Versenycsiga
Picit öregecskén, de még nem "nagykorúan" jutottam hozzá nagyon jó áron. Az első héten az előző tulaj hanyagsága kimutatta a foga fehérjét: az autóból egyszerűen szétszaladtak a lovak, mert nem volt olyan szűrő benne, ami tiszta lett volna. Az üzemanyag szűrő és a légszűrő cseréje (és ha már belekezdtem a szervízbe akkor az olajszűrő és olajcsere) megoldotta a problémát. Mindez mindössze alig 10000 Ft-ba került (a 3 szűrő, 5 l olaj és egy spéci üzemanyagellátó-rendszert tisztító adalék egy tank benzinhez). A szervíz során kiderült: a Racer alatt nem gyári kipufogó rendszer van: katalizátor nincs, a középső dob helyén gázgyorsító található, a hátsó dob pedig valami olcsó utángyártott cucc, ami szinte csaknem üres... Így olyan hangja van, mint egy F1 Ferrarinak, ám nagyon jót tesz a teljesítménynek, mert a megadott gyári 16,2 helyett nagyjából 12 s alatt gyorsul 100 km/h-ra és a 72 paci helyett mintegy 80 dobog benne és mindez nem üt vissza a fogyasztásban, ami vegyes használatban 6,5 liter körüli átlagon áll meg, ami nem is rossz egy 1 tonnás önsúlyú autónak ilyen motorral (ugyanakkor az állapot nem tartható, mert nem igazán tesz jót az autónak, hangos és ez hosszabb távon bosszantó, valamint a vizsgára bizony fog bele kelleni legalább a katalizátor, hiszen a születési anyakönyvi kivonatában szerepel, hogy van neki ilyenje is...) A hűtő- és fűtő rendszere kiváló, óvatosan járatva kb 2-3 km-t megtéve már langyos levegőt fúj (fűtésre kapcsolva), de a nyári közel 40 fokos melegben is megfelelő komfortot nyújt a légkondi nélküli légbefúvás feltekert ablakok mellett is.
Összegzés: a maga módján egyszerű, mint egy faék. Üzemeltetése és fenntartása viszonylag olcsó, megbízhatósága, komfortossága és a menettulajdonságai megfelelőek. Hátrányaként csak a ritkasága folytán nehezen hozzáférhető eredeti gyári alkatrészeket tudnám felhozni, amik nem minden esetben csereszabatosak a "szülő" E Kadett alkatrészeivel.
- Közel 8 hónap napi használat során SEMMI!
Magam szervizelem.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1996 |