Vegyed a benzines összkerekest nyugodtan!
Gyakran járok vadászni, így sokat megyek mellékutakon, és terepen is. Terep alatt pedig nem a hegyi pincéhez vezető murvás utat értem. Kellett egy összkerekes autó, na.
Az igények adottak voltak; 4x4, klíma, elektromos ablak, állítható kormány-vezetőülés-biztonsági öv, ködlámpa, peremes gumiszőnyeg, gallytörő. Jól jött volna egy tempomat is, de az csak az Arctic csomagban, vagy attól felfelé rendelhető, ezeknél viszont színre fújt a lökhárító. Az meg nem igazán szerencsés terepre. Maradt a Cool felszereltség, és a fehér szín.
Egy '99-es 1.4 16V Renault Mégane-ból ültem át, így nem kellett újra megszokni a kezelőszerveket. Minden ugyanúgy, vagy jobban működik. Néhány nemvárt extra is a felszereltség része, ezekről előzőleg a Dacia honlapján sem találtam infót. Sebességváltásra figyelmeztető rendszer, guminyomás-ellenőrző rendszer, nappali menetfény, hegymenet-asszisztens (HHC), ECO-üzemmód. A központi zár pedig beállítható, hogy menet közben automatikusan záródjon, vagy ne. Az ablakmosó/törlő kétféleképpen működik. Álló helyzetben, vagy lassú menetben először az ablakmosó folyadékot spricceli, és kb. fél másodperc múlva automatikusan töröl, menet közben pedig rövidebb a spét. Három automatikus törlés után pár másodperccel jön egy negyedik is. Tolatáskor, ha bekapcsolom az első ablaktörlőket, automatikusan megindul a hátsó is.
A beltér műanyagtenger, de nálam speciel kifejezetten előny a könnyű tisztíthatóság. A szellőzőventillátor 3-as, 4-es fokozatban elég hangos, de jut friss levegő hátulra is. A klíma eléggé visszafogja a teljesítményt, előzésnél érdemes kikapcsolni. A pakolási lehetőségek jól kitaláltak, két pohár/dobozosüdítő-tartó, 1.5 literes üdítőtartó, ajtózsebek, kesztyűtartó.
A váltó fogása jó, szeretem, ha egy kicsit előbbre van, nem pedig mellettem. A fokozatokba beklattyan, mintha nem is Renault váltó lenne...:). Sík úton, kis terheléssel elég 2-esből indulni; az 1-es nagyon rövid, kifejezetten terepre való, vagy lejtőn elindulásra. Az ülés kényelmes, magassága 3 fokozatban állítható (extra, de érdemes beikszelni). Állítható deréktámasz nincs, de nekem így is jó. Az ülőlap hossza szintén. AZ eddigi összes - általam vezetett - autóban (Maruti, Mégane, Seat, Mazda, Merci C-Klasse, BMW 318) 200 km után megfájdult a jobb térdem. Ebben nem. Hátul szintén kényelmes, és tágas. A csomagtartó is kellőképpen nagy, még a teljes méretű pótkerékkel is elegendő.
A benzinmotor szándékos választás volt, mivel sokat hallani a modern dízelek problémáiról, magasabb szervizigényéről. A dCi motorok ráadásul alapjáraton eléggé kerregnek, és hiába jó a hangszigetelés a beltér felé, kívülről hangos. A benzinmotorral bezzeg alapjáraton elketyegek az erdőben, szinte hang nélkül. A dinamikája 14 000 km után az 1.4-es 95 lovas Mégane-hoz hasonló. 130-nál pont négyezres fordulaton megy. A végsebessége a katalógus szerint 160, így szerintem az autópályatempónál gyorsabban nem kell kínozni. A sebességmérő elég pontos, kb. 3%-kal mutat többet. A fogyasztása bejáratás után hasonlít a katalógusadathoz, nyáron 7,9, télen 8,2 L vegyes üzemben, terepen meg úgysem számolom.
A terepképességeivel eddig elégedett vagyok, a gyári Continental 4 évszakos SUV gumik elég jól fognak sárban is, bár oldalra engedik csúszni az autót.
A hajtás az utastérből menet közben is kapcsolható, lehet 2 kerék, automata 4 kerék, vagy fix 4 kerék 60 km/h-ig. A menetstabilizátor (ESP) kikapcsolható, de 50 km/h felett automatikusan visszakapcsol. A motortér alulról fémlemezzel tisztességesen burkolva, egészen az első tengelyig. A fontosabb alkatrészek szintén, egyedül a kipufogó van szabadon.
A hepehupás magyar főutakon, és felháborító állapotú alsóbbrendű utakon szerintem felesleges drága autót tönkölni! A korábbi Mégane-om valószínűleg lö átlagos européennes utakra készült, így a futóműalkatrészek cseréi egy idő után mindennapossá váltak. Egyébként érdekelne, hogy hány baleset történik közvetve, vagy közvetlenül az úthibák miatt Magyarországon? Persze külön statisztika valószínűleg nincs, talán "beépülnek" a relatív gyorshajtás rubrikába, vagy csak simán gyorshajtásként szerepelnek. A Dusterrel ezen a problémakörön simán felülemelkedtem. Nagyok a kerekek (215/65 R16), jó a futómű, szinte mindent hang nélkül átlép, vagy kirugóz. Egyedül a keresztbordákat nem szereti kanyarban, nagy sebességgel; ilyenkor egy kicsit "elmászik" a hátulja. Állami támogatással kellene árulni, mert mióta megvettem, sokkal többet figyelek a közlekedés többi résztvevőjére.
A 4x4 télen hatalmas előny, de célszerű az első havas napon egy elhagyatott parkolóban kitapasztalni az autó viselkedését ki-, majd bekapcsolt ESP-vel is.
Végül néhány negatívum. A tükör a vezető oldali napellenzőben zavaró, az utasoldaliból meg hiányzik. Nincs vízhőfokmérő a műszerfalon. A klíma zajos, és visszafogja a teljesítményt. Hidegindításkor a motornak kell egy fél perc, míg magához tér, addig gázadásra ingadozik a fordulat.
- Eddig semmi.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2015 |