…kedvezmény csak egyedülálló nyugdíjas kaphat,neki 80L-est kell fizetni..Nna,az kell annak a 15deka parizer csomagolásához,amire futja nekik…de ha nem fizetek,akkor felnyomnak,és jön a bünti…rezsicsökkentés,mi?Nekem az is elég volna,ha korrekt partnerek lennének…a mohás sírotok legyen zöld..

A kertben lévő fákon régóta fészkelnek gerlék,s állatbarátként nem bántom őket,szépen el szoktam merengeni őket bámulva.Ezt meg is hálálják,mert a ház előtti vezetéken csak ott pihennek,ahol a kocsi áll alatta…és ami bennük van,azt ki is adják…mind1,ők is isten teremtményei…minek szedjem le légpistával,több kárt okozok én a kocsimban…Mondjuk a bodzaszezont külön imádom(mivel van több bokrom)ilyenkor küldik bőszen a mocitetőre a javítófestéket.Igaz lila,nem sötétkék,ezért kicsit elüt,de mindegy.Majd ültetek kökényt,hogy az hordják fel rá…eccő ugyan jól megszívattak…vagyis szívattam magam….éjszakás után felébredve,s elindulva néztem a tükörkonzolt,fehéres folt rajta..
A qrvaszátokat…mind1,majd lemosom.Megyek szépen a kocsival,ablak lent…mikor vmi rohadt zörgést hallok…fülelek…mintha a bal szélső levegőbefúvóból jönne.
Falevél került bele??
Tök olyan a hangja…mondjuk mikor megvettem,nem volt rajta pollenszűrő,lehet vmi régen beszívott cucc szabadult el..
Keresztbefordítom a rostélyt,s mindennemű hátsó gondolat nélkül egy ujjal elkezdtem kotorászni benne.
Akárhogy is nyomtam be az ujjam,nem találtam semmit…közben viszont szemből egy barom megelőzött egy biciklist úgy,h nem fértük volna el,ezért félre kellett rántanom a kormányt…ha kibírtam volna húzni az ujjam…ugyanis ahogy kirántottam volna,a rostély visszafordult,és mivel van benne ott egy perem,szépen odaszorítottam az ujjam…így egy kézzel szerencsétlenkedve kormányoztam félre a szekeret,volt pulzusom rendesen….Utána beljebb toltam a kezem,s elfordítottam a rostélyt,hogy kihúzhassam…xard össze magad,akkor zörögjél….
..később le akartam mosni a fehéres pacát…hát nem madárxar volt…hanem a tükörtartó alu oxidálódott,s egy kis darabon ledobta a festéket…de maradék festék is egy darabon elvált,és az alákapó szél azt zörgette…csak én a lehúzott ablaknál azt hittem,h belül lévő szellőző az…mind1…csak 10centit tévedtem…

Elég sok fácán van errefelé,de eddig sikerült elkerülnöm őket..sajnos.…de egy őzzel sikerült közelebbről megismerkednem….hol máshol,mint az ipari park közepén.
Hajnali három,megyek be a szitibe munkatársammal,s van egy lejtős rész a semmi közepén,a cégek között,ahol üresbe raktam a kocsit…gurultam le 50-el…szemeimmel bágyadtan bambultam a szélvédőn keresztül a közeli jövőt,mikor egy villanás…és egy őz pont a lámpám fényénél hajtott végre tér- és időugrást,át a szomszéd szántóra.Annyit tudtam csak sziszegni,h ember!...s már satuztam is,mert ezek olyanok,mint a halhatatlanok gárdája,egyet elcsap az ember,rögtön ott terem egy másik..és miért pont most tévednék…
…már majdnem álltam,amikor durranás a kocsi oldalán..a qrva..esse’ csattanó maszlag volt.
Nézem a tükröt,egy őz fetreng az úton,s próbálja az összekócolódott lábait kibogozni…kézifék be,kiugrottam üvöltve,boldogan,hogy egy őzpörkölt rendel!...már majdnem odaértem,de végzett a dög a futóműbeállítással,és elbotorkált a nagy büdös éjszakába.
Legurultam a lámpák alá…néztem a kocsi oldalát,szerencsére semmi sérülés,a hátsó ülés melletti oldalüveget kapta telibe…legalábbis a rajta szétkenődött taknya alapján…még jó,h nem agancsos volt szegény pára.
Ja,pár évvel ezelőtt anno a corsa-val pont ott ütöttem el egy nyuszit.
Azt jól telibekaptam,pedig emelkedőnek mentem szép lassan…mind1,fini kaja lett belőle.Persze,ha ezt egy vadász olvassa,akkor ez nem igaz…csak egy legenda a nyúlpaprikásról..
Utóirat gyanánt..na,ezeket a sorokat papírra vetettem,erre pár hétre reá elcsaptam az utcánkban egy macskát.
Nagy baja nem lett…mert szegény párának a fején mentem át…de akkor sem szedtem fel,méghogy olasz autóhoz olasz kaja..lehúztam az árokba,hátha vmelyik gyerek játszani akar vele..mert ettől még ugyanolyan macska maradt…csak legalább nem szalad el,ha simogatni akarják...

Állatok…az autóval kapcsolatban még egy állat eszembe jutott,a patkány.
Nem mint stílus,közeg,vagy akármi,hanem az a négylábú.Voltak egerek,amikre élvezettel vadásztam(polgári létben csak erre futja)majd azt vettem észre,hogy hirtelen eltünedeztek.Kihaltál,micky?
Pakolásztam a dolgaimat,és egyszer kiszedegettem az izzókat válogatáshoz,majd a kazánnál a földön hagytam,hogy másnap folytatom címmel.
Másnap megyek,izzók közül eltűntek a sárga indexizzók…??...megette debil??
Bemászott vki,és a sérelmemre ellopta a szerszámok közül a szemetet??
Nem jutottam végére a talánynak,múlt tovább a létünk.
Néhány nap múlva pakolászok az egyik ócska ólban,amit majd le akarok bombázni,nézem,a vályogfal tiszta lyuk,beköltözött vmi falrágó…és az egyik lyuk szélén kiállítás lomokból,színes kupakok,műanyagdarabok….és az én indexizzóim…a kis szemét…egy patkány odaköltözött,az egerek elinaltak,ez meg összelopkodott mindent.Az izzókat visszalejmoltam,a többit otthagytam neki,tőlem elfér….később viszont pofátlan lett a dög,a föld alatt megy a fűtésvezetékem,és ez megtalálta..berágta magát a polifoam szigetelésbe...oksi,Te akartad..elő a vegyifegyvert…betoltam a védőcsőbe egy füstpatront…szépen kifüstöltem…mivel a szigetelés is égett…a patkány kábán előbújt,én meg egy kecses mozdulattal megkínáltam deszkával…nesze,egyél rostosat…
Így ért véget a barátságunk.Én próbáltam toleráns lenni,de végül szemét lett..

Jah,meg még egy állat.
Ha beállok a kertbe kocsival,akkor rendszeresen vmi aljadék állat összemászkálja.Látni a nyomát,motorháztető,szélvédő,tető tiszta lábnyom lesz.
Ráadásul a szélvédő meg olyan,mintha élvezettel csúszkálna rajta,tiszta sár ilyenkor…Gondolom nyest,görény,vagy nemtommi.
Ráadásul most,(14 III) nekiálltam,h rendberakom a punyeszt.Felnyitom a mocitetőt,h visszarakjam az akksit…erre tiszta verébtoll minden,az akksitálcán zabált ez a genyó.A zárhíd alá meg ellopott tojásokat dugott,mert van,h csak a kazánházba viszem be,s később a házba…ez meg meglopkodta a készletet…tavaly csináltam hurkokat a kerítés alá,de az nem vált be…eccő kint matattam a sötétben,hallom,h nagy zörgés a kert végében…felkaptam a vasvillát futás közben,h majd szitává lövöm vele…odaérek,hát a szomszéd kutyája volt…ráadásul akkor néztem,hogy csak riasztófegyver van nálam,mert véletlen a levélgereblyét kaptam fel…így továbbra is keresem a megoldást…a sárvédők meg már tiszta karcosak a körmeitől…

Nah,tavaly a kátyúkérdés is megoldódott,rendbetette a falu.
Igaz,az állam csak hitelezett,mert pénzt nem kap ilyesmire egy bevétel nélküli kis falu,csak az elherdáló nagyvárosok.
Ahogy olvastam,négy pályázó volt,ketten 5k körüli árat adtak négyzetméterére,ketten pediglen 10k felettit.
Végül a második legdrágábbat választották.
Kicsit vacilláltak,mert a cégnek egy bejelentett embere volt,de végül úgy döntöttek,h az lesz a kiválasztott.Amikor csinálták,akkor jól haladtak,mert vagy tízen dolgoztak…mondjuk értékeltem is,mert pont éjszakás voltam,amikor vágták,törték fel a kátyúkat….a kocsival beálltam,h nehogy összebarmolják aszfalttörés közben(mondjuk már nagyon nincs mit rajta)…felébredek,állnák ki…hát ezek a sötétek(minden értelemben)a (nemlétező)bejáróm közepére lapátolták a feltört cuccot,egyik oldalt se tudtam kiállni mellette,félre kellett hánynom..nem baxott szét az ideg…siettem melózni,ehelyett kialvatlanul,őrülten lapátolhattam,mint Fülig Jimmy a Honolulu-Star kazánjánál..

Unokáink sem fogják látni avagy Alvázvédő Pallasz Athéné üzeméből időnként ellopják a kátrányt ...
Eljött idén is a tavasz,felugrottak a nyárigumik…közben átnézegettem a szekeret..a bal toronynak oldalán,kívül,rohadtul rohad,nincs mese,meg kell csináltatni.
Majd.
Az a baj,h gondolkozok rajta…Állítólag a gondolat a tett halála,vagymi,de sztem fordítva,mert addig merengek,h bármi is az,nekiugrok,h kipróbáljam magam benne…már nézegetem a hegesztőket…meg tananyagokat töltöttem le…mondjuk az egyiket benéztem,mert Kovácshegesztés volt címe,aszittem Kovács megmutatja hogyan hegeszt,de nem…végén meg is patkolom a szekeret..
Ja,meg lett egy lik a középdobon.Elég diszkrét,a Titanic oldalán lévő ehhez képest csak hangya seggén szélnyílás.Nem is fárasztom magam vele,annak is vége,már nincs ott anyag…majd felírom ezt is a bakancsoslistára.
A bal oldali utángyártott sárvédő is végre kész lett:a kerékív mentén körben kitüremkedik a rozsda.Nagy kaland,mi falun így szélesítünk.Peremzés?Mijaz?Tanultál volna…most tudnád mire képes az okszidácijó..

Megváltozott a családi állapotom,új nő került a családba.
Sőt,rögtön kettő…
A nevükre már nem emléxek…a nevek csak úgyis csak címkék…a környezettől függ,h kit hogyan hívnak..ja,jött velük pár pasi is…gps a banda neve…pedig világ életemben utáltam,gyerekkorom óta térképmániás vagyok,abban éltem ki magam,így utaztam be a világot…messze tájak felett szárnyalhatott így a képzeletem,teljesen el voltam varázsolódva térkép közelében.Később már térkép nélkül is néha…
Szóval..nem vettem gpst eddig,ritkán kellett volna,ezért amikor kacifántos helyre mentem,akkor kinyomtattam mapsból az útvonalat,oszt jóccakát.
Néha mondjuk becumiztam,ha eltereltek,vagy benéztem..de ez az élet rendje..különben is,minden út Rómába vezet,ezt még a harangok is tudják.
Izé..azért használok/-tam párszor gps-t,de csak ha bérszekéren zötykölődtem.
De ahány alkalom,annyi cumizás..pl CsárszdöGólról kigördülve bekapcsi a gps…és elkezd ott nekem franciázni a kocsiban…’nyádat…mire meglett a natív language-m,vagymi,addigra meg delej off,oszt ennyi.Mi meg szálguldanánk,mert sietségbe voltunk,oszt negyed óráig semmi,be sem lehetett kapcsolni.
Az utat meg annyira sem tudtuk,h egyáltalán melyik égtájnak induljunk,megnézve a fák mohás oldalát.
Máskor meg szlovák nyílegyenes pályán,erdő közepén keresztül menve odaáll a szőke bemondócsaj a gps mikrofonjához,oszt beszól,h zsákutcába tévedtem,forduljak vixa…nesze neked 3D,meg ilyen faxság…inkább suliban,a föciórán figyeltél volna...
…máskor,csehektű vixa 10km után ugyanabba a városba kerültünk,mert rox sávra küldött..újra megpróbáltuk…akkor meg 40km után kerültünk vixa oda…nem baxott szét az ideg..utána már inkább a táblákat néztük..
Szóval van gps-em,igaz,azért mert rászántam magam,vettem okosságos telcsit.Sok haszna nincs,mert utálom a modern technikát…pedig naponta kell használnom.Olyan,mint a 3D-s tévé…nagy kaland,öreganyám tv-je már 30évvel ezelőtt is ilyen szellemképes volt,csak fekete-fehérben…de fejlődjünk a korral…nyomjuk a fészt…ha tudnám hogyan kell..akkor se érdekelne.
Persze az első használat is jó volt,mert mikor betekert végre a vétel,az volt az első mondata a hölgyeménynek,h túl gyorsan megyek…asszem fogom szeretni…lehet átváltom pasihangra..bár az meg olyan melegfrontos lenne…tényleg,egy papnak mi szólhat belőle…az Úr?
Vettem hozzá szélvédőre cuppantható univerzális tartót 2egységért is,felraktam,nagyon baba….le sem vettem azóta,lássák,h én ilyen menő vok…hátha egyszer feltörik ezért a kocsit..

A hifirendszer is tovább lett fejlesztve a szekérben időközben..a bal ajtóban recsegni kezdett a mélyközép…na szép,remélem bexart.
Levettem az ajtó burkolatát,h megcseréljem a jobbal,vezeték v hangszóró baja van-é…utána továbbfejlődött a gondolatvilágom:first problem a recsegő hangszóró..úgyhogy sarukat lehúztam róla,oszt vixa az ajtóburok.
Tököm szórakozzon ilyesmivel,füleim úgyis messze állnak a fejemtől,meg az abszolút hallástól is.
Így most szól elől a két hegedű,jobb ajtóban a brácsa,meg hátul az erőlködőről hajtott cselló...ez ám az igazi vonósnégyes…van is színpadkép…teljesen körbevesz…mint egy éppen rámdőlő vidéki művház..

Évek óta 80kg környékét taposom,gondoltam kicsit hízókúrázok,h a testem arányosabb legyen a nagy arcommal..Ezért két hónap alatt szépen felszedtem 10kg-ot.
Igaz,nagyrészt a derekamra ment,de kit érdekel,legalább lejjebb került a súlypontom…így sportosabb lettem..
Mondjuk ezt is a kocsi bánta..
Telente ugyi rétegesen öltözködünk..tök jó,mikor beül az emberfia a kocsiba,hátul meg felgyűrődik vagy 3 réteg ruha a derekáról,oszt lehet nekiállni begyűrögetni.
Ilyenkor azt szoktam csinálni,h felemelem a csípőm,kifeszítem a testem egyenesbe,és szépen begyűrkőzök.
Nna,múltkor bevásárlás után felvettem ezt a pozíciót…erre egy reccsenés…és szépen eltört az ülés háttámlájának belső oldali felfogatása…a háttámla elfordult,én meg oldallal beestem a két ülés háttámlája közé,úgy,hogy a kezeim meg hátul,a nadrágomban voltak…
Egy darabig szórakoztattam a teszkó vásárlóit ott,mintha merlini adná elő a legújabb gagyi szabadulószámát…végül sikerült kiszabadulnom a rendkívül veszélyes helyzetből.
Nem ajánlom senkinek,h utánozzon,én sok évi gyakorlással készülök a produkcióimra…
…néztem az ülést,eltörött a váza.Ebbe se rakok virágot.
Szerezhetek másik ülést…az a jó,h volt egy tökéletes bravo vezetőülésem,ráadásul ugyanilyen kárpittal.Anno azért vettem egy klubtárstól,mert a pc-hez volt kormányom,és ahhoz szereztem egy stílusos vezetőülést.Párszor használtam,utána rájöttem,h utálok a gép előtt hosszasan üldögélni…ezért pár év ide-oda pakolászás után tavaly elajándékoztam…nagy ötlet vót..
Így most kissé ferde az ülésem…de nem vészes,meg legalább visszahúzatom vele a gerincferdülésem…még a lúdtalpamhoz kék alakítani vmit a pedálokon..

Anno a riasztómat ugyi szaxervízben építették be,az első év ritka cumizással telt.Nyári napokon,ha tűzött a nap,akkor bekapcsolgatott a riasztó.Ráadásul én a gyári 10W-s hangszóróját kicseréltem 20W-sra…így volt koncert..
Többen azt mondták,mikor utána érdeklődtem,hogy az olcsó riasztók ilyenek,nem bírják a meleget.
Tiszta gyomorgörcs volt az egész,folyton árnyékos helyet kellett keresni…
…majd eccő bedurrant az agyam…és egyenként leragasztottam az érzékelőket…és meg is lett a júdás:
a motorháztető érzékelője.Ha az el van ragasztva,akkor nem kapcsol be a napon.Próbálgattam,h mi a rák,de semmi,rendesen működik.Majd gyurmát tettem mellé,hogy mennyire nyomja be a tető..megmértem tolómérővel…és éppen csak..állítottam a kapcsolón,hogy feljebb kerüljön,így ok lett…pont annyira volt állítva,hogy éppen benyomódott az érzékeléshez…de a tűző napon minimálisat vetemedett a motortértető,és bejelzett az a xar…kicsit hamarabb kellett volna nekiugranom,pár ősz hajszálat okozott nékem..

Van egy-két tervezési apróság,ami nem igazán tetszik,mondjuk kit érdekel,ilyen,oszt kész:
-Az „A” oszlop kialakítása olyan bal oldalt,h szinte észrevétlenül,de mélyebben fexik benne a szélvédő,mint a jobbon.Mivel az ablaktörlő oda nyomja ki a vizet,így nem engedné,h az oldalüvegre átmenjen.
Normális kocsikon szép peremmel,v vmivel meg van oldva,de itt nem:esztétikusabb,de a felső 15centinél annyira semmi már a süllyesztés,h simán oldalra jön a víz.
Főleg,h ugyi a menetszél is felfelé tolja…Ha bebambulok,akkor van mikor beköszön odabent a monszun…de legalább frissít…gondolkoztam,h veszek az ajtóra szélterelőt,de nem igazán tetszik..ha isten ilyennek teremtette,biztos célja volt vele..

-pohártartó az rendkívül ötletes,a kesztyűtartó ajtajában van belül elhelyezve,az lenyitva egy tálca- és pohártartó.
Elég hamar feladták az ötletelést…még jó,h nem az ülés hátuljára rakták.Messze van,ráadásul elég sekély a mélyedés,így semmi támasztást nem adna az ivóvedernek…ezért az ajtó oldalán lévő zsebbe rakom a piát.Relatíve marha nagy,ott van némi lomtár,van benne egy törlőrongy is,így azt begyűröm a széléhez,és beszorítja a piámat.
Gondolkoztam rajta,h csinálok fából v műanyagból bele betétet,de az rontana az eredetiségen.Meg fárasztó lenne.Mondjuk a marisokon van könyöklő,azt bele lehetne tenni..de ez nem kényelmi autó,a luxus nálam kimerül az illatosított papírzsepinél.

-a világítást a bal oldali index bajuszkapcsi végének eltekerésével lehet felkapcsizni.
Szépen kidolgozott,egy oldalt lapított,rücsizett…igaz,nemtom miért,sáros,sikosítós kézzel nem igazán vezet az ember…viszont pozitívum,h felkapcsizva lehet hagyni,mert ha leveszem a gyújtást,akkor lekapcsolja a lámpákat.
Nem egy világrengető dolog,de néhány gyár ezt elfeledte akkoriban…nem bimbammol,nyekereg,vagy lemeríti az akksit,hanem egyszerűen lekapcsolja.
Ha meg azt akarom,h világítva maradjon,van egy gomb a gyújtáskapcsin,oszt benyomva fényezhetek bármelyik lámpával.
A bajuszkapcsira visszatérve…ez a lapítás kétszer beszívatott…első az durca volt,mert tök sötétben mentem,kanyargós úton.Volt egy lerobbant kocsi az út szélén,kikerültem lendületből nagy ívvel.
Indexeléshez az indexkart lecsaptam ahogy szoktam:lazábbra fogtam a kormányt,s egy ujjal lecsaptam…csak éppen a végén ilyenkor a lapított rész keresztben van,és én duplikált funkcióként egyben szépen le is kapcsoltam a világítást.Tök sötétben,előzés közben,pár méterre egy kanyartól….Azt se tudtam mi történt,bexart az akksi,kiégett az izzó…hirtelen gondolkodni se tudtam,h mi történt körülöttem,egyedül a vénák nyomásemelkedése futott át rajtam…gyorsan fékeztem…majd a műszerfalra néztem…ikonok világítanak,motor megy…de műszerfalvilágítás sincs…nézem a kapcsit…anyád…hülye vicc volt.
Másodjára ugyanezt eljátszottam,de fényes nappal,így az gondot nem okozott…mert nem tanálkoztam a kékekkel…ugyanis a szomszéd szitiben vettem csak észre,h vmelyik előzésnél lemaradt a lámpa..

-a hátsó ülés 1/3-a előre dönthető,h méretesebb csomagok is bepakolhatóak legyenek.Viszont qrva hülyén oldották meg,az egyharmad háttámlája egy keresztülmenő zártszelvényre záródik,ami a 2/3-on van.Így amikor előre van döntve az egyharmad,akkor is ott marad fél méter magasan keresztben a zártszelvény…nagyon ötletes…majrévas,vagy mi a fax…mindegy,7év alatt eccő sem kellett így használnom,így nem izgat.Később korrigált a gyár,leesett nekik,h vmi így nem stimm.

-A csomitartó lampionja nem lekapcsizható…hiába kapcsolom le a beltérvilágítást,mert éppen csak nappal használom,a csomitartóban akkor is világít a villany,ha nyitva hagyom az ajtót.Nem a csomitartóét,hanem a kasznin lévő bejáratit.
Mi értelme??
Logikusan a csomitartó ajtajára kellene kötni...nyitva hagyom a kocsiajtót a garázsban,mert szerelgetem,oszt a csomivilágítás meg titokban leszopja az akksit…
…na jó,engem ilyen veszély nem fenyeget,mert nincs garázsom…de már a gondolatától is kiráz a hideg…


14V
Kicsit még írok,mielőtt beküldöm a megfejtésem..
Szépen alakul a hónap,anyák napjára megoldódott a tyúkkérdés,nyest uraság lefojtotta ismét az egész bandát.Némileg zokon vetődött részemről,a témát nem zártam le…de legalább így a skorpinyó megmarad a küszöbön.Igaz lehet a mondás,h a skorpió mindent túlél…
Nekiálltam mérgemben a punyesznak,kiemeltem a földből,leoldottam szépen a motort.Ekkor néztem,h a szekér alatt tele van tojáshéjjal,ez a dög oda járt enni.
Másnap szépen kiszedtem a motort belőle.Meglátszódott,h mennyivel kisebb,fogtam,belehajoltam,s kitéptem a szívét egy mozdulattal…persze ez nem a rendezői változat…mert valójában alábakoltam téglával,megfogtam,kicsúszott a kezemből(mert tök olaj az egész),és szépen az alápakolt téglarakás öxedőlt,mint egy xar jenga,a motor pediglen földreszállt angyal lett.
Leszedáltam magam egy sörikével,második felvonásként behajoltam,és sikerült szabályosan,derékból emelve kitépni.
…ja..mielőtt kiemeltem volna a mocit,akkor néztem,h este vixatért a dög,s megrágta az fhp madzagját..Már fenem a szuronyt a légpuskán,lesz itt még vixavágó,büntett majd a 4,5mm..
A mociról levettem a hengerfejet,merő tudományos érdeklődésből…vmi folyadék kerülhetett bele vmikor,mert be van állva 3henger…mi történhetett…
…így élünk mi..gondolkodtam,h blogot kéne írni az életrű’..de mit írhatnék,tök átlagos minden,házfelujjongás,autók,vadak…az élet és unodalom..

18 VII
…és a végtelen történetek is végeszakadnak(mivel agytekercselésem memoárjaiból húzom elő,távlatilag,mert egy évem elment a magyar egészségüggyel….de végül az mondta a kaszás,hogy még ne amortizáljam a pokol légkörét.Ezért is foszladozik itt-ott a történet,valamint jelenleg Marokkóban próbáljuk felvirágoztatni az autóipart,így az itteni dolgok is rongálnak mentálisan közben)

A jobb első sárvédő előzően jó eséllyel cserés volt,ugyi,ezért utángyártott lett behelyezve.Szépen rügyre fakad az évek során,de megbontani nem akartam a felületet,mert így legalább egységes képet mutatott felületileg,a dombornyomásossá váló mintát eltekintve.
Végül csak nem kerültük el a sorsunkat,mert egy parkolás alkalmával felakadt az eleje,mivelthogy a közeli szitiben új parkolók lettek kialakítva a gyógyszertárnál,de költségmegfontolási ügyből kifolyólag az útpadkáknál használatos íves útszegélyek helyett sima kerti szögletes gyepszegélyből.A löki felakadt,és úgy beakadt,hogy nem bírtam leállni róla.Egy kövér gázzal,meg egy reccsenéssel megoldva az eset,de a körülményesség áldozataként a jobb sárvédőről letört a löki füle,a sárvédő íve mentén lévő rohadás meg behajlott,széttöredezett.Ekkor vált láthatóvá igazán,hogy menthetetlen.
Kerestem hozzá sárvédőt,de gyárit akartam,hogy elkerüljem a további rohadékosságot,mentesüljek minden további idegöléstől.A neten találtam is egyet,a képen látható volt,hogy a színe ugyanaz,de az eladó szerint nem kékes,hanem teljesen fekete.Nem akartam vitatkozni vele,hét pénzért megvettem,plusz posta,2nap múlva már hozta is a delizsánsz.
Előzőleg beszéltem az eladóval,meg látszódott is a képen,hogy hámlik a lakkozása,ezért mindenképpen újra kell fényezni.Szomszéd faluban van fényező,de mivel még ilyesmit nem festettem,eldöntöttem,hogy kifejlesztem az autófényező képességemet is.
Elmentem a sok éve nem látott festékboltomba,ahol régen vettem a spojlerhez javítófestéket,de konstatálnom kellett,hogy már megszűnt.Szóval nem is voltam ott.Ráguglizva,a másik boltjuk még üzemel.Ott kértem az anno kikeresett árnyalatot,a 820/40-est.Mondta a kedvetlen,udvariatlan,valószínűleg egy ideje férfi nélkül élő eladó hölgy,hogy ilyen nem létezik.
Hiába bizonygattam neki,hogy náluk kevertettem anno,csak kötötte az ebet a gondolatvilágához.Elevickélve a rögeszméin,megtekintettem a választékot felszexuált aggyal,a 820-as színnek 20-as,30-as árnyalatát.A 30-ast választottam,mert az állt közelebb hozzám.Mondjuk nem mintha annyira videofil lenne a látásom,hogy ínyenckedve megkülönböztessem őket.
Hazamenvén leszedtem a régi sárvédőt,az újat meg felkészítettem fényezéshez.Mivel szállítás alatt keletkezett rajta egy horpadás(Gábriel csak a postások védőszentje,csomagra nincs védelme),az lejavítottam gittel,kittel,vagy mi a fülemmel.Szép lett,majdnem kiállítási minőség,de a távolság azért jól állott nekije.Kijelöltem a fényezőkabint,az egyik fa alatti szárítókötelet.Szépen lefújtam alapozóval a javított részt,majd következett a színre fújás.Mivel hámlott a lakk,előzetesen szépen óvatosan telibe csiszoltam az egészet.Vhol elakadt egy bit a folyamatban,mert a csiszolópárnából kifordult egy szemcse,vagy a rák tudja,de olyan szép mély körkörös karcokat csináltam,hogy ihaj..

Óvatosan kicsiszolgattam,majd alapozóval újrafújtam.Óvatosan átcsiszolás.Színrefújás.Megfolyt.Anyád.Óvatos csiszolás.Előjött az alapozó.Újra színrefújás.Fain lesz.Ebédszünet.Szélrohamok.Kimegyek,a világ összes szemete beleragadva,legjobban a rátapadt falevél dob fel.Visszacsiszolás,előjött egy-két helyen a fém.Alapozó.Fényezés.Megfolyt.Anyád.Visszacsiszolás.Előjött az alapozó.Színrefújás.Korrekt.Lakkozás.Fain.Még egy réteg lakk.Fain.Gyönyörködés.Még egy réteg lakk.Beleragadt telibe egy egész muslicahorda.Ropog a kezemben a festékesflakon.Visszacsiszolás telibe,de előjött az alapozó.Nénédet.Fogom az egészet,és beviszem a kazánházba.Asztalra lefektet,úgy fújom.Macska felugrik,nekimegy,macsek mostmár olyan,mint egy postairon,vörös-kék.Fejem csak vörös.Visszacsiszolom nélkülözött önmérsélettel.Előjött a fém.Felkötöm a kazánházban a gerendára.A macskát nem,az sokba került.Alapozó.Gut.Színrefújás.Fain.Lefekvés,mert ez már mentálisan megtiport.Reggel csekkolás.Anachrofobia.Egy pók a gerendáról leereszkedett,lépett párat a sárvédőn,majd belekötött.Szép a nyomvonala.Kék túra.Rockenbauer forog.Visszacsiszolás.Színrefújás,tiszta köpetnyomos.Kifogyott a flakon.Tettem hozzá a nyálamból is.Be a szitibe.Betegség miatt zárva.Mély levegő.Miazhogy.Én is itt hordom ki lábon a magas vérnyomásom.
Folytkövi 3 nap múlva.Spray beszerez.Kazánház kifóliáz.Festés fain.Lakkozás fain.Költségeknek utánaszámol.Inkább nem.Ezt is megtanultam.Egy életre.
Néhány hét gondtalan öröm után meló után hazamenetel,sötét van,mint a banya lukában,kocsisor végén araszolás utolsóként.Szemből kocsisor,majd az utolsó fényszórónál nagy csattanás a fejem mellett,hirtelen az se tudtam,hogy bexartam-e.Fék,nézelődés,akkor látom,hogy a tükröm behajolva,a tükörlap darabokban.Kurvaanyja.Az utolsó kocsit hajtó nagybarom nem bírt a vérével,túl korán jött ki előzni,a tükre becsapta a tükrömet,az csapódott bele az ajtó üvegébe.Otthon átnéztem,egyetlen károm a tükörlap.Fényezés megmaradt a tükörházon,sőt egy kis piros is került mellé extraként.
Nem vágattam lapot,mert ezer éve autóüveggyárban melózok,hanem kerestem hozzá otthon nyersanyagot a lomok között.Találtam is az egyik ólba kidobva egy vékony falitükör maradványát,kibányásztam a bitcointok közül az értéket.A jobbos tükörre papírlap,koszos kézzel a körvonal körbehúz.Ollóval ki,s kész a minta.Fordítva fel a tükörre,alkoholossal körberajzol,majd kézzel kivágva.Megcsiszolás,és kész is.Ennyike.A maradványok lepucolása után meg felragasztva a régi helyére.Nézegettem a tükröt,szép lett.De Hófehérke még mindig szebb.
Ismét tartós nyugodalom,majd műszaki előtt átnézés,fain minden,két gumi felugrik újként.Műszakira bejelentkezés,3nappal előtte meghajtom,erre a faluban egy „S” kanyar előtt fék egyre haloványabb.Kézifékkel rásegít,imádkoz,nagy nehezen sikerült megrajzolni a kanyart.Hazacsorgás óvatosan.Otthon csekk,minden pumpálásra gyengül a fék.Aláfekvés,vhol a tűzfal környéke.Másnap kibontogatom,a főfékből lemenő egyik hátsó fém fékcső lyukasra rohadt.Szürkére festett,de 10centis darabon tök rozsda.Elég rejtélyes a dolog,mert mellette megy a másik oldali,az meg végig hibátlan.Sár,kosz nincs ott,így nem tudom mire vélni.
Mind1.Cserealkatrész nincs,vagy horrorba.Végül sikerült univerzálisat venni,80 helyett 90 centi,de nem gond,elhajtogattam úgy a fölösleget,hogy ne legyen útban a motortérben.Viszont légtelenítés nem egyemberes,így hagytam egyenlőre,úgyis időközben lejárt a műszaki.
Azért is higgadalom volt részemről,mert közben összeraktam,s eladtam a punit,és vettem helyette egy másik gyönyörűséges fiatot,multiplát.Természetesen a régebbit,mert annak van stílusa.Olaszból hozott,egy tulajos,ugyanaz az 1,6-os motor,csak már a stiloé,az eu3-as.Tele extrákkal,olcsóért.Időközben ott is volt gebasz bőven a 3 év alatt,a leggyengébb élvezet a szétrobbanó difi volt,meg utána váltóépítés a járdán,majd egyszer lekarmolom,ha már nem bírom magamban tartani a lélekviharaimat.Így,hogy meglett a multi,annyira élveztem,hogy a bravot másfél évre teljesen hanyagoltam.A hosszas állásban meg folyamatosan változott a mentális viszonyom a szekér iránt.Eladni a rákba.Felújítani mindennaposnak.Tuningot építeni.De egyszer végleg letettem a lantot,győzött az ész,bukott a szív.Ilyen a szerelem,egyszer minden véget ér.Kivéve az életben adagolt orális fixáció.
December,karácsony előtti napok.
Meghirdetem a kocsit,160pénzért.Reális,eladni akarom,nem árulni.Műszaki nincs,elkezdett rohadni a fűben,fék nem lett befejezve..
Rögtön hívások,70-ért rögtön viszik látatlanba.Költsd testvír magyar nyelvtankönyvre.Hívás,rakjam félre, Ő vérbeli olaszrajongó,bár most régi mercije van,mert az olasz autókban csalódott,nagy szarok.Jah,ok,szép vagy.Másnapig napolva,nem jelentkezik,telefont meg nem veszi fel.Korrekt.
3. hívás fiatal csávó,ugyanilyenje volt,csak nem Abarth,de totálra rakta friss jogsival.A hirdetésben megfogták az Abarth spojlerek..gyere bátran,ha a lényeg nem lényeg,spojler menő a haverok előtt.Jött is,faterral.Megnézték,nagyon jó,mondtam neki a rohadást,a néhány darab pár centist,de a küszöbspojlerektől nem lehet látni.Kérdeztem,hogy felemeljem-e,de mondta a gyerek,hogy nem kell.
A spojlerek eladták az autót.
Próbáltak alkudni,soroltam az érveimet,ha szétkapom,kiárulok többet(eszembe se volt már ilyennel kínlódni),két gumi szinte nullkilóméteres,az extrák,a spojlerek…végül mondtam nekik,hogy 140egység a vége.Beleegyeztek,átrakták a saját rendszámjukat,mert azon még volt műszaki,és vonórúddal elhúzták.Azért is engedtem 20-at,mert december vége volt,autópiac nem igazán megy,meg két hét múlva már én fizettem volna teljesítményadót,ami 10400ft..szinte ugyanott vagyok.
A pénz egy részéből rendeltem egy gitárt,mert régi vágyam volt.A karifa alá tettem a dobozt,gondoltam leképezem az fb-n dicsekedéshez.Utána inkább lemondtam róla,ennél antiszoccabb vok.Viszem ki a nagy dobozt,erre leverem vele a nullkilométeres gitárt a tartójáról,nekiesik a falnak,a fejéről lepattan a lakkozás.
Gratulálok,megjöttem.
1,5 év után eladtam a gitárt,mert rájöttem,hogy körömreszelőként túl sok helyet foglal el,meg nem véletlen álltam annak idején bukásra ének-zenéből.A pénzből vettem régi autós könyveket,így megvan mostmár a teljes Liener többek között.Hiába futok előle,csak megtalál az autó mindig.De rájöttem,élvezem.A problémamegoldások,az ismeret,a technika…ezek motiválnak..hobbimmá vált.Most gondolkozok egy régi szekéren,mit felújíthatnék,tovább akarok lépni,betegesen tetszenek a Fiat 238-asok,főleg a régebbiek.
A bravos életérzés azért hiányzott,ezért a multi mellé időközben vettem egy 2007-es narancs GP T-jet sport-ot.A megvétele szokásos volt,mentem pár kilométer úgy,hogy a tulaj vezetett pesten,és kész.Gurul,kormány van…a többi meg csak kaland,móka,kacagás lesz.Terveim vannak vele,már hiányoznak a pályanapok.Bár marokkóban közlekedni egy nagy DTM futam,minden pillanata élvezet,szabályok nélkül,kiszorításokra játszva…ha nem látnék naponta 1-2 balesetet,kampányolnák a bevezetéséért máshol is.
Szóval…pár sorban ennyi az életem 10éve a 44-ből.
Jah,következő évben vége lett a hitelnek,összesítve több,mint 3 millió lett a 850ezerért vett autó vége.Szelavi…annyit segített,hogy vén fejjel nekiálltam közgazdásznak tanulni,hogy megértsem,miért vagyok olykor a rossz végén..

Vezessetek jót,a többi nem számít…

Hibalista

- Termosztát(10k) - ajtóhatárolók(3K) - akksi(17k) - lengőkarok, - porvédő,meg kormányösszekötő. - Rugóban a belső gumi mittoménmi.Meg ugyanez kívülről. - Stabpálca.47credit öxesen - Vezszíjszakadás(német márkájú feszítő megadta magát,idő előtt) - Sárvédő rohadás,mert törés után utángyártott volt benne - Meg a fülem tudja,fékcső,fém fékcső,fékpofák...

Ide hordtam szervizbe

Autófórum riegler,Tatabánya.Karácsony előtti időszak.Bejelentkeztem időpontra,vezérléscseréhez.Mivel melóba járok a szekérrel,nehezen tudom nélkülözni.Éjszakásból reggel haza,majd nyitásra a szalonhoz.Gép lead,pont van buszom,go haza.Délre mehetek érte,ezért kicsi szunya.Ébredés után szembebesülés:esik az eső,és busz sem lesz fél 1-ig.Na jó,legyen taxi…szalonnál hátraküldenek,még bent van a gép.Megkeresem,de nem is volt nehéz,mert felemelve várva messziről integetett.Kicsontozva a vezérlés.Szerelő sehol.Két csóka károgott ott egy másik autó teteme felett(olajat cseréltek valami baleknak)kérdeztem őket,hogy az ott fent mi,szoktatják a magaslati levegőhöz?Jött a válasz:-XY szereli,de kiugrott a városba karácsonyi ajándékokat venni.-??Szóhoz se jutottam,és mivel hazataxizni sem akartam,ott támaszkodtam a műhelyben.Még 3 órát.Addig alaposabban megfigyelhettem a szervízeseket,de nem igazán csalódtam bennük.;)Közben az emberkém is megjött.Felemlegettem neki,h másfél órája itt várok,mire felháborodottan magyarázott,hogy folyamatosan dolgozik,karácsonyfát kellett vennie,ajándékokat,majd hazavinnie…én csak álltam,és próbáltam ellenállni a dühcunaminak,miközben oldalra sandítottam,h merre tudok majd félreugrani,amikor majd pofán akar vágni.Szerencsére lehiggadt,és rendesen leellenőrizve megcsinálta a cserét(kivéve a generátorszíjat,mert az nincs benne a szerződésben)Kértem,ha már felemelte újra a gépet,akkor nézze már át,aminek eleget is tett:kb annyi idő alatt,amennyi alatt volt ideje megszámolni a négy kereket..Évekkel(2007-ben) ezelőtt ez 20000ft volt,amiről részletes számlát is adtak,az utsó kanál mitomént is belerészletezve.Ellenszámlát nem adtam le az én 3órámról,de terjesztettem mindenfele a hozzáállásukat,hiszen ez viszi előre a szolgáltatóipart,vagy mi ez.Később már találtam maszekot,aki kevesebb,mint feleennyiért vállalta volna,szerszámmal,de akkor még ismeretlen volt a környék.

Értékelése: 1

Másik szerelő értékelése

Én.Csendes,nyugodt szerelő,csekély,de folyamatosan bővülő szakmai tudással.Alacsony díjakkal(amíg nem emelik a sör árát)

Értékelése: 10

Képek az autómról

Fenntartási költség (10) Évjárat 1998
Kényelem (8) Használati időtartam 7 év
Teljesítmény (9) Km vásárláskor 142000
Megbízhatóság (10) Vezetett km 85000
Szerviztapasztalat (2) Átlagfogyasztás 6 l
Előző autója? A corsa Következő autója? Punto,Multipla,Grande Punto
Ennyire szerette (10) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (8.8/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

Fiat Bravo, Brava 1995

További ítéletek (355 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.

Népítélet-kereső Népítélet-kereső

  • Fenntartási költség
  • Kényelem
  • Teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Szerviztapasztalat
  • Ennyire szerette
  • - Évjárat (mettől meddig)