Autók » Dacia » Sandero (2013)

Sandero Stepway 0,9 Tce

Szép és megbízható

Legelső újonnan vásárolt autónk. A vásárláskor sokáig mérlegeltünk, szóba jöhetett volna használt is, de végül mégis új autó vásárlása mellett döntöttünk. Nálunk különböző szubjektív okokból három márka jöhetett számításba: Renault, Opel és Dacia. Mivel az anyagiak is számítottak így a kis autók közt szemezgettünk: Clio, Captur, Corsa, Sandero. A corsa még az elején kiesett mert kicsi a csomagtere, a Cliot hasonló okokból ejtettük ki. Maradt a Sandero és a Captur, és ekkor rájöttünk, hogy létezik Stepway kivitel is. A Stepway sokkal inkább néz ki terepjárónak, mint a captur, ráadásul mindent tud, amit a másik, mindeközben pedig nagyságrendekkel olcsóbb.
Jól döntöttünk-e, hogy megvettük a Dacia-t? Még szép. Tágas autó, hátul lehetne egy kicsit több hely, de amíg csak ketten használjuk, addig ez annyira nem fontos. Gyönyörű, pláne azúrkék színben. Nem egy tömeg autó, 50 kilométeres körzetben csak egy valakinek van ugyanilyen színű. A csomagtér két embernek bőségesen elegendő, ráadásul sokkal nagyobb, mint a többi kisautóé a piacon. Kényelmes, bár tény, hogy az ülőlapok lehetnének hosszabbak. Ezzel a kis turbómotorral nagyon megy, de tényleg, nem verseny autó, de ha az embernek ahhoz van kedve, élvezetesen lehet közlekedni vele. Nem kell az előtted lévő mögé két centire felzárkózni, hogy nyugisan befejez egy előzést, ráadásul autópályán 140-nél még simán van benne elég erő, talán 150 fölött kezd el lustulni, mivel azonban a magyar autópálya tele van traffipaxszal, így ez egyáltalán nem jelent problémát.
Mindezek mellett pedig biztonságos is, mert van benne anyag. Nem a lemez vastagságon spórolnak, mint például a Suzukinál. Egy S-Cross ehhez képest egy bádogkalyiba. Amiért pedig örökre a szívünkhöz nőtt: megmentette a feleségemet egy BMW-től, míg a szabálytalanul közlekedő BMW rommá tört (irány jelzőt használni ugye luxus), addig a mi autónk megúszta két horpadással.
Két apró hibát tudok felróni neki: egyszerűen lehetetlen gyári méretű felnit venni rá, használtan ritka mint a fehér holló, újonnan pedig három hetet kell várni, hogy lerendeljék. A másik dolog pedig, hogy gyenge a gyári szelepek minősége, eddig kettőt kellett kicserélni, viszont ez nem egy nagy költség: ha nem a renault-nál veszi az ember, akkor egy ezresért vehet olyat amire rá lehet rakni a nyomásérzékelőt (mivel ez kell mind a négy felnibe). A téli szetthez meg kell venni a nyomásérzékelőket is, kb 12 ezer a négy darab, de ez csak egyszeri költség.

Frissítés: 75.000 kilométer és 5 év után még mindig nincs vele probléma. Rendszeresen megkapja a friss olajat, kopó alkatrészeket és hálásan teszi a dolgát.

- Gumiszelep

Renault-Gold Miskolc

Fenntartási költség (10) Évjárat 2015
Kényelem (7) Használati időtartam év
Előző autója? Panda Következő autója?
Verdikt (9.2/10)

Dacia Sandero 2013 (2013)