Autók » Fiat » 500 (1957-1976)

500 L

Autó és pedagógia

1986 óta állt a szomszédban. ´93-at írtunk. Megvettem 7500,- forintért. Még 86-os (oktánszám) benzin volt benne... 8 hónap verítékes munka után elkészült a kanárisárga m?. Imádtam, bejártam vele az országot. 18 lóer?, aszinkron váltó mit számított! Aztán leszakadt az egyik szeleptányér. Dugó, hajtókar ment a levesbe. Nem baj, van másik -mondtam- és beszereltem egy kapott (jóleszezlacikám) dugót. Magabiztosan csitítottam apámat, hogy nem kell nekem tolómér?, szemre jó és kész. Hát... Els? túlméret volt, emiatt terheléses üzemmódban rendre megszorult a motor. Nem baj. Dugó ki, csiszolópapírral nekiestem. Most már érzésre is jó lett. Persze nem. Akkor az önindító halt meg. Tanuló lévén nem volt fedezet a javításra, ezért 2 hétig nélkülöztem ezen kényelmi berendezést. Aszinkron váltós kocsit betolni vicces és feltün? dolog. F?leg, ha egyedül teszi az ember. Aztán összetörtem párszor. Túlélte. Akkor lehelte ki szegény a lelkét, amikor egy 105-ös Skoda szamovárral nyúlványrogyásig ütöttek hátulról.
A fenti mesét azért vetettem képerny?re, mert jól példázza a hasonlóságot az 500-as és a Lego között.

Mai eszemmel hálás vagyok a szüleimnek, hogy nem egy CRX-et toltak alám, hanem azt a kis ööö szeretetreméltó bigyót. Megtanultam szerelni és tisztelni az autót általa. Valamint sosem felejtem el azokat a közös órákat, napokat az Apámmal amelyeket Fiat hozott össze nekünk.

- Függ?csapszeg, önindító, hardy, féltengely meneszt?, kipufogócsonk, fék (lassító), karburátor, megszakító, kormánygép, stb. Az emblémán kívül (hazudok, az is leesett) minden. Jelzem, 7500,- Ft-ért vettem a kocsit!!!

Apucikám
A jó hozzáállása és kitartása miatt. Akkor is segített megjavítani, amikor karikára törtem.

Jómagam
Türelmetlenségem és hozzáértésem miatt...

Fenntartási költség (10) Évjárat 196
Előző autója? Kempingkerékpár Következő autója? VW Polo 1050