Autók » Fiat » 126 (1972-2000)

126 650E

A legkisebb Gran Turismo :)

Márciusban vettem a kisautót. Már azelött is polskibolond voltam :)
(A pontozásnál figyelembe vettem az autó 15 éves életkorát és kis méreteit, a teljesítmény, megbízhatóság és a kényelem ez alapján kapta a pontokat - ne várjunk tőle csodát.)
Akinek még nem volt, vagy nem is ült 126-osban, sosem fog megérteni, sőt, ezt olvasva őrültnek fog nézni.

A legjobb talán a 126-osban a kicsiségén és vidámságán kívül az, hogy nem fogsz unatkozni mellette. Nagyon egyszerü a szerkezete, néhány műhelyfogást elsajátítva megbízható kis autó varázsolható belőle, de ne feledd: ö is megbízik benned. Egy jól karbantartott, gondozott kispolski nem fog otthagyni az út mellett. Vagy csak én vagyok ennyire szerencsés? :)

A 126-os egy mozgékony városi kisautó, amely hosszabb utaktól sem ijed meg (ha Te nem ijedsz meg töle), fillérekböl fenntartható, javítgatható, tuningolható, hüséges barát, és hatalmas hobbiautó-feelingje van. Igazából csak parkolásnál veszed észre, mennyire kicsi.

Úgy tartja a néphiedelem, kispókkal katasztrófa a téli közlekedés. A hátsókerékhajtásból adódó csúszkálási hajlamot csak növeli a farmotor és a kis súly, fűtés gyakorlatilag nincs, a szélvédőn nem lehet kilátni, ráadásul 10-ből nyolcszor nem indul be... Nos, ez egyáltalán nem igaz.
Kis odafigyeléssel ,felkészüléssel és átalakítással tökéletes téli autó. Még ősszel át kell nézegetni az akksi állapotát, az önindítót, a gyújtást. Az enyém, miután a szerelőtől hazajött, szófogadó, ugrásra kész kisautó lett, az első szóra beleegyezik minden indulásba, pedig csillaggarázsban, egy szál ponyva alatt tölti a telet. Hála a négy téli keréknek (30.000 Ft-ért vettem 4 szerelt kereket, házhoz szállítással - egy kis pukkasztás a nagyobb autók tulajainaknak :) ), nem is akar kiszaladni alólam, csak ha külön megkérem erre az egyes-kettes fokozat kapcsolásával és valami hirtelen kormánymozdulattal - szigorúan zárt pályán, forgalomban nem vadulunk!
Fűtés tényleg nem sok van benne, bár annyira nem vészes, egy "kispókklíma" beszerelésével (5000 Ft) több, mint elegendő. Nálam télen is ötösre vizsgázott a kicsi.

A biztonságáról? Csak annyit, hogy normális ember úgysem jön belém, a nemnormálisabbak pedig, akik úgyis mindennek nekimennének, ezt nehezebben találják el, mint egy nagyot. :)

2006.11.29. kiegészítés: a kispók iránti rajongásom jottányit sem csökkent, idén is meglátogattam Győrt, kisebb, helyben orvosolt műszaki problémákon kívül sima utunk volt. Ez igaz az autó egész éves teljesítményére is.

2008. 01.15. kiegészítés:
Még mindig élünk, virulunk és robogunk. Autómnak ez az év sem jelentett problémát, pedig Győrtől Székesfehérváron, Velencén át Pécsig mindenhová eljutottam vele - Salgótarjánból.
Megevett egy rakás alkatrészt, de mindet pótoltuk, kétszer összetörték, szerencsére nem nagyon... ez az autó elpusztíthatatlan :)

Egyesek azt mondják, a kispolski nem autó.
Szerintem igazuk van. Jóval több.

- Önindító - 4000 Ft
- Összetörtem a kasztnit :( - 12000 Ft
- elektromos problémák a m?szerfalnál - klubtársam segített (ill. én segítettem neki orvosolni)
- Kipuffogó - kilyukadt, cserélni kellett - 2500 Ft
- Kipuffogó könyök - túlterheléstöl kiszakadt a hf-böl a könyök
- föfékmunkahenger elhasználódott: 3500 Ft
- Üzemanyagrendszer hiba (benzinadalék kimosta a tankot, és megmérgezte az üzemanyagrendszert - több kisebb hibával együtt 10000 Ft-ért orvosolva
- Számtalan kisebb meghibásodás, amleyek 10 perc alatt javíthatók, és főleg a hanyagságomra vezethető vissza
- Hátsó lengőkar cseréje, elöregedett: 15000/pár
- Hengerfejtömítés cseréje: alkatrész párszáz forint, beszerelés barátokkal, jó hangulatban :)

Club126 találkozói, Fiat126 fóruma - a csapat minden problémában segített.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1990
Előző autója? nem volt Következő autója? nem lesz :)
Verdikt (7.8/10)

Fiat 126 1972