Autók » Daewoo » Leganza (1997-2002)

Leganza 2.0

Olcsó luxus

Olyan autót kerestem, aminek olcsó a fenntartása, megbízható és nem lopják el. Több autószerelőt is megkérdeztem, mely típusok azok, amikbe csak benzin és olaj kell...daewoo, suzuki es hyundai. A presztizs nem érdekel és mivel használt autót kerestem kb 500 000 körül, így ezt a 3 típust nézegettem.
Használt autónál állapotot veszünk, nem színt, köbcentit, stb. Így jutottam el a budapesti Duna Autóhoz, ahol 536 000ért hírdették ezt a 2002-es benzin-gáz üzemű autót. Nálam alap, hogy ne Németországból behozott legyen, mert ott kilométerállás minden évjáratnál és típusnál 200e. ebben 224600 volt 10 évesen, magyar forgalomba helyezéssel 1. tulajtól. Ha nem gázos, nem vettem volna meg, ugyanis 10liter városi fogyasztás nekem sok. Gázzal 8 liter benzint fogyaszt átszámolva.
Belső: óriási belülről. 1-1 télikerekék simán befér az első ülések mögé, amikor lecserélem a nyárit. A csomagtartó is nagy, noha a gáztartály miatt az 5. kerék a csomagtartóban hánykolódik, azonban bőven van hely még másnak is benne. Elektromos ablakok elöl, hátul, légkondi, elektromos antenna. 5 személy kényelmesen elfér, nincs szorongás. Nem fapados autó, látszik, hogy a Daewoo csúcsának szánták. Nagyon szomorú, hogy leállt a gyár.
Külső: mint egy Opel Omega csak koreai lámpákkal. A múltkorában egy BMW 525 mellé parkoltam, ugyanakkora a 2 autó. Ja, ez Daewoo...ergó NEM lopják el! Ha meghúzzák, karcolják nem érdekel. Alul nem rozsdásodik, pedig már most múlt 12 éves.

Javítások: olcsó!!! mivel félig opel, így sose kop el. A motorja az saját fejlesztésű, semmi baja. amit cseréltem 229e km után, alap kopó alkatrészek. A váltó egyedül az, ami kiakasztott, mert nem volt benne olaj ezért ment szét. A Duna Autó-tól soha többet, semmit! Megígértek mindent, hogy kicserélnek ezt-azt, cserébe nem alkudoztam...semmit sem cseréltek ki benne! Szélhámos csapat. Ezt legjobban a váltóm bánta (meg a pénztárcám)

Alkatrészek: az opel cuccok olcsók és könnyen beszerezhetőek. Azonban egy-egy daewoo alkatrész már csak bontóból. Ez pedig néha necces, hogy van e Leganza cucc. Pl. váltót is fél napomba került találni az ország másik végén.

Összegzésként ez egy nagyon kényelmes, gyors és megbízható autó. Méretéhez és teljesítményéhez képest olcsón fenntartható. Nyugodtan alszol, mert nem is lopják el reggelre. Kár, hogy már nem gyártanak újabb autókat, a következő autóm is Daewoo lenne. Ezt megtartom még 3-4 évig, aztán csere egy automatára.

- váltócsere 251e km-nél (vagy elfolyt vagy nem tettek bele váltóolajat a korábbi szervíznél, igy szétment a váltó) - használt 35 000 forint - kuplungszett csere - nem volt még rossz állapotban, de a váltócsere miatt ezt is kicseréltem (Bárdinál 44e) - kipufogó kilyukadt kb 229 000km-nél - jobb első ablakemelő (bontóból 10 000) - kikopott hátsó kutyacsont (3000), 2x szimeringet hozzá az opel boltból sikerült venni 2500 forintért/db - első fékek cseréje kb 230 000km-nél - benzinnyomás elszállt, ha 1000 alá csökkent a fordulat leállt a motor indításkor (a tankban a műanyag kiszívó cső eltört, megrágta az idő foga) 3000 forint volt mindössze mire megtalálták a hibát és kicserélték - üzemanyag filterből kijövő műanyagcső eltört (ezt is az idő ette meg)- Opel kereskedésből egy Fronterából kikukázott kábel 2000 forintért megoldotta

magán szerelő. Onnan ismerszik meg a jó szerelő, hogy ritkán kell hozzá vinni az autót, ergó ő nem buherál más dolgot, hogy többet álljon nála mint nálam.

Duna Auto /a delfinesek/. Amit megbeszéltünk semmit sem cseréltek le, de a pénzt megköszönték. Szélhámos csapat. Tőlük vettem az autót, ennyi pozitívumuk van a történetben.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2002
Előző autója? Vectra A 1.7D Következő autója? Roomster